Objavljeno: 24.2.2012 13:02 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Februar 2012

Radi bi le brali

Razmišljate o nakupu e-bralnika, pa so vas prestrašili, da je izbira slovenskih knjižnih e-naslovov več kot žalostna? Žal imajo prav, e-bralniki so trenutno zares uporabni le za tiste, ki govorimo (tudi) angleško (ali nemško, francosko ...). Pa vendar, z nekoliko truda je mogoče najti tudi slovenščino.

Daleč najbolj prodajani e-bralniki spadajo v Amazonovo družino Kindle, ki na trenutke daje občutek, da gre za edino možno izbiro. Na trgu je sicer na voljo množica bralnikov elektronskih knjig, ki skušajo posnemati ali izboljšati bralsko izkušnjo, vendar je njihov največji problem seveda to, da nimajo za sabo Amazonovega ekosistema kupovanja elektronskih knjig.

Brez platforme

Pri Amazonu so z zadnjo generacijo Kindlov dosegli pretežno visoko raven ekonomičnosti in izdelave, vendar njihov glavni adut niso sami e-bralniki. Uporabnost Kindlov se veča z velikansko zbirko elektronskih knjig, ki so na voljo kupcem. Poleg količine razpoložljivih knjig je tudi kupovanje enostavno in neboleče. Vse doslej omenjeno pa manjka pri neznanih izdelovalcih e-bralnikov, ki z redkimi izjemami nimajo nikakršnega zaledja v obliki trgovin z e-knjigami. Med izjeme po priljubljenosti sodijo Kobo, Barnes&Noble s svojo družino bralnikov in tablic Nook in Apple s svojimi iBooks. Če pa ste se odločili za nakup generičnega e-bralnika, je vsebino treba iskati drugje.

Slovenščina

Dva naslova, ki sta bila dolgo edini odgovor na vprašanje, kje dobiti elektronske knjige v slovenščini, sta še delujoči lit.ijs.si/leposl.html in ugasnjeni www.omnibus.se/beseda/. Prvi naslov je indeks starejših leposlovnih del v golem HTML formatu (kako spletne strani spreminjati v elektronske knjige, si preberite v okvirčku dotEpub) in zajema konkretno zbirko slovenskih klasikov, drugi pa je delo Franka Luina, Slovenca, ki je živel na Švedskem. Gospod Luin je žal preminul, tako da se okoli 300 slovenskih knjig v .pdf formatu zaenkrat še ni znašlo na enem mestu. Na voljo so kopije celotne zbirke, a žal še niso našle ustreznega mesta za vnovično objavo v spletu. Slovenske klasike v golem besedilu ponuja tudi stran sl.wikisource.org/wiki/Wikivir:Slovenska_leposlovna_klasika, stare slovenske pisarije pa se v html najde tudi na nl.ijs.si/e-zrc/. Stran slo-eknjige.blogspot.com/ ponuja slovenske knjige večinoma v formatu PDF, a je bila zadnja dodana 16. marca 2011. Slutimo, da bo šla tudi ta stran po poti večine tovrstnih podvigov in bo prej ali slej zastala ali pa popolnoma izginila iz spleta. Daljše obdobje obstoja lahko mirno napovemo pobudi NUKa www.dlib.si, kjer so na voljo optično prebrane knjige, znanstveni članki, fotografije ... Samih knjig je 1450, so v formatu pdf in gre za zelo dobre preslikave.

Amazonov Kindle je vsekakor prva izbira, če želite vstopiti v svet e-knjig.

Časopisna hiša Večer pod blagovno znamko Ruslica na www.ruslica.si ponuja 154 knjig v različnih formatih, med katerimi sta tudi .epub in .mobi. Še najlaže je slovenske knjige dobiti v Applovi trgovini iBooks, a tam smo omejeni na branje na Applovih izdelkih. Pri Amazonu je sicer mogoče dobiti nekaj slovenskih knjig, a jih je težko najti, ne da bi imeli v mislih točno določeno knjigo. Zaradi pravnih akrobacij (avtorske pravice), ki jih morajo prodajalci elektronskih knjig izvajati z založniki, prihaja do smešnih anomalij. Tako je, recimo, knjiga Mihe Mazzinija Drobtinice na voljo v Amazonovi trgovini, a jo lahko kupimo le prek spletne strani Amazon.com. Če jo najdemo na Amazon.co.uk, nas stran preusmeri na ameriško različico strani, v naslovu knjige pa piše, da gre za portugalsko edicijo. Seveda ob pregledu predogleda vidimo, da gre za slovensko knjigo.

Treba je poudariti, da je bera elektronskih knjig v slovenščini borna, predvsem pa je zelo majhen delež knjig, ki niso v formatu PDF in so prilagojene za branje na e-bralnikih. Slednjemu prilagojene knjige se naprej delijo na tiste, ki so na voljo za vse naprave, in tiste, ki jih lahko beremo le na napravah in v programih podjetja, ki nam jih je prodalo.

Angleščina, DRM in formati

Količina knjig, ki so na voljo v angleščini, je seveda veliko večja predvsem po zaslugi Amazona, Appla in drugih ponudnikov elektronskih knjig. Kljub temu tudi tu kupci posamičnih e-bralnikov niso v lahkem položaju, saj se morajo spopasti z zaščito DRM (digital rights management) in formati. Svojega ima skorajda vsaka od platform in tako knjig, kupljenih pri določenem prodajalcu, ni mogoče brati na sleherni napravi. Amazon ima svoj format .azw in podpira .mobi, ne zna pa prebrati formata .epbu, ki je narejen kot odprt standard. Na Kindlu je prav tako branje PDFjev že nekaj časa samoumevno, a je šele tretja generacija naprav dobila to možnost. Takšne omejitve poznajo pri vseh večjih ponudnikih in tudi generični e-bralniki ne podpirajo vseh možnih formatov. Tako je na mestu, da pred nakupom preverimo, ali bralnik podpira čim več formatov.

Za angleško govoreče "pirate" je največja izbira na strani demonoid.me, ki pa je večinoma zaklenjena za nove pristopnike.

Pred težavo smo postavljeni tudi takrat, ko bi radi pri Amazonu kupili elektronsko knjigo in jo nato brali na svojem e-bralniku, ki ni Amazonovega porekla. To je oteženo početje, saj imajo kopije knjig zaščito DRM, ki založnikom in prodajalcem omogoča večji nadzor, kaj bodo kupci s svojimi knjigami počeli. V podobnem položaju se znajdemo tudi, če smo se odločili knjige kupovati v Appovem iBooksu, a želene knjige tam ni na voljo, najdemo pa jo v Amazonovi trgovini. Res je, da Amazon omogoča branje svojih knjig na Applovih napravah, a le v svoji aplikaciji, tako da nimamo pregleda nad vsemi knjigami na enem mestu.

Kindle v svojem oblaku shranjuje tako knjige, ki smo jih kupili pri njem, kot tiste, ki smo jih dobili od drugod. Steve Jobs na sliki je že tak.

Alternativni viri in odstranjevanje zaščite

Vse omenjene težave bi odpravil univerzalni format, ki bi se ga dalo brati na sleherni napravi, in možnost kupca, da svoje elektronske knjige hrani na enem mestu ne glede na prodajalca. Ker so take sanje preveč smiselne in v nasprotju z logiko korporativnih struktur, ki upravljajo s knjigami od njihovega nastanka do rok kupcev, se je treba zanašati na sivo področje torrent datotek, neodvisnega programja in skupnosti, ki skrbi za programske rešitve.

Ko iščemo elektronske knjige v slovenščini, poleg že omenjenih povezav tu in tam v spletu najdemo kak torrent, ki vsebuje zbirko knjig. Slednja je sicer lahko le preformatiran bazen knjig, ki jih najdemo na spletnih naslovih, zna pa se zgoditi, da najdemo tudi kakšno novo. Ta pojav je sicer redek, a poizkusiti ni greh. Na torrentih so ponavadi datoteke različnih formatov, a imajo vedno odstranjen DRM, tako da nas od branja loči le še spreminjanje v ustrezen format, če je treba. Za knjige v angleščini lahko enako uporabljamo javne torrent trackerje, kot je piratebay.org, in srečo poizkusimo tam. Več možnosti najdbe najnovejših elektronskih izdaj kljub temu zagotavlja skupnost, ki knjige objavlja na zasebnem trackerju www.demonoid.me. Slednji registracijo odpira dokaj sporadično, a lahko že obstoječi uporabniki novincem izdajo povabila, tudi ko je možnost registracije zaprta.

Če pa se odločite kupovati knjige pri enem od večjih prodajalcev, brali pa jih boste na svojem e-bralniku, ki ni povezan s trgovino, boste morali iz njih odstranjevati zaščito DRM. Programov za to je veliko, dober pregled pa najdete na naslovu apprenticealf.wordpress.com/2011/01/13/ebooks-formats-drm-and-you-%E2%80%94-a-guide-for-the-perplexed/. Prvi korak k odstranjevanju zaščite je namestitev programa Calibre, ki zna postoriti še marsikaj.

Calibre

Calibre nima najbolj preglednega vmesnik, ko pa se ga navadimo, postane zmogljivo orodje.

Calibre (calibre-ebook.com/) je svoje življenje začel kot program, ki je omogočal delovanje Sonyjevih e-bralnikov v Linuxu, kmalu pa je prerasel v orodje, ki zna delati z vsemi priljubljenimi formati elektronskih knjig in bralnikov. Prav tako zna samodejno pretvarjati formate glede na bralnik, ki ga imamo priklopljenega na računalnik. Nastavitev pri pretvarjanju je veliko in zahtevajo nekaj naprednega znanja, vendar je knjige, ki jih bo Calibre pretvoril sam, mogoče brati brez težav. Program lepo uredi zbirko knjig in za vsako knjigo iz spleta pridobi metapodatke ter barvno naslovnico. To pripomore pri navigaciji, ko naberemo veliko zbirko. Tako imamo lahko knjige različnih prodajalcev v eni ,,košari". S pomočjo vtičnikov zna odstranjevati DRM zaščito in vsebuje bralnik elektronskih knjig, ki bo odprl še tako obskurne datoteke. Zelo uporabna je tudi možnost, da k sebi periodično potegne novice spletnih edicij časopisov. Skupnost redno dodaja skripta za različne publikacije in med njimi najdemo tudi štiri slovenske - Dnevnik.si, MMC, siol.net in Avto Magazin. Ko Calibre prenese k sebi vse novice iz časopisa Dnevnik, jih v obliki elektronske knjige lahko pošljemo na e-bralnik, tam pa se med novicami premikamo kot na spletni strani. Tako je na voljo prva stran, podstrani in posamezne novice. Uporabno! Sicer je uporabniški vmesnik na trenutke zmeden in terja nekaj privajanja, a gre za program, ki ga mora imeti vsak lastnik e-bralnika.

Programu Calibre lahko naročimo, da periodično prenese k sebi tudi slovenske novice.

Deleč od idealnega

Uporaba elektronskih knjig se veča, to lepo ponazarja dejstvo, da Amazon proda več knjig iz bitov kot iz mrtvih dreves. Vendar popolne izkušnje v elektronskem branju ni. Še najbliže pridejo ljudje, ki berejo angleško in so pripravljeni enemu od podjetij zaupati, da bo imelo vse tiste knjige, ki si jih želijo. Tu je najbolje staviti na Amazon, kjer knjigo kupimo enkrat in jo beremo skoraj povsod. Poleg omejitve ,,skoraj povsod" pa se zna tudi pri Amazonu zgoditi, da želenega ne boste našli. Če k temu dodamo še nakup generičnega e-bralnika in slovenščino, potem opisano v članku ne zveni več kot izgovor za krajo, temveč nekaj, kar moramo storiti, da bi pač lahko ... brali.

dotEpub

dotepub.com

Poleg knjig je mogoče na e-bralnikih brati raznovrstne vsebine, če so le v pravem formatu. Prav to je zamisel dotEpuba, ki članek, zapis na blogu ali celotno knjigo, ki je v spletu objavljena v html obliki, spremeni v datoteko za branje na e-bralnikih. DotEpub je mogoče v vse večje brskalnike namestiti kot bookmarklet, ki ima le dve nastavitvi. Prva je izbira, v kateri format (.epub in .mobi za uporabnike Kindlov) bo ta shranil spletno stran, na kateri ste. Druga nastavitev pa določi, ali bodo v elektronski knjigi ostale povezave, ki so na spletni strani, ali pa naj jih dotEpub umakne in ohrani le besedilo. Tako si lahko članke in druge vsebine kar sproti mirno shranjujemo za kasnejše branje na bralnikih. DotEpub je mogoče namestiti tudi kot razširitev za Chrome.

eknjige Slika 3.jpg

Edini dve nastavitvi razširitve/bookmarkleta dotEpub. Preprosto in učinkovito.

Pošlji na...

Amazon se je v zadnjem mesecu potrudil in še olajšal branje "osebnih vsebin". Datoteke v formatu .MOBI, ki jih na bralnik po navadi prenašamo prek povezave USB, ali si jih pošljemo prek svojega kindle poštnega naslova, lahko sedaj prenesemo tudi neposredno iz Raziskovalca. Datoteko mobi le kliknemo z desno tipko in izberemo Send To Kindle. Preprosto.

Enako preprosto je že nekaj časa branje spletnih vsebin. Obstajajo namreč dodatki za spletne brskalnike, ki trenutno prikazano spletno stran očistijo nepotrebnega balasta, jo pretvorijo v format mobi in jo pošljejo na Kindle. Kar prek zgoraj omenjenega kindle e-poštnega naslova, ki ga moramo prej vpisati. Preizkusili smo enega takih dodatkov za Chrome, ki deluje odlično.

www.amazon.com/gp/feature.html/?docId=1000719931

www.monitor.si/sendtokindle

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji