Objavljeno: 24.2.2012 13:08 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Februar 2012

USB orodjarna

Prostorske zmogljivosti USB ključev že dolgo časa dovoljujejo, da nanje namestimo tudi programe. Namestitvene datoteke programov tako potrpežljivo čakajo na trenutek, ko katerega od njih potrebujemo, razlogov za vpoklic pa je veliko.

Pomoč na obisku

Uporabniki za svoje računalnike pogosto ne skrbijo dovolj, zato se redno dogaja, da se "zapacajo". Na take ovire naletimo predvsem na obisku pri prijateljih ali sorodnikih, ki svoje okenske mašine že leta niso posodobili in so se zato navadili na nerazumljivo dolge nalagalne čase in plejado virusov, ki so jih staknili v letih. V takem primeru je priročno imeti na USB ključu tudi nekatere programe, ki sistem v kratkem času počistijo, oziroma ga naredijo spet uporabnega.

Decrapifier je skorajda vedno prvi korak v procesu pospravljanja nereda, nabranega na tujem računalniku. Prav pride predvsem takrat, ko ni bil odstranjen noben od "uporabnih" programov, ki jih izdelovalci (predvsem prenosnikov) dodajajo svojim izdelkom. Te rešitve naj bi uporabniku pomagale, a so večinoma potrata prostora in sistemskih virov, tako da se jih je najbolje znebiti. Tu nastopi Decrapifier, v katerem odkljukamo vse programje, ki bi se ga radi znebili, in program nas bo avtomatično vodil po vseh postopkih odstranjevanja. Tako nam ni treba vsakič znova na orodno ploščo in ročno izbirati programov, ki bi jih radi odstranili. Decrapifier nadaljuje delo tudi po vnovičnem zagonu računalnika, če je to potrebno za odstranitev katerega od odvečnih programov. Okna lahko po končanih odstranitvah zadihajo v izvirni obliki in nalagalni časi se občutno skrajšajo.

Decrapifier

Program za odstranjevanje nepotrebne programske opreme

Naslov: pcdecrapifier.com

Okolje: Windows.

Cena: Zastonj.

V Decrapifierju izberemo programe, ki bi jih radi odstranili.

Ccleaner je naslednja faza čiščenja, saj zagon tega programa pomeni odstranitev vseh nepotrebnih datotek iz operacijskega sistema in s tem lažje delovanje računalnika. Količina podatkov, ki jih Ccleaner odstrani, je premo sorazmerna s časom, ki je pretekel od zadnjega čiščenja. Na računalnikih, ki niso bili nikoli deležni takšnega posega, se lahko količina izbrisanih podatkov meri v gigabajtih. Ker program počisti tudi zgodovino brskanja, omogoča, da se piškotkov in podobnih datotek ne dotakne, zato se osebni podatki ne izgubijo. Poleg čiščenja odvečnih datotek zna Cccleaner vzpostaviti red tudi v registru, a gre pri tem posegu za malce naprednejše čiščenje. Tako program ponuja možnost analize težav, o njihovi odpravi pa odloča uporabnik. Ccleaner za vsak primer ustvari še varnostno kopijo sprememb, zato je mogoče vzpostaviti prvotno stanje.

Ccleaner se obnese še na področju odpravljanja možnosti zagona programja, ki se zažene ob obuditvi Oken in nato ždi v orodni vrstici ter krade dragocene procesorske cikle. Poseben zavihek Ccleanerja je tako namenjen onemogočanju ali pa kar izbrisu možnosti, da se določeni programi zaženejo obenem z operacijskim sistemom. Količina časa, ki se pridobi pri zagonu Oken, je velika.

CCleaner

Program za čiščenje računalnika.

Naslov: piriform.com/ccleaner

Okolje: Windows.

Cena: Zastonj.

Ccleaner pobriše vso navlako, ki je Okna ne potrebujejo več.

Spybot Search&Destroy. Nasveti, kateri antivirusni program uporabiti, se menjajo vsake pol leta, zato je smotrno imeti na USB ključu tistega, ki ima za sabo že veliko kilometrine. Večina konkurence ima svoje vzpone in padce (roko na srce, padcev je več), Spybot pa vzdržuje konstantno kakovost. Prav tako še vedno deluje kot skupek kode, ki ni delo korporacije z mislijo na zaslužek. Decrapifier in Ccleaner sta ponavadi prva programa, ki ju bomo uporabili na tujem računalniku, a zna se zgoditi, da se ne bo dalo postoriti ničesar, dokler ne bomo čez disk poslali Search&Destroya. To je tudi edini program na tokratnem seznamu, katerega namestitveno datoteko na USB ključu je treba ohranjati svežo, saj nova različica pomeni tudi dopolnjeno zbirko virusov, ki jih program išče. Jamstva, da se lahko okuženi računalnik nemoteno poveže s spletom in pridobi zadnjo zbirko virusov, ni. Sicer gre še vedno za program z grdim in dokaj nepreglednim vmesnikom, ki pa je na voljo že toliko časa, da bi večina uporabnikov z njim znala delati z zavezanimi očmi. Ko Search&Destroy opravi svoje delo, ga mirno odstranimo in v računalnik namestimo zastonjski Microsoft Security Essentials (hwindows.microsoft.com/en-GB/windows/products/security-essentials), ki bo za večino uporabnikov zadostna varnost in porablja manj virov računalnika.

Spybot Search&Destroy

Protivirusni program.

Naslov: safer-networking.org

Okolje: Windows.

Cena: Zastonj.

Že davno ponarodeli uporabniški vmesnik Spybota. Grdo, nepregledno, a domače.

CPU-Z je program, ki pride prav takrat, ko teto vprašate, kateri računalnik ima, in vam odgovori, da je škatla siva. CPU-Z je preprost in grafično grd izdelek, a v pol minute povpraša vse komponente računalnika po imenu in oznaki ter odgovore predstavi v zavihkih. Tako izvemo tip procesorja, količino in vrsto pomnilnika, vrsto matične plošče, grafične kartice ... Predvsem pa je uporabno to, da lahko poročilo CPU-Z shrani v obliki .txt ali .html datoteke, kar pomeni, da si jo lahko shranimo in tako tete ni treba vsakič znova spraševati, kaj je v sivi škatli pod mizo. Poleg golega pregleda CPU-Z ponuja še bahanje v obliki lestvic v spletu, kjer se lahko postavljate z računalnikom, ki ste ga sestavili. Njegova poglavitna odlika je vendarle preprosto ugotavljanje, kaj se skriva v drobovju računalnika.

CPU-Z

Program, ki pregleda anatomijo računalnika.

Naslov: cpuid.com/softwares/cpu-z.html

Okolje: Windows.

Cena: Zastonj.

CPU-Z omogoča izvoz podatkov o računalniku v tekstovne datoteke.

Puppy Linux. V neljubi situaciji, ko nam ne pomaga nobeden od že omenjenih programov in je računalnik, na katerem hočemo delati, neuporaben, je najbolje zamenjati kar operacijski sistem. Tu stvari najelegantneje postori resnično miniaturna distribucija Linuxa, Puppy Linux. Gre za operacijski sistem, ki je tako optimiziran, da je ISO velik vsega 129 megabajtov. USB ključ vstavimo v računalnik in mu zapovemo, naj operacijski sistem požene s ključa. Pričaka nas namizno okolje, ki ima vse potrebne funkcije za nemoteno opravljanje dela in reševanje podatkov, če se Okna v računalniku nočejo pognati. Iz izkušenj lahko povemo, da je pred božičem kolegu prenosnik zatajil in se Okna niso hotela postaviti na noge. S Puppyjem je rešil vse pomembnejše datoteke, nato pa je sledil popoln izbris diskovja in vnovična namestitev Oken. Po zaslugi velikosti lahko namestitev Puppyja mirno čaka na svoj trenutek in z USB ključa zalaja takrat, ko je treba.

Puppy Linux

Miniaturna distribucija Linuxa.

Naslov: puppylinux.org

Okolje: Windows.

Cena: Zastonj.

S Puppy Linuxom bodo znali delati vsi, saj vizualno deluje podobno kot Okna.

Obvoz v službi

Portable Apps. Večina nas je Internet Explorer že davno zamenjala za eno od alternativ, v službi pa je marsikdo še vedno obsojen le na programe, ki jih dovoljuje IT oddelek. Tu nastopijo Portable Apps, ki na USB ključ namestijo okolje, v katero si lahko namestimo celo vrsto odprtokodnih in freeware programov. Ti nato tečejo zgolj na USB ključu in zaobidejo večino omejitev, ki jih postavljajo IT oddelki v podjetjih. Tako lahko v službi brskate s Firefoxom ali Chromom, PDFje pregledujete s Sumatro, pišete v LibreOfficeu, igrate igrice, se pogovarjate po Skypu ... Možno je namestiti celo microtorrent in še bi lahko naštevali. Sicer imajo PortableApps nekaj konkurence v obliki francoskega LibreKeya in nekaj drugih. Vendar so že dolgo časa standard, ki ga drugi kopirajo in so dosegli že različico 10. Pri namestitvi le izberemo vstavljeni USB ključ in na koncu izberemo, katere programe hočemo imeti na voljo. Seveda seznam lahko kasneje spreminjamo in jih dodajamo in odstranjujemo po mili volji. Veseli tudi to, da Portable Apps bivajo v eni mapi na ključu, tako da je zraven še vedno mogoče hraniti druge datoteke. Poleg tega poznajo svoje mape za slike, filme in dokumente, tako da lahko s seboj nosimo celotno pisarno in do njih preprosto dostopamo. Prav tako je mogoče ustvariti varnostno kopijo datotek in spreminjati videz programa, ki se pokaže ob kliku ikone v orodni vrstici. S Portable Apps lahko resnično nosimo s seboj svojo namizno izkušnjo in se nam ni treba prilagajati morebitnim zastarelim ali drugačnim nastavitvam tistega, katerega računalnik uporabljamo.

Takole so videti Portable Apps, ko kliknemo ikono v orodni vrstici.

Vse na ključu

Poleg že omenjenih programov in nujnega Portable Apps je smotrno dodati še namestitve datoteke za VLC player, ko smo soočeni s predpotopno različico Windows media playerja, babici pa bi radi pokazali najnovejše domače posnetke. Na mojem USB ključu je od nedavna tudi namestitvena datoteka za najnovejši Firefox, saj sem se znašel pred računalnikom, ki je imel leta 2011 nameščen zgolj in le Internet Explorer 4!

Za konec še beseda o USB ključih, ki so resnično postali potrošna roba. To za sabo potegne kopico neznanih kitajskih izdelovalcev, ki prodajajo zelo poceni, a večinoma tudi zelo počasne USB ključe. Tako je na mestu, da si raje omislimo znano blagovno znamko in odštejemo kak evro več. Hitrost se bo seveda najbolj poznala pri Portable Apps in Linux Puppyju, saj na dolgi rok nekaj megabajtov na sekundo več pomaga pri uporabi. Tudi velikost je pomembna, saj je mogoče pri daljši rabi Puppyja in Portable Appsov nabrati kopico datotek, ki jih nosimo s sabo. Zato je minimalno 8 GB velik ključ skorajda nuja. Predvsem pa je treba izbrati tak USB ključ, ki bo na obesku za ključe prestal vse udarce in napore.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji