Teme - GPS

 • Galileo spet deluje

  Po večdnevnih težavah je evropski navigacijski sistem Galileo ponovno operativen. Sistem je bil nedosegljiv zaradi napake na zemeljskem delu, neuradno v italijanskem in nemškem delu. Evropska agencija za globalno navigacijo (GNSS) je sporočila, da se je situacija normalizirala in da Galileo ponovno deluje, čeprav se lahko primeri še kakšna nenatančnost.

  Objavljeno: 18.7.2019 21:00več
 • Ali naj jutri pričakujemo »milenijskega hrošča« v napravah GPS?

  Leta 1999 je v računalniškem svetu vladala norija »milenijskega hrošča« (Y2K bug), ki naj bi ob prehodu v leto 2000 računalnike onesposobil zaradi dvomestnega zapisa leta v nekaterih programih. Hrošča smo potem brez večjih težav preživeli, a jutri, 6. aprila, se nam menda obeta podoben »stres«.

  Objavljeno: 5.4.2019 11:00več
 • Rusija občasno moti signal GPS

  Kjer se pojavi ruski predsednik ali kakšen drug visoki uradnik, zmanjka signala GPS. To ugotavlja neprofitna organizacija C4ADS, ki je analizirala več kot 10.000 incidentov potvarjanja signala GPS, v katere je bila vključena Rusija. To se običajno zgodi na morju, pogosto pa tudi na letališčih in podobno.

  Objavljeno: 3.4.2019 05:00več
 • Sredi Moskve vam GPS ne pomaga

  V modernem življenju pogosto pozabimo, da signal GPS ni tako zelo samoumeven. To so na lastni koži ugotovili Moskovčani, saj zadnje mesece v bližini Kremlja navigacija, ki uporablja GPS, ne deluje pravilno. Na zemljevidu jih prestavi na več deset kilometrov oddaljeno letališče Vnukovo.

  Objavljeno: 25.10.2016 05:00več
 • Kdo je za poldrugi meter prestavil Avstralijo?

  Avstralci so ugotovili, da GPS tam doli stalno laže za poldrugi meter, zato bodo svoj kontinent premaknili za dva metra, da bodo vsaj leta 2020 na pravem mestu. Do tedaj bodo poiskali kakšno trajnejšo rešitev, dodajajo, ker nenehno premikanje res ne vodi nikamor. Vest ni prvoaprilska potegavščina, ampak resničen problem, ki je donedavna zaposloval le geodete, s pojavom avtonomnih vozil in plovil pa je postal čisto resna nadloga v vsakdanjem življenju. Dva metra sta namreč ravno dovolj, da se avtomobil sam pelje po desni strani namesto po levi, kar v Avstraliji ni najbolj pametna ideja. Berite dalje, zakaj GPS je in bo vedno in povsod lagal.

  Objavljeno: 2.8.2016 05:00več
 • Ameriška mornarica moti GPS signal

  Ameriška zvezna agencija za letalstvo FAA (Federal Aviation Administration) je opozorila pilote na območju zahodne obale ZDA naj bodo pozorni na delovanje naprav za nadzor leta, saj bodo 9., 21., 23., 28. In 30. junija izvajali testiranje motenj GPS signala. Testiranje bo potekalo šest ur dnevno, od 9.30 do 15.30, večinoma na področju Kalifornije. Največ motenj bo prisotnih na večji nadmorski višini, a bodo spremembe opazne tudi v nižinah. Gizmondo poroča, da bo središče izvajanja testov puščava Mojave, natančneje ameriška baza China Lake, ki jo ima ameriška mornarica predvsem za razvoj in testiranje novega orožja. Kaj natančno testirajo z napovedanimi testi, seveda niso razkrili.

  Objavljeno: 9.6.2016 08:00več
 • Waze 4.0

  Waze je nadvse priljubljen in še vedno brezplačen navigacijski program, ki ga je pred leti prevzel Google, a je izraelski proizvajalec ostal (začuda) neodvisen v svojem delovanju, kljub temu da so pri Googlu del kupljene tehnologije med tem vgradili v program Maps.

  Objavljeno: 21.10.2015 01:00več
 • Satelitski sistem za sledenje tovornjakom luknjast kot švicarski sir

  Raziskovalci so ugotovili, da je sistem za globalno sledenje Globalstar, ki ga uporabljata zlasti prevozništvo in industrija, resno ranljiv. Z malo truda je mogoče nepooblaščeno ugotoviti, kod se vozi kakšna pošiljka in sistemu tudi poslati lažno lokacijsko informacijo. Proizvajalec v šestih mesecih ni reagiral na opozorilo o ranljivosti, zato so raziskovalci odkritja razgrnili javnosti.

  Objavljeno: 4.8.2015 07:00več
 • Waze napoveduje čas čakanja v kolonah

  Waze je simpatičen program za mobilne telefone, ki poleg navigacije uporablja skupinsko zbiranje in izmenjavo podatkov (crowdsourcing), na podlagi katerih zna obveščati o zastojih na cestah in to v realnem času. Rešitev je bila že pred časom dovolj zanimiva, da je program kupil Google in večino udarnih lastnosti vgradil tudi v program Google Maps.

  Objavljeno: 3.4.2015več
 • Ko Android na rajžo gre

  Pravijo, da se klasičnim navigacijskim napravam slabo piše. Na težave opozarjajo tudi poteze prvaka s tega področja. Podjetje Garmin se vedno bolj usmerja k nosljivim (zapestnice, ure) in bolj specifičnim izdelkom (kolesarstvo). Glavni krivec je priljubljenost pametnih telefonov. V svetu operacijskega sistema Android je zanje na voljo kar nekaj odličnih programov za navigacijo.

  Objavljeno: 30.9.2014 | Kategorija: Mali testveč
ph