Teme - GPS

 • Družabna navigacija z osebnimi interesnimi točkami

  Vedno boljša družabna navigacija za naprave z mobilnim operacijskim sistemom iOS ali Android, Waze, o kateri v testu programov za usmerjanje pišemo tudi v novi številki Monitorja, je pridobila zmožnost z imenom Places. Gre za izboljšanje informacij o interesnih točkah na začrtani poti. Poleg zemljevidov, policijskih kontrol, prometnih zamaškov in še česa, bodo družabno usmerjeni uporabniki skupnosti poslej prispevali še podatke o obiskanih krajih oziroma posameznih lokacijah. Poleg široke skupnosti zbrane okoli zanimivega izdelka, bodo z novo zmožnostjo posledično bogatejši tudi Googlovi Zemljevidi, Waze namreč že od lani deluje pod okriljem spletnega velikana, ki je med prvimi prepoznal potencial ideje.

  Objavljeno: 30.9.2014 07:00več
 • Težave pri gradnji sistema Galileo

  Izgradnja evropskega sistemaGalileo, »evropski GPS«, se vleče že dolga leta, v Monitorju smo o njem pisali že leta 2001, vendar počasi vendarle napreduje. Uspešno je prestal prve teste z dvema satelitoma GIOVE-A in GIOVE-B (leta 2005 in 2008), in teste s štirimi sateliti, ki so v orbito poleteli leta 2011 in 2012. Slednji test je bil že blizu pravemu delovanju, saj zemeljski sprejemniki za določanje lokacije potrebujejo vsaj štiri satelite.

  Objavljeno: 24.8.2014 07:00več
 • Prvi satelit z visoko ločljivostjo bo izstreljen čez nekaj dni

  Pred časom smo pisali o tem, da so v ZDA nekoliko sprostili pravila o ločljivosti posnetkov, ki jih lahko javno dostopamo preko storitev, kot sta Google Earth in Google Maps. Doslej je veljala omejitev, da se na fotografijah naj ne bi razločilo predmeta, velikega pod 50 cm, po novem pa je ta mera znižana na 31 cm. Prvi satelit, ki je sposoben fotografirati pri tej ločljivosti, je imenovan WorldView-3 in bo izstreljen v nekaj dneh, za njim stoji podjetje DigitalGlobe.

  Objavljeno: 11.8.2014 11:00več
 • V ZDA satelitski posnetki še višjih ločljivosti

  Ameriške oblasti so dvignile omejitev glede ločljivosti satelitskih fotografij, ki jih objavljajo spletne strani, kakršna je Google Maps. Doslej je veljala omejitev, da se na fotografijah naj ne bi prepoznalo predmeta, manjšega od 50 cm, po novem se bo ta mera znižala na 31 cm. Za spremembo je zaprosilo podjetje Digital Globe, ki ima v lasti več satelitov za fotografiranje zemlje, načrtujejo pa izstrelitev novih satelitov, ki bodo izkoriščali spremembo zakonodaje. Doslej so za tako natančnost potrebovali letala, a naj bi bilo z novo generacijo satelitov možno prepoznati tudi poštne nabiralnike in podobne predmete. Seveda gre tu za fotografije, ki so dosegljive javnosti, že doslej so oblasti koristile tudi fotografije višjih ločljivosti.

  Objavljeno: 17.6.2014 10:00več
 • Zemljevidi za kolesarje

  Google je zemljevidom Maps potihoma dodal priročno zmožnost za kolesarje. Ljubitelji pedal bodo pri načrtovanju poti s kolesom poslej izbirali tudi na podlagi podatkov o višinski razliki ter vzponih, na katere bi po poti naleteli. Dobrodošli podatki za kolesarje so za zdaj na voljo zgolj v štirinajstih državah in le na namizni različici aplikacije Google Maps. Ob uradni objavi novosti se lahko bržkone nadejamo podpore mobilnim napravam, kjer bo dotična zmožnost resnično zasijala. V Sloveniji tovrstnega maziljenja kolesarskih podplatov (še) ni, zato moramo, ako želimo Googlovo usmerjanje preizkusiti tudi iz neudobnega in trdega sedeža med dvema kolesoma, po srečo v sosednjo Avstrijo.

  Objavljeno: 19.5.2014 05:00več
 • Slovenski XLAB do nove nagrade

  Podjetje XLAB je skupaj z Upravo RS za zaščito in reševanje prejelo nagrado EENA (European Emergency Number Association) za storitev Smart Locator. Slednja je namenjena določanju lokacije klicočega z mobilnega telefona na številko 112. Storitev deluje s pomočjo SMSja, ki ga prejme uporabnik in ki ima dodano povezavo, preko katere telefon uporabnika sporoči lokacijo, določeno s pomočjo GPS signala. Operater oziroma reševalci lahko tako uporabnika locirajo z natančnostjo do nekaj metrov.

  Objavljeno: 17.4.2014 14:00več
 • Garmin z Androidom

  Navigacijski gigant Garmin je predstavil ročno GPS napravo Monterra. Gre za poroko Garminove navigacijske tehnologije z Googlovim operacijskim sistemom Android. Naprava je videti kot pametni telefon srednjega razreda. Ima štiri palce velik zaslon, občutljiv za dotik in dobro viden tudi na soncu, 8 MP kamero ter 6 GB prostora za shranjevanje podatkov, ki ga je moč razširiti s pomnilniškimi karticami micro SD.

  Objavljeno: 25.6.2013 05:00več
 • Poskrbimo za svoje zdravje

  Zdravje je najpomembnejša vrednota v življenju. Žal se nas tega večina začne zavedati šele takrat, ko nastopijo razne zdravstvene težave. Star pregovor pravi, da je bolje preprečiti kakor zdraviti, prav zato predstavljamo deset androidnih aplikacij, ki bodo pripomogle k izboljšanju vašega zdravja in tako k boljšemu počutju.  

  Objavljeno: 26.3.2013 | Kategorija: Ceneje je boljeveč
 • Programska oprema

  V prejšnjem članku smo predstavili namenske naprave za spremljanje, načrtovanje in analizo rekreativnih športnih podvigov. S široko razširjenostjo pametnih telefonov in številnih senzorjev, ki jih ti vsebujejo, lahko tudi te telefone uporabljamo za iste namene kot športne ure, potrebujemo le ustrezne programe. V članku bomo predstavili najbolj razširjene programe, ki uporabljajo sprejemnike GPS pametnih telefonov in nam tako omogočajo spremljanje športnih in rekreativnih podvigov.

  Objavljeno: 26.3.2013 | Kategorija: Dosjeveč
 • Strojna oprema

  Tek, hoja, kolesarjenje ali planinarjenje so zelo priljubljeni načini telesnega udejstvovanja. Zahtevni rekreativci že vrsto let uporabljajo različne pripomočke za spremljanje svojih športnih podvigov. V zadnjih letih pa si športni pripomočki, med katere sodijo tudi športne ure, vedno bolj utirajo pot tudi med »manj zahtevne« rekreativce. Na tokratnem testu bomo predstavili vrhunske modele športnih ur, ki nam pomagajo načrtovati in analizirati vadbo in tako dvigujejo tudi našo motivacijo.

  Objavljeno: 26.3.2013 | Kategorija: Dosjeveč
ph