Objavljeno: 30.1.2012 10:14 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Januar 2012 | Teme: iPad

Pisarna v tablici

V času pred volitvami so se kandidati polni obljub radi postavljali z iPadi. Z njimi so sestavili svoje programe, se borili na soočenjih, brali z njih na družabnih srečanjih in na njih spremljali rezultate volitev. Prepričali so nas, da je papir preteklost in iPad pripravljen za najzahtevnejše naloge.

Odkar so pri Applu predstavili njihovo vizijo tabličnega računalništva, se trudimo iskati odgovor na vprašanje, ali je tablica zadosten nadomestek za namizni oziroma prenosni računalnik. Kot pri uspehu PCja bo tudi v tej zgodbi odigrala ključno vlogo pisarniška zbirka. Teh je na iPadu več, od Applove iWork do staroste mobilnih mešetarjenj z dokumenti, aplikacije Documents To Go. Bojda celo veliki Microsoft pripravlja svojo zbirko za tablico vseh tablic, ki naj bi ugledala luč sveta leta 2012. Na naslednjih straneh smo se zato lotili vidnejših tovrstnih programov. Kot pri podobnem pregledu za operacijski sistem Android (Monitor, november 2011) so nas predvsem zanimale zmogljivost aplikacij, učinkovitost in prijaznost uporabniškega vmesnika ter združljivost z datotekami, ki so bile ustvarjene s pomočjo Microsoft Officea.

Pages, Numbers, Keynote (7,99 EUR po kosu)

Navdihnjen uporabniški vmesnik naredi iz običajno težavnega opravila, prilagajanja vstavljene slike, pravi hec z odličnimi rezultati.

Uporabnikom, ki s tablico veliko delajo na predstavitvah, je na voljo v bistvu le ena izbira, Keynote za iPad.

Pri tablici iPad predstavlja dodatno vrednost in tisto nekaj, kar jo uvršča pred zasledovalce, zbirka programov pod skupnim imenom iWork. Apple jo na tržnici App Store prodaja ločeno, po 7,99 evrov za kos. Posamezne aplikacije za delo z dokumenti, preglednicami in predstavitvami odlično dopolnjujejo namizne soimenjakinje. Pisanje s tablico v mislih, intuitivni vmesnik in slastna podoba prispevajo k zabavni uporabi. Zbirko je užitek uporabljati. Čeprav programov v njej ni mogoče povezati z nekaterimi priljubljenimi storitvami, kakršna je na primer Dropbox, jo po prihodu iOblaka, ki pomanjkljivost uspešno nadomesti, kljub vsemu priporočamo. Predvsem to velja za uporabnike Applovih računalnikov, ki so na namizju že domači z zbirko iWorks.

Prvi adut trojčka je urejevalnik besedil, ki sliši na ime Pages. Uporabniški vmesnik v programu je preprost in z njim zlahka obdelujemo najrazličnejše dokumente, bodisi v lastnem formatu Pages ali v obliki Word. Vanje vstavljamo slike in jim spreminjamo velikost, dodajamo tabele, grafikone ter posebne učinke besedilu in še kup podobnih stvari, ki delujejo tekoče, brez opaznih zatikanj. Pozdravljamo možnost celozaslonskega načina in sodelovanja z oblakom, pogrešamo pa podporo drugim podobnim storitvam. Storitev vseprisotnega Dropboxa na primer ni. Prijetno presenetijo podrobnosti, kot so štetje znakov in besed, samodejno shranjevanje, izvoz v PDF ter uporaba črkovalnika, ki pa žal za naš materni jezik ni na voljo. Edino večje razočaranje je pričakovano. Če Pages za iPad sodeluje z Microsoft Office na operacijskem sistemu Windows, zna prihajati do večjih navzkrižij. Hitro spoznamo, da uporaba Microsoftovih oblik dokumentov programu Pages ni prioriteta. Čeprav podpira formate zbirke Office Pages, se veliko bolje počuti z lastnim zapisom in z roko v roki z namizno različico programa iWork. Podobno velja tudi za urejevalnik preglednic Numbers in za izdelovanje predstavitev v programu Keynote. Dinamično prilagodljivi vmesnik pride posebej do izraza ravno pri prvem, saj glede na izbrani element spremeni vsebino izbirnika, to pa olajša sicer zapleteno urejevanje preglednic. Na voljo imamo tako solidno oblikovanje celic in delo z več listi. Keynote, nadomestek PowerPointa, omogoča le delo v tako imenovanem načinu Landscape, ko tablico držimo ležeče. Sprva je to videti kot pomanjkljivost, a se mnenje hitro spremeni, ko program primerjamo s konkurenčnimi pripomočki. V program lahko uvozimo najnovejši format predstavitve PowerPoint (.pptx), medtem ko je izvoz mogoč, v obliki Keynote, PDF ali v starejši različici Microsoftove predstavitve.

Documents To Go (7,99 EUR, Premium 13,99 EUR)

Documents To Go se izkaže s številnimi možnostmi in ugodnim razmerjem med ceno in kakovostjo, saj ga lahko uporabljamo tako na manjših iOS napravah kot na tablici iPad. Žal mu na trenutke neroden uporabniški vmesnik preprečuje, da bi se povzdignil nad konkurenco.

Podjetje DataViz ima za seboj že dolgo pot, prehojeno na najrazličnejših mobilnih napravah, in tako desetletje prednosti pred zasledovalci. Ne preseneča torej, da je paket naphan z možnostmi. Negativnih posledic prevzema s strani mobilnega giganta RIM, ki je povzročil pri uporabnikih obilo negotovosti, po tej strani za zdaj ni čutiti. Sodelovanje z Google Docs, Dropboxom in vrsto drugih tovrstnih spletnih shramb ga uvršča v vrh ekipnih igralcev na področju pisarniških zbirk za iPad. Hvala velja zgolj za različico Premium, ki poleg oblačnih storitev med drugim prinaša še podporo strežniku Exchange ter delo s preglednicami. Slednje je na žalost nerodno izvedeno in nas celo sili v delo z namiznim delom aplikacije Documents To Go oziroma z drugimi pripomočki, ki jih imamo nameščene na tablici. Zastarel videz in okoren uporabniški vmesnik izdaja, da program ni bil pisan posebej za operacijski sistem iOS, kaj šele za tablico iPad. V prid mu lahko štejemo podporo tako novim kot starim oblikam Microsoftovih datotek ter številčnost izbire, ki pa včasih nerazumljivo ne ponudi tistega, kar bi sicer imeli za samoumevno. Tak zgled je vstavljanje slik. Priporočamo ga le uporabnikom Googlovih dokumentov in veteranom, ki so vajeni njegovih muh.

Quickoffice Pro HD (11,99 EUR)

Pregleden uporabniški vmesnik, spisan posebej za tablične mere, zna dobro izvajati tudi vlečenje in spuščanje (ang. drag and drop), znano iz namiznih programov. S prsti se to opravilo dodatno osmisli.

Quickoffice zna delati z dokumenti, preglednicami in predstavitvami. Pozna osnovne operacije branja, urejanja in za nameček ponuja možnost razpečevanja (Facebook, Twitter ...). Aplikaciji je videti, da je narejena za iPad. Zmogljivost je na ravni Documents To Go in uporabniški vmesnik primerljiv z zbirko iWork. Na iPadu lahko datoteke prenašamo tudi brezžično, saj program deluje kot strežnik, ki nam ob zagonu servira spletni naslov z ustreznimi vrati, kjer nas čaka spletni del aplikacije, zadolžen za izmenjavo podatkov. To še zdaleč ne pomeni, da smo kakorkoli omejeni samo z lokalno shrambo, Quickoffice podpira širok spekter oblačnih storitev, med katerimi so priljubljeni Dropbox, Evernote in Google Docs. Preseneti tako hitrost delovanja kot urnost prenašanja podatkov. Elegantno je izvedeno vlečenje in spuščanje elementov, tako jih brišemo, pošiljamo po elektronski pošti ali povežemo z družabnimi omrežji. S preostalima ikonama na spodnjem delu uporabniškega vmesnika dodajamo na seznam nove imenike ali elemente. Ko se odločimo ustvariti nov element, nam aplikacija ponudi skromnejšo bero od konkurence, saj našteje le Microsoftove pisarniške formate in ne pozna predlog. Obenem ne podpira nove oblike predstavitev in ne shranjuje samodejno. Čeprav si učinkovit uporabniški vmesnik, prilagojen velikosti tablice, zasluži vso hvalo, pa lastniki dveh naprav z operacijskim sistemom iOS, tisti s tablico in telefonom, ob nakupu stežka razvežejo mošnjiček. Ker gre za dva ločena programa, ju je treba plačati vsakega posebej.

Office ? HD (5,99 EUR)

Posebno pozornost moramo nameniti traku z ikonami, saj ima ta dve strani. Taka rešitev resda prihrani dragoceni zaslonski prostor, a obenem povzroči, da drugo stran možnosti marsikdo nehote spregleda.

Cenovno ugodna pisarniška zbirka se izkaže s poglobljenim sodelovanjem z oblakom, prvinsko podporo Microsoftovi pisarni in s prepoznavanjem derivatov Applovega iWork ter dokumentov v obliki PDF. Dobro prikaže tudi kompleksnejše dokumente (posebna oblika, tabele in grafi), četudi jih sama zbirka ni zmožna ustvariti. Tako na primer odpre novi obliki Microsoftovih preglednic in predstavitev, urejati pa se jih ne da. Besedila lahko shranimo v .doc ali .docx obliki. Slabost je uporabniški vmesnik v stolpcu in osrednji trak z ikonami, ki je prikazan na dveh straneh, pri čemer drugo stran hitro zgrešimo. Prenos datotek je olajšan s spletnim strežnikom, s katerim jih prenašamo brezžično. Uporabo aplikacije in dostop do elementov v njej lahko zaščitimo s PIN kodo. Žal je delovanje aplikacije na trenutke zelo nestabilno. Ob intenzivnejšem preizkušanju njenih zmogljivosti se nam je kar nekajkrat sesula. Kljub temu gre za rešitev v enem, za katero razvijalci ne zahtevajo preveč. Prav je, če ji zato kakšno napako oprostimo.

Smart Office (7,99 EUR)

Urejevanje predstavitev je dobro izvedeno, ne glede na priljubljeni način držanja tablice.

Ena izmed možnosti, pri katerih bodo prijatelji in znanci pozabili zapreti usta, je tako imenovani Cover Flow pri urejanju več strani dolgih dokumentov. Slednji na srečo ni samo lep, temveč tudi uporaben.

Pisarna podjetja Picsel se rada pohvali s širokim naborom različnih formatov, ki jih podpira. Poleg običajnih Microsoftovih derivatov, dokumentov PDF in različnih slikovnih formatov zna odpirati tudi vektorski obliki VMF in EMF. Pohvale zasluži možnost povezave s spletnima storitvama Dropbox in Google Docs. V slednjega Pametna Pisarna ne zna shranjevati in to mu odvzame precej uporabnosti. Tudi shranjevanje v priljubljeno spletno shrambo Dropbox ni brez težav. Ker se program pri shranjevanju vedno postavi na lokalno področje My Documents, je povezanost z Dropboxom otežkočena, saj je vedno znova treba ponavljati korak ali dva, da pridemo na ustrezno področje. Poleg tega Smart Office dela ne shranjuje samodejno, zato se je treba postopka po vsaki spremembi, ki je ne želimo izgubiti, lotiti samoiniciativno. Pozna nekaj predlog za dokumente, preglednice in predstavitve, a jih je občutno manj kot pri Applovem izdelku. Zna vstavljati slike, vendar je postopek njihovega urejanja znotraj dokumenta neroden in omejujoč. Uporabniški vmesnik je lep, a dlje od tega ne pride. Prikaže se glede na izbrano vsebino, kar je včasih nelogično. Je pa treba pohvaliti navigacijske rešitve, ki so občudovanja vredne pri obdelavi dokumentov (Cover Flow) in najbolj uporabne pri premikanju skozi daljše predstavitve. Škoda, da pride do občasnih težav z zapiranjem programa ali do neberljivosti posameznih datotek, saj bi drugače program imel še ugodnejše razmerje med ceno in kakovostjo. Tako žal ostane le pri ugodni ceni, za kakovost bo potreboval še nekaj popravkov.

Documents Free (brezplačno)

Kot politikov iz uvoda so tudi razvijalcev aplikacije Documents polna usta hvale na svoj račun. Kljub obljubam o čudovitem uporabniškem vmesniku se resnica pokaže v povsem drugačni luči. Vmesnik se nam ne prikupi ne na pogled, kaj šele ob uporabi. Dokaz je na priloženi sliki.

Za konec smo si ogledali še brezplačno različico zbirke Documents. Njena plačljiva sestra sicer stane le 0,79 evra, a se je ne splača imeti. Če želimo brezplačno orodje za osnovno branje in nekaj ustvarjanja, bo Documents Free povsem zadostovala, ob večjem apetitu pa bo bolje seči globlje v žep. Začnimo najprej pri dobrih stvareh. V plus se aplikaciji Documents Free poleg zastonjskosti vsekakor šteje povezanost z Google Docs in spletni vmesnik, prek katerega nalagamo datoteke na tablico. Na žalost se seznam dobrot hitro konča. Vmesnik dinamično spreminja izbiro, žal ne namerno. Včasih kakšna možnost preprosto izgine in ne preostane nam drugega, kot da ponovimo korak v upanju, da se pogrešanka zopet prikaže. Tak je primer, ko iz Googlovega oblaka prenesemo izbrani dokument, nakar izgine gumb Documents, ki nas vrne na osnovno stran. Tudi pri prenosih je stvar skrivnostna, saj program Excelovo preglednico lepo prenese in ji zlahka dodamo nove podatke, Wordova besedila pa pretvori v obliko PDF, ki je ni mogoče niti prebrati, kaj šele urejati. Predogled (ang. preview) ne deluje. Prikaže nam običajno Googlovo spletno prijavo, kljub temu da smo podatke v aplikacijo že vnesli, nato nas varnostni sistem spletnega velikana iz Kalifornije zablokira, češ da je vstop dovoljen zgolj z Google Docs. Spletni vmesnik za prenos ima podobne težave. Na prvi pogled je vse v redu, a prenesenih dokumentov ni mogoče popravljati. Verjetno se možnost popravljanja odklene z nakupom plačljive aplikacije, čeprav glede na odkrite nerodnosti o tem nismo čisto prepričani. Tega nismo posebej preverjali, ker je program Documents s svojo nično ceno opravičljiv le, kadar potrebujemo zbirko za hitro ustvarjanje osnovnih besedil in preglednic ter za morebitno pregledovanje kompleksnejših datotek, ustvarjenih z zbirko Microsoft Office. Da bi z njim in tablico resno zamenjali kombinacijo prenosnika ter kakšne odrasle pisarniške zbirke, si ne moremo predstavljati niti ob najbolj sončnem dnevu, kaj šele ob deževnem vsakdanjiku.

Zmagovalec

Zmagovalca je težko imenovati, saj ima skoraj vsak predstavljeni program tako edinstvene prednosti kot moteče slabosti. Najlepši in enostavnejši med njimi, iWork, tako navduši z zmogljivostjo in predstavitvijo svoje moči, a hkrati razočara pri združljivosti z zbirko Microsoft Office ter z ignoranco tujih oblačnih storitev. Spet drugi se bahajo s širokim naborom oblačnih shramb in se z datotekami Office razumejo kot ribe z vodo, a uporabnika odvračajo od sebe z nerazumljivo grdimi in neučinkovitimi pristopi upravljanja. Delo s takšnimi uporabniškimi vmesniki kaj hitro pokvari sprva odličen vtis. Zato moramo pred končno izbiro natančno vedeti, kaj želimo. Čisto vsaka zbirka je lahko za nekoga zmagovalka. Nam se je kljub vsemu najbolj priljubil Applov paket iWork, s katerim smo dejansko uživali pri vsakdanjih opravilih povprečnega pisuna, privržencem Microsoftove zbirke in tujih oblakov pa bi posebej izpostavili Quickoffice Pro HD.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji