Objavljeno: 26.3.2012 13:29 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Marec 2012 | Teme: android

Žepni plastični kirurg

Pravijo, da za fotografijo osrednje lepotice v najbolj priljubljeni moški reviji na planetu porabijo mesec dni, da je na koncu videti tako poželjivo. Zdi se, da se njenemu fotografu klanjajo vsi, a to je zelo daleč od resnice, kajti po rokah nosijo človeka, ki je fotografijo računalniško obdelal.

Kdo bi si mislil, da bomo uporabniki pametnih telefonov tako hitro (p)osvojili postransko zmožnost naših naprav, zaradi katere samevajo doma majhni kompaktni fotoaparati? Fotografiranje še nikdar ni bilo tako enostavno in priročno. Na spletišču Flickr je že nekaj časa najpogosteje uporabljen fotoaparat Applov telefon iPhone. Sodobni telefoni so pač vedno v žepu in navadno zvezani s spletom, zato mu navadne kamere ne morejo konkurirati. Analitiki tako napovedujejo propad nižjega cenovnega segmenta fotoaparatov. Temu primerno se obnašajo izdelovalci opreme, ki bruhajo vedno zmogljivejšo optiko in pritikline, primerne za vgradnjo v mobilne naprave. Med telefoni se strmo povečuje priljubljenost operacijskega sistema Android. Njegov tržni delež je iz dneva v dan večji, zato bo v prihodnje vedno več fotografij posnetih z njim. Programov za nadobudne fotografe je že danes silno veliko, a jih večina ni vredna počenega groša. Telefoni so res vedno pri roki, vendar je običajno fotografija, posneta z njimi, slabše kakovosti ali pa ji je treba posvetiti dodaten čas s popravki na računalniku. Odvečen korak uspešno odstranijo naslednji programi.

Photoshop Express (brezplačno)

Odličen prvi zaslon programa Photoshop Express je priročen za brskanje po knjižnici shranjenih fotografij.

Alfa in omega fotografije, podjetje Adobe, ki je bolj zaslužno za poželjivost fotografij kot tisoč diet manekenk na njih, je razveselilo tudi uporabnike mobilnega operacijskega sistema Android in zanje naredilo prenosno različico najbolj prodajanega programa za obdelavo slik. Photoshop Express je za razliko od zapletenega namiznega bratranca poosebljena enostavnost. Že na začetku se čuti dodelanost izdelka. Najprej aplikacija vpraša, ali lahko zbira podatke o uporabi, in naredi predogled fotografij, ki so shranjene v telefonu. Zelo si prizadeva, da odpremo spletni račun, ki nam omogoči povezavo z oblakom. Vse fotografije iz aplikacije enostavno pošljemo nanj, poleg spletišča Photoshop.com pa še na Facebook ali TwitPic. Poglavitna privlačnost vsake aplikacije z besedo Photoshop v imenu je seveda urejanje slikovnega gradiva. Slednje je v mobilni različici programa prilagojeno popolnim začetnikom. Orodja so razdeljena v štiri skupine. S pripomočki znotraj prve fotografijo režemo, ravnamo in obračamo. V drugi skupini so združena orodja za popravljanje svetlobe, kontrasta, barv in podobno. S tretjo uravnavamo fokus, v četrti skupini pa so zbrani filtri in okvirji, ki jih imamo na voljo. Vsako izbrano lastnost fotografiji prirejamo s preprostim potegom prsta z leve na desno. Sprva čuden nadzor se izkaže za nadvse učinkovitega. Brezplačni Photoshop Express se izkaže za dobro kupčijo, saj je njegova dovršenost veliko bolj podobna izdelkom, ki smo jih vajeni na jabolčnih napravah, kot pa zastonjskim aplikacijam na Androidu. Edina resna hiba je trenutna osiromašenost priloženih filtrov. Za razkošnejše delo z njimi bomo morali poseči po kakšnem drugem programu.

Magic Hour (1,60 EUR)

Prednost Čarobne ure je v neusahljivem viru različnih filtrov, s katerimi bodo naše fotografije zares magične.

Magic Hour ima tisto, česar mobilnemu Photoshopu manjka. Aplikacija ponuja neusahljiv vir najrazličnejših filtrov oziroma učinkov, ki jih po mili volji dodajamo svojim umotvorom. Če se nam jih zahoče še več, jih prenesemo iz spleta ali ustvarimo svoje. Za razliko od vzornika, aplikacije Instagram, ki deluje v operacijskem sistemu iOS, se Magic Hour ne zapira vase. Fotografijo, ustvarjeno s pomočjo programa, delimo s svetom prek ustaljenih spletnih poti. Med drugim jo lahko pošljemo po elektronski pošti, objavimo v družabnem omrežju Facebook, priložimo sestavku na Twitterju ali shranimo na Flickr. Deljenje program opravi z odliko. Malo manj smo navdušeni nad zmanjševanjem obsega izvirne slike. V času, ko so telefoni opremljeni z vedno zmogljivejšimi tipali, je takšno siromašenje graje vredno. Prav tako smo se začudili nad seznamom dovoljenj, ki jih zahteva program ob namestitvi. Predstavlja precej velik varnostni hazard, zato bolj boječim uporabnikom ne bo všeč. Na srečo je na voljo brezplačna različica aplikacije, tako da našteto najprej preizkusimo, šele nato odštejemo evre za večjo ločljivost obdelanih slik, neposreden dostop do fotoaparata in neomejenega prenašanja dodatnih filtrov iz spleta.

Lightbox Photos (brezplačno)

Lightbox rad deli naše izdelke. Še raje pa jih objavi v svojem družabnem omrežju, zgrajenem po vzoru jabolčnega konkurenta, programa Instagram.

Lightbox je še en samooklicani Instagram za Android. Všeč bo predvsem tistim uporabnikom, ki jih navdušuje družabni vidik zvezde iz jabolčnega vesolja. Kot Instagram tudi Lightbox za popolno vdanost od nas zahteva uporabniški račun, s katerim si odpremo vrata v prav posebno družabno omrežje. Prijava nam bo ustvarila zasebno spletno parcelo, ki si jo uredimo po lastnih zamislih. Na njej objavljamo fotografije s kratkimi opisi, lokacijo posnetkov in z natančno določenimi dovoljenji. Vsako izmed njih lahko povežemo z drugimi družabnimi omrežji (Facebook, Twitter, Foursquare ...). Kam se posamezna fotografija objavi, spreminjamo sproti. Pri aplikaciji Lightbox Photos gre v bistvu za odjemalca družabnega omrežja, ki temelji na fotografiji. Kot na Twitterju sledimo prijateljem oziroma tistim, katerih dela so nam všeč, medtem ko si nabiramo lastne privržence in objavljamo gradivo zanje.

Ugotovitev

Če ima Photoshop Express dobra orodja za začetnike, Magic Hour največ filtrov in Lightbox Photos čedno povezljivost s somišljeniki, velja za druge take programe na Marketu podobno. Res, da redkokateri izmed njih izstopa kot zgornji trije, a za vsakega od njih velja, da ima kakšno posebnost. Najprej so tu aplikacije, ki nadgradijo sposobnosti vgrajenega fotoaparata. V Monitorju smo jih že predstavljali (Fotografski tečaj za telefone, Monitor 11/11), zato naj iz te skupine omenimo le dve. Za kakovostnejše slike uporabimo aplikacijo Camera360 Ultimate (brezplačno), ki se ponaša z uspešnejšim algoritmom pri obdelavi zajetega motiva. Za priročnost filtrov in objavljanja fotografije v spletu pa posežemo po Magixovem programu Camera MX (brezplačno). Nadalje najdemo med gnečo soliste, programe, ki omogočajo predvsem eno. Če potrebujemo aplikacijo zgolj za spreminjanje velikosti slike, si z Marketa prenesemo Reduce Photo Size (brezplačno), za manipulacijo barvnega spektra Color Touch Effects (brezplačno) in za odstranjevanje neželenih elementov na fotografiji TouchRetouch (0,75 EUR). Vsem zabavljačem bodo na kožo pisani programi PhotoFunia (brezplačno), PicSay Pro (2,99 EUR) in podobni, ki ponujajo veliko izbiro manj resnih dodatkov za okraševanje naših slik. Tisti bolj pogumni, z željo po hitrem, smeha polnem fiksu, bomo posegli po aplikacijah tipa Make Me Bald (brezplačno) ali Fat Booth (brezplačno), in se z njimi zredili, si zredčili lasišče ali kaj podobnega.

Zabavni, enostavni, a hkrati zmogljivi programi seveda niso prava zamenjava za profesionalne namizne programe. Tega se zavedajo in pomanjkljivosti niti ne skušajo skriti. Uporabnikom, ki bi od njih zahtevali kompleksnejša opravila, primernejša za velike zaslone in kipeče strojne mišice, niti niso namenjeni. Bolj se prilegajo rokam neukega fotografa, ki večino trenutkov ujame z objektivom svojega telefona. To ne pomeni, da se položaj v prihodnosti ne bo spremenil. Razvijalci so prepoznali široke možnosti, ki jim jih ponuja mobilna platforma, zato so prvi zmogljivejši izdelki že ugledali luč dneva. V prvi vrsti se je izkazal Adobe in predstavil komplet aplikacij, prilagojenih za tablice in dotik. Urejanje fotografij, kot smo ga vajeni iz namiznih programov, nam pričara Photoshop Touch.

Photoshop Touch (7,99 EUR)

Za spoznavanje z uporabniškim vmesnikom, prilagojenim za dotik, je priporočljivo sodelovanje v priloženih učnih primerih.

Prostor na zaslonu je v programu Photoshop Touch izkoriščen optimalno. Orodja so ponazorjena z ličnimi ikonami, ki se ob dotiku predstavijo, vse skupaj pa je lepo popredalčkano v smiselne sklope, v katerih se ne bo nihče izgubil.

Med šestimi programi v Adobovem skupku pripomočkov za tablice nedvomno najbolj izstopa Photoshop Touch. Res ni popolna zamenjava za namizno različico programa, a hkrati prehiti druge mobilne pripomočke za nekaj sto kilometrov. Z nizko ceno, glede na to, kaj ponuja, in izčrpno pomočjo se prikupi sleherniku. Za začetek je priporočljiv ogled interaktivnih tečajev, v katerih zvadimo najpogostejša opravila pri obdelavi slik. V slabi uri vadbe osvojimo postopke za spreminjanje določene barve, dodajanje predmetov v motiv, ustvarjanje senc, čiščenje nepravilnosti in tako naprej. Odličen uporabniški vmesnik omogoča natančnost in hitrost. Osnovna opravila iz namiznega orodja najdemo tudi v tablični različici. Tu so delo s plastmi, zmogljiva orodja za izbiranje, filtri in pripomočki za popravljanje fotografij. Sinhronizacija z Adobovim oblakom omogoča enostavno shranjevanje našega dela. Zametke s tablice lahko vselej pretvorimo v končni izdelek na "velikem" Photoshopu. Slednji bere Touchev PSDX format s posebnim vtičnikom. Slikam v obdelavi dodajamo predmete tudi ob pomoči vgrajene kamere ali z iskanjem po spletu. Iščemo s pomočjo Googla, končne izdelke pa objavimo v družabnem omrežju Facebook. Photoshop Touch je namenjen tablicam, opremljenim vsaj z operacijskim sistemom Honeycomb. Glavni očitek leti na občasno zatikanje (Galaxy Tab 10.1), ki bo s prihodom močnejših tablic (p)ostalo le neprijeten spomin.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji