Nasveti

 • Priklapljajmo s pametjo

  Začetek novembra je mimo, v veljavo je stopila podražitev električne energije (vsaj pri uporabnikih Elektro Ljubljana). Za večje uporabnike več, za manjše manj, kar je krivično predvsem do večjih družin. Toda pustimo to in si oglejmo, kako se sploh lotiti varčevanja na tem področju.

  Objavljeno: 23.12.2008 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Triki

  V Windows Visti se lahko vsak uporabnik odloči za lastno sliko, ki se prikaže ob prijavi v sistem nad uporabniškim imenom. Če ste skrbnik sistema v podjetju, se lahko odločite za enotno sliko za vse uporabnike, recimo z logotipom podjetja. To opravite brez težav, le ustrezne spremembe v urejevalniku pravil oziroma urejevalniku registra morate postoriti, odvisno od različice Viste. Če nameravate enotno sliko postaviti na računalnikih z različico Business ali Ultimate, lahko za spreminjanje nastavitev uporabite urejevalnik pravil. Kliknite gumb Start in vtipkajte Gpedit.msc ter pritisnite tipko Enter. V pogovornem oknu Nadzor uporabniškega računa/User Account Control kliknite gumb Naprej/Continue. Na levi strani okna programa Local Group Policy Editor v rubriki pod Lokalni računalnik - pravilnik/Local Computer Policy izberite Konfiguracija računalnika/Local Computer Policy|Administrative Templates|Control Panel|User Accounts. Na desni strani okna v rubriki pod Settings označite možnost Apply the default user logon picture to all users in kliknite povezavo Display Properties. V pogovornem oknu Apply the default user logon picture to all users Properties na listku Settings označite radio gumb pred možnostjo Enabled in kliknite V redu/OK.

  Objavljeno: 23.12.2008 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Nakup tehnične opreme za laike

  V poplavi najrazličnejših tehničnih pripomočkov, opreme za zabavo in drugih elektronskih naprav je resnično težko izbrati pravo. V Monitorju sicer vsak mesec objavimo en ali dva obširnejša preizkusa naprav s posameznih področij, a neredko mine leto ali dve, da pridejo vsi na vrsto. Uporabniki pa seveda tehnike ne kupujete le tik po naših preizkusih, zato sem za vse nakupovalce tehnične opreme pripravil nekakšen splošni vodnik, ki vam bo vsaj v osnovi pomagal ločiti zrnje od plev.

  Objavljeno: 25.11.2008 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Ogled in snemanje programov IPTV na računalniku, drugič

  V Monitorju smo v preteklosti že pisali, kako predvajati televizijo IPTV na zaslonu računalnika brez uporabe naprave STB ali tv kartice (Monitor, julij 2006).

  Objavljeno: 25.11.2008 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Triki

  Triki

  Objavljeno: 25.11.2008 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Vrivanje SQL od A do Ž

  Zakaj so zbirke podatkov priljubljena tarča spletnih napadalcev? Preprosto, spletne trgovine in banke podatkov o svojih strankah ne shranjujejo v spletnem strežniku temveč v zbirki podatkov. Te zbirke so torej lahko prave zakladnice zaupnih informacij. Ob pomoči vrivanja stavkov SQL (SQL injection) je napad na zbirko podatkov razmeroma preprosto izvesti. Sestavine uspešnega napada sestavljajo brskalnik, temeljno znanje jezika SQL in predvsem veliko improvizacije.

  Objavljeno: 25.11.2008 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Prek Googla k Microsoftu

  Telefoni Blackberry ponujajo marsikatero možnost komunikacije z okolico, a uporabnikom žal še vedno ni na voljo brezplačen odjemalnik za Microsoftovo omrežje MSN. Podjetje RIM je tak program sicer napovedalo že lani, a iz različnih razlogov še ni ugledal luči sveta. Tokrat vam ponujamo rešitev, ki je bodo verjetno veseli tudi vsi tisti, ki uporabljajo več različnih omrežij za hitro sporočanje.

  Objavljeno: 17.11.2008 16:55 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Triki

  Z Windows XP je Microsoft vpeljal tehniko, imenovano Prefetch, ki omogoča hitrejši zagon programov. V Windows Vista so to tehniko še izboljšali, Superfetch namreč spremlja, katere programe uporabnik najpogosteje izvaja, in dele teh programov nalaga v pomnilnik tudi takrat, ko še niso zagnani. Pri dejanskem zagonu se ti programi potem odpirajo bistveno hitreje. Superfetch lahko tudi optimizirate, za to dejanje boste morali opraviti majhen poseg v datoteko registra. Izberite Start, vtipkajte regedit in pritisnite Enter. V pogovornem oknu Nadzor uporabniškega računa/User Account Control kliknite gumb Naprej/Continue. V urejevalniku registra poiščite vejo HKEY_LOCAL_MACHINE_\SYSTEM\CurrrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters. V desnem delu okna urejevalnika registra preverite vrednost spremenljivke EnableSuperfetch, ta bi namreč morala biti postavljena na 3, kar pospešuje sam zagon računalnika, pa tudi zagon najpogosteje uporabljanih programov. Če vrednost spremenljivke v vašem računalniku ni nastavljena na omenjeno vrednost, boste to morali opraviti sami, in sicer tako, da dvojno kliknete z miško omenjeno spremenljivko in v pogovornem oknu Edit DWORD (32-bit) Value v vnosno polje pod Value data vtipkate 3 in pritisnete Enter.

  Objavljeno: 17.11.2008 16:51 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Skrivanje podatkov - steganografija

  Steganografija je veda o skrivanju podatkov. Njen cilj je onemogočanje zaznave podatkov, ki so skriti v navidezno nepomembnih podatkih. V dobi IT lahko uporabimo orodja, ki nam omogočajo skrivanje sporočil ali datotek v nosilnih datotekah, predvsem slikovnih (jpg, png, bmp, gif), pa tudi v zvokovnih datotekah (wav, mp3).

  Objavljeno: 17.11.2008 16:25 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Triki

  Ob pomoči naslednjega manj znanega nasveta se boste v prihodnje še hitreje premikali po velikanskih tabelah. Postavite se z miško na rob trenutno dejavne celice, tako da se kazalec miške spremeni v križec s štirimi puščicami. Z dvojnim klikom z miško se boste premaknili na konec območja s podatki v želeni smeri. Če se želite premakniti na začetek območja v smeri navzgor, boste morali z miško dvojno klikniti zgornji rob celice. Za premik na konec območja v smeri navzdol pa boste dvojno kliknili spodnji rob celice. Itn.

  Objavljeno: 26.8.2008 14:45 | Kategorija: Nasvetiveč