Objavljeno: 26.3.2013 | Avtor: Matjaž Klančar in Marko Hölbl | Monitor April 2013 | Teme: android, GPS

Tehnika in šport

Pomlad je tu (no, ravno danes spet sneži, a saj razumete, kaj sem hotel povedati), narava vabi, tehnika pa seveda tudi, tako kot vedno. Odlična priložnost za povezovanje v smeri športnih ur in športnih programov za pametne telefone.

Kaj smo ugotovili?

Če se gremo rekreativni šport na dovolj visoki ravni, potem je jasno, da od podatkov, ki bi jih radi zapisovali o svojem telesu, potrebujemo tudi srčni utrip in morda še frekvenco korakov. Potrebujemo torej specializirano uro. Po drugi športni strani programi za pametne telefone omogočajo zvijače, ki jih (v resnici primitivne) ure nikoli ne bodo.

Ko sem v mladih letih še (zelo resno) treniral, je bil moj edini resen tehnični pripomoček poceni ročna ura (skorajda »iz praška«), ki je znala vsakih 20 sekund zapiskati in … nič več. Tu in tam so nas sicer še odpeljali na Fakulteto za šport, da so nam premerili kri, pljuča in še kaj, vendar smo bili v osnovi s tehniko bosi kot le kaj. Pa kljub temu uspešni. Danes je menda drugače, športniki se od tehnike kar šibijo. Ali res? Ravno pred nekaj dnevi sem prebral izjavo Andree Massija, kondicijskega trenerja Tine Maze, ki je omenil, da uporablja samo svinčnik, papir in štoparico. Ne bom se veliko zmotil, če torej rečem, da je velika večina športne »tehnike« namenjena športnim rekreativcem in manj vrhunskim športnikom.

Ker (nas) je takih vedno več, smo se natanko take tehnike lotili v pričujočem članku. Tehnike z dveh področij, ki pa očitno rabita enakim potrebam. Ročne ure specializiranih podjetij so danes veliko več kot le to. Imajo brezžična tipala za merjenje srčnega utripa, kadence in števila korakov, brezžično se povezujejo z računalnikom, imajo celo vgrajene barometre in sprejemnike GPS, s katerimi si lahko pretečeno/prekolesarjeno pot kasneje ogledamo na računalniku. Še več zmorejo pametni telefoni, v katere namestimo katerega izmed športnih programov, ki nam na velikem zaslonu sproti izrisujejo razne grafikone, prikazujejo lokacijo in nas povezujejo v spletne skupnosti. Le večji so, zato zanje potrebujemo prost in dovolj velik žep.

Zima, zima bela

Ker je zime konec (beri zgoraj) smo se v preizkusu omejili le na naprave in programe za tek in kolesarjenje, pa vendar ne bo odveč omeniti, da je tudi smučarskim navdušencem na voljo široka izbira takih programov. Zgolj za ponazoritev si oglejte androidni program Maprika, ki iz spleta sam potegne z GPSom umerjen zemljevid iskanega smučišča in sproti izrisuje presmučano pot.

No, za drugo leto. Ali pa za poletno smučarijo na ledenikih ;)

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji