• Corel kupuje družbo Micrografx

    Podjetje Corel zopet kupuje. Po tem, ko so se pred časom skušali neuspešno združiti z družbo Inprise (Borland), pred leti pa so kupili družbo WordPerfect, zdaj nameravajo prevzeti enega svojih največjih tekmecev, družbo Micrografx, znano po risarskem programu Designer, slikarskem programu Picture Publisher in številnih programih za izdelavo diagramov, procesnega in projektnega vodenja. Z nakupom naj bi utrdili svoj položaj na tržišču grafičnih programov, z naprednimi orodji za tehnične ilustracije in procesno modeliranje družbe Micrografx pa naj bi posegli tudi na področje poslovnih in profesionalnih rešitev.

    Objavljeno: 17.7.2001
  • Države, informacijska tehnologija in življenjsko udobje

    Združeni narodi so izdali novo poročilo o razvoju človeštva, kjer so rangirali prvih dvajset držav po množičnosti uporabe izdelkov informacijske tehnologije in udobju, v katerem živijo državljani. Čeprav je težko verjeti, ZDA niso na prvem mestu pri tehnologiji. Pristali so na drugem mestu - med Finsko na prvem mestu in Švedsko. Mobilna telefonija je naredila svoje. Na četrtem mestu najdemo Japonsko, peta pa je Koreja - zaradi polprevodnikov in poceni delovne sile. Presenetljiva šesta je Nizozemska, sedma pa Velika Britanija. Nemčija se je uvrstila na 11. mesto, Avstrija na 16., Francija pa na 17. Katera država pa ponuja najprijetnejše bivanje? Norveška. Sledijo Avstralija, Kanada, Švedska in Belgija. Slovenije ni na lestvici prvih dvajset.

    Objavljeno: 17.7.2001
  • Microsoft se je pogodil z Novo Mehiko

    Nova Mehika je prva od 19 ameriških držav tožnic v protimonopolnem procesu proti Microsoftu, ki je opustila tožbo. Državna tožilka Nove Mehike meni, da razbitje Microsofta ne bo prineslo želenih rezultatov in predlaga čimprejšnjo poravnavo. Ostale države skupaj z ameriškim ministrstvom za pravosodje o poravnavi zaenkrat ne razmišljajo. Microsoft je ugodno rešitev zadeve z Novo Mehiko izkoristil za dodaten pritisk na ostale tožnice, naj ponovno razmislijo glede nadaljevanja procesa, v znak dobre volje pa je objavil namero, da bo spletni brskalnik Internet Explorer v Oknih XP mogoče brez težav odstraniti. Še več - Microsoft bo svojim licenčnim partnerjem pustil povsem proste roke pri vsebinskem oblikovanju namizja pri novih Oknih. Gre za dobro taktično potezo, komentirajo strokovnjaki, saj je vojna okrog brskalnikov že zdavnaj dobljena. Zdaj je na vrsti programska oprema za pisanje sporočil in poslušanje glasbe. In kaj pravijo kupci? Strah jih je uporabiti kakšno drugo programsko opremo, saj se bojijo neustrezne tehnične podpore.

    Objavljeno: 17.7.2001
  • SAP in Baan: skupen razvoj spletnih dveri

    Dolgoletna konkurenta na področju poslovne programske opreme nemški SAP in nizozemski Baan sta se dogovorila za skupen razvoj programske opreme za spletne dveri. Izdelki iBaan za uporabo v internetu bodo odslej opremljeni s tehnologijo, ki jo razvija SAP-ova podružnica, podjetje TopTier Software iz ZDA. Programska oprema bo omogočala končnim uporabnikom lažje združevanje poslovnih in drugih podatkov, shranjenih v različnih namenskih programih. Novi program za spletne dveri bo podpiral tudi delovanje neSAP-ovskih namenskih programov.

    Objavljeno: 17.7.2001
  • IBM predstavil program, ki razširi WebSphere na brezžična omrežja

    WebSphere Everyplace Serve Enable se imenuje nov IBM-ov dodatek za WebSphere, ki omogoča prenos in prikaz obstoječih programov na prenosnih napravah kot so ročni računalniki in mobilni telefoni. Program avtomatizira prilagajanje raznih nastavitev kot sta varnost in prikaz na majhnem zaslonu pri poganjanju programa na prenosni napravi. Po podatkih proizvajalca naj bi program sam zaznal kateri program zaganja na kakšni prenosni napravi in vse nastavitve pripravil sam.

    Objavljeno: 16.7.2001
  • Toshiba stopa na tržišče ročnih računalnikov s Pocket PC-jem

    Toshiba je predstavila svoj prvi ročni računalnik z imenom GENIO e550, ki je opremljen s procesorjem Intel StrongARM s taktom 206 MHz in 32 MB velikim pomnilnikom, dopolnjujeta ga dve enoti za kartice Secure Digital (SD Card) in Compact Flash. Model Genio e550/MD ima poleg tega tudi vgrajen disk IBM Micro Drive velikosti 1 GB. Zaslon z aktivno matriko ima diagonalo 3,5 palcev, v ločljivosti 240 x 320 pa zmore prikazati sliko v 65.536 barvah. Operacijski sistem Toshibinega ročnega računalnika je Microsoftov Windows CE 3.0 for Pocket PC, kot pri uspešnem Compaqovem modelu iPaq. Gebio e550 bo v prodajo preišel avgusta, Genio e550/MD pa nekoliko kasneje sredi jeseni.

    Objavljeno: 16.7.2001
  • Osebni bralnik kreditnih kartic

    Podjetje Compaq je poskusno poslalo na trg omejeno količino osebnih računalnikov Presario 5000 in 7000, ki jim je dodana tipkovnica z vgrajenim bralnikom za pametne kreditne kartice. Nakupi s pomočjo takih kartic, ki imajo vgrajen mikroprocesor in pomnilnik, naj bi bil varnejši, enostavnejši in vsaj za lastnike promocijske verzije računalnikov in kartic tudi cenejši. Najnižja cena takega sistema znaša v ZDA le 800 dolarjev. Pri Compaqu menijo, da bo za pravi razmah pametnih kartic treba narediti še marsikaj. Za začetek bodo skušali na trgu uspeti z računalniki z vgrajenimi bralniki, ki bodo stali enako kot računalniki brez teh bralnikov.

    Objavljeno: 15.7.2001
  • Stiskanju ni videti konca

    Podjetje Maxtor je predstavilo diska, ki pomenita nov uspeh v boju za vse večjo količino shranjenih podatkov na vse manjši površini diska. Njihova diska DiamondMax D540X in DiamondMax 536DX diska s kapaciteto 80 in 100 GB se vrtita s hitrostjo 5400 obratov na minuto, kmalu pa naj bi se na trgu pojavili tudi hitrejši različici s 7200 obrati na minuto. Podvojitev pomnilniških kapacitet na eni sami dvostranski plošči trdega diska z dvajset na štirideset gigabajtov (D540X) jim je uspela z novo tehniko nanašanja magnetne snovi in s spremembami v bralno-pisalni glavi. Bolj običajna je različica 536DX, pri kateri so za kapaciteto 100 gigabajtov uporabili tri plošče s po 33,3 GB, kar je za zdaj najzmogljivejši trdi disk za vgradnjo v osebne računalnike.

    Objavljeno: 15.7.2001
  • Modrozobi se bodo pregrizli

    Izdelki z vgrajeno tehnologijo Bluetoouth za brezžično povezovanje naprav na kratke razdalje le počasi prihajajo na trg. Letos bo promet s tovrstnimi izdelki na svetovni ravni znašal 2 milijardi dolarjev. Kljub temu pa se bo po napovedih podjetja za raziskavo trga elektronskih naprav Frost&Sullivan do leta 2006 dobiček s prodajo teh izdelkov povzpel kar na 333 milijard dolarjev. Letos do konca leta naj bi prodali 4,2 milijona izdelkov tehnologijo Bluetooth, do konca leta 2006 pa kar milijardo.

    Objavljeno: 15.7.2001
  • Nov Fujifilmov digitalni fotoaparat

    Priljubljenost digitalnih fotoaparatov vztrajno narašča in tudi Fujifilm si prizadeva pridobiti čim večji delež rastočega tržišča. FinePix 4800 Zoom je novinec v njihovi ponudbi, namenjen najširšemu krogu uporabnikov. Zaznavanje slike poteka s tipalom CCD z 2,4 milijona elementi, Fujinon objektiv pa omogoča tudi 3 x optični zum. Za dodaten 3,75 x digitalni zum poskrbi vgrajena elektronika, opremljena še s številnimi drugimi funkcijami, ki omogočajo, da je ob samodejnih nastavitvah kvaliteta posnetkov vedno optimalna.

    Objavljeno: 15.7.2001
  • Acer pripravlja nov nabor za Pentium 4

    Na internetnih straneh so se pojavile informacije o sistemskem naboru za Pentium 4, ki ga pripravljajo v Acer Laboratories (ALi). Nabor (north bridge) z oznako M1671 bo omogočal uporabo tako pomnilnikov PC100/133 kot DDR DRAM ter vodilo AGP 4x. Močnejša različica M1681 bo podpirala tudi vodilo AGP 8x in hitro povezavo med obema deloma sistemskega nabora (High Speed Link Bus). Zelo zanimiv je drugi del nabora (south bridge M1563), ki poleg standarda ATA 100 podpira 6 vtičnic USB (tudi USB 2.0), omrežne kartico ethernet 10/100 Mb/s Ethernet ter HomePNA 1.0 in 2.0 in progamsko posnemanje modema. Podpira tudi uporabo pomnilniških kartic Sonyevih Memory Stick.

    Objavljeno: 14.7.2001
  • Še večji diski, do konca leta že preko 137 GB

    Zmogljivost diskov se podvoji približno vsakih 12 mesecev in se hitro približuje meji 137,4 GB, ki jo dopušča trenutno najbolj razširjen standard ATA 100. Oviro predstavlja 28-bitno naslavljanje, ki ga bodo nadgradili v 48-bitno v prihajajoči šesti reviziji standarda. S tem se bo največja možna kapaciteta povečala za več kot milijonkrat, na 144 PB (petabytov), kar bi moralo zadoščati za nekaj prihajajočih let.

    Objavljeno: 14.7.2001
  • Slovenci vendarle nismo veliki pirati

    Piratiziranje in nelegalna uporaba programske opreme sta stalni nadlogi v računalniški industriji, zato se proizvajalci nenehno borijo proti temu pojavu. Seveda pa je stopnja piratiziranja po državah sveta precej različna. Slovenijo so dosedanje raziskave uvrščale med tiste države z visoko stopnjo kršenja, vendar smo v tovrstne ocene pri Monitorju močno dvomili, saj je kasnejše preverjanje kazalo pogosto na površnost in nezanesljivost zbranih rezultatov. Po zadnjem poročilu mednarodne organizacije BSA naj bi bila stopnja piratiziranja v Sloveniji v preteklem letu okoli 60% (pred leti še celo bistveno več), vendar nedavna preiskava tržnega inšpektorata Republike Slovenije kaže nekoliko drugačno sliko.

    Objavljeno: 14.7.2001
  • Disk, ki je skoraj neslišen

    Lastnosti diskov se nenehno izboljšujejo in izpopolnjujejo, žal pa so še vedno precej glasni, kar moti marsikaterega uporabnika. Vendar si bodo tudi ti lahko kmalu odpočili ušesa. Novi Seagateov disk Baracuda ATA IV ima vgrajen revolucionaren motor z imenom SoftSonicov FDB (Fluid Dynamic Bearing), ki mu omogoča izjemno tiho delovanje. Po navedbah proizvajalca je njegova glasnost 20 decibelov (24 med iskanjem), človeško uho pa začne zaznavati šele zvoke, glasnejše od 25 decibelov - disk je med delovanjem torej skoraj neslišen.

    Objavljeno: 13.7.2001
  • Gigabitni ethernet za manj kot 100 dolarjev

    Intel je prikazal doslej najcenejše primerke gigabitnih vmesnikov ethernet. Na voljo bodo v dveh izvedbah, strežniški in za namizne računalnike, slednja pa bo imela zelo privlačno ceno - 99 dolarjev. Naprodaj bo do konca leta. Omrežna vmesnika uporabljata standardna omrežja z bakrenimi vodi, torej v obstoječih omrežjih pripravljenih za 100-megabitni ethernet (kabli kategorije 5). Strežniška različica bo podpirala tudi arhitekturo PCI-X, obe pa bosta delovali v operacijskih sistemih Windows NT/2000/XP, Linux, Novell Netware in Sunovem Solarisu. Pri Intelu trdijo, da je proizvodnja glavnega sestavnega dela, gigabitnega krmilnika, že stekla, nov izdelek pa je 70% manjši in 50% bolj varčen od predhodnikov.

    Objavljeno: 13.7.2001
  • SiOL-ovo gostovanje na Hrvaškem po ceni lokalnega klica

    SiOL-ovi naročniki bodo lahko to poletje ceneje dostopali do interneta na Hrvaškem. V dogovoru s ponudnikom dostopa do interneta HINET, ki je v lasti hrvaškega Telekoma, bodo naročniki SiOL-a lahko dostopali do spleta po ceni lokalnega klica, ki na Hrvaškem znaša 243,18 tolarja na uro med 7. in 22. in 162,16 tolarja med 22. in 7. uro. Za povezavo s spletom je potrebno poklicati HINET-ovo telefonsko številko 077 100 000 in pri uporabniškem imenu dodati @siol.

    Objavljeno: 13.7.2001
  • Prihajajo prenosniki s procesorji AMD Athlon 4 in Duron

    Hewlett-Packard je svoji ponudbi prenosnikov pridružil še dva s procesorji AMD. Šibkejši Pavilion n5430 s ceno v ZDA 1.500 dolarjev je zgrajen okoli Durona z delovnim taktom 850MHz, ima pa 128 MB pomnilnika in 14,1 palčni zaslon TFT. Prav v najvišji razred pa sodi modeli Pavilion n5470, opremljen s procesorjem Athlon 4 s taktom 1 GHz, 256 MB pomnilnika ter 15 palčnim zaslonom. Cena v ZDA znaša 2.200 dolarjev.

    Objavljeno: 13.7.2001
  • Prenovljeni Unicenter

    Computer Associates je v Orlandu predstavil novo različico Unicentra, programskega paketa za upravljanje in nadzor sistemov - Unicenter 3.0 NSM (Network and Systems Management. Kot pove ime, ima nova različica izboljšano omrežno in sistemsko upravljanje, sicer pa je še kopica novosti ali izboljšanih zmogljivosti, od nove arhitekture, ki poudarja prožnost, stopnjevano nadgradljivost in integracijo, prek zmogljivosti upravljanja zbirk podatkov, spletne infrastrukture, informacijskih sredstev in namenskih programov do modularnosti celotnega paketa. CA se je tudi potrudil s povečanjem prijaznosti izdelka do uporabnika. Unicenter ima vgrajene dveri, ki jih je mogoče enostavno prilagoditi.

    Objavljeno: 13.7.2001
  • Evropska unija prepušča zakonodajo o zadržanju podatkov posameznim državam

    Ministri za telekomunikacije Evropske unije so se dogovorili, da prepustijo posameznim državam določanje pravil o tem, kako dolgo morajo telefonski operaterji in ponudniki dostopa do interneta obdržati podatke o svojih strankah. Belgija, Francija, Nizozemska in Nemčija so že sprejele zakone, ki omogočajo omejen dostop državnih služb do teh podatkov, takim postopkom pa je naklonjena tudi Velika Britanija. Britanci se zavzemajo, da bi morala komunikacijska podjetja zadrževati te podatke nekaj mesecev, dostop do njih bi lahko imele zgolj policija in podobne državne službe, pa še to samo v interesu konkretne preiskave. Nekateri udeleženci konference ministrov za telekomunikacije pa so izrazili skrbi glede neomejenega dostopa policije do teh podatkov, na njihovi strani pa je tudi Evropska komisija, ki se zavzema za to, da naj bi telekomunikacijski operaterji zadržali podatke o klicih in storitvah naročnikov zgolj tako dolgo kot je potrebno za obračunavanje.

    Objavljeno: 12.7.2001
  • Novi val ročnih računalnikov PocketPC

    Uspeh, ki ga dosegajo ročni računalniki Pocket PC z okoljem Windows CE, zlasti Compaq-ov model iPaq, je spodbudil proizvajalce k hitrejšemu razvoju novih modelov. Že v letošnjem poletju lahko pričakujemo prvi ročni računalnik japonskega proizvajalca Toshiba. Zganili so se tudi pri največjem japonskem proizvajalcu računalniških izdelkov, družbi NEC, ki je napovedal, da bo še pred koncem leta začel prodajati svoj ročni računalnik z okoljem Windows CE. Tehnične lastnosti so za zdaj še skrivnost, tako da je znano le to, da bo NECov model zasnovan na procesorju ARM, imel bo barvni zaslon ter dve enoti za pomnilniške kartice, Compact Flash in SD Memory Card. Računalnik bo sprva na voljo predvsem za japonsko tržišče, vendar se bo ponudba kmalu razširila tudi drugam.

    Objavljeno: 12.7.2001
  • Mobitel širi ponudbo storitev

    Ponudniki mobilne telefonije se vse bolj trudijo, da bi z novimi storitvami in rešitvami okrepili svojo ponudbo in prisotnost na trgu. Pri tem je zanimivo, da je vse več rešitev tesno povezanih s prenosom podatkov in ne zgolj govorno rabo sistema. Družba Mobitel je tako v začetku julija v svojem sistemu uspešno implementirala najnovejši Microsoftov strežnik Mobile Information Server 2001, ki omogoča dostop do elektronske pošte in drugih ključnih informacij shranjenih v priljubljenih poštnih strežnikih Exchange Server ter odjemalcih Outlook kar prek mobilnega telefona. To je hkrati tudi prvi plod tesnega sodelovanja med Mobitelom in družbo Microsoft, implementirana rešitev pa je ena prvih tovrstnih v Evropi in celo na svetu. Pri projektu je sodelovala tudi družba Eon.

    Objavljeno: 12.7.2001
  • Zaslon s kar 9.200.000 pikami

    IBM-u je uspelo izdelati izredno kvaliteten monitor LCD, ki pri diagonali 22 palcev nudi ločljivost kar 200 pik/palec (vsega skupaj je na zaslonu 9,2 milijona pik). Po proizvajalčevih trditvah lahko tak zaslon z oznako T220 prikaže 12-krat več podrobnosti kot običajni monitor, kakovost slike pa naj ne bi zaostajala dosti za navadno fotografijo. Visoka ločljivost med drugim omogoča spremljanje več kanalov v ločljivosti HDTV hkrati. Količine so zaenkrat še zelo omejene, visoka pa je tudi cena, ki znaša kar 22.000 dolarjev. Med konkurenci je še najbližje Toshiba, ki bo v drugi polovici leta začela prodajati 20,8 palčni monitor (z ločljivostjo 3200 x 2400 pik ali 7,68 milijona pik) za pičlih 3.000 dolarjev.

    Objavljeno: 12.7.2001
  • CA objavil tri nove izdelke za varnost

    Velikan programske opreme Computer Associates je na srečanju CA World v Orlandu objavil tri nove izdelke, pomembne za varnost. Prvi izdelek je eTrust Internet Access Solution Set, ki omogoča varen dostop po internetu za zaposlene, partnerje, dobavitelje in druge ožje skupine uporabnikov s podporo za šifriranje z zasebnimi ključi (PKI), digitalne certifikate in navidezna zasebna omrežja (VPN). Drugi paket, eTrust Defense Solution Set zagotavlja varnost pred virusi, raznovrstnimi vdori na vseh občutljivih točkah, tretji, eTrust Management Solution Set, pa omogoča boljše upravljanje varnostnih funkcij in ponuja enotni pogled na razprostranjeno dejavnost.

    Objavljeno: 11.7.2001
  • BrightStor za shranjevanje

    V duhu boljšega prepoznavanja množice izdelkov, ki jih ponujajo, so pri CA na konferenci CA World objavili prvi izdelek pod novo blagovno znamko - BrightStor Enterprise Backup. S tem izdelkom so prvič posegli na najvišjo raven zahtevnega shranjevanja za velike sisteme, kjer je doslej kraljevalo podjetje Veritas. Prepričani so, da bodo s svojo ponudbo resno spremenili podobo na tem zahtevnem in hitro rastočem trgu.

    Objavljeno: 11.7.2001
  • Priprave na pomnilniški standard DDR II

    Organizacija JEDEC, ki skrbi za sprejemanje standardov v polprevodniški industriji, je objavila prve specifikacije naslednje generacije pomnilnikov DDR. DDR II bo deloval s frekvencami do 533 MHz (sedanji DDR podpira takt 266 MHz) ter pri napetosti 1,8 V (danes DDR moduli potrebujejo 2,5 V). V predstavljenem dokumentu je zajet tudi izboljšan način delovanja DDR pomnilnikov prve generacije z delovnimi frekvencami 400 in 533 MHz. Prepustnost takega pomnilnika znaša 3,2 oziroma 4,3 GB/s, označen pa bo z oznakami PC3200 oziroma PC4300.

    Objavljeno: 11.7.2001
  • Hitrejši procesorji Transmeta

    Pri izdelovalcu procesorjev Transmeta so predstavili naslednjo generacijo varčnih procesorjev Crusoe, serijo 5800, ki naj bi bila po njihovih zagotovilih do 50% zmogljivejša in 20% varčnejša od predhodnikov. To jim je uspelo s prehodom z 0,18 na 0,13 mikronsko tehnologijo izdelave, zamenjali pa so tudi izdelovalca - prej je čipe za njih izdeloval IBM, sedaj pa podjetje Taiwan Semiconductor Manufacturing. Porabo energije dodatno znižuje tehnologija code morphing, ki omogoča dinamično prilagajanje delovne frekvence procesorja zahtevnosti izvajanih operacij. Trenutno najhitrejša s taktom 800 MHz različica stane 198 dolarjev v količinah po 1000 kosov, na voljo pa so tudi cenejše različice s 700, 733 in 766 MHz. Gigaherčno znamko naj bi dosegli v prvi polovici naslednjega leta.

    Objavljeno: 11.7.2001
  • Microsoft predstavil program "Pripravljeni za Windows XP"

    Da kupci ne bi čakali z nakupom novega računalnika do oktobra, ko izidejo Windows XP, so pri Microsoftu predstavili program >>pripravljeni za Windows XP<<, ki bo omogočil proizvajalcem računalnikov pripraviti svoje izdelke na novo različico operacijskega sistema.

    Objavljeno: 10.7.2001
  • Nokia 9210 Communicator z barvnim zaslonom in širokim naborom prilagojene programske opreme

    Nokia je poslala na tržišče novo različico svojega priljubljenega aparata Communicator, križanca med mobilnim telefonom in žepnim računalnikom. Nokia 9210 ima barven zaslon, zmore pošiljati in sprejemati fakse in elektronsko pošto, vključuje hiter prenos podatkov (HSDSC), deluje na obeh evropskih frekvenčnih območjih (900/1800), kot žepni računalnik pa ponuja tudi širok nabor programske opreme.

    Objavljeno: 10.7.2001
  • Seagate ponuja diske z vmesnikom USB

    Podjetje Seagate je začelo izdelovati dva nova zunanja diska - DiskStor 20 in 40, kjer številki tudi označujeta velikost v GB. Posebnost je povezava z računalnikom, ki poteka preko vmesnika USB. Diski pa za zdaj podpirajo le vmesnik USB 1.1, torej je najvišja hitrost prenosa podatkov 12 Mb/s (1,5 MB/s), čeprav diski v osnovi zmorejo več. Kljub temu Seagateovi predstavniki zatrjujejo, da je to dovolj za večino uporabnikov, navajajo pa tudi prednosti vmesnika USB 1.1 - enostavnost priključitve in razširjenost. Zaradi slednjega razloga se tudi niso odločili za vmesnik IEEE 1394 (FireWire), ki je res bistveno hitrejši (400 Mb/s), vendar tudi precej manj razširjen. Kasneje načrtujejo tudi uporabo hitrejšega vmesnika USB 2.0 (hitrosti do 480 Mb/s), vendar šele ko se bo ta uveljavil. DiskStor z velikostjo 20 GB enota stane 269, različica s 40 GB pa 349 dolarjev.

    Objavljeno: 10.7.2001
  • PGP Securty poslal na tržišče strežniško napravo za požarni zid, VPN in protivirusno zaščito

    Nova strežniška naprava e-ppliance podjetja PGP Security ponuja požarni zid, strežnik za navidezna zasebna omrežja in protivirusno zaščito, ki omogoča prepustnost 1 Gb/s podatkov.

    Objavljeno: 9.7.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji