Objavljeno: 18.12.2012 | Avtor: Boris Šavc | Monitor December 2012 | Teme: android, GPS

Ko Android na rajžo gre

Pametni telefon postaja naš zvesti spremljevalec ob najrazličnejših podvigih. Že spočetka se je uveljavil pri navigaciji. Ker je vedno pri roki, se danes na pohajkovanjih po mestu manj izgubljamo. Dve aplikaciji izpod slovenskih programerskih prstov bosta poskrbeli, da bomo orientacijsko izzvani poslej varnejši tudi na izletih v naravo.

Geopedia Pešpoti

Geopedia Pešpoti obeta, a je do zares uporabnega izdelka še dolga pot.

Interaktivni spletni atlas in zemljevid Slovenije je na telefonu tačas v prototipni različici, ki resda ponuja deset tisoč pohodniških točk, a se ob tem nenehno sesuva, zato bo za resnejšo rabo treba počakati na nadaljevanje projekta. Kljub temu lahko pohvalimo spodbuden začetek, ki že v zgodnji razvojni fazi omogoča evidenco in kategorizacijo poti na več kot 4000 odsekih po vsej Sloveniji. Med različnimi prikazi površja najdemo ortofoto posnetek in prikaz reliefa, pri posameznih poteh pa so na voljo tudi fotografije ter opis poti z dolžino, višinsko razliko in podobnim. Program pozna lociranje GPS, nima pa vgrajenega kompasa, ki bi na izletih v neznano prišel še kako prav. Aplikacija je namenjena tako začetnikom kot izkušenim pohodnikom in bo v prihodnosti ponujala sinhronizacijo zemljevidov in enega izbranega izleta za rabo brez podatkovne povezave s spletom. Žal je še nestabilna, okorna, lesena, počasna in nepopolna, manjkajo ji osnovne zmožnosti, kot je iskanje. Sami avtorji poudarjajo, da gre za eksperimentalno različico, zato jo za zdaj priporočamo zgolj v preizkus.

Geopedia Pešpoti

Pohodniški vodnik.

Prodaja: www.pespoti.si.

Cena: Brezplačno.

ZA: Mnoštvo pohodniških točk in poti.

PROTI: Nestabilnost, okornost, počasnost.

Monolit2Go

Monolit2Go izletnika opremi z vsemi potrebnimi podatki in ga v nekaterih primerih odpelje vse do izhodišča izbranega izleta.

Monolit2Go je precej bolj izdelana aplikacija od Pešpoti, to navsezadnje napove že s ceno. Tri evre vreden izdelek nam omogoča načrtovanje pohodniških izletov, kolesarskih avantur ali vožnjo po vinski oziroma turistični cesti. Uporablja lociranje GPS in nas zna v nekaterih primerih pripeljati do izhodišča izbranega izleta. Več kot sedemsto poti obsega podatke o dolžini, času trajanja, težavnosti in je opremljeno z višinskim prikazom, opisom in slikami. Med njimi izbiramo ob pomoči vgrajenega iskalnika ali filtra. Pri uporabi moramo paziti, da uporabljamo le programske gumbe, saj nam telefonski (pre)hitro zaprejo vrata v program in moramo začeti znova. Program bo v kratkem na voljo tudi na Applovih mobilnih napravah.

Monolit2Go

Izletniški vodnik.

Prodaja: www.monolit.si.

Cena: 3 EUR.

ZA: Dodelanost, bogata opremljenost s podatki, iskalnik, navigacija do izhodišča.

PROTI: Nerodnosti ob uporabi gumbov na telefonu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji