Mnenja - Mnenja

 • Pro et contra: Mini prenosnik

  Le komu se ljubi med čakanjem na kavico potegniti iz torbe ali nahrbtnika več kil težko petnajstpalčno kravo (ali, bog ne daj, sedemnajstpalčno pošast)? Ki seveda zasede vso mizo, hkrati segreva vso sobo, njen ventilator in vrteči disk pa slišijo tri ulice stran. Izraz "laptop" se na trenutke zdi prav šaljiv. Nič čudnega torej, da so majhni, preprosti in poceni prenosniki skoraj čez noč postali najnovejša računalniška uspešnica.

  Objavljeno: 23.12.2008 | Kategorija: Mnenjaveč
 • Nebeško modro

  Pa imajo nekateri le radi oblak. Naj bo tržna ali modna prevara, uporabniki si ga želijo, v času recesije še toliko bolj. In zdaj se je zganil tudi "Borg". Je vsak upor zaman?

  Objavljeno: 23.12.2008 | Kategorija: Mnenjaveč
 • KUHNA?

  Ko kdaj premlevamo razne izbore in tekmovanja in podobne stvari, ponavadi hitro ugotovimo, da pri izborih za miss Slovenije nikoli ne bomo vsi zadovoljni, ker imajo vsake oči svojega malarja. In prav tako ne bomo vsi zadovoljni z izborom evrovizijske popevke, ker imajo vsaka ušesa svojega Mahlerja. So pa tekmovanja, kjer so kriteriji malce bolj oprijemljivi - eno takih sta gotovo nedavna izbora naj e-podjetja in naj e-rešitve.

  Objavljeno: 23.12.2008 | Kategorija: Mnenjaveč
 • Kmalu prenosnik za 1evro?

  Sodeč po nekaterih nedavnih analizah, naj bi se trg osebnih računalnikov, predvsem prenosnikov, v prihodnje krepko spremenil. Če so napovedi točne, bo mogoče kmalu dobiti povsem soliden prenosni računalnik skoraj brezplačno. No, v zameno za nekajletno naročnino na podatkovne storitve. Toda ali je to korak v pravo smer?

  Objavljeno: 23.12.2008 | Kategorija: Mnenjaveč
 • Pro et contra: Sharepoint : Google sites

  Dejstvo je, da so portalske rešitve, prek katerih sodelujemo in komuniciramo z drugimi, vse bolj priljubljene. Elektronska pošta preprosto ni dovolj ali primerna za vse, kar bi radi počeli z računalnikom, zlasti ko gre za izmenjavo datotek, še posebej večpredstavnih vsebin. Srečamo jih v različnih oblikah, ki segajo od socialnih omrežij do poslovnih dveri. Veliko tega je na voljo brezplačno in predstavlja lepo vstopnico v svet portalov, vendar to še ne pomeni, da vsaka storitev tudi optimalna izbira za želeno rabo.

  Objavljeno: 25.11.2008 | Kategorija: Mnenjaveč
 • IT v času recesije

  Finančna kriza, ki je zajela praktično ves svet, se seveda pozna tudi pri poslovanju ponudnikov računalniške tehnologije. Nekateri celo menijo, da utegne gospodarska kriza, ki bo po vseh napovedih z nami vsaj nekaj let, dodobra premešati tržni položaj in vlogo nekaterih glavnih igralcev. Kdo bo v tej novi ekonomiji zmagovalec in kdo poraženec?

  Objavljeno: 25.11.2008 | Kategorija: Mnenjaveč
 • Nadebudni računalnikarji - čaka vas zapor

  S prvim novembrom naj bi začel v Republiki Sloveniji veljati nov kazenski zakonik (KZ-1), ki predvideva kar nekaj novih in strogih kazni. Bralci ste nas začeli opozarjati predvsem na kazni za kršitelje avtorskih pravic, med katerimi bomo našli skoraj slehernega računalnikarja, vsekakor pa vse spletne navdušence. Tako sem dobil zanimivo "vikend" nalogo, v kateri naj bi podrobneje preučil, kaj vse lahko doleti malopridne državljane ...

  Objavljeno: 25.11.2008 | Kategorija: Mnenjaveč
 • Napoved: oblačno

  Oblak, oblak, kdo bo tebe ljubil? Še celo ljudje, ki so te pred leti klicali na vso moč, se te zdaj odrekajo. Ali pa se tako le zdi? Skratka - je računalniška industrija res še bolj "sezonska" od modne?

  Objavljeno: 25.11.2008 | Kategorija: Mnenjaveč
 • Pro et contra: Firefox:IE

  Preden se sploh lotimo primerjave med Firefoxom in IE, moramo razumeti njuno temeljno razliko: Firefox je narejen kot brskalnik, ki želi izkoristiti splet kot najbolj vznemirljivo podlago za vsebine in storitve, IE pa je narejen s povsem drugim namenom: zajeziti splet in ga razdrobiti, da bodo uporabniki še naprej zaklenjeni v monopolni namizni operacijski sistem in programe zanj. Glede na stanje obeh podlag danes, je očitno, da je Firefox ne le boljši, temveč mu uspe z inovacijami in nezaustavljivo trmo učinkovito nasprotovati najmogočnejšemu računalniškemu podjetju in njegovim vitalnim interesom.

  Objavljeno: 17.11.2008 17:06 | Kategorija: Mnenjaveč
 • Dosje AMIS - vzpon in padec

  Urad za varstvo konkurence je 11. septembra na podlagi zahtevka podjetja AMIS in na podlagi podatkov, ki jih je Urad zbral pri izvajanju nadzora medoperaterskega trga, uvedel že šesti postopek proti Telekomu Slovenije zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja. Nekaj dni pred tem je Agencija za pošto in elektronske komunikacije izdala odločbo, ki potrjuje navedbe podjetja AMIS v zahtevku za uvedbo postopka, in Telekomu naložila odpravo teh pomanjkljivosti. AMIS je zaradi te in še nekaterih drugih zatrjevanih zlorab maja vložil odškodninsko tožbo proti Telekomu Slovenije v višini 56.824.674,75 evrov, UVK pa lahko po novem Zakonu o preprečevanju omejevanja konkurence Telekom oglobi s kaznijo v višini do desetine njegovega letnega prometa.

  Objavljeno: 17.11.2008 17:00 | Kategorija: Mnenjaveč