Objavljeno: 10.6.2007 10:23 | Avtor: Nikolaj Pečenko | Monitor Posebna 2007

Izbira fotoaparata

Nakup novega fotoaparata je za marsikoga trd oreh. Ponudba v trgovinah je velikanska, razen največjih zagnancev in tistih, ki se s fotoaparati ukvarjajo poklicno, pa le redki uspejo slediti hitremu napredku digitalno-fotografske tehnike. In če imajo že poznavalci težave, kako naj se torej pravilno odloči ubogi začetnik?

Že kar takoj vas moramo opozoriti, da vam natančnega odgovora na vprašanje, kateri model je najprimernejši ali celo najboljši, ne moremo dati. Vzrokov za to je več. Prvi je ta, da najboljšega fotoaparata ni, tudi če cena sploh ni ovira. Vsak ima namreč določene prednosti in slabosti, od posameznega fotografa pa je odvisno, katere bodo prevladale. Poleg tega inženirji v razvojnih oddelkih delajo s polno paro in čeprav bi danes izbrali najboljši fotoaparat, bo čez nekaj mesecev v trgovinah že boljši.

Kako se torej lotimo nakupa fotoaparata? Za začetek se morate vprašati, kaj od fotoaparata pravzaprav pričakujete. Nameravate slikati samo za družinski fotoalbum, ali so vaša hotenja večja? Morda želite svoje boljše fotografije uokviriti in obesiti na steno? Ali pa bi morda radi sodelovali na fotografskih tekmovanjih? Popotniki bodo verjetno želeli posnetke, narejene v eksotičnih deželah, objaviti v tej ali oni reviji.

Izbira digitalnih fotoaparatov je velika in odločitev za najprimernejšega ni lahka.

Pomembno je tudi, kaj, kje in koliko nameravate slikati. Nameravate slikati predvsem svoje otroke in družino ali bodo na vaših fotografijah tudi drugi motivi, recimo divje živali ali športniki? Boste slikali predvsem doma in na družinskih počitnicah ali morda tudi v gorah, na potovanjih, pod vodo, v tropskih krajih? Boste slikali veliko in vsak dan ali le občasno, recimo za rojstni dan, novo leto in na družinskih počitnicah?

Izbira fotoaparata je precej odvisna od odgovorov na ta vprašanja. Od tega, kaj nameravate s fotografijami početi, je na primer odvisno, kakšno ločljivost mora imeti vaš novi fotoaparat. Od motivov, ki jih nameravate ovekovečiti na svojih posnetkih, je odvisno, kakšen objektiv in morebitno dodatno opremo boste potrebovali. Od tega, kje boste slikali, je odvisno, kako vzdržljiv in velik fotoaparat bo najprimernejši. Število posnetkov pa vpliva na velikost pomnilnika, ki ga boste potrebovali, in vsaj še na vzdržljivost akumulatorja.

Pomembno je tudi, kako resno se nameravate posvetiti fotografiji. Če se v skrivnosti osvetlitve in recimo globinske ostrine ne nameravate poglabljati, boste potrebovali fotoaparat, ki bo znal vse postoriti sam, če sodite med tiste, ki bi radi vedno imeli zadnjo besedo, pa boste hoteli imeti popoln nadzor nad njegovim delovanjem.

A zastavljati takšna vprašanja je seveda precej laže, kakor odgovarjati nanje. Izkušeni fotografi sicer precej dobro vedo, kaj bodo s fotoaparatom počeli, začetniki pa precej manj. Napaki sta možni v obe smeri. Če boste svoje potrebe precenili, boste kupili dražji fotoaparat, kot bi bilo potrebno, poleg tega pa je lahko tak fotoaparat tudi bolj zapleten za rabo, zaradi česar ga morda ne boste znali popolnoma izkoristiti. Z njim boste mogoče manj slikali, pa tudi fotografije so lahko, ker morda ne boste znali izbrati pravih nastavitev, slabše, kakor bi bile, če bi se odločili za vašim potrebam primernejši fotoaparat.

Seveda lahko svoje potrebe tudi podcenite. Izkazalo se bo, da s fotoaparatom ne boste mogli narediti vsega tistega, kar bi radi. Sprva morda ne boste pomislili, da bi kakšno fotografijo hoteli obesiti na steno. Ko pa boste ob posebno uspelem posnetku ugotovili, da bi to radi storili, se bo izkazalo, da ima za kaj takšnega premajhno ločljivost. Ali pa se bo izkazalo, da bi radi slikali metulje, vendar jih zaradi premalo zmogljivega objektiva ne boste mogli.

Če boste na omejitve fotoaparata naleteli le redko, ali sploh ne, ste kar dobro izbrali, če pa se boste z njimi srečali večkrat, boste morali kupiti boljši fotoaparat. Kar ni nič hudega ali nenavadnega. Vsak, ki mu fotografija postane resnejši konjiček, prej ali slej preraste fotoaparat, s katerim je naredil prve fotografske korake, takrat pa tudi že precej dobro ve, katera področja fotografije ga bolj zanimajo in kateri fotoaparat je za to najprimernejši. Pa tudi zaradi hitrega napredka tehnike si boste čez nekaj let tako ali tako verjetno zaželeli boljši fotoaparat.

Toda recimo, da ste uspeli odgovoriti na vprašanje, kaj bi s fotoaparatom radi počeli. Na vrsti je drugi korak – svoje potrebe morate povezati z zmogljivostmi fotoaparatov. Vedeti morate, kakšna ločljivost je dovolj, če boste slike shranjevali v navaden fotoalbum, in kakšna ločljivost je potrebna, če boste želeli na steno obesiti fotografijo velikosti 40 x 30 cm. Ali kakšen objektiv potrebujete, če bi radi slikali metulje.

Odgovore na vsa ta in še številna druga podobna vprašanja boste našli v naslednjem poglavju, v katerem bomo predstavili posamezne sestavne dele fotoaparata in razložili, kaj pri vsakdanji rabi pomeni ta ali oni tehnični podatek. Tako boste najlaže sami ocenili, kaj boste pri fotoaparatu res potrebovali in kaj boste lahko tudi pogrešali, ter tako izbrali najprimernejši model.

10 največjih prednosti digitalnih fotoaparatov

Da ima digitalna fotografija vrsto prednosti pred klasično, verjetno dobro veste, kljub temu pa se vse prevečkrat dogaja, da novopečeni ljubiteljski fotograf ne izkoristi vseh prednosti, ki mu jih ponuja. Posledica so fotografije, ki niso tako dobre, kakor bi lahko bile in da bi se temu izognili, si za začetek poglejmo 10 največjih prednosti digitalnih fotoaparatov. Toliko pač, da vas, preden se posvetimo podrobnostim, na hitro spomnimo, kaj vse lahko s svojim novim fotoaparatom počnete.

1. Takojšnji ogled posnetkov

Verjetno največja prednost digitalnih fotoaparatov je možnost takojšnjega ogleda fotografij. Hip za tem, ko ste pritisnili na sprožilec, si fotografijo že lahko ogledate in zakaj torej tega ne bi storili? Vsak posnetek si na zaslončku LCD dobro oglejte, preverite, ali je tehnično brezhiben in se vprašajte, ali je tak, kakršnega ste si zamislili. Če se vam zdi, da ni, se nikar ne obotavljajte narediti še enega, in morda pri tem spremeniti to ali ono nastavitev. Tako se boste tudi najlažje in najhitreje naučili dobro fotografirati.

2. Ni stroškov s filmom

Da stroškov s filmom pri digitalnem fotoaparatu nimate, brez dvoma dobro veste, saj je to verjetno eden od vzrokov, da ste ga sploh kupili. Zakaj torej to sploh omenjamo? Ker marsikdo tega ne izkorišča v takšni meri, kot bi lahko. Veselo pritiskajte na sprožilec, kajti to je najzanesljivejša pot do dobrih fotografij.

3. Priročna velikost

Digitalni fotoaparati so, glede na svoje zmogljivosti, majhni. Majhen fotoaparat imate lahko vedno pri roki, v žepu ali torbici, zato ga nikar ne puščajte doma. Pravilo, staro toliko kot fotografija, namreč pravi, da boste na najzanimivejše fotografske priložnosti naleteli takrat, ko fotoaparata ne boste imeli pri roki. Ne pustite se torej presenetiti in imejte svojega digitalca vedno s seboj.

4. Enostavno rokovanje

Mnogi uporabniki marsikatere tehnične lastnosti svojega fotoaparata ne izkoristijo, bodisi zaradi tega, ker zanje sploh ne vedo, ali ker se jim zdi, da so prezapletene za rabo. Posledica so fotografije, ki niso tako dobre, kakor bi lahko bile. Ljubiteljski rabi namenjeni digitalni fotoaparati so v resnici za rabo tako enostavni, da izgovora o zapletenosti ne bi smeli imeti. Spoznajte svoj fotoaparat in brez strahu izkoristite vse, kar vam omogoča.

5. Ustvarjalna svoboda

Digitalni fotoaparat vam omogoča veliko ustvarjalne svobode, ki se ne konča po pritisku na sprožilec. Z računalnikom in ustreznim programom za obdelavo digitalnih fotografij lahko popravite marsikatero pri fotografiranju zagrešeno napako. Pomoč računalnika sicer ni nujno potrebna, a če bi radi izkoristili vse, kar vam digitalna fotografija omogoča, jo vsekakor uporabite.

6. Ogled fotografij na televizijskem zaslonu

Za ogled fotografij ne potrebujete računalnika in tudi na papir vam jih ni potrebno odtisniti. Dovolj je, da fotoaparat priključite na televizor in že lahko vsem pokažete svoje fotografske umetnije.

7. Snemanje videa

In ko smo že ravno pri televizorju - večina digitalnih fotoaparatov omogoča snemanje videa. S fotoaparatom videokamere sicer ne boste nadomestili, kljub vsemu pa lahko tiste najzanimivejše dogodke iz vsakdanjega življenja ovekovečite tudi v filmski obliki in zakaj torej tega ne bi izkoristili.

8. Enostavno tiskanje

Razvijanje fotografij je bilo včasih precej zapleten in dolgotrajen posel, dandanes pa zadostuje že klik z miško. Potrebujete le primeren barvni tiskalnik in prihranili si boste vsakokratno pot do fotolaboratorija.

9. Pošiljanje fotografij po e-pošti

Sorodnikom, prijateljem, sošolcem, znancem in sploh vsem, ki bi radi videli vaše fotografije, ni več potrebno čakati, da jih odtisnete na papir. Še isti dan jim jih lahko pošljete po e-pošti.

10. Pregledno arhiviranje

Pozabite na zamudno shranjevanje fotografij v debelih fotoalbumih in še bolj zamudno brskanje po njih. S primernim programom za urejanje digitalnih fotografij, mnogi med njimi so celo brezplačni, boste fotografije enostavno in pregledno shranjevali ter vedno takoj našli katerokoli, četudi se vam jih bo nabralo več tisoč.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji