• AT&T sklenil nakup IBM-ovega svetovnega komunikacijskega omrežja

  IBM Global Network ne obstaja več. Ko je zanj poldrugi mesec pred načrtom največji ameriški telekomunikacijski operater AT&T odštel 5 milijard dolarjev, so ga preimenovali v AT&T Global Network Services. AT&T bo tako postal glavni ponudnik telefonskih storitev za IBM, IBM pa bo naslednjih 10 let urejal plačilne liste, ugodnosti in naročila za telekomunikacijskega velikana - kar naj bi bilo vredno 4 milijarde dolarjev. AT&T bo okrepil storitve prenosa podatkov in dostopa v internet velikim poslovnim strankam, ena izmed posledic nakupa pa je ta, da bodo nekateri zaposleni zamenjali delodajalca. Tri tisoč uslužbencev ameriškega IBM bo po novem delalo v AT&T, dva tisoč pa se jih bo iz AT&T preselilo v IBM.

  Objavljeno: 18.5.1999
 • 3dfx Voodoo3 3500 TV

  Podjetje 3dfx nadaljuje s predstavitvijo novih grafičnih kartic, zgrajenih na podlagi najmočnejšega grafičnega procesorja Voodoo3. Zadnja novost je grafična kartica Voodoo3 3500, ki ima poleg priznanega pospeševalnika 3D vgrajen tudi TV in radijski sprejemnik ter podporo za odkodiranje posnetkov DVD. Kartica vsebuje 183 MHz procesor Voodoo3, na voljo pa je v izvedbah za vodila PCI in AGP. RAMDAC s pasovno širino 350 MHz in 16 MB velik pomnilnik zagotavljata ločljivost do 2046 x 1536 pik. Kartica vsebuje video izhod in vhod (kompozitni in S-Video), priložena pa je tudi programska oprema VisualReality. Cena kartice je 250 dolarjev.

  Objavljeno: 14.5.1999
 • Cyrix zmanjšal proizvodnjo procesorjev

  Cyrix, ki je od leta 1997 v lasti družbe National Semiconductors, bo nehal izdelovati procesorje za računalnike PC - razen integriranih modelov MediaGX. National Semiconductors je nepričakovano odločitev sprejel po zelo slabem finančnem obdobju, ki je dodatno oslabil družbo, predvsem pa zmanjšal možnosti za razvoj in tekmovanje na trgu. Zato so se odločili, da bodo opustili nadaljnji razvoj in proizvodnjo vseh Cyrixovih procesorjev z izjemo modela MediaGX, ki je razmeroma uspešen pri internetnih sprejemnikih, igralnih konzolah in lahkih prenosnikih. National Semiconductors bo še naprej proizvajal analogne procesorje, ki jih je delal pred nakupom Cyrixa. Odločitev tudi pomeni, da bo družba odpustila približno 550 zaposlenih, predvsem iz proizvodnje.

  Objavljeno: 14.5.1999
 • IBM WorkPad z50

  Po razmeroma dolgem odlašanju je IBM predstavil svoj prvi prenosni računalnik z okoljem Windows CE. Lahki prenosnik WorkPad z50 je namenjen predvsem uporabnikom, ki na poti potrebujejo preprost računalnik in možnost prebiranja elektronske pošte. Računalnik je velik približno toliko koliko mini prenosniki, debel je le okrog 2,5 cm in tehta 1,2 kg. Poganja ga 131 MHz procesor, vsebuje 16 MB RAM (razširljiv na 48 MB) in 20 MB ROM. Barvni zaslon s pasivno matriko po diagonali meri 8,2 palcev, tipkovnica pa je zelo podobna tistim iz prenosnikov ThinkPad. Tako kakor večji IBM-ovi prenosniki ima vgrajeno krmilno palico TrackPoint, tipke pa dosegajo 95 % običajne velikosti. V računalnik so vgrajeni tudi modem s hitrostjo 33,6 Kb/s, nabor drugih vmesnikov in dodatni programi. WorkPad z50 bo sprva naprodaj le v ZDA za okrog 1000 dolarjev.

  Objavljeno: 14.5.1999
 • Novellove novosti

  Novell za naslednje leto načrtuje kar tri nove različice omrežnega operacijskega sistema Netware. S tem naj bi se še bolj oddaljili od nekdanjega splošnega pojmovanja, da je Netware zgolj datotečni in tiskalniški strežnik. Prva bo prišla na vrsto različica z delovnim imenom Cobra, ki bo vsebovala predvsem razširitve spletne strežbe. Sledila bo različica 6-pack, pod katero nastaja precej zmogljivejše jedro s podporo za več procesorjev. Nazadnje pa pride na vrsto še Modesto, različica operacijskega sistema, prirejena za 64-bitni procesor Intel Merced. Prve razvojne različice Cobre lahko pričakujemo že konec junija, poleg spletnega strežnika Netscape Enterprise Server pa bo vsebovala tudi spletni datotečni sistem in orodja za nadzor ter upravljanje strežnika prek spletnega brskalnika. 6-pack bo v razvojno obdobje prišel konec poletja, prinesel pa bo podporo za osemprocesorske strežnike, podporo za do 64 GB pomnilnik in nov modul Novell Storage Services za omrežno priključene pomnilniške naprave (SAN). Pričakujemo lahko tudi nekaj novosti v imeniškem sistemu NDS. Novell pod projektom z imenom iChain razvija imeniški sistem, namenjen za rabo v elektronskem trgovanju. Že kmalu pa pride na vrsto nova različica paketa Netware, namenjena majhnim in srednje velikim podjetjem. Netware Small Business Suite 5.0 bo izpeljan iz različice Netware 5.0, zamenjal pa bo dosedanji paket Netware for Small Business 5.0.

  Objavljeno: 14.5.1999
 • Creative Blaster CD-RW 4224

  Creative Labs je po uspešni prodaji bralnikov in kompletov DVD-ROM posegel tudi med zapisovalnike CD-RW. Nedavno so najavili novo enoto Blaster CD-RW 4224, ki omogoča zapisovanje na navadne in izbrisljive nosilce. Enota omogoča zapisovanje na plošče CD-R s hitrostjo 4x ter plošče CD-RW s hitrostjo 2x. Branje podatkov poteka s 24x hitrostjo. Proizvajalec enoti prilaga programsko opremo Nero Bruning ROM 4.0 in komplet za paketno zapisovanje Prassi abCD. Cena nove enote je v ZDA okrog 230 dolarjev.

  Objavljeno: 14.5.1999
 • Internet vedno cenejši (drugje)

  Freeserve je od septembra lani pridobil čez milijon uporabnikov v Veliki Britaniji in tako postal največji tamkajšnji ponudnik interneta. Nič čudnega, saj ponujajo brezplačen dostop, dohodek pa načrtujejo s prodajo oglasnega prostora in spletnega prostora elektronskim trgovinam.

  Objavljeno: 12.5.1999
 • Ostri odzivi na namene Deutsche Telekoma

  Reakcije, ki jih je izzvala napoved Deutsche Telekoma o združitvi s Telecomom Italia, so vse prej kakor pozitivne. Že nekaj ur po uradni napovedi združitve se je z ostrimi besedami oglasil France Telecom. V njihovem sporočilu zasledimo tudi neke vrste grožnjo, saj so izjavili, da "jim razvoj dogodkov daje širši prostor za odkrivanje novih mednarodnih strateških možnosti". Francosko podjetje meni, da je nemška poteza brez predhodnega dogovora med njima očitna kršitev njunega mednarodnega sodelovanja. Predvsem se to nanaša na podjetje Global One, katerega del je tudi ameriški Sprint.

  Objavljeno: 12.5.1999
 • EU podpira elektronske podpise

  Ministri za telekomunikacije članic Evropske Unije so podprli smernice o elektronskih podpisih kot del prizadevanj za vzpostavitev transnacionalnega elektronskega trgovanja. Smernice postavljajo zakonske okvire za elektronske podpise za ustvarjanje združljivosti med sistemi. Eno izmed določil družbam, ki ponujajo storitve, povezane z elektronskimi podpisi, jamči, da jim ne bo treba pridobivati soglasij posameznih vlad.

  Objavljeno: 12.5.1999
 • Vstop mobilne telefonije v Irak

  Iraško ministrstvo za promet in zveze je objavilo, da bodo do konca maja mobilni telefoni na voljo tudi v Iraku. To je nov dokaz, da se tudi ta dežela počasi odpira za telekomunikacije. Poteza je sledila odločitvi iraške vlade, da pogodbo za obnovo iraškega telekomunikacijskega omrežja sklene s francoskim Alcatelom.

  Objavljeno: 12.5.1999
 • Milijarda pošiljk g-pošte mesečno

  G-pošta (g-mail) je postalo uveljavljeno ime za tekstovna sporočila GSM. Ne gre le za sporočila SMS med uporabniki, temveč predvsem za storitve, ki na zaslone mobilnih telefonov posredujejo poročila o aktualnih dogodkih, razmerah na cestah, borzi in še veliko več. Združenje GSM Association je ocenilo, da bo v mesecu maju dostavljena milijarda G-mail pošiljk, njihovo število pa bo do konca leta pristalo na 1,5 milijarde mesečno. Na nedavnem srečanju v Helsinkih so sklenili oblikovati delovno skupino, ki bo združevala izkušnje operaterjev GSM s področja tekstovnih in podatkovnih storitev. Na podlagi teh bi uvajali nove podatkovne standarde s poudarkom na združljivosti in razvijali sledenje tudi pri podatkovnih storitvah. Njihovi nameni so v skladu s trendi, ki napovedujejo, da bo delež negovornih storitev v telefoniji GSM hitro naraščal.

  Objavljeno: 12.5.1999
 • Slovenija bo priznala evropske A-teste

  Minister za promet in zveze Anton Bergauer bo ta teden podpisal uredbo, po kateri za priključitev telefonov GSM v slovenska omrežja domači atest ne bo več potreben. Z drugimi besedami, veljal bo evropski atest. Trenutno veljavno zakonodajo in natančne zahteve glede slovenskega atesta telefonov GSM, je bilo mogoče tolmačiti na različne načine, nova uredba pa bo odpravila vse dvome.

  Objavljeno: 10.5.1999
 • SiOL za varnost

  Pri Siolu, ki je formalno poslovna enota Telekoma Slovenije in največji ponudnik dostopa v internet, so sklenili poskrbeti za večjo varnost. Tako od 1. junija ne bo več mogoč večkratni istočasni dostop uporabniškega priključka. Zanimivo je, da so še junija lani, ob kraji Siolovih uporabniških imen, na mnoge pripombe, da bi bila varnost precej večja, če bi imeli že tedaj dovoljen le en istočasni prostop, tako kot ga ima večina drugih ponudnikov v Sloveniji, pri Telekomu trdili, da so se za tako možnost odločili zato, da bi bili bolj prijazni do uporabnika.

  Objavljeno: 30.4.1999
 • Povezovanje bank za lažje elektronsko trgovanje

  Osem izmed največjih svetovnih bank je ustanovilo skupno podjetje Identrus, ki bo skrbelo za lažje povezovanje med različnimi bančnim sistemi in s tem pospešilo ter poenostavilo medbančno komunikacijo pri elektronskem trgovanju. Družbo Identrus so ustanovile banke Bank of America, ABN AMRO, Bankers Trust, Barclays Bank, Chase Manhattan, CitiBank, Deutche Bank ter Hypo Vereinsbank. Identrus bo strankam med drugim podeljeval certifikate, s katerimi bodo lahko poleg storitev matične banke dostopali do storitev drugih članic združenja. Trenutno podpirajo certifikate Certco, Entrust in ValiCert, v pripravi pa so tudi drugi.

  Objavljeno: 30.4.1999
 • Creative Nomad

  Potem ko je podjetje Diamond Multimedia predstavilo predvajalnik Rio PMP300 za posnetke MP3 in z njim poželo precej uspeha, na tržišče prihajajo novi izdelki. Med prvimi se je odzval Diamondov največji tekmec, Creative Labs, ki je sredi aprila predstavil družino predvajalnikov z imenom Nomad.

  Objavljeno: 30.4.1999
 • VMware Virtual Platform

  Podjetje VMware je najavilo revolucionaren izdelek, ki omogoča hkratno poganjanje poljubne kombinacije operacijskih sistemov in namenskih programov v osebnem računalniku. VMware Virtual Platform omogoča poganjanje programa Microsoft Office v operacijskem sistemu Linux ali delo s programi za Unix v Windows NT. Sistem omogoča tudi preprosto prenašanje podatkov iz sistema v sistem, za uporabo drugega operacijskega sistema pa nam ni treba ustvarjati posebnih particij na disku. Operacijski sistemi lahko delujejo v računalniku sočasno, poskrbljeno je za zaščito med postopki, poleg tega pa lahko dostopajo do skupnih sredstev in naprav. Uporabnik lahko izbira, ali bo operacijski sistem uporabljal v oknu ali na celotnem zaslonu in lahko določa prednost pri delu s sistemom v ospredju in tistimi v ozadju. Med različnimi operacijskimi sistemi lahko preklapljamo s kombinacijo tipk. VMware omogoča hkratno uporabo operacijskih sistemov z virtualizacijo vseh delov računalnika, vključno z dostopom do operacijskega sistema, naprav in gonilnikov. VMware je trenutno še na razvojni stopnji, proizvajalec pa pripravlja različici za dve platformi ali gostitelja - Windows NT in Linux. Z obema lahko nato poganjamo operacijske sisteme Windows 3.1, Windows 95, Windows 98, MS-DOS 6.x, Windows NT 4.0, Linux, FreeBSD, Solaris 7 ter Windows 2000 (trenutno še razvojno različico). Za delovanje potrebujemo osebni računalnik s procesorjem Pentium MMX (priporočljiv je čim hitrejši Pentium II), 64 MB RAM (še raje 96 MB ali več) ter od 500 MB do 2 GB prostora na disku - odvisno od števila in vrst uporabljenih operacijskih sistemov.

  Objavljeno: 29.4.1999
 • IMSI TurboCAD V6

  Podjetje IMSI je pripravilo novo različico programa TurboCAD V6, ki je namenjen dvodimenzionalnemu in tridimenzionalnemu načrtovanju. Prenovljen je uporabniški vmesnik, ki vključuje tudi spletni brskalnik Internet Explorer in številne izboljšave orodij za lažje in hitrejše načrtovanje. Sem sodi novo orodje za izdelavo vzporednic, tudi z različnimi slogi in debelinami črt, novo orodje za risanje in spajanje zidov, izboljšano delo z bloki in asociativno vedenje elementov glede na druge. Okna in vrata se tako vedejo "pametno", ko jih vstavimo v zid: program sam poskrbi za odprtino in ustrezne robove. Izboljšano je delo s plastmi, nova pa so tudi orodja za tridimenzionalno postavljanje in poravnavo gradnikov glede na predmet, rob ali posamezno točko. TurboCAD je dobil nov modul za senčenje tridimenzionalnih predmetov, ki je precej zmogljivejši od sedanjega. To je Lightworks Raytrace, ki z naprednim algoritmom senčenja z žarki dosega realistične slike, v katerih so upoštevani viri svetlobe, odsev in sence. Izboljšana je podpora za tiskanje načrtov, program pa zna tudi brati in pisati načrte, narejene v programih AutoCAD (vključno z različico R14) ter Microstation. Združljivost z AutoCAD-om je vidna tudi pri podpori za AutoCAD-ove pisave in bloke. Poleg različice TurboCAD V6 Standard, ki stane 100 dolarjev, IMSI ponuja tudi različico TurboCAD V6 Pro, ki ima vgrajeno podporo za oblikovanje predmetov v strojništvu, urejevalnik snovi za vgrajeni modul za senčenje, ter podporo za zbirke podatkov in upravljanje z jezikom Visual basic for Applications. Cena tega paketa je 300 dolarjev.

  Objavljeno: 29.4.1999
 • VideoLogic Neon 250

  Podjetje VideoLogic je najavilo novo grafično kartico Neon 250, ki prva podpira najnovejši NEC-ov grafični procesor PowerVR Series 2. Neon 250 uporablja procesor s sistemsko hitrostjo 125 MHz, ki nudi hitrost zapolnjevanja s hitrostjo 4 milijone mnogokotnikov na sekundo, za izračun tretje razsežnosti pa uporablja 32-bitno računanje s plavajočo vejico. Na sistemu s 500 MHz procesorjem Pentium III Neon 250 dosega indekse 800 pri preskusu 3D Winbench 99 ter 4200 pri preskusu 3D Mark 99. Kartica vsebuje 250 MHz pretvornik RAMDAC, s čimer dosega ločljivost 1920 x 1440 pik ob frekvenci osveževanja 65 Hz. Opremljena je s 16 MB RAM, cena pa bo junija, ko bo kartica v prodaji, znašala okrog 200 dolarjev.

  Objavljeno: 29.4.1999
 • Dellov rdeči klobuk

  Red Hat, eden od glavnih distributerjev Linuxa, je sklenil pomemben dogovor s proizvajalcem računalnikov Dell. Po dogovoru bo tako Dell v strežnike PowerEdge in delovne postaje Precision Workstation na željo kupcev tovarniško vgrajeval Red Hat Linux. Pred poletjem naj bi sodelovanje razširili tudi na osebne računalnike OptiPlex.

  Objavljeno: 28.4.1999
 • MPEG-2 v realnem času

  Podjetje Canopus je napovedalo novo rešitev za kodiranje MPEG-2 posnetkov v realnem času, ki je namenjeno za polprofesionalno rabo, pohvali pa se lahko z nizko ceno - okrog 2000 dolarjev. Kodirnik Amber bo zasnovan na novem procesorju Panasonic MN85560, ki nudi kodiranje v realnem času.

  Objavljeno: 28.4.1999
 • HP-jeve nove poslovne enote

  Po odločitvi o delitvi na dve ločeni podjetji Hewlett-Packard nadaljuje z notranjo reorganizacijo družbe. Računalniški del družbe se bo razdelil na štiri enote, od katerih bo vsaka imela svojega direktorja. Oddelek Enterprise Business Unit bo skrbel za računalniške izdelke za poslovno rabo srednjega in visokega razreda, Personal System Unit za osebne računalnike in prenosnike, LaserJet/ThinkJet Unit za laserske tiskalnike, InkJet Unit pa za brizgalnike. Vsaka enota bo imela zelo veliko svobode pri odločanju in sklepanju dogovorov z drugimi podjetji. Enterprise Business Unit se bo na primer lahko dogovarjal z drugimi ponudniki računalnikov PC pri projektih, pri katerih bo potrebno povezovanje osebnih in srednje velikih računalnikov. Hewlett-Packard bo tako deloval praktično kot krovno podjetje s štirimi neodvisnimi družbami.

  Objavljeno: 28.4.1999
 • AMD K2-6 s 475 MHz

  AMD je predstavil novo različico 475 MHz procesorja K2-6. S tem so odgovorili na najnovejše Intelove novosti, obenem pa dopolnili povpraševanje po hitrejših modelih v pričakovanju na večje količine modelov K6-III in K7. IBM je že napovedal, da bo v nekatere modele vgrajeval nove procesorje.

  Objavljeno: 28.4.1999
 • ATI Set-top-Wonder II

  ATI je sestavil že svoj drugi predlog za računalniški sprejemnik (set-top box), ki nudi širok nabor zmožnosti. Sprejemnik z imenom Set-top-Wonder II je namenjen proizvajalcem strojne opreme, ki bi bili pripravljeni napravo izdelovati. V primerjavi z dosedanjimi predlogi in izdelki te vrste ima Set-top-Wonder II precej boljše grafične in večpredstavne zmožnosti, saj sloni na preskušenih in zmogljivih ATI-jevih pospeševalnikih Rage XL in Rage Theatre. Osnova sprejemnika je 250 MHz RISC procesor MIPS, uporabili pa so tudi operacijski sistem Windows CE. Sprejemnik ima vgrajen TV tuner, modem s hitrostjo 56 Kb/s in strojno podporo za odkodiranje posnetkov MPEG-2. Predvideli so tudi razširitvena mesta PCI, kamor je mogoče namestiti dodatni vmesnik, kot so vmesnik za priključitev v kabelsko omrežje, sprejemnik satelitskih signalov ali drugi dodatki. Sprejemnik podpira analogni in digitalni izhod za zvok, tudi takega s podporo za večkanalni zvok Dolby Digital. ATI Rage Theatre je video kartica, ki podpira prikaz slike na televizorjih v zapisih PAL, NTSC in Secam, za to pa ima vgrajen kompozitni vmesnik ter vmesnika S-Video in SCART. Sprejemnik je opremljen z vzporednim, zaporednim, USB in infrardečim vmesnikom, kar zagotavlja preprosto povezljivost z različnimi napravami. Set-top-Wonder II bo prvič prikazan na razstavi NAB v Las Vegasu, tedaj pa bodo znane tudi podrobnosti o morebitnih sporazumih s proizvajalci.

  Objavljeno: 28.4.1999
 • FaxPress 5000

  Podjetje Castelle je predstavilo nov strojni strežnik za sprejem in pošiljanje faksov, ki nudi podporo za nekatere novejše tehnologije, s hitrejšim procesorjem pa tudi hitro obdelavo in večjo prepustnost podatkov. Strežnik Castelle FaxPress 5000 podpira do osem telefonskih linij, omrežne vmesnike s hitrostjo 100 Mb/s in deluje v okoljih Windows NT Server in Novell Netware. Strežnik je mogoče nadzorovati prek vmesnika SNMP in podpira združevanje z nizom poštnim strežnikov. Poleg strežnikov, ki poznajo protokol SMTP, podpira neposredno še sisteme Microsoft Exchange Server, Lotus Notes in Lotus cc:Mail. Novosti sta še podpora za HP-jev omrežni bralnik 9100 Digital Sender ter programska oprema za samodejno obdelovanje obrazcev Cardiff TELEform. FaxPress zna tudi pošiljati fakse prek interneta, če je na drugi strani nameščen enak strežnik. FaxPress 5000 je na voljo v dveh izvedbah. S podporo za štiri telefonske linije stane 6000 dolarjev, izvedba z osmimi linijami pa stane 7500 dolarjev.

  Objavljeno: 28.4.1999
 • VISA zaskrbljena zaradi internetnih prevar

  Pri največjem svetovnem sistemu plačilnih kartic VISA so zelo zaskrbljeni zaradi hitro naraščajočega števila pritožb in prevar pri izdelkih in storitvah, kupljenih po internetu. Čeprav ta oblika prodaje predstavlja le 1 % njihovega skupnega prometa v državah Evropske Unije, 47 % odstotkov vseh nepravilnosti izvira prav tam. Pri Visi zato svetujejo čim hitrejše uvajanje varnih protokolov SET in digitalnih podpisov.

  Objavljeno: 27.4.1999
 • Intel tudi kot ponudnik internetnih storitev

  Po zgledu nekaterih velikih računalniških podjetij so se tudi pri Intelu odločili, da se bodo podali med ponudnike internetnih storitev. Tako bodo kmalu na ameriški zahodni obali odprli dva računalniška centra, v katerih bodo v nekaj tisoč strežnikih gostovali elektronske trgovine in drugi storitveni spletni strežniki za srednja in velika podjetja. Za ta korak so se odločili predvsem zaradi slabega delovanja sedanjih ponudnikov, ki so z armadami svetovalcev velike družbe prej prestrašili kakor navdušili. Med prvimi bo v Intelovih strežnikih gostovala bodoča elektronska trgovina družbe Exite. V naslednjih dveh do treh letih bo Intel ustanovil še deset podobnih strežniških farm po vsem svetu.

  Objavljeno: 27.4.1999
 • Apple Quicktime 4.0 in Final Cut

  Apple je na nedavni razstavi NAB predstavil kar dva nova izdelka, namenjena računalniško podprti videomontaži. Prvič so v javnosti razgrnili novo različico urejevalnika in predvajalnika QuickTime, ki ima v primerjavi z dosedanjo še boljšo podporo za pretočne zvočne- in videozapise. Kot prvi tovrstni program podpira pretočne standarde RTP in RTSP, ki niso v lasti tega ali onega proizvajalca. Apple poleg tega razvija lasten pretočni strežnik Streaming Server, kodo tega programa pa nameravajo posredovati združenju za odprto programsko opremo (Open Source). Quicktime 4 prinaša nov predvajalnik s povsem predelanim uporabniškim vmesnikom, v katerem imamo tudi natančnejši nadzor nad kakovostjo zvoka (nizki, visoki toni ...). Vgrajeni predvajalnik slik odslej podpira zapise BMP, GIF, JPEG, PICT, PNG, SGI, TIFF, Adobe PSD in FlashPix. Med video in zvočnimi kodeki so podprti standardi MP3, Sorenson Video, Qdesign Music, Qualcomm PureVoice, H.261, GSM in DVI. Od spletnih pretočnih zapisov so podprti RTP, RTSP, SDP in navaden prenos FTP ter animacije AVI, DV, Macromedia Flash, OpenDML, GIF in FLC. Pomembna novost je modul Quicktime for Java, ki omogoča predvajanje omenjenih zapisov v javi. Sprememb je bil deležen tudi urejevalnik Quicktime 4.0 Pro, ki odslej podpira urejanje gradiva v različnih zapisih, vključno s pretočnimi, poleg tega pa so izboljšali podporo za izvoz kadrov in slik. S programom lahko naredimo tudi predstavitve, ki vključujejo le slike in zvok.

  Objavljeno: 27.4.1999
 • Celeron s 433 MHz

  Intel je predstavil najhitrejši procesor Celeron doslej. Novi model deluje s hitrostjo 433 MHz, kar je 33 MHz več od doslej najzmogljivejšega modela. Novi procesor se pri določenih programih po hitrosti in zmogljivosti močno približuje tudi najhitrejšim Pentiumom II, čeprav je Intelov novinec predvsem odgovor na AMD-jeve modele procesorjev K6-2 in delno K6-III. Procesor je za razliko od prehodnih modelov na voljo v dveh izvedbah, za podnožja Socket-370 (ohišje PPGA) in Slot 1 (SEPP). Priporočena cena znaša 169 ali 177 dolarjev.

  Objavljeno: 27.4.1999
 • ATI Rage 128 Pro

  ATI je predstavil nove različice grafičnega procesorja Rage 128. Model Rage 128 Pro VR je namenjen cenejšim grafičnim karticam in računalnikom, kljub temu pa zadržuje večino lastnosti večjih modelov, vključno s pospeševanjem 3D. Za zmogljivejše sisteme je namenjen procesor Rage 128 Pro GL. Oba procesorja podpirata novo vodilo AGP s hitrostjo 4x, najhitrejši pa nudi skoraj 50 % hitrejše pospeševanje 3D v primerjavi s sedanjim modelom. Oba procesorja sta programsko združljiva s sedanjim Rage 128 ter gonilniki in zanj optimaliziranimi programi. Hkrati podpirata tudi digitalni prenos slike na zaslone LCD po specifikacijah DFP in DDWG z ločljivostmi do 1600 x 1200 pik. Novost je tudi neizotropno filtriranje, ki sliko izboljšuje z odstranjevanjem popačenj zaradi perspektive.

  Objavljeno: 27.4.1999
 • Borland JBuilder 3.0

  Kljub veliki priljubljenosti jave se mnogi razvijalci doslej še niso odločili za preskok, saj so čakali na zanesljivo različico razvojnega paketa JDK in primerno razvojno orodje. Zdi se, da je ta trenutek napočil. Sun je nedavno izdal javo 2 (JDK 1.2), temu pa zdaj sledijo razvojna orodja. Borland je predstavil novo različico razvojnega okolja JBuilder 3.0, ki vsebuje poleg številnih novosti in izboljšav tudi podporo za javo2. To priložnost so izkoristili tudi za izboljšave v uporabniškem vmesniku, delovnem okolju programerja in spremnih orodjih. Paket obenem nudi še lažjo pripravo predmetov CORBA in povezovanje strani HTML in jave. Program ima novo zmožnost, imenovano JDK/switching, s katero lahko preklapljamo med različicami razvojnega paket JDK in s tem lažje pripravljamo programe za posamezno platformo in delovno okolje. Programerji so zelo zadovoljni z vgrajenim razhroščevalnikom, ki podpira razhroščevanje na daljavo, vključno s podporo za tehnologije, kot so Jini, vgrajeni stroji JVM in okolje Personal Java. Paket JBuilder 3.0 vključuje več kakor 300 gradnikov JavaBeans, trenutni prevajalnik (JIT) za Javo 2, podporo za zbirke podatkov in druge sestavne dele. JBuilder 3.0 bo sprva na voljo za okolja Windows in Solaris, konec leta pa bo Borland poskrbel tudi za različico, ki bo delovala v okolju Linux. Na voljo bo v treh različicah: Personal Edition (100 dolarjev), Professional Edition (800 dolarjev) in Enterprise Edition (2500 dolarjev).

  Objavljeno: 27.4.1999

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

44GtTRq9vUM

 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji