Objavljeno: 26.3.2013 | Avtor: Mitja Rutnik | Monitor April 2013 | Teme: nasvet, GPS

Poskrbimo za svoje zdravje

Zdravje je najpomembnejša vrednota v življenju. Žal se nas tega večina začne zavedati šele takrat, ko nastopijo razne zdravstvene težave. Star pregovor pravi, da je bolje preprečiti kakor zdraviti, prav zato predstavljamo deset androidnih aplikacij, ki bodo pripomogle k izboljšanju vašega zdravja in tako k boljšemu počutju.  

HealthTap

Velika večina ljudi ob nenatančni oziroma površni diagnozi svojega osebnega zdravnika stvari rada vzame v svoje roke. Ob pomoči iskalnika Google začnejo iskati možna bolezenska stanja, ki se skladajo z njihovimi simptomi. To pa ne gre vedno po načrtu, saj je lahko lastna diagnoza ob pomoči interneta zelo neprijetna. Uporabnik namreč nemalokrat naleti na kakšno neozdravljivo oziroma hudo bolezen, in  to mu povzroči še več preglavic in tesnobe. V takih primerih je priporočljiva aplikacija HealthTap, ki omogoča takojšen dostop do okoli 32 tisoč zdravnikov. Slednji popolnoma brezplačno odgovarjajo na razna vprašanja, povezana z zdravjem uporabnikov aplikacije HealthTap. Velika prednost aplikacije je, da je mogoče na podlagi velikega števila sodelujočih zdravnikov hkrati pridobiti več strokovnih mnenj o določeni zdravstveni težavi uporabnika. Prav tako ta odgovore na vprašanja večinoma pridobi zelo hitro, s tem pa se izogne dolgim čakalnim vrstam v zdravstvenih domovih. Če uporabnik v bližnji okolici najde primernega zdravnika zase, se lahko pri njem celo dogovori, oziroma naroči za termin, in to kar prek aplikacije. Za zdaj to velja zgolj za prebivalce Združenih držav Amerike, saj je tudi večina zdravnikov onkraj luže. Aplikacija HealthTap uporabniku omogoča shranjevanje vseh zdravstvenih informacij, to pa zdravnikom pomaga, da laže in natančneje odgovorijo na vsa njegova vprašanja. Slednja so vidna tudi vsem drugim uporabnikom aplikacije, tako da se lahko tisti s podobnimi simptomi prav tako seznanijo s strokovnimi nasveti zdravnikov.

HealthTap

Zdravstveno omrežje.

Kje: www.healthtap.com.

Cena: Brezplačno.

✓    Več zdravniških mnenj.

✗    Komunikacija le v angleščini.

Sleep as Android

Vstajanje iz postelje zgodaj zjutraj se večkrat izkaže za pravo moro. Nekateri pač niso jutranji tip človeka, druge pa vrže s tira preglasno nastavljena budilka s precej neprijetnim tonom. Prav vsi bi se zgodaj zjutraj radi zbudili popolnoma naspani in spočiti in pripravljeni za izzive, ki jih prinaša nov dan. Žal pa ni vedno tako, kajne? Brez skrbi. Za androidno platformo je na voljo odlična budilka, imenovana Sleep as Android, katere glavni cilj je, da vas nežno zbudi z uporabo prijetnih in naravnih tonov. Glavna prednost aplikacije Sleep as Android je, da spremlja uporabnikov vzorec spanja. Na podlagi slednjega ga zbudi v optimalnem trenutku (dremež), in sicer v roku 30 minut od nastavljenega časa budilke. Tako se bo vedno zbudil ob zanj najprimernejšem oziroma najugodnejšem času. Aplikacija poleg vzorca spanja spremlja tudi smrčanje in pa govorjenje v spanju, saj se ob zaznavanju zvoka avtomatsko vklopi snemalnik. Uporabnik lahko izbira med različnimi zvoki budilke, a so večinoma vzeti iz narave, denimo zvok valov, petje ptic in podobno. Za tiste težke primere, ki res s težavo vstanejo vsako jutro, pa je na voljo tudi tako imenovana CAPTCHA. Če je vključena, mora uporabnik, da bi budilko izklopil, telefon zelo močno pretresti, s kamero skenirati kodo QR ali rešiti lažji oziroma malce bolj kompleksen matematični račun. Način si lahko uporabnik seveda izbere sam znotraj aplikacije Sleep as Android, ki je med uporabniki doživela velik uspeh, saj jo uporablja več milijonov po svetu.

Sleep as Android

Osebna budilka.

Kje: sites.google.com/site/sleepasandroid.

Cena: Brezplačna in plačljiva različica (1,99 EUR).

✓    Spremlja vzorec spanja.

✗    Troši baterijo čez noč.

Noom Weight Loss Coach

Zdravje je tesno povezano z redno telovadbo oziroma gibanjem, pravilno prehrano in  primerno telesno težo. To pa je danes težko vzdrževati, predvsem zaradi vedno hitrejšega življenjskega tempa in pa manj kakovostne, visoko kalorične hrane. Vendar je vse mogoče, če je posameznik dovolj motiviran. V nasprotnem primeru so na voljo tudi osebni trenerji, teh pa si zaradi visoke urne postavke žal ne more privoščiti vsak. Na voljo je tudi cenejša in prav tako nadvse učinkovita alternativa, ki prihaja v obliki mobilne aplikacije, imenovane Noom Weigh Loss Coach. Slednja je uporabniku v veliko pomoč pri doseganju lastnih ciljev glede telesne teže. Raba je precej enostavna. Ob zagonu aplikacije uporabnik najprej vnese svoje cilje. Ti obsegajo število kilogramov, ki jih želi izgubiti, in časovni termin za dosego ciljev. Uporabnik lahko vnese tudi podrobnejše informacije, kot je število kilogramov, ki jih želi povprečno izgubiti na teden, in pa različne vaje, ki jih bo med hujšanjem opravljal (tek, vaje z utežmi …). Pri vsem omenjenem mu bo stal ob strani Noom Weight Loss Coach, ki ga bo vedno opozoril, kadar bo treba začeti z vadbo. Ob pomoči GPS bo aplikacija tudi izračunala število kilometrov, ki jih uporabnik opravi v določenem dnevu, in na njihovi podlagi izračunala število porabljenih kalorij. Prav tako je zmožna spremljati dnevni vnos kalorij, saj lahko uporabnik enostavno doda svoj vsakdanji jedilnik, po želji celo skupaj s slikami. Noom Weigh Loss Coach poleg omenjenih ponuja še kar nekaj zanimivih funkcionalnosti, ki nedvomno pripomorejo k motivaciji in tako dosegu ciljev uporabnikov. Slednji so z njegovo pomočjo skupaj izgubili že več kot 9 milijonov kilogramov, njeni razvijalci pa so se še pohvalili, da Noom Weigh Loss Coach kar 86 %  aktivnim uporabnikom prinaša želene rezultate.  

Noom Weight Loss Coach

Pomoč pri izgubi kilogramov.

Kje: www.noom.com/products.

Cena: Brezplačna in plačljiva različica (7,5 EUR na mesec).

✓    Spremljanje napredka ob pomoči statističnih podatkov.

✗    Na trenutke (pre)počasno delovanje.

SparkRecipes

Plosk trebuh se začne v kuhinji. Nobena izmed vadbenih naprav, raznih tablet in napitkov, ne bo rabila kot pomoč pri izgubi kilogramov in učvrstitvi trebušnih mišic, če je zaužita hrana neprimerna. Ljudje smo po naravi pač taki, da vedno iščemo bližnjice, te pa nas skorajda nikoli ne pripeljejo do želenega cilja. Treba je jesti primerno in zdravo hrano, pri tem pa nam je v pomoč aplikacija SparkRecipes. Slednja je pravzaprav knjižica slastnih receptov, ki so obenem za nas zdravi. Na voljo jih je že več kot 200 tisoč, v podatkovno zbirko pa jih poleg razvijalca aplikacije dodajajo tudi njeni uporabniki. Aplikacijo je zelo preprosto uporabljati, saj lahko recepte enostavno iščete po ključnih besedah. Lahko se tudi enostavno filtrirajo po določenih merilih, kot so kategorija (mesne jedi, sladice, prigrizki …), obrok (zajtrk, kosilo, večerja …), kuhinja (italijanska, indijska …) in celo po raznih dietnih zahtevah (brez glutena, brez laktoze …). Najljubše recepte je mogoče shraniti med priljubljene, jih poslati na elektronski naslov ali pa jih s preprostim klikom/dotikom deliti s prijatelji na raznih družabnih omrežjih, kot je Facebook. Žal aplikacija ne dopušča sortiranja receptov po najpriljubljenejših, prav tako pogrešamo več slik jedi. To je pač cena, ki jo je treba plačati za dostop do zdravih receptov, ki bodo izboljšali splošno počutje posameznika in mu pomagali izgubiti odvečno telesno težo.

SparkRecipes

Zdravi recepti.

Kje: www.sparkrecipes.com

Cena: Brezplačno.

✓    Veliko število receptov.

✗    Pomanjkanje slikovnega gradiva.

First Aid

Večina nas je danes bolj slabo izobražena na področju prve pomoči. Ob nenadni zdravstveni težavi naših bližnjih lahko vsaka sekunda odloča o življenju in smrti. Biti dobro podučen o nudenju prve pomoči, je nadvse pomembno, a se nas večina danes tega niti ne zaveda preveč. First Aid, kar v prevodu pomeni Prva pomoč, je odlična aplikacija, ki navaja ukrepe, ki jih moramo opraviti v takih situacijah. Aplikacija ponuja veliko podrobnih informacij in nasvetov, kako ravnati ob nujni medicinski pomoči, kot je na primer srčni napad, zastrupitev, poškodba glave in podobno. Vsak nasvet za določeno medicinsko stanje prikazuje tudi s slikami podkrepljen opis točnega postopka, ki ga je treba izvesti, da bi poškodovancu olajšali trpljenje. Na voljo je tudi kar nekaj različnih video vsebin, ki še natančneje razložijo različne postopke oziroma ukrepe, ki jih je treba izvesti ob takih in drugačnih težavah. Hiter odziv je v takih primerih ključen, zato je priporočljivo, da se uporabnik z različnimi postopki seznani že vnaprej in ne šele takrat, ko se znajde v situaciji, kjer je treba nekomu pomagati. Prav zato aplikacija ponuja tudi kratek test s področja nudenja prve pomoči, s katerim lahko vsak preveri svoje znanje in ugotovi, ali je zadovoljivo. Na voljo je tudi funkcija »Kliči«, s katero je mogoče v aplikaciji enostavno shraniti vse pomembne številke (osebni zdravnik, rešilec …), ki bodo potrebne v primeru nujne medicinske pomoči.

First Aid

Prva pomoč.

Kje: www.healthteam.com

Cena: Brezplačno.

✓    Video vodniki.

✗    Premalo navedenih zdravstvenih stanj.

Daily Yoga

Joga je telesna, umska, predvsem pa duhovna disciplina, ki izvira iz Indije. Vedno bolj priljubljena pa postaja tudi v zahodnem svetu, saj redno izvajanje joge poskrbi za boljšo počutje in predvsem umiritev telesa in uma. Tudi pri nas je vedno več tečajev joge, ki jih obiskujejo tako moški kot ženske različnih starosti. Seveda pa se najde tudi kar nekaj takih, ki jih tečaji ne privlačijo, bodisi zaradi cene ali iz drugih razlogov, a bi se kljub temu radi naučili pravilnega izvajanja joge. Za omenjene imamo rešitev, saj je za Android OS na voljo odlična aplikacija z imenom Daily Yoga. Slednja je trenutno najbolj priljubljena aplikacija za poučevanje te stare indijske discipline, saj zares izstopa iz množice in ponuja veliko več kot konkurenca. Nekatere aplikacije o jogi prikazujejo poleg opisa določenih položajev oziroma izvedbe le nekaj slik, to pa v praksi ne predstavlja optimalnega orodja za začetnike. Za slednje je najprimernejša Daily Yoga, saj ponuja veliko različnih vaj, ki so podkrepljene z video vsebinami. Vadba tako postane preprostejša in zabavnejša. Vse video posnetke spremljajo tudi glasovna oziroma avdio navodila, tako da ni treba neprestano buljiti v zaslon mobilne naprave. Uporabnik se lahko posveti samo vadbi in se dokaj hitro nauči umetnosti joge, ki prinaša veliko pozitivnih učinkov za zdravje in počutje. Daily Yoga ponuja precejšnje število različnih vaj, zato smo prepričani, da bo prav vsak, začetnik ali pa naprednejši uporabnik, našel nekaj zase.

Daily Yoga

Tečaji joge.

Kje: Google Play.

Cena: Brezplačno.

✓    HD video vsebine.

✗    Prenos dodatnih podatkov ob zagonu.

Memory Trainer

Znanstveno je dokazano, da redna možganska vadba izboljšuje spomin posameznika. To je področje, na katerem nas želi večina napredovati, saj bi se s tem izognili klasičnim težavam, kot je izguba ključev stanovanja ali avta, s katerimi se ponavadi ubadamo zjutraj. Za androidno platformo je na voljo odlična aplikacija, ki obljublja rezultate na področju izboljšanja spomina. Imenuje se Memory Trainer, sestavlja pa jo več različnih kratkih igric oziroma vaj, pri katerih je treba zares napeti možgane. Nekatere od teh vaj so bolj preproste, najdemo pa tudi nekaj takih, pri katerih bo potrebna velika zbranost, da bi jih uspešno dokončali. Vsaka igra oziroma vaja je namenjena izboljšanju določene funkcije, kot je na primer delovni spomin, kratkotrajni spomin, zbranost in podobno. Za optimalno dosego rezultatov je priporočljivo, da se aplikacija uporablja vsak dan, oziroma da se v tem času opravi vsaj ena vaja. S tem bo aplikacija tudi laže spremljala napredek uporabnika, ki si ga ob pomoči statističnih podatkov lahko tudi kadarkoli ogleda. Tako je ves čas mogoče vedeti, ali je posameznikov napredek zadosten ali pa se bo treba še malce bolj potruditi. Pa brez skrbi. Uporaba aplikacije je zelo enostavna, prav tako ni težko razumeti namena oziroma postopka vsake naloge, saj je za vsako na voljo kratek vodnik. Memory Trainer je res ena izmed boljših aplikacij za izboljšanje spomina, ki lahko z malo truda in volje pomaga izboljšati spomin posameznika.

Memory Trainer

Izboljšanje spomina.

Kje: www.urbian.biz/apps/memorytrainer.

Cena: Brezplačna in plačljiva različica (1,61 EUR).

✓    Število vaj.

✗    Nekatere vaje znajo biti dolgočasne.

White Noise

Dober spanec je izjemnega pomena za posameznikovo zdravje in za odličen začetek dneva. Žal pa danes vedno več ljudi trpi za nespečnostjo, kar lahko tako na kratki kot tudi dolgi rok prinaša resne težave. Rešitev za to ponuja aplikacija White Noise, ki bo na naraven način poskrbela za boljši spanec. White Noise je aplikacija, ki predvaja različne zvoke, ki jih poznamo iz naravnega okolja. Mednje spadajo morski valovi, šumenje potočka, dež, nevihta in podobno, ki človeka umirijo in mu omogočijo trden spanec. White Noise je nadvse priljubljena in priznana aplikacija, ki zares prinaša rezultate tistim, ki trpijo za nespečnostjo, se ponoči pogosto zbujajo ali pa samo težko zaspijo. Aplikacijo je gledalcem priporočil tudi svetovno znani »TV zdravnik« dr. Oz, ki že več let nastopa oziroma vodi svojo istoimensko oddajo na eni izmed večjih TV mrež onkraj luže. V osnovi White Noise ponuja več kot 40 različnih zvokov iz narave, uporabniki pa si lahko dodatne brezplačno prenesejo s posebne spletne strani (www.whitenoisemarket.com). Aplikacija ima integriran tudi alarm, ki ob pomoči že omenjenih zvokov uporabnika počasi oziroma postopoma zbudi ob želeni uri dneva. White Noise je primeren za uporabnike vseh starosti, posebej priporočljiv pa je tudi za naše najmlajše. Uporabljajo ga lahko tudi ljubitelji meditacije, ki se ob pomoči zvokov iz naravnega okolja lažje osredotočijo na svoje dejavnosti sproščanja duha in telesa.

White Noise

Pomoč pri uspavanju.

Kje: www.tmsoft.com/android.html

Cena: Brezplačna in plačljiva različica (1,52 EUR).

✓    Odlični zvoki.

✗    Površen uporabniški vmesnik.

My Pregnancy Today

BabyCenter so vodilne spletne dveri za vse bodoče mamice. Po svetu ga uporablja že več kot 25 milijonov uporabnic, ki jih zanima več o skrbi za otroka tako med nosečnostjo kot tudi po njej. Zanje je na voljo tudi androidna aplikacija, ki je na področju nosečnosti daleč najbolj priljubljena na Google Play Store. Njena raba je zelo enostavna, saj ob prvem zagonu preprosto vnesete rok poroda, My Pregnancy Today pa bo vašo androidno napravo takoj spremeni v ekspertni vodnik za nosečnost in z njo povezanimi vprašanji. Aplikacija prikazuje in pojasnjuje vsakodnevne spremembe ženskega telesa glede na trenutno stopnjo nosečnosti. Na voljo je tudi precej gradiva in nasvetov, kako se s spremembami najbolje soočiti. Možno je spremljati tudi animacijski razvoj otroka v maternici vsak teden nosečnosti, na voljo je tudi kar nekaj video vsebin,  povezanih s to temo. Aplikacija ponuja tudi izvrstne informacije o prehrani, ki je v obdobju nosečnosti še kako pomembna. Treba je jesti zdravo, pri tem se My Pregnancy Today izkaže kot velika pomoč. Aplikacija je nosečnicam tako posledično v pomoč vsak dan, zato ni čudno, da jo uporablja velikansko število uporabnic. Prav tako je priporočljiva tudi moškim, ki se lahko z njeno pomočjo prav tako veliko naučijo o nosečnosti, razvoju otroka in podobnem. Tako bosta oba partnerja nadvse dobro pripravljena na tisti poseben dan, ko bo na svet prijokalo novo življenje.

My Pregnancy Today

Vodnik za nosečnice.

Kje: www.babycenter.com/mobile-apps.

Cena: Brezplačno.

✓    Kup koristnih informacij.

✗    Ni za tiste s slabim želodcem.

Water Your Body

Voda je vir življenja. Če se želimo počutiti dobro oziroma zdravo, se moramo čim bolj izogibati raznim sladkanim pijačam, kot so ledeni čaji, razne kole in podobno. Najboljša pijača je voda, ki čisti in hidrira telo, poleg tega pa nima nobene kalorije. Vendar je treba poskrbeti, da čez dan popijemo dovolj vode, saj lahko v nasprotnem primeru naše telo dehidrira. V pomoč nam je lahko aplikacija Water Your Body, s katero preprosto in hitro spremljamo dnevno količino popite vode. Uporabnik mora ob zagonu Water Your Body vnesti zgolj trenutno težo, na podlagi katere bo aplikacija samodejno izračunala,  koliko vode mora popiti na dan. Seveda je treba ob vsakem popitem kozarcu to vnesti v aplikacijo, iz nje lahko potem razberemo, koliko vode smo v določenem trenutku dneva že spili in koliko je še moramo. Water Your Body uporabnika tudi samodejno opomni, ko je čas za nov vnos tekočine v telo. Aplikacija vseskozi spremlja količino popite tekočine vsak dan sproti, na podlagi tega pa prikaže tudi statistične podatke s črtnim grafom. Znotraj aplikacije si lahko uporabnik tudi samodejno nastavi točen čas dneva, kadar naj ga Water Your Body opomni, da je čas za nov kozarec. Sorazmerno enostavna aplikacija je med uporabniki doživela topel sprejem, saj se ljudje danes očitno zelo dobro zavedajo pomena hidratacije telesa. 

Water Your Body

Beležnica popite vode.

Kje: Google Play

Cena: Brezplačno.

✓    Oblikovanost aplikacije.

✗    Nadležni oglasi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji