Objavljeno: 30.1.2012 09:48 | Avtor: Miran Varga | Monitor Januar 2012

Spletni doktorat

Danes v digitalnem svetu velja pravilo, da tega, česar ne najdemo v spletu, ni. Spletni brskalniki so postali dan našega vsakdana, brez njih si marsikateri uporabnik sploh ne predstavlja uporabe računalnika, tablice ali mobilnega telefona. V našo orodjarno smo tokrat postavili Googlov brskalnik Chrome in, čeprav naj bi bil med najboljšimi izdelki, našli več deset možnih izboljšav.

Brez pretiravanja lahko zapišemo, da je bilo leto 2011 leto brskalnika Chrome. Spletni analitiki StatCounter so mu namreč še januarja namerili 14,9-odstotni tržni delež, do jeseni pa se je zvečal že na 25 odstotkov, ko je omenjeni spletni brskalnik uporabljalo več kot 200 milijonov ljudi po svetu. Prav zato se mu je uspelo v številnih državah po svetu zavihteti na drugo mesto po priljubljenosti in je pri tem jasno ugnal bodisi brskalnik Firefox ali Internet Explorer. Glavna odlika brskalnika Chrome je hiter razvoj, trenutna različica nosi že oznako 16 (samo letos smo ugledali devet novih različic), kaj kmalu pa lahko pričakujemo tudi različico za platformo Android, ki naj bi podatke o uporabi še dodatno popravila navzgor. Google Chrome je torej dober brskalnik, a mi poznamo več zvijač, kako ga narediti še boljšega, bodisi z vanj vgrajenimi orodji, različnimi razširitvami ali skrivnimi bližnjicami. Začnimo z nasveti, ki nam bodo pomagali pohitriti našo brskalniško izkušnjo.

Hipna prijava v Googlove (pod)strani

Tako kot lahko uporabniki s prijavo v družabno omrežje Facebook isto identiteto uporabijo še za prijavo na številne druge spletne strani, je v Chrome 16 vgrajena (zaenkrat še preizkusna funkcija) samodejne prijave v Googlove spletne strani in storitve z našim Googlovim uporabniškim imenom in geslom. Tako se lahko zgolj s klikom prijavimo na spletišča, kot so Blogger, Picasa Web Albums, YouTube in številna druga, ki sprejemajo Google ID način prijave. Da bi omenjeno funkcijo omogočili, v naslovno vrstico vtipkamo vnos chrome://flags, pritisnemo tipko Enter in z menuja izberemo možnost Omogoči samodejno prijavo (Enable auto-login). Funkcija bo omogočena ob vnovičnem zagonu brskalnika.

Spletno iskanje v slikah

Storitev Google slike (www.google.com/imghp) nam po novem omogoča nalaganje slike ali njenega spletnega naslova v iskalnik in iskanje z njo povezanih vsebin. Še hitrejši način takega iskanja pa omogoča namestitev uradne Google Chrome razširitve Search by Image (bit.ly/search280). Po namestitvi omenjenega dodatka namreč pridobimo možnost, da z desnim klikom fotografije ali slike na spletnih straneh z menuja izberemo možnost Search Google with this image in tako dobimo različne povezave, fotografije video posnetke in druge vsebine v povezavi z našim iskanjem.

Včasih nas iskanje vsebin na podlagi fotografije lahko preseneti z neverjetno nenatančnimi rezultati, ki jih sicer od iskalnika Google nismo vajeni.

Takojšen dostop do Google Docs

Razširitev Docs Quickly (bit.ly/docs280) je še ena izmed tistih razširitev, ki blesti zaradi svoje preprostosti. Uporabniku namreč omogoča enostavno ustvarjanje datotek v Google Docs iz brskalnika. Samo ikono mape z dokumenti, ki je po namestitvi dodatka v desnem zgornjem kotu brskalnika, mora klikniti in že se mu prikaže padajoči menu z izbiro vrste dokumenta. Do stvaritve novega besedilnega dokumenta, preglednice, predstavitve ali risbe je tako le še klik.

Zelo priročno orodje za uporabnike storitve Google Docs v skupinskem načinu je tudi WatchDoc (bit.ly/watch280), ki uporabnike obvešča o tem, kdaj je bil posamezen dokument posodobljen in kdo ga je posodobil.

Preskok predogleda tiskanja

Uporabniki smo morali vse do različice Chrome 13 čakati, da je Google predstavil funkcijo predogleda tiskanja spletnih strani. Ta utegne upočasniti nekatere računalnike (predvsem šibkejše), saj dejansko ustvari datoteko PDF z vsebino spletne strani, ki jo želimo natisniti, bodisi s pritiskom na gumb Tiskaj ali z uporabo kombinacije tipk Ctrl + P. Če želimo prihraniti nekaj časa in smo prepričani, da želimo stran/vsebino, ki jo gledamo, vsekakor natisniti, lahko to storimo s kombinacijo sočasnega pritiska tipk Ctrl + Shift + P (oziroma Cmd + Shift + P, če uporabljate računalnik z Mac OS).

Prenos datotek na namizje

Privzeto brskalnik Chrome prenaša datoteke iz spleta v mapo Prenosi (Downloads) v aktivnem uporabniškem računu, kar je sicer povsem logično, a uporabnikom pogosto povzroči kar nekaj težav pri iskanju teh datotek. Precej uporabnikov se je v preteklosti razvadilo, da se datoteke prenašajo na namizje, tam pa nato uporabnik z njimi opravi želeno operacijo. Za spremembo lokacije prenesenih datotek se moramo odpraviti v Nastavitve (Settings), Možnosti (Options), Napredne možnosti (Under the bonnet) in klikniti gumb Spremeni (Change) poleg vnosa Mesto za prenos (Download location). Zatem izberemo poljubno lokacijo, kamor želimo, da brskalnik shranjuje datoteke, ki jih prenašamo iz spleta. Dodatno lahko odkljukamo tudi možnost Pred prenosom vprašaj, kam želim shraniti vsako datoteko (Ask where to save each file before downloading), ki bo počela prav to - vprašala nas bo, kam želimo shraniti posamezno datoteko.

10 uporabnih bližnjic

Uporabnikom, ki niso odraščali skupaj z zasloni, občutljivimi za dotik, je poleg miške za interakcijo z računalnikom najbolj praktična tipkovnica. Tega se zavedajo tudi programerji, zato brskalnik Google Chrome premore vrsto bližnjic. Poiskali smo 10 najpogosteje uporabljanih (po Googlovi statistiki).

Ctrl + Shift + N

Odpre novo okno brskalnika v t. i. nevidnem načinu (Incognito mode), ki brskalniku prepreči shranjevanje zgodovine in drugih vsebin ogledanih spletnih strani.

Alt + Home

Odpre nov zavihek, v katerem so prikazane najpogosteje obiskane spletne strani, nedavno zaprte spletne strani in v brskalnik nameščene aplikacije.

Ctrl + J

Odpre stran z zgodovino iz spleta prenesenih datotek. Omogoča tudi iskanje teh datotek v računalniku (če niso bile že izbrisane).

Ctrl + O

Odpre pogovorno okno za odpiranje vsebin, bodisi datotek, fotografij ali drugih vsebin v računalniku v brskalniku Chrome.

Ctrl + K ali Ctrl + E

Vstavi vprašaj v naslovno vrstico. Če za njim vnesemo iskani pojem, ga bo brskalnik poiskal s privzetim iskalnikom (odvisno od nastavitev).

Ctrl + Shift + Delete

Odpre okno za čiščenje zgodovine brskalnika, pri čemer lahko uporabniki izbirajo med brisanjem spletnih strani, piškotkov, gesel in drugih podatkov iz zgodovine brskanja po spletu.

Ctrl + Shift

Pritisk na to kombinacijo tipk v navezi s klikom spletne povezave bo to povezavo odprl v novem zavihku namesto v obstoječem.

Alt + F ali Alt + E

Odpre menu nastavitev v zgornjem desnem vogalu brskalnika, ki omogoča prilagoditev njegovih nastavitev.

Shift + Esc

Prikliče upravitelja procesov brskalnika, kjer lahko uporabnik preveri, koliko virov porablja posamezen zavihek ali razširitev, in ga/jo po potrebi tudi zapre.

Ctrl + Shift + D

Omogoča shranjevanje vseh odprtih zavihkov v mapo Priljubljenih spletnih strani.

Mehko premikanje po straneh

Zadnje različice brskalnika Chrome ponujajo možnost gladkega drsenja po vsebini, kar nekaterim uporabnikom olajša navigacijo po dolgih spletnih straneh ob uporabi mišjega drsnika. Sunkovitost slednjega lahko brskalnik elegantno odpravi z izbiro možnosti Omogoči (Enable) za Gladko drsenje (Smooth Scrolling) na menuju chrome://flags.

Preskok na želeno stran

Nova orodja so krepko izboljšala zadnje različice brskalnika Chrome oziroma njegove funkcije samodejnega dokončevanja vnosov. Natančnost brskalnikovih predlog je zato presenetljivo visoka in se s trajanjem uporabe le še izboljšuje. Brskalnikove namige o spletnih straneh, ki si jih želimo ogledati, vklopimo na naprednem menuju, ki pravi Omogoči "bližnjice" v naslovni vrstici (Enable 'shortcuts' in the omnibox).

Shranjevanje vsebin neposredno v oblak

Računalništvo v oblaku ponuja uporabnikom zanimive možnosti. Tako lahko fotografije in druge datoteke namesto na disk računalnika preprosto shranimo kar v spletu, s pomočjo storitve iz oblaka in Chromove razširitve Cloud Save (bit.ly/cloud280). Omenjena razširitev je združljiva z vrsto spletnih storitev za hranjenje vsebin, skupaj z imeni, kot so Amazon Cloud, Dropbox, Facebook, Flickr, Google Docs, Picasa in druga. Po namestitvi Cloud Save lahko preprosto z desno tipko kliknemo vsebino ali povezavo nanjo na spletni strani in izberemo Cloud Save ter ciljno destinacijo (v oblaku).

Bližnjice za najpogosteje uporabljane fraze

Če pogosto uporabljamo ene in iste izraze ali fraze v elektronskih sporočilih, na forumih ali družabnih omrežjih, si lahko veliko časa (in pritiskov tipk) prihranimo z dodatkom Popchrom (bit.ly/pop280). Po njegovi namestitvi med lastnostmi te razširitve lahko nastavimo različne bližnjice do naših besednih zvez, povedi in drugih izrazov. Denimo 'ksk' za Kako si kaj?, 'vpč' za V pričakovanju vašega odgovora vas lepo pozdravljam in podobnih rešitev. Razširitev, ki ždi v brskalniku, te vnose prepozna in vpiše, ko jih označimo in pritisnemo kombinacijo tipk Ctrl in preslednice.

E-pošta kot igra

Avtor razširitve Email Game (bit.ly/email280) si vsekakor zasluži vse pohvale za svojo zamisel in izvedbo. Ta dodatek namreč uporabnika ob vsakem prejetem e-poštnem sporočilu preverja, kako hitro odreagira nanj (pošlje odgovor, ga izbriše ali pusti čakati). Posledično si uporabnik prisluži tudi točke za hitro delo z e-pošto in čiščenje svojega elektronskega predala.

Skozi igro do bolj urejenega e-nabiralnika

Samodejno izpolnjevanje spletnih obrazcev

Prav vsi smo se že srečali z izpolnjevanjem spletnih obrazcev, ki zna biti v času povečanega števila nagradnih iger in anket še posebej zamudno. Chrome zato uporabnikom ponuja možnost samodejnega izpolnjevanja informacij v spletnih obrazcih, seveda s prednastavljenimi vnosi s strani uporabnika. Do te možnosti pridemo prek menuja Nastavitve (Settings), Možnosti (Options) in Osebno (Personal Stuff), kjer omogočimo možnosti Omogoči samodejno izpolnjevanje za izpolnjevanje spletnih obrazcev z enim klikom (Enable Auto-Fill). S klikom gumba Upravljanje nastavitev samodejnega izpolnjevanja ... (Manage Auto-Fill) lahko določimo besedila in številke, ki jih bo brskalnik samodejno vnašal v posamezna polja, kadar bomo to od njega želeli.

Izklop nepotrebnih lastnosti

Google Chrome ima že privzeto omogočenih več funkcij, ki skrbijo za uporabnikovo zasebnost ali nasprotno. Nekaterih možnosti seveda ne potrebujemo, saj nas le omejujejo pri brskanju po spletu. Eni takšnih sta poročanje o napakah pri brskanju ter pošiljanje statistike Googlu. Prvo onemogočimo na menuju Možnosti (Options), Napredne možnosti (Under the bonnet) pri vnosu Razreševanje napak pri krmarjenju z uporabo spletne storitve (Use a web service to resolve navigation errors), drugo pa pri vnosu Samodejno pošlji statistiko uporabe in poročila o zrušitvi Googlu (Automatically send usage statistics and crash reports to Google). Na tem mestu lahko izklopimo tudi možnost samodejnega dopolnjevanja spletnih naslovov, če nam ni všeč. Prav tako lahko izklopimo varovanje pred spletnimi napadi in prevarami, a tega ne priporočamo, razen kadar imamo v računalniku nameščen varnostni program, ki že opravlja to nalogo.

Sprememba odpiranja zavihkov

Privzeta nastavitev odpiranja novih zavihkov v brskalniku Chrome predvideva odpiranje na desni strani zadnjega odprtega zavihka. To zna biti pri več odprtih zavihkih sila nepraktično, zato je skupnost uporabnikov že razvila razširitev Tab Position Customizer (bit.ly/position280), ki nam omogoča spremembo načina odpiranja zavihkov. Tako lahko zdaj Chromu dopovemo, da želimo nov zavihek odpreti bodisi levo ali desno od trenutno aktivnega zavihka, in izberemo, kateri zavihek naj bo aktiven po odprtju novega (novi ali obstoječi). Med drugimi možnostmi je zanimiva tudi izbira odpiranja zavihkov v ospredju ali ozadju.

Hitro skrivanje vsebine

Uporabnikom, ki na delovnem mestu opravljajo še kaj drugega kot poslovne naloge, utegne priti naslednja razširitev še kako prav. Chromov dodatek Disguised Tabs (bit.ly/disguised280) ima namreč samo eno nalogo. Ob pritisku kombinacije tipk Ctrl + Q stori naslednje: trenutno obiskano stran zamenja z Googlovo osnovno stranjo in desno od nje odpre nov prazen zavihek. Kdorkoli je že prišel uporabniku "dihat za ovratnik", bo tako odšel praznih rok.

Odpiranje po pomoti zaprtih zavihkov

Včasih se uporabnikom primeri, da po pomoti ali nerodnosti zaprejo zavihek, ki si ga ogledujejo. Chrome je v preteklosti vseboval prikaz najpogosteje obiskanih strani, a če je šlo za novo vsebino, te na tem seznamu ni bilo. Zato so programerji v desni spodnji kot brskalnika vgradili funkcijo Nedavno zaprto (Recently closed), funkcija pa je na voljo le ob odprtju novega zavihka (da sicer po nepotrebnem ne krade nekaj zaslonskih pik za prikaz vsebine).

Zanimiva bližnjica, ki nam odpre zadnji zaprti zavihek, pa se skriva pod kombinacijo tipk Ctrl + Shift + T.

Branje in ustvarjanje kod QR

T. i. kode QR, ki so v grafično podobo zapakirana besedila, so v zadnjem letu postale silno priljubljene med uporabniki mobilnih telefonov. Še več, njihova uporaba se vse bolj seli tudi na spletne strani, zato je za Chrome že na voljo dodatek QRreader (bit.ly/qrreader280), ki je zaenkrat še v preizkusni različici, a po našem mnenju že deluje brezhibno. Uporabnikom omogoča enostavno branje kod QR, saj v spletu preprosto kliknemo podobo kode QR in izberemo možnost njenega "dešifriranja" ter naslednjo potezo (v primeru spletnega brskalnika je ta bržkone odprtje neke spletne strani).

Poslušanje spletnega radia

Danes ima skoraj sleherna radijska postaja tudi svojo spletno stran, na kateri je moč najti povezavo do predvajanja programa v živo. A ker smo ljudje bolj nemirne sorte in nam je menjavanje radijskih postaj ter tv programov v krvi, je v spletu več programov za spremljanje radijskih postaj po svetu. Po novem zna to nalogo opravljati tudi razširitev za Chrome, preprosto imenovana Radioplayer (bit.ly/radio280). Njena preprosta integracija v brskalnik pomeni, da je spremljanje radijskih postaj še za odtenek enostavnejše, velik plus pa je tudi njen preprost, a učinkovit brskalnik.

Chrome kot privzet bralnik datotek PDF

Chrome ima vgrajen tudi bralnik datotek PDF, ki uporabniku omogoča bistveno hitrejše odpiranje dokumentov v tem zapisu od namenskih programov, denimo nadvse potratnega Adobe Readerja. Zato morebiti utegne biti zamisel, da bi za privzeti bralnik datotek PDF uporabljali kar Google Chrome, zelo posrečena, saj se bodo dokumenti skoraj v hipu odpirali v brskalniku (ki je navadno že zagnan). Samo Oknom moramo dopovedati, da želimo odpiranje datotek PDF s Chromom. To najlaže storimo tako, da najdemo datoteko PDF na disku, jo desno kliknemo in izberemo možnost Za odpiranje uporabi (Open With). Zatem izberemo možnost Izberi privzeti program (Choose default program) in se prebijemo do namestitvene lokacije programa Chrome. Ta je v operacijskem sistemu Windows 7 dokaj logično postavljena v mapi Program files, v Windows XP pa je prav grdo "skrita". Do nje vodi naslednja pot C:\Documents and Settings\[uporabniško ime]\Local Settings\Application Data\Google\Chrome\Application. V obeh primerih iščemo datoteko chrome.exe, ki jo za konec operacije še dvakrat kliknemo.

Branje spletnih strani

Z namestitvijo dodatka Announcify (bit.ly/announcify280) nam lahko Chrome vsebine spletnih strani tudi bere. Po namestitvi se namreč med orodji prikaže nova ikona, ki ob pritisku sproži branje spletne strani. Seveda daleč najbolje deluje pri vsebinah v angleščini, če pa bomo programu zaupali branje vsebin slovenskih spletišč, nam solze in smeh ne uidejo. Aplikacija omogoča tudi prilagoditev glasnosti, hitrosti in tona glasu uporabnikovemu okusu, a čudežev, kot rečeno, le ne gre pričakovati.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji