Objavljeno: 24.4.2006 23:59 | Avtor: Stjepan Dvorski | Monitor April 2006

Nasveti: april 2006

Če želite postaviti ikono Run na namizje tako, da bi z dvojnim klikom zagnali pogovorno okno Run, izberite Start in ikono Run povlecite na namizje. Z desno tipko miške kliknite ikono &Run in jo preimenujte v Run. Če želite ikono Run postaviti v vrstico za hitri zagon, tako da bi pogovorno okno Run zagnali z enojnim klikom ikone v vrstici za hitri zagon, pa z desno tipko miške kliknite opravilno vrstico in s priročnega menuja odstranite kljukico pred možnostjo Lock the Taskbar. Potem izberite Start in ikono Run povlecite v vrstico za hitri zagon. Z desno tipko kliknite ikono &Run in jo preimenujte v Run. Zdaj z desno tipko miške kliknite opravilno vrstico in na priročnem menuju aktivirajte možnost Lock the Taskbar.

Windows 2000, XP: Postavite ikono Run na namizje ali v vrstico za hitri zagon

Windows XP: Alternativna konfiguracija

Če prenosni računalnik uporabljate za delo v službi in doma, vam gotovo ni všeč, da morate ob vsaki spremembi lokacije znova prilagajati omrežne nastavitve. Če vam ponudnik internetne storitve za domači priključek ni dal fiksne internetne številke (za dodeljevanje te številke se uporablja DHCP), v omrežju v službi pa imate fiksno internetno številko računalnika, si boste z alternativno konfiguracijo omrežja bistveno olajšali življenje, kajti potem vam ob selitvi računalnika ne bo več treba spreminjati nastavitev omrežja. Izberite Start|Control Panel in dvakrat kliknite ikono Network Connections. V pogovornem oknu Network Connections v rubriki pod LAN or High-Speed Internet z desno tipko miške kliknite omrežno povezavo in s priročnega menuja izberite Properties. V pogovornem oknu Local Area Connection Properties na listu General v rubriki pod This connection uses the following items s spustnega seznama izberite možnost Internet Protocol (TCP/IP) in kliknite gumb Properties. V pogovornem oknu Internet Protocol (TCP/IP) Properties na listu General označite možnosti Obtain an IP address automatically in Obtain DNS server address automatically. S tem ste opravili nastavitve za domači priključek, da se prek DHCP ob vsakem priklopu v omrežje računalniku dinamično dodeljuje internetna številka. Zdaj kliknite še list Alternate Configuration, da določite nastavitve za omrežje v službi. Tu morate izbrati možnost User configured in izpolniti podatke za polja IP address, Subnet mask, Default gateway ter Preferred in Alternate DNS server. Ko se boste naslednjič s prenosnikom priključili v omrežje v službi, bo računalnik čakal na dinamično dodelitev internetne številke, ker pa tega podatka ne bo dobil, bo uporabil podatke za priklop v omrežje z lista Alternate Configuration.

Nastavitve za dinamično dodeljevanje internetne številke računalnika prek DHCP.

Windows XP: Izklopite čarovnika za čiščenje namizja

Windows XP vsakih 60 dni preverja datum zadnje uporabe bližnjic na namizju in predlaga, da jih odstranite, če jih zadnjih 60 dni niste uporabljali. Če se strinjate z odstranjevanjem predlaganih bližnjic, jih bo računalnik premaknil v mapo C:\Documents and Settings\<User Name>\Desktop\Unused Desktop Shortcuts, tako da jih lahko po potrebi pozneje spet obnovite. Windows XP samodejno izdela bližnjico do te mapa na namizju. Če vas to zaganjanje čarovnika moti, ga lahko enostavno izklopite. Kliknite z desno tipko namizje in s priročnega menuja izberite Lastnosti/Properties. V pogovornem oknu Lastnosti prikaza/Display Properties kliknite list Namizje/Desktop in na njem še gumb Prilagajanje namizja/Customize Desktop. V pogovornem oknu Elementi namizja/Desktop Items v rubriki pod Čiščenje namizja/Desktop cleanup odstranite kljukico iz kvadratka pred možnostjo Zaženi čarovnika za čiščenje namizja vsakih 60 dni/Run Desktop Cleanup Wizard every 60 days in kliknite V redu/OK za potrditev sprememb.

Možnost, ki omogoča vklop ali izkop čarovnika za čiščenje namizja.

Windows XP: Obnovite izbrisano ikono za prikaz namizja

Ikona Show Desktop v vrstici za hitri zagon ni kar navadna bližnjica do programa, temveč le ukaz Windows Explorerja. Če jo po pomoti izbrišete, je ne morete kar tako nadomestiti, da bi poiskali program in potem enostavno izdelali novo bližnjico do njega. Namesto tega morate v Beležnici vtipkati naslednje vrstice:

[Shell]

Command=2

IconFile=explorer.exe,3

[Taskbar]

Command=ToggleDesktop

Datoteko potem shranite z imenom Show Desktop.scf v mapo C:\Documents and Settings\<User Name>\Application Data\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch, pri tem pa morate izraz <User Name> nadomestiti z dejanskim uporabniškim imenom.

Windows XP: Odprite dokument, ki ste ga nazadnje urejali

Uporabniki Worda, ki več časa delajo z istim dokumentom, gotovo pogrešajo možnost samodejnega odpiranja le-tega ob zagonu Worda. Če tudi vi sodite mednje, si lahko na namizju izdelate bližnjico do Worda, ki bo zagnala omenjeni program in v njem samodejno odprla dokument, s katerim ste nazadnje delali. Poiščite v računalniku datoteko Word.exe; to boste verjetno najlaže storili z izbiro Start|Iskanje/Start|Search. V pogovornem oknu Rezultati Iskanja/Search Results v rubriki pod Kaj želite poiskati/What do you want to search for izberite Vse datoteke in mape/All files and folders in v rubriki pod Išči z enim od spodnjih kriterijev ali z vsemi/Search by any or all of the criteria below v vnosno polje pod Celotno ima datoteke ali njen del/All or part of the file name vtipkajte Winword.exe in kliknite gumb Iskanje/Search. Ko najdete datoteko, jo kliknite z desno tipko miške in povlecite na namizje. Nato s priročnega menuja, ki se prikaže, izberite možnost Tu ustvari bližnjico/Create Shortcut Here. Z desno tipko miške kliknite novo izdelano ikono na namizju in s priročnega menuja izberite možnost Lastnosti/Properties. V pogovornem oknu Shortcut to WINWORD.EXE Properties izberite list Bližnjica/Shortcut, če ni že izbran. Postavite se s kazalcem miške na konec vnosnega polja Cilj/Target, vtipkajte presledek in "/mFile1" seveda brez narekovajev. Če želite, lahko bližnjici na namizju priredite tudi kombinacijo tipk, s katero jo boste zaganjali. To lahko storite v vnosnem polju pod Bližnjična tipka/Shortcut key. Ko ste končali, kliknite gumb Uporabi/Apply. Izberite še list Splošno/General in bližnjici priredite dovolj razločno ime, da boste drugič vedeli, za kaj se gre.

Zagon Worda s parametrom /mFile1 omogoča samodejno odpiranje nazadnje odprtega dokumenta.

Windows XP: Zagon v varnem načinu

Včasih je pri reševanju težav z računalnikom le-tega treba znova zagnati in potem Windows XP zagnati v varnem načinu. Pri tem se nalagajo le komponente, ki so nujno potrebne za delovanje sistema. Teoretično lahko Windows zaženete v varnem načinu tako, da znova zaženete računalnik in držite pritisnjeno tipko Ctrl ali v pravem trenutku pritisnete tipko F8 in s prikazanega menuja izberete možnost Safe Mode. V praksi je to lahko težavno, ali v primeru uporabe USB tipkovnice celo nemogoče, ker gonilniki USB niso na razpolago v dosovskem zagonskem okolju. Če želite Windows XP nastaviti tako, da se bodo ob naslednjem zagonu zagnali v varnem načinu, izberite Start|Run in v vnosno polje pod Run vtipkajte msconfig. V pogovornem oknu Pripomoček za konfiguracijo sistema/System Configuration Utility kliknite list BOOT.INI in v rubriki pod Zagonske možnosti/Boot Options izberite možnost /SAFEBOOT. Spremembo potrdite s klikom V redu/OK. Drugih nastavitev ne spreminjajte. Ko boste vnovič zagnali računalnik, se bo Windows XP zagnal v varnem načinu. To bo trajalo, dokler v zgoraj omenjenem oknu ne izklopite možnosti /SAFEBOOT.

Možnost, ki omogoča zagon računalnika v varnem načinu, ne da bi se vam moglo zgoditi, da bi ob vnovičnem zagonu računalnika prepozno pritisnili tipko F8...

Windows XP: Manjkajoči deli upravitelja opravil

Upravitelj opravil v Windows XP ima normalno več listkov z različnimi informacijami in možnostmi za aplikacije, procese, parametre delovanja sistema in omrežje. Včasih se upravitelj opravil obnaša dokaj čudno in prikazuje le en list brez menujev. To je tako imenovani način delovanja upravitelja opravil "tiny footprint", ki se zažene, ko z miško dvakrat kliknete območje okoli listkov. Če ste to storili po pomoti, lahko dejanje ponovite in Upravitelj opravil se bo spet prikazal v normalni obliki.

Okrnjeni videz Upravitelja opravil, do katerega pridete tako, da z miško dvakrat kliknete mejno območje okoli listkov.

Word XP, 2003: Izdelajte inteligentno funkcijo označevanja

Pri obdelavi dokumentov morate pogosto označiti trenutni odstavek ali tabelo, da bi mu priredili, recimo, določeno oblikovno lastnost. V ta namen Word ponuja številne bližnjice prek tipkovnice ali akcije z miško, ki jih večina uporabnikov ne pozna ali si jih noče zapomniti. Če sodite mednje in se želite izogniti neučinkovitemu ročnemu označevanju odstavka ali tabele, lahko uporabite makro programček, ki vam omogoča, da Word nastavite tako, da boste s klikom določene ikone označili celoten odstavek ali tabelo. Zaženite torej Word in pritisnite kombinacijo tipk Alt+F11 za zagon okolja urejevalnika Visual Basic. Z desno tipko miške kliknite Project Normal in s priročnega menuja izberite možnost Insert Module. V okno za vnos kode, ki se je pravkar odprlo, vtipkajte naslednjo kodo:

Sub OznaciTabeloAliOdstavek()

If Documents.Count = 0 Then

Beep

MsgBox("Najprej odprite dokument!!!!!!!!")

Exit Sub

End If

If Selection.Information(WdWithInTable) Then

Selection.Tables(1).Select

Else

Selection.Paragraphs(1).Range.Select

End If

End Sub

Ko ste kodo odtipkali, pritisnite kombinacijo tipk Ctrl+S in Alt+Q za shranjevanje makro programa in vrnitev v Word. V Wordu z desno tipko miške kliknite poljubno orodno vrstico in s priročnega menuja izberite možnost Po meri/Customize. V pogovornem oknu Po meri/Customize kliknite list Ukazi/Commands in v rubriki pod Zvrsti/Categories izberite vnos Makri/Macros. V rubriki pod Ukazi/Commands poiščite vnos OznaciTabeloAliOdstavek in ga z miško povlecite na želeno mesto v orodni vrstici. Zdaj lahko poljubno spremenite tudi druge lastnosti gumba, ki ste mu po zgoraj opisanem postopku priredili makro program. Z desno tipko miške kliknite gumb, ki ste ga pravkar potegnili v orodno vrstico, in s priročnega menuja izberite možnost Spremeni podobo gumba, če želite spremeniti podobo gumba, ali Začni novo skupino, če želite izdelati novo skupino z bližnjicami do lastnih makro programov. Na koncu kliknite gumb Zapri/Close, da shranite pravkar izdelane spremembe. V prihodnje boste lahko označili tabelo ali odstavek, v katerem je trenutno kazalec, s klikom pravkar izdelanega gumba. Makro bo samodejno zaznal, ali je kazalec v tabeli ali odstavku, in bo označil ustrezno območje.

Excel 97, 2000, XP, 2003: Analizirajte podatke s funkcijami zbirk podatkov

Uporabniki Excela programa ne uporabljajo le za navadno vnašanje podatkov, temveč vnesene podatke tudi na različne načine analizirajo. Excel v ta namen ponuja res široko paleto funkcij, prepričan pa sem, da gotovo niste uporabljali funkcije zbirk podatkov. Te vam bodo prišle prav pri analizah podatkov na podlagi določenih kriterijev. Ne glede na to, ali ste se odločili za vsoto, maksimalno ali minimalno vrednost ali standardni odklon, boste ob pomoči postopkov, ki so opisani v nadaljevanju, hitro našli ustrezno rešitev za analizo podatkov. Predpogoj za delovanje opisanih postopkov je to, da morajo biti podatki za analizo na nepretrganem območju tabele, ta pa mora vsebovati imena stolpcev. Excel pri tem imena stolpcev interpretira kot polja zbirke podatkov. Podatki, ki jim sledijo, ustrezajo posameznim rekordom. Kot primer lahko v celice A1, B1, in C1 za oznake stolpcev vpišete Datum, Stranka in Znesek računa. Spodaj lahko vpišete poljubne podatke. Za uporabo funkcij zbirke podatkov morate definirati tudi območje delovanja le-te. Območje delovanja mora vsebovati vsaj dve vrstici, pri čemer mora biti prva vrstica z oznakami stolpcev. Ni nujno, da se širina območja delovanja ujema s širino vseh polj zbirke podatkov. Dovolj je, da se označijo stolpci z oznakami polj, ki so relevantni za kriterij iskanja. Če želite, recimo, poiskati določeno stranko, zadostuje, da v prvi vrstici iskalnega kriterija izberete oznako stolpca Stranka. Kriterij iskanja lahko vpišete na poljubno mesto v Excelovi tabeli, pri tem pa morate biti pozorni na to, da tega kriterija ne boste po pomoti prepisali z drugimi podatki. Za kriterij iskanja morate predvideti tudi dovolj prostora. Če boste, recimo,v prihodnje iskali več strank, boste morali vsako izmed njih vpisati v vrstice pod kriterijem iskanja. Če želite testirati, kako to iskanje deluje, znova vpišite oznako vrstice Stranka, tokrat v celico E1. Sam kriterij iskanja, torej ime stranke, vpi

DSUM(A1:C20;"Znesek računa";E1:E2)

Po pritisku na tipko Enter se bo v celico F7 vpisal izračun vsote vseh računov v formuli izbrane stranke.

Excel 97, 2000, XP, 2003: Razvrščanje ob pomoči uporabniško definiranih seznamov

Excel v osnovni obliki ponuja že nekakšne uporabniško definirane sezname, kot so imena mesecev ali imena dni v tednu. Uporabniško definirani seznami imajo dve prednosti: lahko jih uporabite za poljubno razvrščanje podatkov v tabeli ali pa jih v kombinaciji z majhnim kvadratkom v desnem vogalu Excelove celice uporabite za samodejno izpolnjevanje celic z vrednostmi uporabniško definiranega seznama. V naslednjem primeru bomo opisali izdelavo uporabniško definiranega seznama s konfekcijskimi številkami. Zaženite Excel, odprite prazen delovni list in v celice A1:A5 vnesite konfekcijske številke v naraščajočem vrstnem redu, torej S, M, L, XL, XXL. Označite celotno območje celic A1:A5 in v menujski vrstici izberite možnost Orodja|Možnosti/Tools|Options. Nato v pogovornem oknu Možnosti/Options izberite list Lastni seznami/Custom lists. Referenca na označene celice se bo samodejno prikazala v polju pod Uvozi seznam iz celic/Import lists from cells. Še enkrat preverite vsebino tega polja, v našem primeru mora tu pisati $A$1:$A$5. Če je vse v redu, kliknite gumb Uvozi/Import. Excel bo uporabniško definirani seznam vpisal v rubriko pod Lastni seznami/Custom lists, v rubriki pod Vnosi seznama/List entries pa bodo prikazani posamezni vnosi seznama. Rezultat uvoza seznama morate še potrditi s klikom gumba V redu/OK. Podatke tabele, ki temeljijo na zgoraj izdelanem seznamu, lahko takoj razvrstite. Tako boste na primer hitro analizirali število prodanih artiklov v odvisnosti od konfekcijske velikosti. Če želite opraviti tako razvrščanje, morate aktivirati delovni list s podatki o konfekcijskih številkah in na njem označiti območje, ki ga nameravate razvrstiti. V menujski vrstici izberite možnost Podatki|Razvrsti/Data|Sort in kot kriterij razvrščanja izberite stolpec tabele s konfekcijskimi številkami. V rubriki pod Seznam/List označite še ustrezno možnost v odvisnosti od tega, ali označeni seznam vsebuje celico z oznako stolpca ali ne. V pogovornem oknu Razvrščanje/Sort kliknite gumb Možnosti/Options. V pogovornem oknu Možnosti razvrščanja/Sort options na spustnem seznamu pod Vrstni red prvega ključa/First key sort order izberite svoj uporabniško izdelani seznam S, M, L, XL, XXL in kliknite gumb V redu/OK. S klikom tega gumba v pogovornem oknu Razvrščanje bo Excel razvrstil označene podatke tako, kot ste si zamislili.

Izbira lastnega uporabniško definiranega seznama pri razvrščanju podatkov.

Excel 97, 2000, XP, 2003: Vstavljanje hiperpovezav na Wordove dokumente

Hiperpovezave se v dokumentih Microsoftovega pisarniškega paketa ne uporabljajo samo za izdelavo povezav do spletnih strani. Z njimi si lahko pomagate tudi takrat, ko želite izdelati povezavo na poljubno datoteko pisarniškega paketa. Tako lahko s klikom miške iz Excela pokličete predstavitev, izdelano v PowerPointu, ki uporablja podatke iz tabele. Če želite iz Excela izdelati povezavo na določen del Wordovega dokumenta, v katerem so, recimo, podrobneje razloženi podatki iz Excelove tabele, zaženite Word, označite del besedila, ki naj bi bil označen, ko odprete Word, npr. naslov ali podnaslov kakega odlomka, pritisnite kombinacijo tipk Ctrl+C in zaženite Excel. Ko kliknete vrstico, v katero nameravate vstaviti hiperpovezavo, izberite v menujski vrstici možnost Urejanje|Prilepi kot hiperpovezavo. Besedilo, ki ste ga označili v Wordu, se bo v celici prikazalo podčrtano v modri barvi. Ko kliknete to celico, se bo odprl Word z dokumentom, ki bo označen na mestu, od koder ste prekopirali del besedila v Excelovo celico kot hiperpovezavo.

Mozila Firefox 1.5: Firefox pod krinko...

Ob obisku spletnih strani s Firefoxom ste gotovo že dobili sporočilo, da potrebujete za obisk spletne strani Internet Explorer. Vzrok za uporabo "napačnega" spletnega brskalnika je večinoma nenatančna ali zastarela funkcija identifikacije spletnega brskalnika, ki poteka na obiskani spletni strani. Prepoznavanje spletnega brskalnika temelji na podatkih "User Agent", ki jih v http zahtevi brskalnik pošilja strežniku za prikaz spletne strani. Tako poskušajo Webmasterji prepoznati spletni brskalnik, ki ga uporabljate, da bi preprečili uporabo določenih funkcij le-tega pri pregledu njihove strani. Če strežnik ne prepozna Firefoxa, bo verjetno preprečil dostop do spletne strani. Če želite, lahko kljub temu obiščete tako spletno stran s Firefoxom, in sicer tako, da mu naložite, naj se predstavi kot Internet Explorer 6. Za tako predstavljanje boste potrebovali User Agent Switcher, brezplačni dodatek, ki ga lahko namestite z naslova https://addons.mozilla.org/extensions/moreinfo.php?id=59&application=firefox. Ko je nameščanje končano, morate znova zagnati Firefox. Ko boste v prihodnje hoteli s Firefoxom obiskati spletno stran, ki zahteva, recimo, Internet Explorer, v menujski vrstici Firefoxa izberite Tools|User Agent Switcher|Internet Explorer 6 (Windows XP).

Za obisk spletnih strani, ki zahtevajo Internet Explorer, uporabite User Agent Switcher, ki Firefoxu omogoči, da se predstavi kot drug spletni brskalnik.

Mozila Firefox 1.5: Izvlecite več iz Download Managerja

Čeprav se Download Manager priljubljenega spletnega brskalnika omejuje le na osnovne funkcije, lahko iz njega izvlečete bistveno več, kot bi si mislili na prvi pogled. Uporabniki pogosto zapirajo Download Manager takoj po končanem snemanju določenega programa iz spleta, čeprav je priporočljivo pustiti okno Download Managerja za nekaj časa odprto. Ko z miško dvakrat kliknete vnos v oknu Download Managerja, s tem zaženete izbrano datoteko. Tako odpade odvečno odpiranje datoteke prek gumba Open ali iskanje programa ob pomoči Windows Explorerja. Če v menujski vrstici izberete Tools|Options in v pogovornem oknu Options ikono Privacy in na njej list Download History, lahko na spustnem seznamu pod Remove files from the Download Manager določite način odstranjevanja datotek iz Download Managerja. Izbirate lahko med tremi možnostmi: ročno, po uspešnem prenašanju k sebi ali ob zapiranju programa. V orodni vrstici standardno ni ikone za Download Manager. To lahko hitro spremenite. V menujski vrstici izberite možnost View|Toolbars|Customize. V pogovornem oknu Customize Toolbar povlecite ikono Downloads na poljubno mesto v orodni vrstici. Ko je okno Download Managerja odprto, lahko vanj povlečete povezavo s spletne strani. Če je ikona Download Managerja v orodni vrstici, lahko nanjo s tehniko povleci in spusti povlečete poljubno povezavo. To je praktično predvsem pri snemanju več datotek, recimo iz kake galerije slik.

Določanje načina odstranjevanja vnosov iz Download Managerja.

Mozila Firefox 1.5: Določite območje tiskanja

Ko želite z ukazom Print natisniti vsebino spletne strani na papir, Firefox natisne vsebino celotne spletne strani na več listov, čeprav vi potrebujete le določeni del strani. Firefox v svoji osnovni različici ne ponuja možnosti omejevanja tiskanja na določene dele strani ali slike. Brezplačna nadgradnja Print It, ki si jo lahko namestite z naslova https://addons.mozilla.org/extensions/moreinfo.php?id=282&application=firefox, pa nadomesti to manjkajočo funkcijo. Ko boste v prihodnje želeli natisniti določeni del besedila s spletne strani ali kako sliko, ju boste le označili in z desno tipko miške poklicali priročni menu, na katerem boste med drugim zasledili tudi možnosti Print in PrintPreview. Del spletne strani lahko natisnete tudi tako, da v menujski vrstici izberete File|Print in v pogovornem oknu Print za območje tiskanja Selections. Funkcija ogleda pred tiskanjem žal ne deluje za označeno območje tiskanja. Prek menuja Tools|Extensions lahko določite, katere možnosti bo dodatek vstavil na priročni menu. Spremembe bodo veljavne šele ob vnovičnem zagonu Firefoxa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji