Objavljeno: 19.12.2011 09:56 | Avtor: Miran Varga | Monitor December 2011 | Teme: GPS

Prilagodljivi navigator

Cestni navigatorji so zadnje desetletje zelo iskane naprave. Njihov razvoj skorajda ne pozna omejitev, saj svoje funkcionalnosti širijo na področji telekomunikacij in digitalne zabave. Preizkusili smo navigator WayteQ X960BT, ki nas je v več pogledih dobesedno presenetil.

Veliki ponudniki navigacijskih rešitev so nas v zadnjih letih dobesedno naučili, da se skorajda vsaka uporabna novotarija pošteno doplača, zato so bili njihovi najzmogljivejši modeli opremljeni s cenami, ki so se spogledovale s polovico povprečne slovenske plače. Na drugi strani ponudbe so se znašli povsem oskubljeni osnovni modeli, za katere so prodajalci še vedno želeli vsaj evrskega stotaka, pogosto pa še nekaj desetakov več. A večina kupcev navadno išče rešitev, ki je med obema skrajnostma.

Za preizkus smo tokrat prejeli navigator znamke WayteQ, ki je na slovenskem trgu na voljo šele zadnji dve leti. Preizkušeni model X960BT sodi v zgornji srednji razred ponudbe, a je s ceno od 100 do 150 evrov nadvse privlačen za vsakogar, ki išče sodobno navigacijsko napravo. Po tehnični plati namreč prekaša številne konkurente, saj ima vgrajen velik 5-palčni (12,7 cm) zaslon, občutljiv za dotik. Odliki zaslona sta njegova sorazmerno visoka ločljivost 800 x 480 pik in možnost prikaza 16 milijonov barvnih odtenkov, kar je bolj kot v pomoč navigaciji v prid prikazu video vsebin in fotografij. Navigator tako predvaja video posnetke v zapisih AVI, DivX, WMV in ASF, pri čemer mu je v veliko pomoč dvojedrni procesor SiRF Atlas V. Ta je zaslužen tudi za zgledno odzivnost naprave (ki je celo nastavljiva). Zmogljivi procesor se izkaže tudi pri preračunavanju poti, saj svoje delo opravi hitro, svoje pa doda tudi dober sprejemnik GPS, ki lahko hkrati sprejema podatke do 64 satelitskih kanalov. Uporabniki, ki veliko časa preživijo na cesti, bodo tako pogrešali le tehnologijo za sprejem prometnih podatkov (TMC), ki jo je sicer moč dokupiti v obliki dodatnega (zunanjega) sprejemnika. Navigator ima vgrajene štiri gigabajte pomnilnika, namenjenega namestitvi kartografije in aplikacij. To povsem zadošča za pokritost stare celine s podrobnimi kartami držav. Zahtevnejši in večpredstavno naravnani uporabniki pa lahko dodatne vsebine shranijo na pomnilniško kartico microSD in jo vstavijo v napravo.

Ob vklopu nas naprava pozdravi z vmesnikom, ki malce spominja na zgodnje različice mobilne platforme Android, pri čemer je skrajno levi stolpec menuja namenjen pogosto uporabljenim funkcijam, denimo navigiranju, poslušanju glasbe in ogledu fotografij. Preostali del vmesnika, ki žal (še) ne zna slovensko, pa zapolnjujejo številne ikone za nastavitve, namenske aplikacije in igre. Okenska osnova bo blizu uporabnikom računalnikov, razveseljujejo pa podpora predvajanju video vsebin (podprta je tudi tehnologija flash), bralnik e-knjig in funkcija FM oddajnika za predvajanje glasbe na avtomobilskem radijskem sprejemniku. Vgrajena podpora tehnologiji bluetooth omogoča povezavo telefona in možnost prostoročnega telefoniranja, a je kakovost zvoka v tem primeru zgolj povprečna. Omenjena povezava lahko rabi tudi za dostop do interneta, privzeti brskalnik v navigatorju pa je Opera Mini. Za lažje upravljanje velja v tem primeru poseči po priloženem pisalu.

Zanimiv je tudi pristop, ki ga je ubral izdelovalec za trženje naprave. Osnovni model, WayteQ X960BT, ki velja vsega evrskega stotaka, ima namreč nameščeno le platformo Windows CE 6.0, uporabnik pa lahko nato sam izbere katerega izmed ponudnikov navigacijskih programov in kartografije. Testni navigator, ki je veljal 150 evrov, je imel že nameščeno navigacijsko rešitev Sygic Drive 10 in kartografijo Evrope, bolje rečeno 44 držav na stari celini.

Sygicova navigacijska rešitev zna slovensko, za navigacijo pa skrbi ženski glas, ki z izjemo nekaj nerodnejših prevodov svoje delo opravlja zelo dobro. Uporabnik lahko izbira prikaz različnih podatkov na zaslonu, a ker je ta velik, tudi obilica informacij ni pretirano moteča. Izrisovanje vsebin je, kot že omenjeno, zelo hitro, podprta pa sta tako 2D kot tudi 3D prikaz (kjer je na voljo). Sygicova podatkovna baza premore veliko interesnih točk, ki bodo v pomoč vozniku, bržkone pa bodo zelo dobrodošla predvsem opozorila na omejitve hitrosti, cestne kamere in pogoste lokacije nadzora prometa. Velik plus je tudi funkcija pomoči razvrščanja po prometnih pasovih.

Kaj pa minusi? Poleg že omenjenega neznanja slovenskega jezika, ki bi ga sicer pričakovali na osnovnem menuju, nas je (z)motila le še ena mrtva točka na zaslonu. Upamo sicer, da je bila to le hiba preizkušenega modela in da so drugi navigatorji kljub ugodni ceni brezhibni.

WayteQ X960BT + Sygic Drive

Navigacijska naprava.
Izdeluje: www.wayteq.eu.
Prodaja: www.wayteq.si.
Cena: 150 EUR.

Za: Zaslon, funkcije, cena, možnost namestitve različnih navigacijskih platform.
Proti: Osnovni menu ne pozna slovenščine, TMC ni vgrajen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji