Nasveti

 • Mobilna evolucija

  Šesto utelešenje Applovega mobilnega operacijskega sistema na iPhone, iPad in iPod Touch prinaša opevane novosti, skrite izboljšave in nenamerne neumnosti, kakršna je ponesrečena zamenjava Googlovih zemljevidov z lastno izpeljanko, Apple Maps. Kaj lahko iOS 6 stori za nas, kaj mi zanj in kako se ga lotiti, si oglejmo v tokratni izdaji nasvetov za Apple.

  Objavljeno: 27.11.2012 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Lociranje in mreženje z Androidom

  V predhodnjem članku smo predstavili kako lahko v programski kodi dostopamo do kamere, z njo zajamemo sliko in jo predelamo z lastnimi filtri. V nadaljevanju bomo že razvito aplikacijo nadgradili tako, da bo naprava v trenutku zajema slike zajela tudi položaj, kjer je bila fotografija narejena, jo predelala kot smo predstavili v predhodnjem članku, nato pa jo bo preko spleta naložila na spletno storitev "Kje kaj dogaja?", razvito posebej za demonstracijo delovanja aplikacije. Vsebina članka je skupaj s programsko kodo, kot v preteklosti, dosegljiva na android.monitor.si. Storitev "Kje kaj dogaja?" je dosegljiva na spletnem naslovu android.monitor.si/kajdogaja.

  Objavljeno: 27.11.2012 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Mobilna varuška

  Otroci so naše največje bogastvo. Zanje bi dali vse. V sodobnem svetu se vez med starši in otrokom ni izgubila, preži pa nanjo precej več nevarnosti kot nekdaj. Od potomčevega rojstva do naše smrti je naša prva naloga otrokova blaginja. Za uspešno opravljanje poslanstva potrebujemo pomoč. Če si oče lovec oprta puško, ko najstnica skrivaj leze ven skozi okno, se računalnikar zateče k tehnologiji, zato preverimo, kako nam pri vzgoji pomaga pametni telefon z operacijskim sistemom Android.

  Objavljeno: 30.10.2012 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Ko mačka pokaže kremplje

  Je Mac res tako neprebojen ali pa preprosto ni zanimiv za nepridiprave, ki raje pišejo uničevalno kodo za bolj razširjena Okna? Mit o nepotrebnosti protivirusnega programa na operacijskem sistemu, poimenovanem po divjih mačkah, je v zadnjem letu ovrgel trojanec Flashback, ki je okužil dobrega pol milijona Macov po svetu. Da se je s priljubljenostjo Appla povečala tudi nevarnost, ki preži na naše muce, je jasno, zato je skrajni čas, da jim iz tačic zrastejo kremplji.

  Objavljeno: 30.10.2012 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Spletna hramba neverjetnih razsežnosti

  Če sodite med uporabnike, ki še niso slišali za spletno storitev Dropbox, vam moramo povedati, da ste nekaj zamudili. Nič ne de, vse je mogoče nadoknaditi. V tokratnih nasvetih vam predstavljamo eno najnaprednejših storitev spletne hrambe podatkov, ki jo je moč uporabiti v najrazličnejše namene. Presega namreč vlogo preproste spletne hrambe in deljenja datotek, saj v povezavi z drugimi storitvami in aplikacijami omogoča organizacijo datotek, ki smo jih imeli prej razdrobljene po spletu, poslušanje glasbe, gostovanje spletnih strani in še kup drugih dobrot.

  Objavljeno: 30.10.2012 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Delo s fotoaparatom

  Kaj vse vsebuje moj telefon? Za del vaše mobilne naprave je na voljo aplikacija, ki omogoča interakcijo ali prikaz in uporabo zbranih podatkov naprave. Veliko takšnih izdelkov smo včasih poznali kot samostojne elektronske naprave, v zadnjih letih pa le redko koga vidimo poslušati mp3 predvajalnik ali slikati s fotoaparatom. Pa je res za vsako enoto aplikacija, kakršno si želimo?

  Objavljeno: 30.10.2012 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Zaščita v oblaku

  Shranjevanje podatkov v oblaku je zelo priljubljena storitev, ki jo uporabljamo vsak dan. Življenja brez Dropboxa si skoraj ne moremo več zamisliti. Vendar se je treba zavedati, da podatke s tem, ko jih shranjujemo v oblaku, izpostavljamo možnosti nezaželenega vpogleda. Da bi preprečili take nepooblaščene vpoglede, moramo podatke ustrezno varovati, to pa lahko storimo z ustreznimi programi. Tako z malo vloženega truda precej izboljšamo varnost podatkov, shranjenih v oblačnih storitvah.

  Objavljeno: 25.9.2012 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Organizirajmo se, z Androidom

  Organizacija časa in uspešna uskladitev najrazličnejših obveznosti je dandanes ob večni bitki s časom skorajda že umetnost, ki marsikoga zaposluje bolj, kot bi bilo treba. Služba, razne popoldanske dejavnosti in vsi drugi dogodki, ki se jih moramo ali pa želimo udeležiti, si sledijo s skoraj svetlobno hitrostjo, večinoma pa jih je toliko, da si jih komaj zapomnimo, kaj šele, da bi jih uspešno "stlačili" v štiriindvajseturni termin, ki nam je vedno znova na voljo.

  Objavljeno: 25.9.2012 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Korak naprej

  Imamo nov operacijski sistem. Čeprav o Gorskem levu čivkajo že vrabci na strehi in smo nekaj bistroumnih o njem v pričujoči številki spisali tudi sami, si kljub temu pobliže oglejmo še namestitveni postopek, novosti, skrite zmožnosti in naprednosti nekaterih opravil, ki nam jih bo v prihodnosti omogočal početi. Enostavnost, za katero se skriva vedno večja moč, opisujejo snovalci svoj izdelek. Operacijski sistem je očiščen odvečne navlake in ga je zato moč prestaviti v višjo prestavo. Kako, vam bomo povedali mi.

  Objavljeno: 25.9.2012 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Začnimo znova

  Žal se uporabnikom računalnikov, ki imajo nameščeno eno izmed različic operacijskega sistema Okna, dokaj pogosto zgodi, da po letu dni intenzivne rabe (ali pa še prej) njihov sistem kaže jasne znake staranja. Postane počasen, slabše odziven, zasičen. A mi poznamo rešitev, kako mu povrniti mladostno voljo, hitrost in svežino. Tokratni nasvet vam bo omogočil, da boste Okna spet namestili zadnjič, no, vsaj do njihove nove različice.

  Objavljeno: 25.9.2012 | Kategorija: Nasvetiveč