Objavljeno: 26.3.2013 | Avtor: Marko Hölbl | Monitor April 2013 | Teme: GPS, iPhone

Programska oprema

V prejšnjem članku smo predstavili namenske naprave za spremljanje, načrtovanje in analizo rekreativnih športnih podvigov. S široko razširjenostjo pametnih telefonov in številnih senzorjev, ki jih ti vsebujejo, lahko tudi te telefone uporabljamo za iste namene kot športne ure, potrebujemo le ustrezne programe. V članku bomo predstavili najbolj razširjene programe, ki uporabljajo sprejemnike GPS pametnih telefonov in nam tako omogočajo spremljanje športnih in rekreativnih podvigov.

Pametni telefoni so si utrli pot v srce marsikaterega uporabnika mobilne telefonije. S kopico senzorjev, med katerimi so sprejemnik GPS, pospeškometer, elektronski kompas in povezovalne tehnologije WLAN in bluetooth ter dostop do mobilnega podatkovnega omrežja, so kakor nalašč za spremljanje podatkov športne vadbe. Z ustreznimi aplikacijami so resna konkurenca namenskim športnim uram. Ker med platformami za pametne telefone prevladujeta Android in iOS, si bomo v članku ogledali aplikacije, ki omogočajo spremljanje različnih parametrov športne vadbe, med drugim tudi lokacije, in ustrezen prikaz na zemljevidu. Ker ima večina telefonov tudi bluetooth ali sorodno brezžično tehnologijo, je mogoče v nekaterih izmed predstavljenih programov uporabljati tudi merilce srčnega utripa (npr. Polarjev H7 ali Wahoo Blue HR). Tako se lahko pametni telefon prelevi tudi v »športno uro«.

Predstavljeni programi za mobilni platformi iOS (iPhone) in Android so namenjenimi različnim vzdržljivostnim športom (npr. tek, kolesarjenje, hoja). Predstavili pa bomo tudi zanimivo aplikacijo, ki je namenjena spremljanju naše lokacije in je morda primernejša za pohode ali daljše peš poti (npr. v službo).

Izvoz v format KML oz. GPX

Formata datotek GPX (angl. GPS Exchange Format) in KML (ang. Keyhole Markup Language) sta namenjena zapisu geografskih in lokacijskih podatkov. Format KML je »izumil« Google, a je kasneje postal standard. Ob pomoči formatov KML in GPX lahko podatke, ki jih na primer zapišemo s pametnimi telefoni in ustreznimi programi ali namenskim sprejemniki GPS oz. športnimi urami, uvozimo v Googlove zemljevide (Maps) in Googlovo Zemljo (Earth). Oba formata temeljita na zapisu XML. V bistvu Google, kljub temu da ima svoj format KML, podpira tudi GPX, ki ga samodejno pretvarja v KML. Oba formata sta namenjena izmenjavi podatkov, tako da iz enega programa, naprave ali internetne strani izvozimo podatke v drugo napravo, spletno mesto ali namenski program. Oba formata podpirata kopico podatkov, kot so proge ali točke. Večina spletnih mest, ki smo jih predstavili ali v okviru testa športnih ur ali v okviru aplikacij za tek, podpirajo izvoz v GPX ali KML, razen nekaj izjem (npr. Polar Personal Trainer podpira izvoz samo v format GPX).

Številna spletna mesta omogočajo izvoz lokacijski podatkov v obliki KML ali GPX – zgled spletnega mesta runtastic.com.

Številna spletna mesta omogočajo izvoz lokacijski podatkov v obliki KML ali GPX – zgled spletnega mesta runtastic.com.

Še najbolj priročno je to, da je mogoče svoje podvige, ki jih spremlja lokacijska informacija po izvozu, uvoziti v Googlov Zemljevid (Maps) ali Googlovo Zemljo (Earth) in tako še lepše prikazati lokacijske podatke. Tako Googlova Zemlja omogoča prikaz poti v 3D načinu ali nam izriše višinski profil. Izvoz v Googlov Zemljevid omogoča, da lahko traso kasneje uporabimo na telefonih, ki podpirajo Google Maps, ali pa podatek uvozimo v aplikacijo in določeno turo ponovimo. V praksi se oboje obnese odlično in oba formata omogočata izmenjavo podatkov, zapisanih z napravo s podporo GPS. Tudi kasnejša vizualizacija je precej impresivna, saj je mogoče ob pomoči Googlove Zemlje podatke prikazati na zanimive načine.

@Life – Feel a life

Aplikacija @life (izgovorjeno »alajf«, skrajšano za active life – Feel a life) za pametne telefone iPhone in Android je plod domačega znanja in razvoja. @Life ni mišljen kot konkurenca drugim aplikacijam za spremljanje parametrov športne vadbe, temveč skupaj s spletnim mestom a-life.si ponuja napreden način spremljanja zdravega načina življenja in obvladovanja stresa.

Osnovni menu in prikaz vaj za moč v mobilni aplikaciji @life

Osnovni menu in prikaz vaj za moč v mobilni aplikaciji @life

V aplikaciji lahko uporabnik oceni svoje trenutno telesno stanje in pripravljenost, s poudarkom na ocenitvi stresnega tveganja. Aplikacija mu na podlagi meritev in ocen ponudi vaje za izboljšanje stanja, ki obsegajo športne vaje, sprostitvene vaje in celo vaje avtogenega treninga. Prav tako omogoča spremljanje parametrov rekreativne vadbe, vendar njen nabor ni tako bogat kot pri konkurenci – hitrost, pretečeni čas in proge s pripadajočim izrisom na zemljevidu ter spremljanje srčnega utripa ob pomoči dodatnega pasu. Manjka pa deljenje prek družabnih omrežij in odštevanje pred začetkom vadbe ter glasovna opozorila. Zanimiva možnost je ponujen vprašalnik na koncu vsake vadbene dejavnosti, kjer uporabnik oceni zahtevnost vadbe, označi, ali je imel morda bolečine med vadbo, in si zabeleži morebitne druge opombe. Vse dejavnosti se spremljajo v dnevniku dejavnosti, kjer dobimo pregled nad športnimi podvigi. Poleg možnosti spremljanja »klasičnih« parametrov je mogoče spremljati telesno težo, srčni utrip v ležečem in stoječem položaju ter krvni tlak, ki se zapisujejo v dnevniku meritev. Dodatna zanimiva možnost so vaje v obliki video posnetkov.

Na spletnem mestu www.a-life.si je mogoče analizirati in prikazati svoje vadbe.

Na spletnem mestu www.a-life.si je mogoče analizirati in prikazati svoje vadbe.

Pripadajoče spletno mesto www.a-life.si zapisuje podatke v uporabniški profil. Pred prvo uporabo je potrebna registracija, ki je brezplačna. Med zanimivejše razdelke na spletnem mestu sodi razdelek »napredek«, v katerem lahko uporabnik oceni svojo zdravstveno rezervo in stresni profil ter spremlja svoj napredek od dneva, ko je začel vadbo s programom @life, pa do zadnje vadbe. Spletno mesto sicer deluje tudi brez aplikacije za pametni telefon, a se odlično dopolnjujeta.

@Life – Feel a life

Izdeluje: www.a-life.si

Cena: Brezplačno (Android), 0,89 EUR (iOS).

✓    Drugačen pristop.

✗    Manj klasičnih možnosti.

Endomondo (Pro)

Endomondo je preprosta in do uporabnikov prijazna aplikacija za spremljanje vadbe. Tudi Endomondo priporoča, da si ustvarimo račun, saj lahko zgolj tako uporabljamo vse možnosti. Na voljo je za Android in iOS. Omeniti pa velja tudi plačljivo različico Endomondo Pro. Preprost vmesnik nam takoj ponudi spremljanje pomembnih parametrov vadbe, izris zemljevida, deljenje podatkov prek družabnih omrežij, odštevanje pred začetkom vadbe, kar je še posebej uporabno zato, ker je treba telefon pred tekom namestiti (pogosta lokacija je nameščanje telefona na nadlaket ob pomoči ustreznega nosilca). Prav tako je mogoče spremljati srčni utrip z dodatnim pasom, kar omogoča še boljše načrtovanje vadbe (npr. intervalne vadbe).

Po zagonu aplikacije je priporočljivo, da počakamo približno 15 sekund, preden začnemo vadbo, da telefon dobi ustrezen signal GPS. To je načelo, ki se ga lahko držimo pri vseh predstavljenih aplikacijah. Pri večini, in Endomondo ni izjema, je mogoče vadbo začeti takoj, a se lahko podatki o pretečeni progi nepravilno zapisujejo.

Mobilna aplikacija Endomondo med vadbo in prikaz povzetka

Mobilna aplikacija Endomondo med vadbo in prikaz povzetka

Podporno spletno mesto endomondo.com je družabno omrežje za rekreativce in sodi med večje glede na število uporabnikov. Podatki se po vadbi prenesejo v profil na spletni strani endomondo.com, tam jih nato lahko delimo s prijatelji in analiziramo. Spletna stran že sama zapisuje in izračunava določene statistike, med katerimi je morda zanimiva statistika o deležu dolžine teka okoli Zemlje, najdaljši tek, ki smo ga pretekli v eni uri, najhitreje pretečeni  kilometer in milja.

Plačljiva različica za telefone iPhone in Android omogoča določene možnosti, ki smo jih opisali, kot so prikaz srčnega utripa, višinske razlike v obliki grafov, možnost tekmovanja s samim seboj in nastavljanje ciljev z vidika časa, ki ga želimo preteči, ali kalorij, ki jih želimo porabiti.

Na kratko – aplikacija s preprostim upravljanjem in srednje velikim številom možnosti.

Endomondo (Pro)

Izdeluje: www.endomondo.com

Cena: Brezplačno (Endomondo), 2,99 EUR (Endomondo Pro).

✓    Preprosta raba, velika spletna skupnost.

✗    Malo možnosti in nastavitev, ne bo zadovoljil zahtevnih uporabnikov.

MapMyRun

Aplikacija za pametne telefone MapMyRun je na voljo za Android in iOS (tam se imenuje iMapMyRun) ter zajema tudi pripadajoče spletno mesto www.mapmyrun.com. Ko jo prvič zaženemo, se imamo možnost prijaviti. Prijava sicer ni nujna, a je priporočena, kot pri večini predstavljenih aplikacij. Mogoče se je neposredno registrirati na spletni strani ali prek priljubljenih družabnih omrežij (npr. Facebooka).  

MapMyRun zapisuje vse pomembne podatke, h katerim sodijo hitrost teka, čas začetka in konec teka, pretečena dolžina in štetje kalorij ter seveda obvezno zapisovanje pretečene trase na zemljevidu, z višinsko karto vred. Svoje vadbe lahko delimo prek družabnih omrežij. Zanimiva možnost, ki je prav tako zastopana pri večini izmed testiranih aplikacij, je prikaz jakosti oz. ustreznosti signala GPS, v tem primeru z rdečo, oranžno ali zeleno barvo. Mogoče je tudi nastaviti odštevanje pred začetkom spremljanja vadbe, kar omogoča večina testiranih aplikacij, tako da MapMyRun ni poseben glede tega. Še ena izmed možnosti, ki jo ponuja večina testirancev, je glasovno obveščanje. Velikokrat je namreč nepriročno gledati na telefon med tekom (še posebej, če je nameščen na nadlakti).

Prikaz podatkov med vadbo in pregled shranjenih vadb v aplikaciji MapMyRun.

Prikaz podatkov med vadbo in pregled shranjenih vadb v aplikaciji MapMyRun.

Spletno mesto www.mapmyrun.com, ki je »sestavni del« aplikacije MapMyRun, je organizirano v smislu družabnega omrežja, kje se lahko družijo vsi teka voljni posamezniki in med seboj delijo ali primerjajo svoje tekaške podvige. Zanimiva možnost je tudi pregled nad vnosom in porabo kalorij, kar pride še posebej prav pri izgubljanju odvečnih kilogramov.

Z ustrezno dodatno opremo MapMyRun omogoča tudi spremljanje srčnega utripa in prilagoditev teka. Za telefone iPhone je na voljo tudi plačljiva različica aplikacije MapMyRun, ki se imenuje preprosto MapMyRun+ in odpravi oglase.

MapMyRun

Izdeluje: www.mapmyrun.com.

Cena: Brezplačno (Android in iOS), 1,59 EUR (MapMyRun+ za iOS).

✓    Preprosta raba, vse, kar potrebuje začetnik.

✗    Malo možnosti nastavitev, ne bo zadovoljil zahtevnih uporabnikov.

Run.GPS

Mobilna aplikacija run.GPS Trainer je na prvi pogled zanimiva predvsem zaradi svojega samosvojega vmesnika, ki je obenem tudi njena največja slabost. Ponuja številne možnosti, vendar je uporaba precej zapletena in neintuitivna, zato je run.GPS ena izmed redkih aplikacij, za katere je skoraj nujno prebrati uporabniška navodila. Ne samo napredne, tudi preproste nastavitve je težko najti. Za začetek teka je na menuju na voljo krog, a zanj ni ravno očitno, da se uporablja za zagon in zaustavitev spremljanja vadbe.

Neroden vmesnik precej zmanjša uporabnost run.GPS.

Neroden vmesnik precej zmanjša uporabnost run.GPS.

Po drugi strani omogoča številne možnosti, ki jih marsikatere, tudi plačljive aplikacije, ne omogočajo. Med številnimi standardnimi možnostmi, kot je spremljanje pretečene razdalje, časa, hitrosti in podobnih parametrov, omogoča tudi ustvarjanje vadb (npr. intervalnih vadb), navigacijo po poteh, pa tudi t. i. živo spremljanje »live tracking«. Zanimive možnosti zajemajo shranjevanje in nalaganje prog ter nekoliko navigacijo, a ni primerljiva z »resnimi« navigacijskimi aplikacijami. Aplikacija omogoča tudi glasovna opozorila: na primer po vsakem pretečenem kilometru. Pri vsaki možnosti lahko natančno nastavimo vse parametre, tako da je aplikacija vsaj z vidika prilagodljivosti dobra.

Tudi spletno mesto www.gps-sport.net ni vrhunec prijaznosti do uporabnika.

Tudi spletno mesto www.gps-sport.net ni vrhunec prijaznosti do uporabnika.

Tudi run.GPS ima svojo pripadajočo spletno mesto www.gps-sport.net. Če želimo popolnoma izkoristiti vse možnosti aplikacije, se je priporočljivo registrirati, saj to omogoča, da aplikacijo na telefonu povežemo s spletnim mestom. In prav zaradi nedodelane uporabniške izkušnje je podporno spletno mesto še kako dobrodošlo. Tam je mogoče nastavljati večino možnosti, ki so vezane na vadbo, kot so npr. načrti vadb. Spletno mesto je tudi namenjeno spremljanju vadbe v živo in povezovanju z drugimi uporabniki. Run.GPS omogoča tudi deljenje podatkov z družabnimi omrežji, a je za to potrebna namestitev posebnega »appa« v Facebook. Spletno mesto je z vidika uporabniške izkušnje bolj dodelano kot mobilna aplikacija, a je v primerjavi z drugimi slabše.

Run.GPS

Izdeluje www.rungps.net

Cena: Brezplačno, polna različica 13,95 EUR (za Android).

✓    Zelo veliko možnosti.

✗    Zelo slab uporabniški vmesnik.

Runkeeper

Runkeeper je mobilna aplikacija za telefone Android in iOS ter ima pripadajočo spletno mesto runkeeper.com. Pred prvo rabo je priporočena registracija, če bi želeli spremljati svoje dejavnosti, pa je praktično nujna. Aplikacija omogoča podobne možnosti kot konkurenca, torej spremljanje pomembnih parametrov vadbe, izris zemljevida, deljenje podatkov prek družabnih omrežij, odštevanje pred začetkom vadbe in spremljanje srčnega utripa z dodatnim pasom. Zanimiva možnost je t. i. osebno trenerstvo (angl. coaching), kar pomeni, da nam aplikacija omogoča definiranje in izvajanje načrtovanih vadb, kot so intervalni teki. Lahko si definiramo intervalne vadbe in aplikacija nato skrbi, da jih tudi izvajamo ob pomoči ustreznih navodil oz. opozoril (tudi glasovnih). Drugi način osebnega trenerstva pa je določitev želene hitrosti in med tekom nas telefon nato opozarja na morebitna odstopanja med vadbo.  

Prikaz podatkov med tekom je malenkost drugačen, prav tako tudi načrtovanje vadbe (način osebnega trenerstva).

Prikaz podatkov med tekom je malenkost drugačen, prav tako tudi načrtovanje vadbe (način osebnega trenerstva).

Spletno mesto runkeeper.com je namenjeno hrambi zgodovine vadb in deljenju prek družabnih omrežij. Po možnostih je podoben www.mapmyrun.com. Na vstopni strani je prikazana skupna dolžina pretečenih kilometrov, porabljenih kilokalorij ter skupno število vadbenih enot.

Spletno mesto runkeeper.com ponuja vmesnik za analizo podatkov in povezovanje.

Spletno mesto runkeeper.com ponuja vmesnik za analizo podatkov in povezovanje.

Runkeeper je zaradi svojih številnih možnosti – spletne podporne strani, načina osebnega trenerja (angl. coaching), prikaza vseh pomembnih podatkov o teku ter možnosti uporabe zunanjih naprav za merjenje utripa – ena izmed boljših tekaških aplikacij za pametne telefone. Obenem ponuja tudi kar nekaj možnosti in nastavitev, tako da si ga je mogoče precej dobro prilagoditi. Hkrati ga je preprosto uporabljati in, kar je najlepše, je brezplačen. Zato je zagotovo dobra izbira za marsikaterega malo naprednejšega rekreativnega tekača.

Runkeeper

Izdeluje: runkeeper.com

Cena: Brezplačno.

✓    Pregleden, brezplačen, napredne možnosti (coaching).

✗    Določene možnosti ob plačljivi naročnini (npr. živo spremljanje).

Runtastic (Pro)

Aplikacija za pametne telefone Runtastic se morda od konkurence razlikuje v tem, da omogoča napredno načrtovanje in izvedbo tekaških vadb. Seveda ne manjka tudi različnih motivacijskih možnosti. Tako je mogoče sporočanje o napredku med tekom, t. i. »live tracking«. Prek družabnega omrežja Facebook vas lahko prijatelji vzpodbujajo in to slišite kot zvok (ploskanje) v aplikaciji. Aplikacijo je mogoče povezati z znanimi družabnimi omrežji, kot sta Facebook in Twitter.

Runtastic ponuja precej »standarden« pogled nad podatki in zanimiv grafični prikaz.

Runtastic ponuja precej »standarden« pogled nad podatki in zanimiv grafični prikaz.

Kot je že ustaljena praksa, Runtastic omogoča predvajanje informacij o teku v obliki glasu, ponavadi za vsak pretečeni kilometer (pretečeni čas, povprečna hitrost …), izris zemljevida, odštevanje pred začetkom vadbe in spremljanje srčnega utripa z dodatnim pasom. Kot Runkeeper omogoča definiranje intervalnih vadb. A aplikacija je kljub svojim možnostim  preprosta za uporabo in s tekom lahko začnemo praktično takoj ob zagonu – samo pritisnemo  povečani gumb »Start« na začetni strani ob zagonu aplikacije. Na voljo pa so tudi dodatne možnosti, do katerih pridemo prek različnih ikon (slikic) na začetnem zaslonu. Mednje sodijo intervalna vadba, doseganje ciljne hitrosti ali predpripravljene vadbe, pri katerih si za cilj zastavimo hitrost teka, pretečeno razdaljo ali oboje ter čas, ki ga želimo preteči, in število kalorij, ki jih želimo porabiti z vadbo.

Spletno mesto www.runtastic.com sledi podobnim smernicam kot konkurenca.

Spletno mesto www.runtastic.com sledi podobnim smernicam kot konkurenca.

Skoraj nujno je seveda, da ima aplikacija tudi svoje spletno mesto. Spletno mesto www.runtastic.com zahteva registracijo in spremlja statistiko ter pri prevzetem pogledu na vadbene enote prikazuje vse pomembno podatke, tudi zemljevid pretečene poti, ključne podatke o teku in skupno število pretečenih kilometrov, časa ter porabljenih kalorij. Ob pomoči spletnega mesta je mogoče celo izzvati prijatelje na tek.

Določene opisane možnosti, kot so sporočanje med tekom, napredne možnosti vadbe (intervalne vadbe, kompetitivni teki) in odsotnost oglasov, so na voljo v plačljivi različici Runtastic Pro.

Runtastic (Pro)

Izdeluje: runtastic.com

Cena: Brezplačno, različica Pro 3,99 EUR.

✓    Veliko funkcij je na voljo že v brezplačni različici, pregleden nadzor vadbe.

✗    Popoln nabor možnost je na voljo le v plačljivi različici Pro.

Pretvorba KML/GPX

Po uspešni pretvorbi je mogoče datoteko shraniti in prikazati podatke o poteku pretvorbe.

Po uspešni pretvorbi je mogoče datoteko shraniti in prikazati podatke o poteku pretvorbe.

Kljub temu da sta si formata GPX in KML med seboj podobna (oba temeljita na datotekah XML),  nista enaka. Zato je na voljo kopica spletnih storitev, ki omogočajo pretvorbo med obema – nekaj povezav je navedenih na koncu. V praksi je pretvorba tako preprosta, da le odpremo ustrezno datoteko GPX ali KML, pritisnemo gumb in že se pretvorba začne. Na koncu je treba le shraniti pretvorjeno datoteko (torej GPX ali KML). Priporočamo uporabo ene izmed številnih spletnih storitev, saj odpade potreba po nameščanju namenskega programa.

Kot zgled navedimo pretvorbo ob pomoči spletnega mesta gpx2kml.com oz. kml2gpx.com, kjer samo izberemo ustrezno datoteko (GPX ali KML), označimo smer pretvorbe (KML v GPS ali GPX v KML) in izberemo morebitne možnosti (kaj želimo pretvarjati). Za vsakdanjo rabo ni treba spreminjati opcijskih nastavitev. Potreben je le še pritisk na gumb in pretvorba je v nekaj trenutkih končana. Nato je treba datoteko samo še prenesti v računalnik.

Sports Tracker

Tudi Sports Tracker je aplikacija, zasnovana predvsem za preprosto rabo. Tako je bolj kot na množico nastavitev in možnosti usmerjena k preprosti rabi in zanimivim, z aktivnostjo posredno povezanim možnostim. Omogoča spremljanje vseh pomembnih parametrov in izris karte, glasovna opozorila med vadbo, možnost glasovne spremljave in spremljanje srčnega utripa, za kar tudi ponujajo lastni merilec srčnega utripa. Med tekom je mogoče uporabljati fotoaparat telefona za zajem fotografij in prilaganje teh fotografij v dnevnik vadbe. Zanimivost aplikacije je tudi prikaz dolžine dneva, s sončnim vzhodom in zahodom na začetnem zaslonu vred. Seveda ga je mogoče povezati tudi z družabnim omrežjem Facebook. Če želimo popolnoma izkoristiti vse možnosti aplikacije, se je priporočljivo registrirati. To lahko storimo prek aplikacije ali na spletni strani sports-tracker.com. Prikaz podatkov oz. načini prikaza podatkov med tekom so zanimivi in izčrpni. Tako lahko med vadbo spremljamo izris zemljevida skupaj s podatki o teku, zgolj podatke o teku, prikaz teka v obliki grafa ali samo prikaz zemljevida pretečene poti.

Prikaz podatkov ni tako zanimiv kot prikaz dejavnosti prijateljev.

Prikaz podatkov ni tako zanimiv kot prikaz dejavnosti prijateljev.

Podporno spletno mesto je podobno kot pri konkurenci. Podatki vadbe se zapisujejo v uporabniški profil, da jih lahko kasneje analiziramo ali delimo. Spletno mesto je popolnoma v slogu mobilne aplikacije. Kot zanimivost pa omenimo, da si lahko ogledujemo podvige prijateljev, ki nam jih spletno mesto prikaže v obliki točk na zemljevidu tako na spletnem mestu kot v mobilni aplikaciji.

Spletna podporna stran je popolnoma v slogu mobilne aplikacije.

Spletna podporna stran je popolnoma v slogu mobilne aplikacije.

Na splošno aplikacija ne ponuja veliko možnosti in nastavitev, saj sledi podobni »filozofiji« kot že predstavljeni Endomondo.

Sports Tracker

Izdeluje: www.sports-tracker.com

Cena: Brezplačno.

✓    Pregleden vmesnik, iskanje trenutno aktivnih uporabnikov v bližini.

✗    Malo možnost in nastavitev.

MyTracks in MapMyTracks

MyTracks je drugačna od drugih že predstavljenih aplikacij, saj je namenjena spremljanju našega gibanja čez dan. Na voljo je za Android in iOS, pri čemer se obe različici razlikujeta. Prvo je razvil Google in omogoča spremljanje lokacije, deljenje lokacije in »prepotovanih« prog s prijatelji, spremljanje hitrosti, nadmorske višine in razdalje, ustrezno analizo in kot zanimivost označevanje prog oz. točk interesa (angl. Point of interest). Kot zanimivost omenimo, da je mogoče našo pot povzemati v 3D pogledu (Google Earth 3D Flyover), kar naredi analizo še toliko bolj privlačno in zanimivo in zagotovo prispeva k motivaciji.

MapMyTracks je namenjen spremljanju lokacije pri gibanju ali športni dejavnosti.

MapMyTracks je namenjen spremljanju lokacije pri gibanju ali športni dejavnosti.

Slabosti so predvsem v slabi uporabniški izkušnji in dejstvu, da se časovnik za spremljanje poti začne, še preden se pridobi signal GPS.

Za iOS je sorodna aplikacija Map My Tracks Outfront in različica Pro. Različica za iOS je precej naprednejša in je namenjena spremljanju športnih dejavnosti. V osnovi je aplikacija precej podobna Googlovi MyTracks, a ima dodane možnosti, kot so spremljanje lokacije (trase) v živo in deljenje prek družabnih omrežij Facebook in Twitter. Ne ponuja pa vseh možnosti kot prej predstavljene aplikacije in je zato tudi bolj primerljiva z MyTracks, pa čeprav ima kakšno možnost več. Morda je zanimivost sorazmerno nizka poraba baterije, če jo primerjamo z drugimi testiranimi aplikacijami. Tudi aplikacija Map My Tracks Outfront je na voljo za Android in je po značilnosti praktično enaka različici za iOS.

My Tracks je usmerjen k preprosti rabi.

My Tracks je usmerjen k preprosti rabi.

Obe aplikaciji seveda nista konkurenčni prej predstavljenim, a to tudi ni njun namen. Preprosto sta namenjeni spremljanju naših vsakdanjih poti in gibanja. Njun namen je vzpodbuditi ljudi, da bi se gibali.

MyTracks in MapMyTracks

Izdeluje: www.mapmytracks.com (iOS), www.google.com/mobile/mytracks/ (Android)

Cena: MyTracks brezplačno (Android), Map My Tracks (iOS in Android) brezplačno, različica Pro 1,79 EUR (iOS in Android).

✓    Preprosta raba, zadosti svojemu namenu.

✗    Malo možnosti, začetek aktivnosti, preden dobi telefon signal GPS.

Bolje kot ure?

Različne mobilne aplikacije za pametne telefone Android in iOS, ki uporabljajo GPS in druge senzorje, nam tako omogočajo spremljanje podatkov športnih dejavnosti ali poti. Tako lahko spremljamo kopico podatkov in jih ustrezno prikažemo, to pa zagotovo dviguje motivacijo. Predstavljenim mobilnim aplikacijam je predvsem skupno zapisovanje različnih parametrov in prikaz v obliki tabel, grafov,  zemljevidov ipd. Tudi deljenje ob pomoči družabnih omrežij se je dodobra uveljavilo v športno-rekreacijskih krogih.

Seveda ne smemo pozabiti na zasebnost, saj se s tem, ko telefon nosimo s seboj in z njim zapisujemo lokacijo, izpostavljamo in z marsikom delimo svoje osebne podatke – lokacijo, kjer smo. Ko boste naslednjič uporabili pametni telefon in vgrajeni sprejemnik GPS ter eno izmed predstavljenih mobilnih aplikacij, se morate tega zavedati. Morda se vprašajte, ali res želite deliti svojo lokacijo (morda celo »v živo«) s prijatelji v družabnih omrežjih.

Tabela z rezultati [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji