• Prostorska stiska FRI

    Minister za informacijsko družbo dr. Pavel Gantar se je sestal s predstavniki Fakultete za računalništvo in informatiko, ki so mu predstavili svojo pobudo za naložbo v novo poslopje fakultete.

    Objavljeno: 17.4.2001
  • SuperSavage za prenosnike

    Podjetji SonicBlue in Via Technologies sta pred kratkim ustanovili skupno družbo S3 Graphics, ki že predstavlja naslednika družine grafičnih procesorjev Savage, namenjenih uporabi v prenosnikih. Novi 128-bitni procesor "SuperSavage" utripa pri frekvenci 143 MHz in zmore senčiti 2,5 milijona trikotnikov na sekundo, kar je dobrih dvakrat več kakor njegov predhodnik.

    Objavljeno: 16.4.2001
  • Maya 3 odslej tudi za Linux

    Zmogljivo orodje za trirazsežno grafiko Maya, različica 3, je odslej na voljo tudi za različice 6.2 in višje različice Red Hatovega Linuxa. Pri podjetju Alias/Wavefront so se za razvoj linuxovske izvedbe grafičnega orodja odločili predvsem zaradi vse večjih zahtev ustvarjalcev iger, filmov in vizualnih učinkov, naj bo Maya na voljo tudi v operacijskem sistemu "odprte kode".

    Objavljeno: 15.4.2001
  • Siemensova raziskava mobilnega poslovanja v Evropi

    Siemens je pred kratkim predstavil rezultate raziskave uporabe mobilnega poslovanja v letu 2000 med več kot 11.000 uporabniki mobilne telefonije iz 12 evropskih držav. Rezultati so pokazali, da si kar 88 odstotkov končnih uporabnikov želi uporabljati mobilne podatkovne storitve, ob tem pa so za njihovo uporabo pripravljeni celo plačati več.

    Objavljeno: 15.4.2001
  • NLB in skupina Hermes SoftLab razvijata elektronsko in mobilno bančništvo

    V prihodnosti bo celotna ponudba bančništva na daljavo bančne skupine NLB temeljila na skupnih rešitvah Nove Ljubljanske banke in skupine Hermes SoftLaba *HSL(. Vse rešitve temeljijo na enotnih standardih in arhitekturi odprtih sistemov, kar bo omogočalo nadgradnjo in hitro prilagajanje novim tehnologijam. To bo za stranke NLB prineslo nove storitve, dodatne ugodnosti, udobnost, enostavnost in nenazadnje cenejše poslovanje. Z najsodobnejšo tehnologijo, ki je skladna z evropskimi in svetovnimi standardi oz. varnostnimi politikami bančnega poslovanja, pa bo strankam NLB zagotovljena tudi visoka varnost poslovanja.

    Objavljeno: 15.4.2001
  • Večer za ročne računalnike

    Uredništvo Večera je pripravilo spletno izdajo za ročne računalnike. Povezava na kanal AvantGo in neposredni URL je na naslovu http://www.nadlani.net.

    Objavljeno: 14.4.2001
  • IBM Sanworld v Cannesu

    IBM, podjetje, ki je leta 1952 izumilo disk (imenovan Ramac 305), se tudi v tretjem tisočletju vse bolj zaveda, da je prihodnost računalništva v podatkih in sistemih za njihovo shranjevanje. Forrester Research namreč napoveduje, da bo leta 2003 razmerje stroškov med pomnilniškimi sistemi in strežniki 75:25, kar je ravno nasprotno kot je bilo stanje leta 1996. Še posebej pa je zanimiva napoved, da bodo za vsak dolar, ki bo porabljen za nakup pomnilniških enot, kar trije porabljeni za upravljanje teh pomnilniških enot. Konec letošnjega leta bo v obtoku kar 1 eksabajt (oz. milijon tera bajtov) podatkov, v desetih letih pa se bo ta številka razširila na 1 jota bajt oz. milijon eksabajtov.

    Objavljeno: 14.4.2001
  • Podobnikov konec na Telekomu

    Minister za informacijsko družbo je danes, 13.4., poslal generalnemu sekretarju Vlade Republike Slovenije predlog o razrešitvi predsednika Uprave javnega podjetja Telekom d.d. Marjana Podobnika in še dveh članov uprave Petra Žaklja in Adolfa Špenka. Po sprejetju zakona o telekomunikacijah je potrebno čimprej izvesti preoblikovanje javnega podjetja v gospodarsko družbo in izvesti vse potrebno za prilagoditev poslovanja Telekoma v razmerah liberaliziranega telekomunikacijskega trga. Zato je potrebno upravo ustrezno preoblikovati, tako, da jo bodo sestavljali člani, ki imajo izkušnje na upravljavskem, finančnem in tehničnem področju.

    Objavljeno: 13.4.2001
  • Izjava Marjana Podobnika o predlogu za odstavitev

    Marjan Podobnik, predsednik uprave Telekoma Slovenije, je še isti dan, ko je minister Gantar predlagal, da ga vlada odstavi, podal izjavo za javnost: "Obžalujem, da je prav v času, ko so zastavljeni projekti v zvezi Skupino Telekom Slovenije začeli prinašati konkretne rezultate, prišlo do predloga ministra za informacijsko družbo za razrešitev večine članov uprave Telekoma Slovenije. Očitno so nekatere odločitve Telekoma Slovenije, ki so precej zmanjšale nepotrebne stroške podjetij v skupini, prizadele interese posameznikov in skupin, ki so morda odločilno vplivale na predlog ministra.

    Objavljeno: 13.4.2001
  • Sun vključil pisarniško zbirko StarOffice v strategijo spletnih storitev ONE

    Sun se je odločil spletno različico svoje pisarniške zbirke StarOffice vključiti v strategijo spletnih storitev Sun ONE (Open Network Environment). Prenovljen izdelek se imenuje Webtop in je, kot do sedaj StarOffice, brezplačen. Pri Sunu predvidevajo, da se bo za spletno pisarniško zbirko odločalo vse več podjetij, saj bistveno olajša nadgradnje in instalacijo; vse kar potrebuje uporabnik, je le dostop do interneta. S tem pa še ne bodo opustili razvoja standardne različice pisarniške zbirke.

    Objavljeno: 12.4.2001
  • Transmeta predstavila ekološko različico Linuxa

    Transmeta, proizvajalec procesorjev Crusoe z nizko porabo energije, je predstavil svojo različico Linuxa za prenosne naprave, imenovano Midori Linux. Sistem je prirejen za čim manjšo porabo energije, pri razvoju pa je sodeloval tudi Linus Torvalds, izumitelj Linuxa.

    Objavljeno: 11.4.2001
  • Power Mac G4: CD-RW namesto DVD-R

    Najnovejšo Applovo potezo bi lahko poimenovali "dodajanje z odvzemanjem". Zaradi povečanega povpraševanja po modelu Power Mac G4 in večje dobave Motorolinih 733-megaherčnih čipov so se pri Applu odločili za izdelavo računalnikov z enotami CD-RW namesto s pogoni DVD-R. "Oskubljeni" model bo stal 2.999 dolarjev, model z enoto Super Drive CD-RW/DVD-R pa 500 dolarjev več.

    Objavljeno: 10.4.2001
  • Jugoslovan zlorabil kreditno kartico

    Ameriški zakonski par Hancock iz Utaha je po opozorilu izdajatelja kreditnih kartic ugotovil, da je nekdo zlorabil njuno kartico v znesku 1600 dolarjev. Izkazalo se je, da je to storil računalniški heker iz Jugoslavije, informacije o Hancockovi in še drugih karticah pa je dobil pri spletnem trgovcu Babygear.com, ki je bankrotiral lanskega decembra.

    Objavljeno: 10.4.2001
  • Sedemvrstična koda odklepa DVD zaščito

    Ameriško filmsko združenje (MPAA) je pred kratkim dobilo tožbo proti reviji 2600: The Hacker Quarterly, ki je objavila kodo programa DeCSS za odklepanje zaščite za ogled plošč DVD. Vrata sodnih dvoran se niso še niti dobro zaprla, ko se je pojavil nov program, imenovan "qrpff", katerega avtor je Keith Winstein, študent slovitega tehnološkega inštituta MIT iz Massachusettsa.

    Objavljeno: 9.4.2001
  • NCR toži Palm in Handspring zaradi patenta za ročni računalnik

    Ameriški proizvajalec NCR, pri nas znan predvsem po bankomatih, je na ameriškem sodišču vložil tožbo zoper Palm in Handspring, saj naj bi NCR že leta 1987 patentiral ročni računalnik. NCR zahteva od sodišča, naj do razsodbe prepove izdelavo novih ročnih računalnikov, od Palma in Handspringa pa zahteva odškodnino.

    Objavljeno: 8.4.2001
  • Novi različici Windows Media Audio in Video

    Microsoft je izdal novi različici zapisov Windows Media Audio in Video, ki ponujata višjo kvaliteto ob manjši velikosti datotek. Novi zapisi so posebej pripravljeni za Windows Media Player 8, ki bo izšel jeseni z Windows XP, vendar pa jih podpirata tudi starejše različice Windows Media Playerja, od 6.4 naprej. Poleg novih zapisov je Microsoft izdal tudi sedmo različico Windows Media Playerja za Macintosh.

    Objavljeno: 6.4.2001
  • Znanost in raziskave -- še naprej temelj za prihodnost

    Velika računalniška podjetja vse bolj investirajo v raziskave novih tehnologij, ki bodo (morda) predstavljale temelj za računalništvo prihodnosti. Pri tem pogosto sodelujejo z uglednimi raziskovalnimi ustanovami in univerzami. Zato ni slučajno, da je Microsoft enega od svojih centrov za raziskave postavil v angleško mesto in univerzo Cambridge, ki je že stoletja eden izmed poglavitnih centrov znanosti v Evropi.

    Objavljeno: 6.4.2001
  • Novi Intelovi procesorji za strežnike Xeon

    Intel je predstavil nov model procesorja Pentium III Xeon, ki deluje s taktom 900 MHz in ima drugonivojski predpomnilnik velikosti 2 MB. Po Intelovih podatkih naj bi novi procesor omogočal 20 odstotkov hitrejše delovanje kakor trenutni Pentium III Xeon s taktom 700 MHz. Intelova procesorska družina Xeon je namenjena zahtevnim delovnim postajam in strežnikom. Proizvajalec računalnikov Dell je že najavil, da bodo strežniki z novim Xeonom na voljo takoj, drugi proizvajalci pa jih nameravajo ponuditi do konca prvega polletja.

    Objavljeno: 5.4.2001
  • Novi Internet Explorer bo bolj varen

    Microsoft je že objavil nekatere novosti, ki jih bo vsebovala nova, šesta različica spletnega brskalnika Microsoft Internet Explorer. Program za elektronsko kramljanje MSN Messenger in imenik bosta na voljo tudi v samem brskalniku za preprostejše pošiljanje elektronske pošte in sporočil. Orodna vrstica Radio, ki v sedanji različici omogoča poslušanje internetnih radijskih postaj kar preko brskalnika, bo nadgrajena v Media in bo omogočala ogled in poslušanje večine avdio in video zapisov iz samega brskalnika.

    Objavljeno: 5.4.2001
  • Tablet PC - novi Microsoftov standard za peresnike

    Microsoft razvija nov tip prenosnih računalnikov oziroma peresnikov, imenovan Tablet PC. Računalnik, ki bo velikosti nekoliko večje beležnice, bo po zmogljivostih primerljiv s prenosnikom, podatke pa bo mogoče vpisovati kar na zaslon s posebnim pisalom, nato pa jih obdelovati kot dokumente. Tablet PC-ji bodo delovali na posebni različici operacijskega sistema Windows XP.

    Objavljeno: 4.4.2001
  • Microsoft Publisher 2002 za lažje oblikovanje dokumentov

    Microsoft je predstavil novo različico svojega paketa za namizno založništvo. Majhna in srednja podjetja bodo s prenovljeno Microsoftovo programsko opremo za oblikovanje lahko opravljala tista dela, za katera so doslej drago plačevala profesionalne oblikovalce.

    Objavljeno: 4.4.2001
  • Intel predstavil 1-gigaherčni procesor za prenosne računalnike

    Zahtevnejši poslovni in domači uporabniki bodo lahko odslej izbirali med prenosnimi računalniki, ki bodo opremljeni z Intelovim 1 GHz procesorjem. Najnovejšo Intelovo pridobitev so v svoje izdelke že vgradili vsi največji proizvajalci prenosnih računalnikov: Acer, Compaq, Dell, Fujitsu, Gateway, HP, IBM, NEC, Sony, Toshiba in Winbook. Tako kot doslej novi procesor podpira tehnologijo SpeedStep, ki omogoča varčnejše delovanje prenosnih računalnikov, kadar delujejo le z akumulatorji. Takrat se namreč hitrost delovanja procesorja avtomatsko zmanjša z 1 GHz na 700 MHz.

    Objavljeno: 3.4.2001
  • ATI prevzema FireGL Graphics

    Eden največjih proizvajalcev grafičnih kartic, kanadski ATI Technologies, je objavil, da od podjetja SonicBlue, ki je nastalo z združitvijo S3 in Diamond, kupuje oddelek FireGL Graphics. FireGL je vodilni proizvajalec grafičnih pospeševalnikov za profesionalno rabo, ki temeljijo na arhitekturi OpenGL za zmogljive delovne postaje s sistemi Windows NT in Linuxom. ATI bo s prevzemom pridobil tudi večino pogodb OEM z velikimi proizvajalci delovnih postaj, kot so Compaq, Dell, HP, IBM in Fujitsu-Siemens.

    Objavljeno: 3.4.2001
  • Palm najavlja izgube in odpuščanja

    Ameriški izdelovalec žepnih računalnikov bo do konca aprila odpustil 250 od 1900 zaposlenih, saj v zadnjem četrtletju poslovnega leta, ki se bo končalo v začetku junija, pričakuje 36 milijonov dolarjev izgube. V tretjem četrtletju so ustvarili 471 milijonov dolarjev prihodkov, kar je bilo 73 odstotkov več kakor v istem obdobju lani, vendar so stroški presegli prihodke.

    Objavljeno: 2.4.2001
  • Microsoft pripravlja "točo" spletnih storitev

    Microsoft je napovedal enega najpomembnejših gradnikov strategije .NET, skupek spletnih storitev, ki nastaja pod delovnim imenom HailStorm (toča). Prvi, osnovni del HailStorma, ki bo na voljo junija, je prenovljena spletna storitev Microsoft Passport. Ta bo sicer ostala brezplačna, vendar pa bo za večino novih storitev potrebno odšteti vsaj nekaj dolarjev mesečno.

    Objavljeno: 2.4.2001
  • Ericsson varčuje z odpuščanjem in odprodajami

    Vodstvo švedskega proizvajalca telekomunikacijske opreme se je odločilo za odločen rez. Zaradi izgub v višini od štiri do pet milijard kron so napovedali drastično zmanjševanje števila zaposlenih, zamrznitev zaposlovanja in zmanjšanje števila zunanjih sodelavcev.

    Objavljeno: 1.4.2001
  • Prvi skupni virus za Okna in Linux

    Pojavil se je prvi virus, ki se širi s pomočjo programov, ki delujejo bodisi v okolju Windows ali Linuxa. Skriva se pod različnimi imeni, kot so W32.Winux, Linux.PEEif.2132, Linuw.Winux ali W32/Lindsoe in se "naseli" v izvršilne datoteke. Od tu se razširi v druge izvršilne datoteke v istem ali drugih imenikih, ko poženemo okuženi program. Virus, ki po trditvah podjetja Central Command prihaja iz Češke, ne predstavlja večje nevarnosti. Omenjeno podjetje je tudi že izdelalo program za ugotavljanje prisotnosti omenjenega virusa.

    Objavljeno: 1.4.2001
  • Iridijevo omrežje komunikacijskih satelitov spet deluje

    Omrežje šestinšestdesetih komunikacijskih satelitov podjetja Motorola, ki mu je še pred letom grozilo uničenje zaradi finančnih težav, je začelo znova delovati. Novi lastnik bo zagotavljal satelitski prenos telefonskih pogovorov, od junija dalje pa tudi prenos podatkov. Storitve bo ponudil predvsem podjetjem, ki morajo delovati v oddaljenih predelih planeta, kjer ni drugih komunikacijskih možnosti, kot so naftne ali letalske družbe, ladjarji in vojska, obetavno tržišče pa vidi tudi v manj razvitih državah Azije, Afrike in Latinske Amerike.

    Objavljeno: 31.3.2001
  • Vse več zlorab pri plačevanju s karticami

    Evropska komisija je sporočila, da se je delež zlorab pri negotovinskem plačevanju (nakup prek katalogov in interneta) v državah članicah EU lani povečal za 50 odstotkov in dosegel 552 milijonov dolarjev. Evropska komisija se bo proti zlorabam borila z uveljavitvijo pravil in sankcij, največ pa lahko za izboljšanje položaja storijo podjetja, ki zagotavljajo varnost pri plačilnih transakcijah.

    Objavljeno: 31.3.2001
  • Palm in prihodnost ročnih računalnikov

    Prihodnost ročnih računalnikov je v brezžičnih povezavah, meni Carl Yankowski, direktor podjetja Palm. To potrjujejo tudi raziskave podjetja Forrester Research, po katerih bo do leta 2003 že okrog 60 % prenosnih naprav usposobljenih za brezžični prenos podatkov. Palm namerava na tem področju igrati osrednjo vlogo.

    Objavljeno: 30.3.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji