Objavljeno: 24.2.2022 05:00 | Teme: GPS

Rusija med operacijami ne bi uporabljala satelitske navigacije

Odkar so ZDA leta 2000 prenehale motiti signal GPS in je tudi civilna raba možna z visoko natančnostjo, smo se kar razvadili in obenem pozabili, da satelitska navigacija ni a priori zanesljiva. Ker jo je na Zemlji zlahka motiti, Rusija med vojaškimi operacijami ne namerava uporabljati niti lastnega satelitskega navigacijskega sistema GLONASS. Prestavila se bo na stari dobri Loran-C.

Sodeč po načrtih, bi Rusija uporabila lasten sistem Čajka, ki sodi v skupino Loran-C. Gre za zemeljsko navigacijo z dolgim dosegom, ki uporablja principe hiperbolične radionavigacije. Kjer Čajka ni dostopna, bi lahko uporabili prenosni sistem Škorpijon. Čajka deluje na frekvencah 90-110 kHz in ima domet dobrih 1000 kilometrov, na morju še nekoliko več. Rusija ima postaje na Krimu, v Belorusiji in blizu ukrajinske meje, s čimer lahko v celoti pokriva področje Ukrajine. Z njimi lahko dosežejo natančnost do 50 metrov, ob nadgradnji na e-Loran pa do 5 metrov.

Satelitska navigacija ima pač svoje omejitve, predvsem pa jo je enostavno možno zmotiti. To je bil eden izmed razlogov, da vse velesile postavljajo lastne sisteme (GPS, Galileo, GLONASS, Baidou). A včasih niti to ni dovolj zanesljivo – tedaj je zemeljska navigacija zanesljivejša.

GPSWorld

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji