Objavljeno: 26.8.2008 14:45 | Monitor Julij-avgust 2008 | Teme: google

Pro et contra: Google Docs : MS Word

Pro et contra: Google Docs : MS Word

Matjaž Klančar in Mitja Mavsar

Matjaž Klančar: Tudi Word ni popoln, vendar DOCs ne zaupam

Kolega na desni me je zadnjič presenetil, ko mi je naročeni članek poslal, ne boste verjeli, v Google Docs. Pravzaprav ga je najprej poslal v ogled v formatu PDF, ko sem želel dobiti različico, ki bi jo lahko urejal, pa je od mene pričakoval Gmail račun, da si ga bom lahko ogledal neposredno v spletu. Huh. Res sem že dolgo na svetu, vendar si kljub temu domišljam, da novosti dokaj ažurno sprejemam. To pa je bilo vendarle precejšen šok. Kar tam v brskalniku naj bi pregledoval, urejal, spreminjal in kar pač še drugega počnem z besedili avtorjev? Mitjo sem prepričal, da mi je članek vseeno prenesel v datoteko DOC, sam pa sem se zavezal, da bom ta famozni Docs bolj natančno preučil in ga, če je le mogoče ;), skritiziral.

Ni bilo lahko. Odkar sem nazadnje brskal po Google Docs, je minilo kar nekaj časa in moram reči - zadeva obeta. Res. Manj zahtevni uporabniki lahko danes dejansko skoraj brez težav preživijo tudi z njim in prav nobene potrebe ne bodo čutili po nameščanju Microsoftovega Worda ali Excela, zastonjskega OpenOffficea pa sploh ne (mimogrede, prepričan sem, da bo prav slednji potegnil (naj)krajšo v boju s spletnimi pisarnami).

Po drugi strani sodim med tiste, ki uporabljamo že kakih 11 % zmogljivosti Worda/Excela in sem tako kak odstotek nad tistimi, katerim sem ga priporočil v prejšnjem odstavku. Za začetek mi kdaj pridejo pod roko tudi datoteke, ki so nekoliko daljše in bolj zapletene kot golo besedilo. Tako imam tule neki besedilni vprašalnik, ki ima borih 16.000 znakov, a se ti po "aploudu" v DOCs spremenijo v nekaj gromozanskega, saj Docs izjavi, da je omejen na dokumente, ki so manjši od 512 KB ... To je seveda dobro, kajti že delo z dokumenti, ki so nekje na meji te omejitve, je frustrirajoče počasno (moja internetna povezava je 100 Mb/s, računalnik pa Core 2 Quad ...).

Nadalje me je, recimo, zmotil črkovalnik (brez tega uredniki ne moremo), ki je sicer vgrajen, vendar je, hm, čuden. Neznanih besed mi namreč ne podčrtuje samodejno, temveč ga moram v to ročno prisiliti. Besede, ki jih s tem označi, ostanejo označene tudi po tem, ko jih popravim. Še bolj zabavno, občasno zadeva izjavi "Spelcheck failed due to internal error". In še bolj zabavno - neznane besede mi pravzaprav tudi samodejno podčrtuje, vendar to počne moj Firefox z vgrajenim slovenskim slovarjem in ne Docs. Nekako ne prepoznavata drug drugega ...

In delo s popravki (hm, da, uredniki imamo s tem veliko dela)? Ga ni. Je le pregledovanje različic dokumenta. Ne morem pa selektivno vklapljati ali izklapljati vsakega posameznega popravka.

Delo s preglednicami v Docs je, moram reči, ravno tako izredno napredovalo. Tudi delo z (našimi) velikimi "nenehnimi" preglednicami (rubrika Najboljši izdelki) je, hm, znosno. Če bi le delovalo sledenje popravkom na ravni celice in če bi lahko večino opravil postoril s tipkovnico in ne le z miško (Ctrl-C za Copy, Ctrl-PgDn za premik na naslednji list ...). Itd.

Sploh pa - res mi ne diši, da bi ključne dokumente, na katerih temelji moj posel, prepuščal "kr enemu", tam, v oblaku. Še posebej, če se ta kiti z značko "beta". Naj se mu kaj hudega zgodi, naj gre pod rušo (ok, možnost je res majhna ;), naj ... karkoli. Ne, dokumente imam rad pri sebi. Offline. Navsezadnje imam tako dostop do njih tudi, kadar gre moj ponudnik interneta offline ...

Kolega na desni strani me je zadnjič presenetil, ko mi je naročeni članek poslal, ne boste verjeli, v Google Docs.

Mitja Mavsar: Pfej, namizni program

Konservativec na levi vas verjetno skuša prepričati, da je tako, kot že desetletje uporabljamo računalnik in z njim Microsoft, edino pravilno. Novosti očitno ne mara in verjetno mu je, kot številnim drugim uporabnikom, tudi prenovljeni Word na začetku povzročal številne preglavice. ;)

A vendar različica 2007 pomeni pri Wordu prvi resen korak k enostavnosti. Ne nazadnje gre za prvi Word v zgodovini Microsofta, ki se je odrekel nekdaj napihnjenim trinivojskim menujskim izbiram in skuša uporabniku resnično pomagati opraviti običajna pisarniška opravila. Najnovejša prenova Worda je gotovo velik korak za Microsoft, a žal še vedno premajhen korak za človeštvo.

Kot je ugotovil že Matjaž, velika večina uporabnikov Worda uporablja le osnovne funkcionalnosti. Krepko, postrani, podčrtano, pobarvano. Svoj tekst zamaknejo levo/desno/sredinsko, ustvarijo seznam .. Vse drugo pa uporabniki že dolga leta iz različice v različico ignorirajo. Čeprav so Wordove funkcionalnosti vrhunsko izpiljene, uporabniki praviloma še vedno sploh ne vedo za oblikovne sloge in jih strašno živcirajo tisti nekateri "piflarji", ki delajo z Wordovimi popravki. Nasploh Word slovi po tem, da je zgradil enormno število funkcionalnosti, ki v delovnem okolju uporabnika delajo kvečjemu gnečo. In zakaj za vraga bi na delovni mizi vzdrževal celotno mehanično delavnico, če za uspešno delo potrebujem le izvijač in kladivo?

Google Docs ima na drugi strani le nekaj osnovnih funkcionalnosti in omogoča hitro enostavno spletno (online) urejanje kar znotraj spletnega brskalnika. Od koderkoli. Nobenih ključkov USB, nobenih dokumentov po mailu, ki jih potem v drugem računalniku v drugem Wordu ni mogoče odpreti, ne da bi se dobesedno "podrli". In tudi če moj računalnik potepta v prah najnovejši in najzlobnejši trojanski konj, bodo vsi moji dokumenti ostali na varnem, pri Googlu.

Googlova pisarna ima sicer nekaj porodnih krčev, a se izjemno hitro razvija. Google je znan po tem, da uporabniško izkušnjo v vseh svojih orodjih natančno testira. Vsakih nekaj tednov nas uporabnike preseneti izboljšava vmesnika. Skrbi me le to, da poleg osnovnih razvijajo vedno več naprednih "wordovih" funkcionalnosti. A tudi če jih - vse ostaja enostavno in dostopno prek brskalnika.

V Google Docs so popravki urejeni veliko bolj intuitivno. Enostavno pregledaš zgodovino dokumenta in jasno postane, kdo je kaj popravil. Diplomsko nalogo, ki sem jo sicer spisal in dal lektorirati v Google Docs, sem na koncu vendarle moral izvoziti v Word, zgolj zato, da sem zadostil fakultetnim pravilom. In z izvažanjem ni bilo nobenih težav. PDF, DOC, HTML, OpenOffice ... Z enim klikom spletni dokument dobi namizno, spletno ali prenosno obliko. In kar je najbolj seksi: uporabniki, ki si delijo isti dokument (bivši .doc), predstavitev (bivši .ppt) ali razpredelnico (bivši .xls), lahko spremembe postorijo hkrati, kar v živo.

In tudi če moj računalnik potepta v prah najnovejši in najzlobnejši trojanski konj, bodo vsi moji dokumenti ostali na varnem.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji