Objavljeno: 26.3.2013 | Avtor: Marko Hölbl | Monitor April 2013 | Teme: GPS

Strojna oprema

Tek, hoja, kolesarjenje ali planinarjenje so zelo priljubljeni načini telesnega udejstvovanja. Zahtevni rekreativci že vrsto let uporabljajo različne pripomočke za spremljanje svojih športnih podvigov. V zadnjih letih pa si športni pripomočki, med katere sodijo tudi športne ure, vedno bolj utirajo pot tudi med »manj zahtevne« rekreativce. Na tokratnem testu bomo predstavili vrhunske modele športnih ur, ki nam pomagajo načrtovati in analizirati vadbo in tako dvigujejo tudi našo motivacijo.

Izdelovalci športnih pripomočkov že vrsto let opažajo povečano priljubljenost športnih pripomočkov, predvsem ur, zato se je ponudba na trgu v zadnjih letih precej okrepila. Med najbolj razširjeno skupino športnih pripomočkov zagotovo sodijo športne ure, ki so danes že pravi mali prenosni računalniki. Na testu smo primerjali zmogljivejše modele športnih ur znanih znamk Polar, Garmin in Suunto, ki jih je mogoče kupiti na slovenskem trgu. Preizkusili smo Garmin Forerunner 610HR, Garmin Forerunner 910XT, Polar RC3 GPS HR in Suunto Ambit.

Vse testirane ure podpirajo določanje lokacije uporabnike ob pomoči vgrajenega sprejemnika GPS. Razlike so predvsem v velikosti, teži ure in velikosti zaslona, uporabniških menujih, možnostih in seveda programih za analizo podatkov. Praktično vsi izdelovalci so prešli z namenskih programov za analizo na spletne aplikacije v oblaku. Ponujajo spletna mesta, kjer se uporabnik prijavi in analizira svoje rekreativne podvige. Za potrebe komunikacije računalnika z uro in prenosa podatkov v oblak je treba še zmeraj namestiti namenski program, a je namestitev preprosta in programi nezahtevni glede pomnilnika ter prostora na disku.

V ta namen imajo vse testirane ure pripadajoče kable in vmesnike za povezovanje z računalnikom in prenos podatkov v oblak ter pasove za merjenje srčnega utripa. Pasovi testiranih modelov so iz tkanine z oddajnikom iz plastike in so v zadnjih nekaj letih po udobju nošnje precej napredovali. Ker imajo vse testirane športne ure vgrajen sprejemnik GPS, je pomembno, da jih je mogoče polniti, saj bi sicer morali prepogosto menjavati baterije. Tudi to omogočajo vse testirane ure – mogoče jih je polniti prek vmesnika USB ali neposredno prek adapterja v vtičnici. Na žalost pa ima vsak izdelovalec,  če ne celo vsak model ure, drugačen priključek. Vse testirane ure je mogoče uporabiti za širok spekter aktivnosti in večina jih ponuja različno dodatno opremo, kot so na primer senzorji za gibanje (npr. Polar) ali senzorji za kolo.

Vse ure smo dodobra preizkusili. Pri testu pa smo se osredotočili na odlike in slabosti posameznega modela.

Garmin Forerunner 610HR

Garmin Forerunner 610HR na zapestju

Garmin Forerunner 610HR na zapestju

Prva izmed testiranih ur je Forerunner 610HR znamke Garmin, ki ima najmanjši zaslon med testiranimi urami in je obenem tudi najmanjša. Upravljamo jo s tremi tipkami na strani ure in z zaslonom, občutljivim za dotik. Žal je slednje precej težko, saj je zaslon majhen in rezistivnega tipa, kar pomeni, da je manj odziven. Prav tako so določene akcije, ki jih lahko opravimo prek zaslona, malce nejasne (npr. odklep ure).

Ura prav tako potrebuje kar nekaj časa za pridobivanje satelitov, in to ne samo prvič. Funkcionalnosti ure so solidne, še posebej pa je naredilo dober vtis spletno mesto Garmin Connect, ki je sicer enako za vse ure znamke Garmin. Je namreč pregledno in vsebuje vse možnosti, ki jih potrebujemo. Tudi zgradba in uporaba menuja je logična. Pri Forerunnerju 610HR nas je najbolj zmotil neroden prenos podatkov prek vmesnika ANT USB, saj smo imeli občasno težave pri prenosu. Program Garmin ANT Agent, ki ga namestimo v računalnik in skrbi za prenos podatkov v oblak, ure ni vedno spoznal in tako smo morali za prenos podatkov uporabiti drug računalnik.

Garmin Forerunner 910XT v akciji

Garmin Forerunner 910XT v akciji

Ura ni primerna za uporabo pri vodnih športih, saj je vodotesna le po standardu IPX7. To pomeni, da zdrži v vodi le 30 minut, in to samo na 1 metru globine.

Spletno mesto, kjer lahko analiziramo podatke Garmin Connect, je pregledno in že ob prijavi ponuja pregleden vmesnik. Zagotovo si s Polarjevim vmesnikom delita prvo mestu po preglednosti. V obliki tabel ali grafov so predstavljeni vsi pomembni podatki vadbe (npr. hitrost, nadmorska višina, povprečna hitrosti itd.) in zemljevid s pretečeno traso. Na žalost na zemljevidu niso označeni posamezni kilometri. Podatke o vadbi je mogoče izvoziti tako v obliki KML kot GPX. Prav tako je mogoče deliti svoje aktivnosti prek priljubljenih družabnih omrežij, med katerimi sta tudi Facebook in Twitter, vendar smo imeli kar nekaj težav ob deljenju svojih dejavnosti, saj je mogoče deliti samo tiste, ki so javne. Ker smo imeli nastavitve privzeto drugačne, je bila možnost deljenja aktivnosti onemogočena. Da smo ugotovili, kako lahko spremenimo nastavitve zasebnosti za posamezno vadbo in s tem omogočimo deljenje, smo porabili nekaj minut. Je pa treba izpostaviti, da ponuja spletno mesto velikanski nabor možnosti deljenja dejavnosti prek različnih družabnih omrežij in spletnih mest.

Spletno mesto Garmin Connect omogoča jasen in celovit pregled nad športno dejavnostjo.

Spletno mesto Garmin Connect omogoča jasen in celovit pregled nad športno dejavnostjo.

Ena izmed slabosti ure je tudi sorazmerno visoka cena, saj je Polarjev model cenejši od obeh Garminov in ponuja več kot Forerunner 610HR. Ura ima med testiranimi tudi »najšibkejšo« baterijo.

Garmin Forerunner 610HR

Izdeluje: www.garmin.si

Cena: Okoli 330 EUR.

✓    Vgrajen GPS, solidni menuji, urejeno in pregledno spletno mesto.

✗    Velikost in odzivnost zaslona, cena, občasne težave pri prenosu podatkov v oblak.

Garmin Forerunner 910XT

Imeli smo tudi možnost preizkusiti Garminovo najzmogljivejšo športno uro - model ForeRunner 910XT. Od predhodnega modela se razlikuje predvsem po velikosti in zaslonu, pa tudi večjem številu tipk na uri, s katerimi jo upravljamo. Pohvaliti je treba velik zaslon, ki pregledno prikazuje podatke med vadbo. Zaradi velikosti zaslona je ura sicer precej večja od modela Forerunner 610HR, a je zaslon precej bolj pregleden. Tudi upravljanje samo s tipkami se je izkazalo za enostavnejše. Ura ima tudi pospeškometer, ki je namenjen predvsem športom, kjer je teže ali nemogoče uporabiti sprejemnik GPS (npr. plavanje). Za razliko od slabšega modela je ta vodotesna do 50 m. Kljub velikosti (med testiranimi je bila največja) je naredila dober vtis. Zanimivo pa je, da sta Forerunner 610HR in 910XT v enakih okoliščinah (obe smo testirali med istim tekom na enaki razdalji) kazali do 100 m različne izmerjene razdalje. Kot pri šibkejšem modelu je mogoče podatke prenašati po brezžični tehnologiji ANT v Garminov oblak Garmin Connect. Uro lahko polnimo prek priloženega kabla, a je priključek drugačen kot pri modelu 610HR.

Garmin Forerunner 610HR

Izdeluje: www.garmin.si

Cena: Okoli 330 EUR.

✓    Vgrajen GPS, solidni menuji, urejeno in pregledno spletno mesto.

✗    Velikost in odzivnost zaslona, cena, občasne težave pri prenosu podatkov v oblak.

Polar RC3 GPS

Verjetno najbolj znana znamka športnih ur, Polar, ponuja številne modele, med katerimi smo preizkusili RC3 GPS HR. Ura vsebuje integriran sprejemnik GPS in pas za meritev srčnega utripa. Ura je sicer velika zaradi velikega zaslona, a obenem lahka, saj je izdelana iz plastike. Upravljamo jo s kar 5 tipkami, med katerimi je najpomembnejša, tipka za začetek vadbe ali potrjevanje, drugačne, rdeče barve. Menuji in upravljanje so logični. Ura je namenjena več športnim zvrstem, a na žalost ni vodotesna. V vodi jo je mogoče uporabiti le do 30 minut na globini 1 m, kar pomeni, da je skladna s standardom IPX7, enako kot Garmin Forerunner 610HR. Baterija vzdrži po podatkih izdelovalca okoli 12 ur, kar ni veliko, a jo je mogoče prek kabla mikro USB polniti. Prenos podatkov poteka prek istega kabla kot polnjenje.

Polar RC3 je velika, a lahka športna ura s preglednim zaslonom.

Polar RC3 je velika, a lahka športna ura s preglednim zaslonom.

Polar je v preteklosti ponujal namenske programe za analizo, a je prešel v spletne vode in tako ponuja spletno mesto PolarPersonalTrainer za praktično vse novejše modele športnih ur. Za prenos podatkov v oblak je zadolžen Polar WebSync. Spletno mesto ponuja analizo podatkov ob pomoči tabel in grafov ter seveda nepogrešljivega zemljevida. Še posebej je dobrodošla označba vsakega kilometra na zemljevidu, česar konkurenca ne omogoča. Slabost rabe spletnega mesta je nezmožnost, da bi v sistemu ostali prijavljeni, zato je treba vsakič vnašati prijavne podatke. Tudi Polar omogoča deljenje podatkov z bolj priljubljenimi stranmi in družabnimi omrežji. Deljenje informacij o športnih dejavnostih je še najbolj poenostavljeno, saj je treba ob pogledu določene vadbe le izbrati ustrezno ikono. PolarPersonalTrainer prav tako ponuja izvoz podatkov o vadbi v obliki datoteke KML oz. GPX.

Glavne slabosti ure so predvsem »slaba« vodotesnost in krajša življenjska doba baterije kot pri konkurenčnih izdelkih.

Polar RC3 GPS HR

Izdeluje: www.polar.com/en.

Cena: Okoli 260 EUR.

✓    Velik zaslon, majhna teža, preprosto upravljanje, dobro spletno mesto.

✗    »Slaba« vodotesnost.

Suunto Ambit

Med rekreativnimi športniki znan, med »drugimi« pa malo manj, je finski izdelovalec športnih ur Suunto. Preizkusili smo njihov zmogljivejši model Ambit, ki se ob integriranem GPSu ponaša s številnimi drugimi senzorji, kot so elektronski kompas, barometer in pospeškometer. Seveda ne manjka niti pasek za merjenje srčnega utripa. Omenjene senzorje uporablja Ambit za bolj natančno določanje parametrov vadbe. Podobno kot Garmin Forerunner 910XT je ura precej masivna in velika, a ima zato pregleden zaslon. Ponuja podobne možnosti kot prehodne športne ure. Namenjena je skoraj vsem vzdržljivostnim športom, zato je primerna tudi za triatlonce. Baterija naj bi po navedbah izdelovalca zdržala do 50 ur, to je med vsemi testiranimi modeli največ. Kljub dobremu zaslonu in upravljanju ob pomoči tipk se je treba na upravljanje malo navaditi.

Spletno mesto Movescount omogoča številne prikaze, analize in deljenje podatkov.

Spletno mesto Movescount omogoča številne prikaze, analize in deljenje podatkov.

Suunto ponuja spletno mesto Movescount, ki omogoča analizo vadbenih enot. Morda je sprva izmed vseh spletnih mest najmanj pregledno, vsaj dokler se mu ne privadimo. Podatke iz ure pretočimo v oblak z istoimenskim programom Movescount2. Tako kot pri konkurentih so podatki predstavljeni v obliki tabel ali grafov. Na voljo je seveda tudi zemljevid, ki podobno kot pri Garminovem Connectu žal ne omogoča označbe vsakega kilometra. Prav tako je mogoče podatke izvoziti v obliki KML in GPX. Tudi Movescount omogoča deljenje podatkov o vadbah v družabnih omrežjih, vendar ne s tako velikim naborom kot Garmin. Tudi pri Suuntu je nujno, da so nastavitve zasebnosti pravilno nastavljene, saj nam spletno mesto v nasprotnem primeru sploh ne ponudi možnosti deljenja, podobno kot pri Garmin Connectu. Deljenje zajema bolj priljubljena družabna omrežja, kot sta Facebook ali Twitter.

Suunto Ambit se kljub velikosti lepo poda zapestju.

Suunto Ambit se kljub velikosti lepo poda zapestju.

Glavni slabosti ure sta zagotovo visoka cena in teža. Ker je ura narejena iz kovine, je precej masivna, to bo morda koga oviralo pri vadbi. Ker je vodotesna do 100 m, pa jo lahko uporabljamo tudi ob slabših vremenskih razmerah in pri vodnih športih.

Suunto Ambit

Izdeluje: www.suunto.com.

Cena: Okoli 380 EUR.

✓    Številni senzorji, možnost kalibracije, številne funkcionalnosti.

✗    Cena, teža, sprva malo nerodno upravljanje.

Kaj izbrati?

Med testiranimi modeli ni zmagovalca. Izstopal je morda le Garminov Forerunner 610HR, in sicer v negativnem smislu. Če ga primerjamo z drugimi testiranimi urami, ponuja kratko življenjsko dobo baterije in sorazmerno visoko ceno. Zmogljivejši model znamke Garmin, model Forerunner 910XT, Polar RC3 in Suunto Ambit pa bodo zagotovo zadovoljili tudi precej zahtevne rekreativce. Od testiranih modelov sta za »vsakdanjo nošnjo« primerna le Forerunnerja 610HR in Polarjev RC3 zaradi velikosti in teže ter vzdržljivosti baterije, če ju uporabljamo »samo kot zapestni uri«. Najpreprosteje je uporabljati Polar, sledita pa mu Garmin Forerunner 910XT in Suunto Ambit. Garmin Forerunner 610HR pa je, zaradi nerodnega upravljanja na dotik, deloval manj uporabniško prijazen. Če sodite med zahtevnejše uporabnike, pa se vaša izbira zagotovo zoži na Garmin Forerunnerjev 910XT ali Suunto Ambit. Odločitev je predvsem stvar osebne presoje. Če omenimo še spletna mesta, vodi Garminova rešitev,  sledita pa ji Polar in Suunto. A razlike niso velike. 

Tabela z rezultati [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji