Objavljeno: 20.10.2008 00:18 | Monitor September 2008 | Teme: foto

Pro et contra: Podvodno ohišje : podvodni fotoaparat

Pro et contra: Podvodno ohišje : podvodni fotoaparat

Mitja Mali: Lahko ga imamo v vodi, pa tudi v žepu

Res, podvodno fotografiranje je tisto "nekaj več", kar bo po mojem mnenju sčasoma ločilo odlične kompaktne fotoaparate od tistih, ki bodo samo dobri. Aha, prav ste prebrali, ne govorim o podvodnih ohišjih, ki podvodne operacije približajo vsakemu fotoaparatu (no, če je dovolj ugledne blagovne znamke seveda, da je zanj na voljo tudi ta dodatna oprema). Govorim o fotoaparatih, ki jih lahko vržemo tudi v morje, pa bodo preživeli. Še več, lahko bodo tudi kaj posneli. Saj veste, nad čem se bom navduševal, navsezadnje so o takih modelih pisali tudi na straneh te revije.

Pravzaprav je kar zanimivo, da se teh podvodnih modelov že kar nekaj časa lotevata le Olympus s svojo serijo SW in Pentax s serijo Optio W. Upal bi si trditi, da tako ne more biti dolgo, saj se bodo morali tudi drugi izdelovalci (s tem mislim predvsem na vodilnega, Canon) kaj hitro odlepiti od konkurence in uporabnikom ponuditi "nekaj več".

Skratka, ti fotoaparati so taki, kot je velika večina današnjih fotoaparatov - gredo v žep. So torej stalno na voljo, vedno pri roki, povrhu pa še odporni. Odporni proti vodi, pa tudi pesku (ste bili kdaj v puščavi, recimo v Sahari?), udarcem in celo nemogočim razmeram v poletnih "prešvicanih", alkoholiziranih disko klubih. A ostanimo pri podvodnih zmogljivostih ...

Ste že imeli v rokah podvodno ohišje? Tisto veliko in nerodno zadevščino, ki seveda nikakor ne gre v žep? Ste vedeli, da je vsa magija ohišja v posebni gumici, ki jo je za dobro "dihtanje" treba redno mazati s posebno silikonsko pasto, ki je priložena ob nakupu? Prav, včasih lahko na to tudi pozabite, toda potem ne boste nikoli vedeli, kdaj se vam bo začela med potopom na notranji strani nabirati zloglasna meglica ... In še: saj je popolnoma jasno, da je treba s podvodnimi ohišji ravnati previdno, ne? Saj ne bi radi s kakšnim neprevidnim udarcem ob skalo odbili katerega izmed izpostavljenih gumbov? Ne, pri podvodnih Olympusih in Pentaxih je verjetnost za kaj takega veliko manjša. Če vzdržijo padec ob betonska tla in hojo po njih, bodo vzdržali tudi udarec ali dva ob skalo.

Res, podvodni fotoaparati so namenjeni zelo amaterski družinski fotografiji. To pomeni, da se več kot 10 metrov globoko z njimi ni pametno potapljati (odvisno od modela, lahko tudi manj). Potopi 40 metrov globoko potemtakem odpadejo (mimogrede, ste jih tudi zares zmožni?). Pa kaj. Saj je vendar jasno, da najboljše fotografije nastanejo v plitvinah. Tam čofotajo otroci, tam plavajo ribe. Tam, kjer je svetloba, je tudi življenje. Vsaj tisto živo in živobarvno. Sploh pa je fotografiranje z bliskavico, ki se ga moramo iti v večjih globinah, pravzaprav zlagano. Prava umetnost je fotografiranje brez bliskavice, v naravnih barvah, z nastavljeno visoko občutljivostjo ISO. Ne nazadnje je tako fotografiranje tudi lažje, saj je vsakomur jasno, da ribe ne stojijo dovolj časa pri miru, da bi se kompaktnež v miru odločil za škloc flasha ...

Poleg tega je kakovost izdelkov prav vseh današnjih fotoaparatov, tudi podvodno-žepnih, čisto dovolj dobra. Video bi se lahko še izboljšal, še posebej z vgradnjo stabilizatorja, ki ga nekateri kopenski modeli že imajo, pa vendar - pod vodo in nad njo, podvodni fotoaparati so zakon!

Več kot 10 metrov globoko se z njimi ni pametno potapljati (odvisno od modela, lahko tudi manj). Potopi 40 metrov globoko potemtakem odpadejo. Pa kaj. Saj je vendar jasno, da najboljše fotografije nastanejo v plitvinah. Tam čofotajo otroci, tam plavajo ribe. Tam, kjer je svetloba, je tudi življenje. Vsaj tisto živo in živobarvno.

Matjaž Klančar: Ohišje ponudi več

Poletje je (še vedno ;) tu, sivi dnevi so že davno za nami, fotografiranje "domače scene" (beri: otrok, potovanj itd.) je spet užitek. Kompaktni fotoaparat je majhen, vedno pri roki, vsak dan (lahko) naredimo malo morje fotografij, ki nam potem še leta in leta polnijo vedno premajhne diske. Pa vendar, ali si ne bi omislili tudi drugačnih fotografij? Recimo podvodnih?

Rešitev - podvodno ohišje za fotoaparat. Resda taka igrača ni poceni (če izvzamemo nekoliko nerodne in predvsem nezanesljive "podvodne vrečke"), vendar lahko ponudi res veliko užitkov. Kolikokrat ste si zaželeli, da bi od blizu poslikali presrečen obrazek vašega otročaja, ki je ravnokar splaval, pa si tega niste upali, ker bi lahko fotoaparat dosegla kapljica slane vode? Ste kdaj pomislili, da bi lahko tisto simpatično otroško brcanje, ki ga pod vodo vidite z masko, zajeli na "filmski trak"? In kaj šele, če bi se med temi nožicami sprehajale tudi ribice! Da ne govorimo o tem, kako bi lahko za večno ujeli (podvodni) trenutek, ko se naraščaj na glavo požene v kristalno čisto vodo ...

In ko se tega naveličamo (pa se ne boste, verjemite), si lahko omislimo nov hobi - (skoraj) zaresno podvodno fotografijo. Saj veste, napol umetniške fotografije, ko se pred nami, na zaslonu, v vsej veličini šopirijo prelepe ribice, morda celo v eksotičnih barvah, če ste si omislili dopust v eksotičnih krajih. In si lahko tudi drugi domači po televiziji ogledajo video posnetek potapljanja v morske globine ali bližnje srečanje z ribo, veliko ali majhno (po televiziji bo gotovo videti velika ;).

Običajna podvodna ohišja za smrtnike zdržijo globine do 40 metrov (mimogrede, ste si že omislili običajno ročno uro, ki zna mimogrede meriti tudi globino?) in tam je podvodni svet že kar precej drugačen kot na površju. Za začetek je temen in vgrajena bliskavica lahko zelo lepo odigra svojo vlogo. Povprečna "globinsko" rjava morska zvezda ob pravem blisku hitro postane živo rdeča!

Kaj pa "raziskovalno" podvodno fotografiranje? Saj veste, razne jame in "špilje", ki jih je že na Jadranu kar nekaj in o katerih vsi samo govorimo. Kako so lepe, kako so čarobne, kako ... Kaj, ko bi jih pokazali še komu? Kaj, ko bi lahko kar na televizorju prikazali čarobno modrino špilje na Visu in, še bolje, modrino pod morsko gladino v njej? Kaj, ko bi se odpravili na Kamenjak in si v jami Golimbera za vedno vtisnili v spomin posnetke in video posnetke sončnih žarkov, ki smaragdno morje "prebadajo" prav do dna?

Podvodno ohišje je sicer res nekoliko nerodno, ovira nas lahko pri plavanju in še posebej pri potapljanju, ko nas z ujetim zrakom vleče navzgor, vendar se sčasoma kar težko ločimo od njega. Nekoliko teže se ločimo od denarja, potrebnega za njegov nakup, še posebej, ko pomislimo, da gre vendarle le za "kup plastike". Pa vendar, dobre igračke niso bile nikoli poceni. Morda pa se jih kdaj vendarle lotijo tudi poceni posnemovalci s Kitajskega, kot so se lotili že marsičesa ...

Kolikokrat ste si zaželeli, da bi od blizu poslikali presrečen obrazek vašega otročaja, ki je ravnokar splaval, pa si tega niste upali, ker bi lahko fotoaparat dosegla kapljica slane vode? Ste kdaj pomislili, da bi lahko tisto simpatično otroško brcanje, ki ga pod vodo vidite z masko, zajeli na "filmski trak"? In kaj šele, če bi se med temi nožicami sprehajale tudi ribice! Da ne govorimo o tem, kako bi lahko za večno ujeli (podvodni) trenutek, ko se naraščaj na glavo požene v kristalno čisto vodo ...

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji