Objavljeno: 17.11.2008 16:55 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Oktober 2008 | Teme: google

Prek Googla k Microsoftu

Telefoni Blackberry ponujajo marsikatero možnost komunikacije z okolico, a uporabnikom žal še vedno ni na voljo brezplačen odjemalnik za Microsoftovo omrežje MSN. Podjetje RIM je tak program sicer napovedalo že lani, a iz različnih razlogov še ni ugledal luči sveta. Tokrat vam ponujamo rešitev, ki je bodo verjetno veseli tudi vsi tisti, ki uporabljajo več različnih omrežij za hitro sporočanje.

Zamisel sicer ni povsem nova, že pred časom so ljudje ob povečanju različnih omrežij za hitro sporočanje želeli združitve teh omrežij v enem programu. Tako so začeli nastajati programi, ki se zmorejo povezati v vsa bolj priljubljena omrežja, kot so Google Talk, MSN, AIM, ICQ in drugi. A nekateri zanesenjaki so zamisel peljali še naprej; če velika podjetja gradijo vsako svoje omrežje, zakaj ne bi uporabnik sam vseh združil v eno. Tako se je rodil Jabber, ki omogoča tako imenovane prenosne protokole. Ti nam, preprosto povedano, prenašajo sporočila med različnimi omrežji.

Uporabnikom telefonov Blackberry je že nekaj časa na voljo brezplačen odjemalnik za Googlovo omrežje Google Talk. Z uporabo strežnikov Jabber pa si lahko prek njega dopisujemo tudi z ljudmi v drugih omrežjih, ne da bi sploh opazili, da v resnici nismo "v njihovem" omrežju. Najboljši del vsega je namreč ravno to, da nas naš sogovornik vidi povsem enako, kot če bi uporabljali MSNjev odjemalec. Zaradi različnih protokolov pa se bomo žal morali odpovedati izmenjavi datotek, a to pri uporabi na telefonu verjetno ne igra velike vloge. Omeniti velja, da bomo v nadaljevanju sicer opisali primer relacije med Googlovim in Microsoftovim omrežjem, a to ni edina možnost, postopki pa so primeru uporabe drugih omrežij zelo podobni.

Dodajanje računa v programu Psi

Za začetek bomo potrebovali program Psi (psi-im.org) in račun pri Googlu. Celoten postopek je treba opraviti le enkrat, kljub temu pa priporočamo, da program Psi obdržite v računalniku (mimogrede, namesto Psi lahko uporabimo tudi katerega izmed drugih zmogljivejših odjemalcev za Jabber). Najprej izberemo menu General in izbiro Account setup ter dodamo svoj račun Gmail. Jabber Googlovo omrežje pozna, zato ni potrebe po ročnem vnosu nastavitev strežnika. Zdaj v glavnem oknu programa izberemo ustvarjeni račun ter ga kliknemo z desnim gumbom miške. Na tem ponujenem menuju izberemo Status in Online. Ko smo uspešno povezani s strežnikom, na istem menuju izberemo Service Discovery. Na tem mestu potrebujemo strežnik, ki bo opravljal posredništvo, najlaže je, če izberemo enega od prosto dostopnih. Krajši seznam takih najdemo na naslovu www.jabber.org/im-services, med njimi pa moramo poiskati takega, ki omogoča želeno pretvorbo. Naslov strežnika vpišemo v polje Address, nato pa pritisnemo gumb Browse. S seznama izberemo storitev, ki jo želimo, v našem primeru MSN Transport, ter prek desnega klika miške izberemo Register. V prikazno okno vpišemo svoje podatke (tokrat vpišemo uporabniško ime in geslo računa v omrežju MSN!) ter potrdimo uvoz stikov v Google Talk. Sledi nekoliko zamudno opravilo: vsakega od stikov moramo namreč ročno potrditi. Nato lahko program Psi zapremo in se povežemo v omrežje Google Talk. Na seznamu naših stikov bi se morali prikazati vsi naslovi, ki smo jih uvozili.

Prijava na transportni strežnik

Ob uporabi takega sistema se je treba zavedati nekaterih sprememb. Zgodovina sporočil se shranjuje v posebno mapo znotraj našega računa za elektronsko pošto pri Googlu. Tako lahko po njej brskamo enako kot po Googlovi pošti. V nasprotju z omrežjem MSN nam Google omogoča hkratno povezavo z več lokacij, zato smo lahko hkrati povezani prek mobilnega telefona in osebnega računalnika. Zaradi razlik med protokoloma ne bomo videli osebnih vzdevkov naših stikov, ohranita pa se slika in osebno sporočilo. Če se bomo odločili za enega od prosto dostopnih transportnih strežnikov, se moramo zavedati tudi tega, da naši pogovori potujejo prek tega strežnika, to pa lahko pomeni večjo nevarnost z vidika zasebnosti.

Rešitev je sicer nekoliko bolj zapletena, a jo v našem uredništvu s pridom izkoriščamo že dobra dva meseca. Seveda se vsi veselimo prihoda pravega brezplačnega odjemalca, ki ga je že moč videti v nekaterih različicah novega operacijskega sistema OS 4.5. Tega žal kljub namestitvi ni moč uporabljati, saj zanj operaterji še ne ponujajo servisnih knjižic.

Pa uspešen klepet!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji