Objavljeno: 27.9.2011 | Avtor: Marko Hölbl | Monitor September 2011 | Teme: android, GPS, iPhone

Tecimo s telefonom!

Programi na pametnih telefonih ponujajo tudi odlično možnost za načrtovanje in spremljanje rekreativnih dejavnosti. Ogledali smo si najboljše za Appleov iPhone in telefone z Androidom.

Če si ogledamo priljubljenost programov za rekreacijo, vodijo predvsem tekaški programi, saj so pri tekačih očitno priljubljene možnosti GPS lociranja in izmenjevanja podatkov o dejavnostih v različnih družabnih omrežjih (npr. Facebook, Twitter).

Fitnes na IPhonu

Applov pametni telefon iPhone s pripadajočo platformo iOS ima med pametnimi telefoni največji nabor programov. Zato ne preseneča, da je zanj na voljo obilo programov, povezanih z rekreacijo. Izbrali smo najbolj priljubljene in največkrat prenesene programe iz Applovega AppStora. Večina je namenjena tekačem, deloma zaradi precejšnje priljubljenosti te vrste rekreacije v zadnjih letih, deloma pa zaradi zmožnosti, ki jih ponuja mobilna naprava z GPS podporo.

iMapMyRun in iMapMyRun+

iMapMyRun v akciji med tekom in podporne spletne dveri

Prvi izmed tekaških programov za Applov IPhone je v bistvu "podporni" program za priljubljeno spletno stran MapMyRun.com. Ker sta na voljo dve različici programa, iMapMyRun in iMapMyRun+, ki se razlikujeta le malenkostno, bomo obe obravnavali skupaj. Omogočata popisovanje vseh pomembnih podatkov med tekom: hitrost teka, čas začetka in konca teka, pretečeno dolžino in štetje kalorij ter seveda obvezno začrtanje pretečene trase na zemljevidu, z višinsko karto vred. Podatke o teku si je mogoče izmenjevati z drugimi prek družabnih omrežij Facebook in Twitter ter pošiljati po elektronski pošti. Programa se navezujeta tudi na istoimensko spletno stran mapmyrun.com, ki je nekakšno družabno omrežje za tekače. Naši dosežki so avtomatsko preneseni v naš profil na omenjeni spletni strani, kar omogoča dober pregled naše tekaške aktivnosti. Plačljiva različica plus nas osvobodi oglasov v programu in ponuja dodatno možnosti fotografiranja med tekom s pripadajočo lokacijsko informacijo. Omogoča tudi nastavitev glasovnega obveščanja med vadbo (npr. ob vsakem pretečenem kilometru nas z glasom obvesti o trenutni hitrosti, pretečeni dolžini ipd.). Zanimiva možnost je tudi odštevanje pred začetkom spremljanja vadbe, kar je še posebej uporabno, ker je telefon treba namestiti pred tekom (pogosta lokacija je nameščanje telefona na nadlaket z ustreznim nosilcem). Sicer pa razlika med plačljivo in brezplačno različico po našem mnenju ne upravičuje cene.

iMapMyRun in iMapMyRun+

Izdeluje: imapmyrun.com

Cena: Brezplačno (iMapMyRun), 1,59 EUR (iMapMyRun+).

Za: Preprosta raba, razširjena in dodelana spletna različica.

Proti: Malo možnosti nastavitev.

Runkeeper

Runkeeper je bil prvotno na voljo v dveh različicah, brezplačni in plačljivi, potem pa so plačljivo opustili in je zdaj na voljo samo še brezplačna. Tudi v ozadju Runkeeperja je spletna skupnost. Uporabniški vmesnik je pregleden, le nastavitve sinhronizacije podatkov o teku z dveri Runkeeper in družabnih omrežij (Twitter in Facebook) so nepregledne, kar lahko uporabnika zmede. Med preizkušanjem smo le s težavo ugotovili, kako nastaviti oziroma se povezati s Facebookom. Kot smo kasneje ugotovili, je treba to izvesti prek spletnih dveri, in ne prek programa. Runkeeper sicer ne ponuja kopice nastavitev v samem programu, a kljub temu omogoča marsikaj v primerjavi z drugimi programi, ki bodo opisani kasneje. Prek spletnih dveri je mogoče deliti podatke o tekih in imeti pregled nad svojimi aktivnostmi. Podobno kot iMapMyRun tudi dveri Runkeeperja ponujajo izkušnjo družabnega omrežja, namenjenega tekaški dejavnosti. Ena izmed pomanjkljivosti je zagotovo prevzeta nastavitev glasovnih obvestil vsaki dve minuti med tekom. To postane ob daljših tekih zaradi pogostosti zelo nadležno, a je interval na srečo mogoče prilagoditi. Ena izmed prednosti programa je zagotovo možnost ustvarjanja vadb. Sestavimo jih ob pomoči osnovnih dejavnosti (npr. ogrevanje) in časovnega intervala.

Runkeeper

Izdeluje: runkeeper.com

Cena: Brezplačno.

Za: Možnost ustvarjanja lastnih vadb.

Proti: Na trenutke nepregleden, privzeta nastavitev glasovnega obveščanja.

Runmeter

Runmeter ima zelo pregleden in prilagodljiv vmesnik

Runmeter se uvršča v kategorijo zgolj plačljivih tekaških programov, ki so za platformo iOS v manjšini. Gre za zelo zmogljiv program, ki omogoča precejšnjo svobodo pri nastavitvah spremljanja parametrov med tekom in posredovanja svojih podvigov svetu. Parametre, ki jih program prikazuje med tekom, je mogoče poljubno nastaviti. Prav tako je mogoče prilagoditi, katere podatke želimo po vadbi objaviti. Podatke o teku je mogoče deliti z drugimi tako prek elektronske pošte kot družabnih omrežij Facebook in Twitter ter prek spletne strani DailyMile. Program ima zelo pregleden uporabniški vmesnik (najbolj med preizkušenimi programi za iOS). Teki so razvrščeni glede na predhodne teke (v primeru enakih tekov, seveda). Zanimivost je dokupovanje različnih glasov, ki nas obveščajo o parametrih med tekom. Opravljene teke prikazuje tako na koledarju kot v obliki seznama. Omogoča pa tudi navidezne nasprotnike, kar marsikoga še dodatno motivira za tek. Na žalost program ne omogoča odštevanja pred začetkom teka. Za razliko od večine drugih tekaških programov tudi ne ponuja možnosti spletne rabe, temveč zgolj hrani podatke o tekih v spletu, kar olajša posredovanje drugim. To bo morda odvrnilo marsikoga, ki je vajen programov iMapMyRun, Endomondo ali Nike+, saj ti ponujajo tudi spletno mesto za popisovanje vseh dejavnosti tekača.

Runmeter

Izdeluje: www.abvio.com/runmeter

Cena: 3,99 EUR .

Za: Veliko možnosti, dober uporabniški vmesnik.

Proti: Samo plačljiva različica, ne ponuja spletne različice, ni odštevanja pred začetkom teka.

Endomondo in Endomondo Pro

Endomondo je sicer bolj "špartanski", a veliko uporabnikom ponuja dovolj, za vse drugo so na voljo spletne dveri

Program, ki je precej znan iz sveta Androida, je Endomondo. Do uporabnika je precej prijazen, vendar uporabnik zaradi preprostosti in možnosti dobi občutek, da želi biti do njega prijazen na način "manj je več". Endomondo kot še marsikateri drug program omogoča povezavo z istoimenskimi spletnimi dvermi. Tudi ta so organizirana kot družabno omrežje za tekače. Ponujajo možnost samodejnega prenosa podatkov o tekih na istoimenske dveri in v družabna omrežja. V programu sicer prav zaradi omenjene preprostosti ni mogoče urejati izmenjevanja podatkov o tekih v družabnih omrežjih, zato pa je to mogoče na spletnih dverih. Tudi Endomondo popisuje teke v koledar tekov. Podatkov, prikazanih med tekom, ni mogoče spreminjati, na voljo ima način, ki prikazuje samo podatke o teku brez prikaza zemljevida ali pa prikaz zemljevida s podatki o teku. Glasovno obveščanje je stalnica pri podatkih o teku, zato v tem pogledu tudi Endomondo ni izjema. Plačljiva različica Pro ponuja še dodatno možnost tekmovanja s samim seboj in nastavljanje ciljev; kakšen čas želimo doseči, oziroma koliko kalorij želimo "pokuriti" med tekom. Na kratko - preprost program za občasne rekreativce z dobrimi spletnimi dvermi.

Endomondo in Endomondo Pro

Izdeluje: www.endomondo.com

Cena: Brezplačno (Endomondo), 2,99 EUR (Endomondo Pro).

Za: Preprost uporabniški vmesnik, bogata spletna skupnost.

Proti: Malo možnosti nastavitev.

Nike+ GPS

Program Nike+ je bil v osnovi podporni program za Nikove napredne tekaške copate z oznako plus, v katere je bilo mogoče v podplat vgraditi senzor gibanja. Toda to se je spremenilo, tako da trenutno ni več vezan na Nikejeve tekaške copate, temveč je polnovredni tekaški program za platformo iOS. Kot številni že predstavljeni programi tudi Nike+ GPS ponuja zapisovanje podatkov o teku z GPSom. Vmesnik spominja na pripadajoče spletne dveri NikeRunning. Na voljo je samo plačljiv program, vendar je med tekaškimi programi, ki so samo plačljivi, najcenejši. Med tekom ponuja možnost prikaza podatkov, podobno kot drugi preizkušeni programi, in izmenjavo podatkov z drugimi prek Nikejevih spletnih dveri in družabnih omrežij Facebook in Twitter. Program ponuja podrobno analizo teka s podatki, kot so najhitreje pretečeni kilometer, in grafične predstavitve hitrosti teka. Odlično se dopolnjuje s pripadajočimi spletnimi dvermi, a vsaj na dverih včasih precej motijo oglasi. Po končanem teku je mogoče ovrednotiti tek in ga popestriti z dodatnimi informacijami, kot so vremenske razmere ali vrsta terena. Eden izmed adutov programa je zagotovo vizualna vpadljivost.

Nike+ GPS

Izdeluje: itunes.apple.com/us/app/nike-gps/id387771637?mt=8

Cena: 1,99 EUR.

Za: Vizualno privlačna, podrobna in grafično podprta analiza teka.

Proti: Plačljivost, morda za koga neintuitiven uporabniški vmesnik.

Sports Tracker

SportsTracker v akciji

Za razliko od doslej opisanih programov omogoča spremljanje tudi drugih vrst rekreacije, ne le teka. Sem sodijo kolesarjenje, hoja, rolanje, veslanje ipd. Uporabniški vmesnik je intuitiven, a ne izstopa izmed preizkušenih programov. Tudi SportsTracker ponuja spletne dveri, ki popisujejo uporabnikove dejavnosti. Deljenje dejavnosti z drugimi je mogoče prek družabnih omrežij Facebook in Twitter ter seveda prek SportTrackerjevih dveri. Zanimiva možnost je iskanje in spremljanje trenutnih dejavnosti ljudi v okolici kar iz programa. Na zemljevidu so s pikicami prikazani tisti, ki se trenutno rekreirajo, in vrsta njihove rekreacije. Zagotovo zanimiv motivacijski pristop, ki tudi omogoča iskanje partnerjev za dejavnost. Sicer pa program ne izstopa po drugih zmožnostih, le glasovnega obveščanja med dejavnostjo ne omogoča. Zato pa za razliko od drugih preizkušenih programov ponuja t. i. potisna obvestila. Za povrh je še brezplačen in bo nemara pritegnil marsikoga, ki se ukvarja tudi z drugimi športi, ne le tekom.

Sports Tracker

Izdeluje: www.sports-tracker.com

Cena: Brezplačno.

Za: Pregleden vmesnik, iskanje trenutno aktivnih uporabnikov v bližini.

Proti: Ni zvočnih obvestil med dejavnostjo.

FitnessBuilder

Domači zaslon programa in nabor vaj

Program, ki je namenjen navdušencem za fitnes, je elektronski vodnik po fitnes vadbi. Uporabniški vmesnik na trenutke deluje precej zapleteno. Omogoča danes že obvezno povezavo s Facebookom in Twitterjem ter povezavo na MapMyFitness, sorodno stran MapMyRuna. Za uporabo priročnika je treba ustvariti profil, vendar lahko podatke pridobimo tudi prek povezave na Facebook. Uporabnik si lahko tudi sam sestavi vadbo. Zanimiva možnost je iskanje vaj z vgrajenim iskalnikom, in sicer glede na kategorijo ali opremo, ki jo potrebujemo za izvajanje. Program vsebuje nabor kalkulatorjev parametrov telesne pripravljenosti, kot so indeks telesne mase ali spremljanje napredka pri vadbi. Ko vnesemo dovolj parametrov, nam skuša samodejno preračunati različne prametre pripravljenosti. Mogoče je tudi spremljati parametre telesne pripravljenosti in svojega napredka, tudi možnost fotografiranja napredka (fotografiranje sebe). Morda bo koga odvrnila le cena, ki je za ponujeno občutno previsoka.

FitnessBuilder

Izdeluje: fitnessbuilder.com

Cena: 7,99 EUR.

Za: Velik nabor vaj, iskanje vaj po različnih merilih, zanimivi kalkulatorji telesne pripravljenosti.

Proti: Slab uporabniški vmesnik, zanimivo samo za fitnes navdušence, visoka cena.

Hundred PushUps in Two Hundred Situps

To sta elektronski različici priljubljenih vadbenih programov, katerih cilj je, da zmoremo nepretrgano narediti vsaj sto sklec ali vsaj dvesto trebušnjakov. Programa sta si zelo podobna, zato sta tudi opisana skupaj. Ob začetku rabe je treba narediti preizkus pripravljenosti, na podlagi katerega program nato priporoča, kje začeti vadbo. Omogoča nam spremljati napredek in popisuje vadbo. Ob vadbi nas vodi po posameznih nizih vaj, vendar je treba velikokrat uporabiti prste, to pa je lahko med vadbo moteče. Programa sicer ponujata tudi prikaz pravilne izvedbe vaj in grafično predstavitev opravljenih vaj. Možnost "Tip for the Week" ponuja koristne nasvete za vadbo. Za tako ceno programa zagotovo ponudita (pre)malo, saj določeni drugi ponujajo precej več, tudi brezplačno.

Hundred PushUps in Two Hundred Situps

Izdeluje: hundredpushups.com, www.twohundredsitups.com.

Cena: Oba 1,59 EUR.

Za: Elektronsko podprta vadba.

Proti: Premalo za tako ceno.

Športni Android

Tudi uporabniki Androidov pri rekreaciji pridejo na svoj račun. Tako kot za zgoraj opisani iPhone je tudi za mobilne telefone z Androidovo platformo na voljo veliko programov, ki nam bodo v pomoč pri vsakdanjem ukvarjanju s športom, pa naj bo to vadba ali le prostočasna rekreacija. Izbrali smo bolj priljubljene in zanimive in jih preizkusili. V nadaljevanju vam jih bomo na kratko predstavili.

Adidas miCoach

Ustvarjanje različnih vadb prek spletnega programa

Podobno kot Nike se je tudi Adidas odločil izdelati lastnega mobilnega trenerja. Program je zasnovan za športe, ki jih družita gibanje in hitrost. Uporabimo ga lahko pri teku, hoji, kolesarjenju, nekoliko ekstremnejšem nordijskem smučanju in drugih športih z enakimi značilnostmi. Rabi lahko tudi kot pomoč pri kondicijskih pripravah in vadbi za najrazličnejše športe. Ob začetku rabe je treba vpisati svoje podatke, višino, težo, starost in spol. Vnesemo lahko tudi podatke o športnih copatih. Shoe Tracker, kot so adidasovci poimenovali omenjeni modul, nam popiše, koliko kilometrov smo s športnimi čevlji že opravili, in nas opozori, kdaj bi bil čas za nakup novih. Poleg temeljnih funkcionalnosti, ki jih ima praktično vsak program za rekreacijo, so v Adidasu dodali še načrtovanje vadbe. Izberemo lahko želeni cilj in na podlagi tega s programom izdelamo načrt vadbe. Vadbo lahko ustvarimo in prilagajamo tudi prek spletnega vmesnika na osebnem računalniku, spremembe pa se bodo prenesle na telefon, brž ko ga bomo povezali v splet.

Adidas miCoach

Izdeluje: www.adidas.com/com/micoach

Cena: Brezplačno.

Za: Ustvarjanje načrtov vadb, kombiniranje z glasbo, veliko funkcij, dodelan uporabniški vmesnik.

Proti: Zelo izpopolnjen program.

Runastic

Vnos podatkov o vadbi

Še eden izmed številnih programov, ki ponujajo popisovanje naših športnih dejavnosti. Ponuja izbiro različnih vrst športov, zunanjih in notranjih. Pri izbranih dejavnostih meri čas, kraj, nadmorsko višino in hitrost. Kot pri drugih programih, ki ponujajo spremljanje dejavnosti, kot so aerobika, boks ali joga, se nam je tudi tu zastavilo vprašanje, kaj sploh spremlja pri naštetem? Po preizkusu smo ugotovili, da lahko z njim merimo čas vadbe in, če imamo ustrezen pripomoček, tudi srčni utrip. Na podlagi vnesenih podatkov nam sistem izračuna porabljene kalorije ob vadbi. Kljub začetnemu dvomu lahko rečemo, da se tudi pri takih vrstah vadbe sistem izkaže za koristnega in priročnega. Program omogoča tudi objavo rezultatov v družabnih omrežjih in popisuje zgodovino vadb, ki smo jih izvedli. Zanimiv dodatek so vprašanja, ki jih ob koncu vadbe zastavi o našem počutju, terenu, na katerem smo vadili, ter vremenu in temperaturi. Tako lahko, poleg klasičnih, shranimo še druge podatke o vadbi in iz njih morda razberemo marsikateri zanimiv vzorec.

Runastic

Izdeluje: runtastic.com

Cena: Brezplačno, različica Pro 3,99 EUR.

Za: Veliko funkcij na voljo že v brezplačni različici, pregleden nadzor vadbe, GeoTagging.

Proti: Nekaj popolnoma osnovnih funkcionalnosti je na voljo le v plačljivi različici, ponekod nepregleden uporabniški vmesnik.

JEFIT

Izbira dela telesa za vadbo

Program, ki so ga, kot pravijo izdelovalci, izdelali resni bodybuilderji in navdušenci za fitnes, je namenjena tistim, ki želijo imeti osebnega trenerja za fitnes zmeraj pri roki oziroma v žepu. Z njim lahko izdelamo načrt vadbe iz najrazličnejših vaj, ki so na voljo. Vaje lahko pregledujemo, in sicer tako, da na mišičastem velikanu ali športno opremljeni gospodični izberemo del telesa, za katerega si želimo ogledati vaje. Odpre se nam kup vaj, za katere si lahko nato ogledamo dodatne podatke in navodila. Program omogoča sinhronizacijo z računalnikom, kjer lahko tudi pregledujemo v preteklosti opravljene vadbe. Zanimiv dodatek je ustvarjanje foto albuma, kjer spremljamo napredek dela telesa pri vadbi. Album lahko ustvarimo na spletni strani programa, slike pa nalagamo prek mobilnega telefona. Nato pa lahko spremljamo, kako nam mišice rastejo, rastejo in rastejo. Omenimo še, da program precej spominja na Iphonov program FintessBuider.

JEFIT

Izdeluje: www.jefit.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Velika zbirka vaj, načrtovanje vadbe.

Proti: Ozka usmerjenost le na eno področje.

Sit Ups

Spremljamo lahko svoj napredek skozi čas

Še ena program za fitnes, ki je tako kot Hunder Push-Ups na Iphonu namenjen vadbi trebušnih mišic. Ko ga namestimo, nas povpraša po našem cilju, koliko trebušnjakov želimo torej narediti med eno vadbo. Izberemo ustrezno število in vnesemo še podatek o tem, koliko nam jih telo že dovoli narediti. Na podlagi spola in vnesenih podatkov nam program pripravi program vadbe, da bomo dosegli želeni cilj. Vsak dan lahko izvedemo vadbo, vodi nas, ko vadimo, prav tako načrtuje tudi vmesne premore med serijami trebušnjakov, da se telo ne utrudi prehitro. Ob zagonu programa lahko spremljamo napredek in vidimo, koliko nas še loči do cilja. Na Android Marketu najdemo tudi sorodne programe iste znamke, ki si jih lahko prav tako brezplačno prenesemo. Delujejo enako kot opisana, s to razliko, da so namenjeni vadbi drugih disciplin, kot so počepi, dviganje trupa ali pa sklece.

Sit Ups

Izdeluje: www.rittr.com

Cena: Brezplačno.

Za: Dobro vodenje skozi vadbo, zanimiv pristop.

Proti: Nekoliko okoren uporabniški vmesnik, ozka namembnost rabe.

Cardio Trainer

Številne možne izbire športov

Skupina izdelkov Cardio Trainer je sestavljena iz več izdelkov, ki skupaj sestavljajo pravega žepnega osebnega trenerja. Osnovni program Cardio Trainer je namenjen spremljanju športnih dejavnosti posameznika. Izbiramo lahko med najrazličnejšimi, od teka do joge. Program lahko razširimo z različnimi moduli, med drugim Noom Weight Lossom, ki nam pomaga doseči želeno težo s popisovanjem vadbe, zaužitih kalorij, ponudi pa nam tudi motivacijske funkcije. Program lahko razširimo tudi z modulom Racing for Cardio Trainer, kjer lahko tekmujemo z že vnesenimi dosežki ali pa si oblikujemo lastno virtualno tekmo in tako povečamo motivacijo za vadbo. Dodatek je na žalost plačljiv, vendar ni drag. Kot celoten komplet si lahko namestimo Cardio Trainer Pro, ki združuje vse brezplačne in plačljive module, ki osnovno različico programa razširjajo, uporabniku pa ponudi celovit komplet za vadbo, ki ga lahko prilagodi svojim željam.

Cardio Trainer

Izdeluje: www.worksmartlabs.com/cardiotrainer

Cena: Osnovni program brezplačno, Cardio Traine Pro 7,1 EUR, Racing for Cardio Trainer 2,11 EUR.

Za: Celovit paket za vadbo, veliko možnosti razširitve, obilo funkcij.

Proti: Plačljiv, kljub nekaterim podobnim brezplačnim programom.

Stretch Exercises

Prikaz poteka vaje

Program ponuja najrazličnejše vaje za raztezanje, ki jih lahko uporabimo za konec vadbe ali rekreacije ali pa kot vsakdanje vaje, ki prispevajo k boljšemu počutju, obenem pa nam tudi pomagajo krepiti zdravje. Vaje so razdeljene v tri skupine, za vrat in pas, ramena in hrbet ter za celotno telo in ude. Ko izberemo ustrezno kategorijo, lahko izbiramo še med težavnostjo vaj. Na voljo so osnovne in naprednejše vaje, pri čemer so slednje namenjene predvsem tistim, ki se z razgibavanjem že ukvarjajo in so tako pri tem nekoliko bolj vešči. Vsaka vaja je predstavljena z zaporedjem slik, ki prikazujejo potek, zraven pa si lahko preberemo še dodatna navodila za izvedbo. Program je lahko dopolnilo k vsakdanji vadbi ali pa samostojno orodje za izvajanje vaj. Koristen je predvsem zaradi idej za nove raztezalne vaje, s čimer popestrimo za marsikoga najmanj prijetni del rekreacije, raztezanje.

Stretch Exercises

Izdeluje: downloadandroid.info

Cena: Brezplačno.

Za: Veliko vaj, dober prikaz izvajanja vaj.

Proti: Primeren le za prikaz vaj, zato je raba nekoliko omejena.

Runmeter, Endomondo in Sports Tracker

Navedeni programi, ki smo jih opisali v razdelku, ki opisuje rekreacijske programe za iPhone, so na voljo tudi za mobilne naprave, ki tečejo na platformi Android. Med športniki in rekreativci veljajo za bolj priljubljene, zato so veliko v rabi. Ker so kljub različnima platformama na obeh vrstah telefonov praktično enaki, jih tu ne bomo znova opisovali.

Za konec

Ne glede na to, ali ste lastnik iPhona ali mobilnika z Androidom, lahko zanju najdete številne programe, ki vam bomo v pomoč in družbo pri rekreaciji ali treningu. Preizkusili smo veliko programov in prepričani smo, da ima vsak izmed njih kakšno unikatno posebnost, ki je lahko za posameznika in njegovo vadbo zelo pomembna. Priporočamo vam, da si namestite in preizkusite tiste, ki so vas najbolj pritegnili, in zagotavljamo vam, da boste našli vsaj enega, ki vas bo redno spremljal pri rekreaciji ali vadbi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji