Avtor - Stjepan Dvorski

 • Triki

  Flash animacije so na spletnih straneh lahko koristne, včasih pa znajo biti zelo moteče. Če pogosto brskate po spletu, si gotovo želite nadzor nad tem, kdaj naj bi se določene animacije prikazale in kdaj ne. Nadzor nad prikazom flash animacij ponujajo različni dodatki spletnih brskalnikov.

  Objavljeno: 24.2.2009 | Avtor: Stjepan Dvorski | Monitor Februar 2009
 • Triki

  V Windows Visti se lahko vsak uporabnik odloči za lastno sliko, ki se prikaže ob prijavi v sistem nad uporabniškim imenom. Če ste skrbnik sistema v podjetju, se lahko odločite za enotno sliko za vse uporabnike, recimo z logotipom podjetja. To opravite brez težav, le ustrezne spremembe v urejevalniku pravil oziroma urejevalniku registra morate postoriti, odvisno od različice Viste. Če nameravate enotno sliko postaviti na računalnikih z različico Business ali Ultimate, lahko za spreminjanje nastavitev uporabite urejevalnik pravil. Kliknite gumb Start in vtipkajte Gpedit.msc ter pritisnite tipko Enter. V pogovornem oknu Nadzor uporabniškega računa/User Account Control kliknite gumb Naprej/Continue. Na levi strani okna programa Local Group Policy Editor v rubriki pod Lokalni računalnik - pravilnik/Local Computer Policy izberite Konfiguracija računalnika/Local Computer Policy|Administrative Templates|Control Panel|User Accounts. Na desni strani okna v rubriki pod Settings označite možnost Apply the default user logon picture to all users in kliknite povezavo Display Properties. V pogovornem oknu Apply the default user logon picture to all users Properties na listku Settings označite radio gumb pred možnostjo Enabled in kliknite V redu/OK.

  Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: Stjepan Dvorski | Monitor December 2008
 • Triki

  Z Windows XP je Microsoft vpeljal tehniko, imenovano Prefetch, ki omogoča hitrejši zagon programov. V Windows Vista so to tehniko še izboljšali, Superfetch namreč spremlja, katere programe uporabnik najpogosteje izvaja, in dele teh programov nalaga v pomnilnik tudi takrat, ko še niso zagnani. Pri dejanskem zagonu se ti programi potem odpirajo bistveno hitreje. Superfetch lahko tudi optimizirate, za to dejanje boste morali opraviti majhen poseg v datoteko registra. Izberite Start, vtipkajte regedit in pritisnite Enter. V pogovornem oknu Nadzor uporabniškega računa/User Account Control kliknite gumb Naprej/Continue. V urejevalniku registra poiščite vejo HKEY_LOCAL_MACHINE_\SYSTEM\CurrrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters. V desnem delu okna urejevalnika registra preverite vrednost spremenljivke EnableSuperfetch, ta bi namreč morala biti postavljena na 3, kar pospešuje sam zagon računalnika, pa tudi zagon najpogosteje uporabljanih programov. Če vrednost spremenljivke v vašem računalniku ni nastavljena na omenjeno vrednost, boste to morali opraviti sami, in sicer tako, da dvojno kliknete z miško omenjeno spremenljivko in v pogovornem oknu Edit DWORD (32-bit) Value v vnosno polje pod Value data vtipkate 3 in pritisnete Enter.

  Objavljeno: 17.11.2008 16:51 | Avtor: Stjepan Dvorski | Monitor Oktober 2008
 • Triki

  Ob pomoči naslednjega manj znanega nasveta se boste v prihodnje še hitreje premikali po velikanskih tabelah. Postavite se z miško na rob trenutno dejavne celice, tako da se kazalec miške spremeni v križec s štirimi puščicami. Z dvojnim klikom z miško se boste premaknili na konec območja s podatki v želeni smeri. Če se želite premakniti na začetek območja v smeri navzgor, boste morali z miško dvojno klikniti zgornji rob celice. Za premik na konec območja v smeri navzdol pa boste dvojno kliknili spodnji rob celice. Itn.

  Objavljeno: 26.8.2008 14:45 | Avtor: Stjepan Dvorski | Monitor Julij-avgust 2008
 • Triki

  Če pogosto uporabljate koledar v Outlooku in vas zanima, v katerem tednu leta je določeni datum, lahko vklopite možnost prikazovanja številke tedna, ki sicer standardno ni vklopljena. V menujski vrstici Outlooka izberite Orodja|Možnosti/Tools|Options. V pogovornem oknu Možnosti/Options na listu Lastne nastavitve/Preferences v rubriki pod Koledar/Calendar kliknite gumb Možnosti koledarja/Calendar Options. V pogovornem oknu Možnosti koledarja/Calendar Options v istoimenski rubriki označite kvadratek pred možnostjo Pokaži številke tednov v datumskem krmarju/Show week numbers in Date Navigator in kliknite gumb V redu/OK.

  Objavljeno: 26.3.2008 13:32 | Avtor: Stjepan Dvorski | Monitor Marec 2008
 • Nasveti: november 2007

  Na disk ste posneli Antispyware program Windows Defender in ga želite namestiti. To vam žal ne uspeva, kajti testiranje WGA na vašem računalniku pade in namestitev se zaradi tega prekine. Če se zgoraj opisani scenarij odvija tudi v vašem računalniku, vam bo naš nasvet gotovo pomagal. Tako kot večina Microsoftovih orodij je tudi Windows Defender sestavljen iz datoteke MSI. Ena izmed lastnosti teh datotek je, da so vsi ukazi namestitvenega postopka zapisani tabelarično v zbirki podatkov. Namestitveni program jih potem med nameščanjem bere in izvaja. Tudi testiranje WGA je na seznamu ukazov Windows Defenderja. Če želite, lahko namestitveno tabelo ročno spremenite tako, da se testiranje WGA ne bo izvedlo. To lahko opravite s programom Orca, Microsoftovim brezplačnim urejevalnikom zbirk MSI. Na spletni strani http://support.microsoft.com/kb/255905/EN-US/ boste v rubriki Installing and Running Orca zasledili povezavo na brezplačni paket z Windows Installer SDK zgledi, v katerem je tudi omenjeni program Orca. Ko kliknete to povezavo, morate v naslednjem oknu v rubriki pod Files in This Download klikniti gumb Download zraven imena datoteke, ki odgovarja procesorju v vašem računalniku. Recimo, da je to PSDK-x86.exe. Ko snamete omenjeno datoteko na disk, jo dvakrat kliknite, da zaženete namestitev. V čarovniku izberite namestitev Custom in označite le komponente znotraj možnosti Microsoft Windows Installer SDK, in sicer v rubriki pod Tools. Za vse druge možnosti izberite Will not be available. Izbrane komponente bodo na disku zasedle okrog 129 MB prostora.

  Objavljeno: 5.1.2008 13:58 | Avtor: Stjepan Dvorski | Monitor November 2007
 • Nasveti: avgust 2007

  V okoljih, v katerih uporabniki lahko določajo imena izvoznih datotek prek tekstovnega polja, se tja pogosto vpišejo tudi nedovoljeni znaki, to pa lahko pri poznejši obdelavi pripelje do napak. Če se želite izogniti takim napakam, lahko v poljuben modul Accessa vključite funkcijo, ki jih bo preprečila. Funkcija se glasi takole:

  Objavljeno: 9.10.2007 18:20 | Avtor: Stjepan Dvorski | Monitor Julij-avgust 2007
 • Nasveti: april 2007

  Mapa dokumenti v skupni rabi se uporablja za izmenjavo podatkov med različnimi uporabniki istega računalnika. Če računalnik uporablja en sam uporabnik, lahko omenjeno mapo enostavno odstranite. Če uporabljate Windows XP Home, boste za to opravilo potrebovali urejevalnik registra. Izberite Start|Run in v pogovornem oknu Zaženi/Run v vnosno polje pod Odpri/Open vtipkajte regedit in pritisnite Enter. V oknu urejevalnika registra poiščite vejo HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer. V tej veji morate izdelati spremenljivko NoSharedDocuments tipa DWORD in ji prirediti vrednost 1. To boste najlaže storili tako, da najprej označite ključ Explorer in v desnem delu okna urejevalnika registra kliknete z desno tipko miške prazni prostor ter s priročnega menuja izberete možnost New|DWORD Value. Potem vtipkajte NoSharedDocuments in dvakrat pritisnite tipko Enter. V pogovornem oknu Edit DWORD Value v vnosno polje pod Value data vtipkajte 1 in pritisnite OK. Nastavitve bodo postale veljavne po vnovičnem zagonu računalnika. Če boste pozneje spet želeli prikazati mapo Dokumenti v skupni rabi, morate omenjeni spremenljivki prirediti vrednost 1 ali jo enostavno izbrisati iz urejevalnika registra.

  Objavljeno: 3.10.2007 23:42 | Avtor: Stjepan Dvorski | Monitor April 2007
 • Nasveti: september 2007

  Samodejno dokončanje že vnesenih naslovov URL v naslovni vrstici Firefoxa je vsekakor praktično, če ne bi bilo shranjeno preveč naslovov. Po določenem času se nabere toliko teh naslovov, da funkcija postane praktično neuporabna. Na srečo jo lahko nastavite tako, da ne shranjuje vseh strani, ki ste jih obiskali, temveč le tiste naslove URL, ki ste jih sami vtipkali v naslovno vrstico in zaključili s pritiskom na tipko Enter. Za to nastavitev na žalost ni ukaza v menujski vrstici, tako da boste morali v naslovno vrstico vtipkati poseben URL "about:config", seveda brez narekovajev. V oknu z ukazi poiščite "browser.urlbar.matchOnlyTyped" in ga dvakrat kliknite z miško. S tem ste sicer nastavili funkcijo samodejnega dokončanja vnosov URL, ki bo veljavna od tega trenutka naprej, niste pa odstranili predhodnih verjetno nezaželenih vnosov. Ti vnosi bodo izginili šele po izteku datuma njihove zapadlosti, ki je določen z možnostjo Remember visited pages for the last n days, do katere pridete z izbiro Tools|Options|Privacy. Do takrat boste morali vsak tak nezaželeni vnos, ki se bo v naslovni vrstici prikazal kot rezultat funkcije samodejnega dokončanja vnosov, označiti z miško in odstraniti s pritiskom na kombinacijo tipk Shift+Del. Če želite vse vnose odstraniti v enem koraku, pritisnite kombinacijo tipk Ctrl+Shift+Del.

  Objavljeno: 30.9.2007 19:38 | Avtor: Stjepan Dvorski | Monitor September 2007
 • Nasveti: maj 2007

  Verjetno ste že zasledili podatek, da je mogoče aktivacijo Windows Viste prestaviti za 30 dni, dvomim pa, da ste vedeli, da to lahko počnete praktično neskončno mnogokrat, in to povsem legalno. Tule bomo opisali postopek, kako to storite na vašem računalniku, pogoj je seveda ta, da poganjate Windows Visto, ki še ni bila aktivirana. Za to boste morali med drugim opraviti droben poseg v datoteko registra. Izberite Start in v polje pod Search vtipkajte regedit ter pritisnite Enter. V oknu urejevalnika registra poiščite vejo HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\SL. V desnem delu okna urejevalnika registra kliknite z desno tipko miške spremenljivko SkipRearm in s priročnega menuja izberite možnost Modify. V pogovornem oknu Edit DWORD (32-bit) Value v vnosno polje pod Value data vtipkajte 1 in pritisnite OK ter zaprite urejevalnik registra. Zdaj zaženite okno ukaznega poziva s skrbniškimi pravicami. To boste najlaže storili tako, da izberete Start, v vnosno polje pod Search vtipkate cmd in pritisnete kombinacijo tipk Ctrl+Shift+Enter. V pogovornem oknu User Account Control kliknite gumb Continue; če v računalnik niste prijavljeni s skrbniškimi pravicami, boste morali vpisati še skrbniško geslo. V oknu ukaznega poziva vtipkajte enega izmed naštetih ukazov:

  Objavljeno: 30.5.2007 13:29 | Avtor: Stjepan Dvorski | Monitor Maj 2007
 
 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji