• HP-jeve nove poslovne enote

  Po odločitvi o delitvi na dve ločeni podjetji Hewlett-Packard nadaljuje z notranjo reorganizacijo družbe. Računalniški del družbe se bo notranje razdelil na štiri enote, od katerih bo vsaka imela svojega direktorja. Oddelek Enterprise Business Unit bo skrbel za računalniške izdelke za poslovno rabo srednjega in visokega razreda, Personal System Unit za osebne računalnike in prenosnike, LaserJet/ThinkJet Unit za laserske tiskalnike, InkJet Unit pa za brizgalnike. Vsaka od enot bo imela zelo veliko svobode pri odločanju in sklepanju dogovorov z drugimi podjetji. Enterprise Business Unit se bo na primer lahko dogovarjal z drugimi ponudniki računalnikov PC pri projektih, pri katerih bo potrebna integracija osebnih in srednje velikih računalnikov. Hewlett-Packard bo tako deloval praktično kot krovno podjetje s štirimi neodvisnimi družbami.

  Objavljeno: 17.4.1999
 • Windows Media Technologies 4.0

  Microsoft se je podal v bitko za prevlado na področju prenosa glasbe po internetu. Nedavno so predstavili nova orodja in nov tip zapisa, s katerim nameravajo tekmovati s čedalje pomembnejšim zapisom MP3. Nova tehnologija se imenuje Media Technologies 4.0, delno pa gradi na dosedanjih pretočnih tehnologijah, ki smo jih srečali pri Microsoftovih večpredstavnih rešitvah.

  Objavljeno: 17.4.1999
 • Creative Nomad

  Potem ko je podjetje Diamond Multimedia predstavilo predvajalnik Rio PMP300 za posnetke MP3 in z njim poželo precej uspeha, na tržišče prihajajo novi izdelki. Med prvimi se je odzval Diamondov največji tekmec Creative Labs, ki je sredi aprila predstavil družino predvajalnikov z imenom Nomad.

  Objavljeno: 17.4.1999
 • Kitajska in kabelska omrežja

  Kitajska vlada je spoznala potencialno moč, ki jo imajo kabelska omrežja. Njena državna uprava za radio, film in televizijo ter kitajske kabelske televizijske postaje načrtuje ustanovitev državnega omrežja kabelskih televizij. Novo podjetje bi vladi omogočilo ponujanje telekomunikacijskih in televizijskih storitev po celotni državi. Natančnejših časovnih okvirjev niso objavili. V začetku lanskega leta je na bilo Kitajskem 756 kabelskih televizijskih postaj s 70 milijoni naročnikov. Neuradno pa menijo, da je število naročnikov lahko tudi za polovico višje.

  Objavljeno: 16.4.1999
 • Pisarna v Mercedesu

  IBM in Mercedes sta združila moči pri vgrajevanju visokih tehnoloških zmogljivosti v vozila. Rezultat je omejena serija novega dostavnega vozila Mercedes Benz V-Class, ki je opremljeno z IBM-ovo prenosno pisarno namesto druge vrste sedežev. V Nemčiji naj bi jih začeli prodajati maja, za druge države pa ni napovedi.

  Objavljeno: 16.4.1999
 • 3Com kupuje

  3Com Corp. je za 17,5 milijona dolarjev prevzel vse delnice francoskega Smartcode Technologie S.A., ki razvija in trži tehnologije za brezžični prenos podatkov in dostop v internet. V novem razvojnem centru za računalnike Palm v Montpellieru, kjer je sedež francoskega podjetja, bodo razvijali brezžične komunikacije za okolje Palm Computing, ki naj bi ga uporabljali tudi v mobilni telefoniji. Vodja 3Com-ove enote Palm Computing Platform Europe bo nekdanji vodilni človek Smartcoda Alain Molinie.

  Objavljeno: 16.4.1999
 • Zapestni GSM telefon

  Samsung je začel prodajati prvi zapestni CDMA telefon na svetu. Model SPH-WP10 je hkrati tudi najmanjši in najlažji telefonski terminal, saj z akumulatorjem vred tehta le 50 gramov. Ima tudi vso funkcionalnost digitalne ure. Korejci so s trženjem "telefonskih ur" prehiteli Japonce, ki so bili vodilni pri njihovem razvoju. Med tridesetimi funkcijami so tudi govorno izbiranje številk, imenik in vibracijsko zvonjenje. Proizvajalec zagotavlja poldrugo uro pogovora in 60 ur pripravljenosti z enim polnjenjem, pričakujejo pa, da bo SPH-WP 10 priljubljen zlasti med mladostniki.

  Objavljeno: 13.4.1999
 • Nova prekooceanska povezava

  Global Crossing s sedežem na Bermudih bo zgradil tretji podvodni optični kabel med ZDA in Evropo, vreden pol milijarde ameriških dolarjev. Tako bodo zadostili vedno večjemu internetnemu prometu med obema obalama Atlantika, ki raste okoli 80 % letno. Nova povezava naj bi začela delovati leta 2001 in bo 25-krat zmogljivejša od vseh obstoječih povezav čez Atlantski ocean. Omenjena družba gradi tudi povezave med severno in južno ameriško celino, medkrajevna omrežja na Japonskem in v Evropi ter podvodne povezave med Karibi in Srednjo Amerijo ter ZDA in Japonsko.

  Objavljeno: 13.4.1999
 • NEC in Siemens: skupni razvoj mobilne telefonije

  Največji japonski izdelovalec osebnih računalnikov NEC in tretji evropski izdelovalec telefonske opreme Siemens bosta združila moči pri razvoju in prodaji novih izdelkov s področja mobilne telefonije. Oblikovala bosta skupno podjetje s sedežem v Evropi z željo doseči 20 % tržni delež na področju mobilne telefonije po celem svetu. Njihovo sodelovanje bo omejeno na razvoj in prodajo W-CDMA opreme, kot so brezžične bazne postaje, kar pomeni, da pogodbenici izdelkov ne bosta skupaj proizvajali. NEC je za sodelovanje izbral Siemens, saj po ocenah vodilnih ljudi japonskega proizvajalca, Ericsson in Nokia dajeta vtis, da želita nastopati samostojno.

  Objavljeno: 12.4.1999
 • Alcatel: novi izdelki in storitve, manj služb

  Alcatelov odgovor na zahteve manjših uporabnikov za hiter dostop v splet je razširjena družina ADSL (Asynchronous Digital Subscriber Line) modemov, ki sedaj šteje pet članov. Trije novi Speed Touch modemi (Home, Pro in Office) lahko strežejo več osebnim računalnikom v domači pisarni ali manjšem podjetju. Pričakujejo, da bodo letos izdelali 800 tisoč tovrstnih modemov, kar je desetkrat več kakor lani. Dosedanja člana družine Speed Touch PC in Speed Touch USB sta imela lani 52 % tržni delež v Združenih državah Amerike, kjer so tudi lani zabeležili največjo rast prodaje.

  Objavljeno: 12.4.1999
 • Dell in omrežja SAN

  Pri Dellu se skušajo vse bolj uveljaviti tudi kot ponudnik izdelkov za podatkovna omrežja SAN (Storage Area Network). Z Microsoftom so razvili programski paket z imenom OpenManage Storage Consolidation, ki omogoča do štirim strežnikom dostop do skupnega diskovnega polja, povezanega prek optične povezave (FC-AL). Poleg tega je podjetje predstavilo tudi sestavne dele, potrebne za izgradnjo omrežja SAN. Sem sodijo optično stikalo PowerVault 50F, optični most PowerVault 35F in krmilnik za priklop podsistema na strežnik. Stikalo PowerVault 50F nudi precej večjo prepustnost podatkov, skupno kar 800 Mb/s, v primerjavi z navadnimi podatkovnimi vmesniki, ki segajo le do približno 100 Mb/s. Cena stikala bo 1350 dolarjev na podatkovna vrata, kar pa je še vedno za okrog 30 % manj kakor za podobne rešitve za sisteme Unix. Most PowerVault 35F omogoča postavitev diskovnega polja do 500 metrov stran od strežnikov in s tem zagotovimo dodatno varnost.

  Objavljeno: 9.4.1999
 • Intel Pentium III Xeon

  Kmalu po predstavitvi novega rodu procesorjev Pentium III je Intel osvežil tudi svojo ponudbo procesorjev, namenjenih rabi v strežnikih in zmogljivih delovnih postajah. Novi procesorji bodo nosili oznako Pentium III Xeon in so v tesnem sorodstvu z običajnimi Pentiumi III. Na voljo bodo v izvedbah s 500 in 550 MHz ter z različno velikimi drugostopenjskimi predpomnilniki, ki delujejo pri enaki hitrosti kakor jedro procesorja, 512 KB, 1 MB ali 2 MB. Intel predvideva, da bo do konca leta predstavil še 600 MHz Pentium III Xeon. Cene so zaradi zmogljivih predpomnilnikov ustrezno visoke in segajo od 931 dolarjev za 500 MHz model s 512 KB predpomnilnikom, do 3692 dolarjev za 500 MHz izvedbo z 2 MB predpomnilnikom. Cene za hitrejše različice pri 550 MHz še niso znane.

  Objavljeno: 9.4.1999
 • Intel dosegel dogovor s FTC

  Ob odmevnem procesu ameriškega javnega tožilstva proti Microsoftu je tožba tržne inšpekcije FTC proti družbi Intel, v kateri so proizvajalcu mikroprocesorjev očitali monopolno ravnanje, ostala nekoliko v senci. Toda proces se bo najbrž končal, še preden je pošteno začel, saj sta komisija FTC in družba Intel dosegla sporazum, ki je zadovoljiv za obe strani. Sodišče je potrdilo dogovor in tako je predmet dogovora prišel tudi v javnost. Intel je privolil, da ne bo spreminjal prodajnih pogojev ali grozil kupcem, s katerimi ima podjetje pravne spore glede intelektualnih pravic. Obvezal se je tudi, da ne bo skrival tehničnih informacij, s katerimi bi lahko diskriminiral posameznega partnerja. Zadržal pa bo pravico, da samostojno odloča o poslovnih dogovorih s strankami, vključno s tem, komu in kdaj bo razkrival svoje nove načrte. Tako je FTC ugodil pritožbam podjetij, kot sta Compaq in Intergraph, ki sta imela zaradi nakupa Digitala (Compaq) in spora glede intelektualnih pravic (Intergraph) težave z nakupom Intelovih izdelkov.

  Objavljeno: 9.4.1999
 • Inprise z novim vodstvom

  Na splošno presenečenje analitikov in drugih opazovalcev se je vodstvo podjetja Inprise (nekoč Borland International) ponovno zamenjalo. Brez napovedi sta podjetje zapustila predsednik in direktor Del Yocam, z njim pa tudi podpredsednica in finančna direktorica Kathleen Fisher. Upravni odbor podjetja, ki se je pred nekaj meseci razdelilo v dve samostojni enoti, Inprise in Borland.com, sta že prevzela v svoje roke James Weil in John Floisand. Yocam je v nekdanji Borland prišel leta 1996. Inprise je lansko leto sklenil s prometom 189 milijonov dolarjev in zaslužkom 8,3 milijona dolarjev, poleg tega pa so sklenili tudi strateško delovanje z družbo Oracle. Zaradi tega je zamenjava na vrhu še toliko bolj nenavadna.

  Objavljeno: 9.4.1999
 • Metacreations Bryce 4

  Podjetje Metacreations je predstavilo novo različico priljubljenega paketa za trirazsežno modeliranje in predstavitev pokrajin. Nova različica še utrjuje svoj vodilni položaj ter širi združljivost in povezljivost z drugimi programi. Bryce 4 podpira niz profesionalnih programov 3D, med katerimi so NewTekov LightWave, Metacreations Ray Dream Studio, Caligari trueSpace, in Infini-D.

  Objavljeno: 8.4.1999
 • Lotus Notes/Domino R5

  Lotus je po nekaj razvojnih različicah in manjši zamudi 1. aprila objavil končno (zlato) različico novega programskega paketa za skupinsko delo Lotus Notes/Domino R5, za katerega velja veliko zanimanje. Od začetka javnega dela razvojne faze je razvojne različice s spletnega strežnika pobralo kar 275.000 uporabnikov, zato pričakujejo dober začetek prodaje.

  Objavljeno: 8.4.1999
 • Tretja razvojna različica Windows 2000

  Po nepotrjenih podatkih je Microsoft nekaterim partnerjem napovedal, da bo tretja (in menda zadnja) razvojna različica operacijskega sistema Windows 2000 na voljo 21. aprila. S tem naj bi različico Beta 3 predstavili ravno sredi spomladanskega Comdexa, ki bo letos v Chicagu. Microsoft še vedno trdi, da bodo končno različico Oken 2000 predstavili konec letošnjega ali takoj v začetku naslednjega leta.

  Objavljeno: 8.4.1999
 • Microsoftov COOL

  Po vseh zapletih in sodnih procesih v zvezi s spletnimi brskalniki in javo Microsoft resno razmišlja, da bi ubral drugo pot. Po trditvah virov iz podjetja razmišljajo, da bi opustili nadaljnji razvoj prevajalnika Visual J++ in namesto njega ponudili povsem nov, visoko predmetno usmerjen programski jezik, ki bi imel nekatere značilnosti jave, vendar bil precej bolje povezan z operacijskim sistemom Windows 2000 in predmetnim modelom COM+. Microsoft sicer zanika, da bi opustil Visual J++, vendar se zaradi zapletov sprašuje, koliko inovacij lahko naredi z javo v okviru sedanjih pogojev rabe in izvedbe.

  Objavljeno: 8.4.1999
 • Novell Modesto

  Novell bo v kratkem razkril svoje načrte za novi 64-bitni operacijski sistem, ki bo deloval na 64-bitnih Intelovih procesorjih Merced. Operacijski sistem, ki nastaja pod delovnim imenom Modesto, bo zasnovan popolnoma od začetka, zgrajen pa bo kot modularni sistem, ki se ga prilagodi za specifično uporabo. Predvsem bodo spremenili drugačen programski vmesnik, ki bo omogočal hitrejše izvajanje namenskih programov v strežniku. Modesto bo imel vgrajen javanski navidezni stroj, s katerim bo mogoče v strežniku poganjati programe v javi. Operacijski sistem bo obenem nazaj združljiv z operacijskim sistemom Netware, vključno z namenskimi programi, napisanimi za storitve NDS (Novell Directory Services) in NSS (Novell Storage Services). Kljub temu da je Novell o namerah za 64-bitni operacijski sistem spregovoril že pred časom, so šele zdaj začeli z glavno fazo razvoja, tudi zaradi zamude, ki jo ima Intelov Merced. Po sedanjih ocenah bo Modesto pripravljen sredi leta 2000.

  Objavljeno: 8.4.1999
 • Computer Associates kupuje družbo Platinum

  Computer Associates (CA), eden največjih proizvajalcev programske opreme, je objavil načrte za nakup podjetja Platinum Technology, enega izmed glavnih ponudnikov orodij in storitev na področju podatkovnih skladišč, orodij za zbirke podatkov in sistemov za računalniško podprto učenje. CA vidi sinergijo med tehnologijo, ki jo nudi Platinum, in svojo predmetno usmerjeno zbirko podatkov Jasmine, ki bi tako dobila močna orodja za rudarjenje podatkov.

  Objavljeno: 8.4.1999
 • Težave z identifikacijsko številko

  Intel ima precejšnje težave s svojo identifikacijsko številko Pentium Serial Number (PSN), ki so jo prvič vgradili v nove procesorje Pentium III. Povzročila je precejšnje ogorčenje med zagovorniki pravic do zasebnosti, ki zahtevajo, da Intel opusti tak sistem označevanja. Dodatnega olja na ogenj je prilila vest, da je kar nekaj podjetij in posameznikov uspešno predrlo v Intelovo zaščito, ki omogoča vklop ali izklop objave te številke, s čimer je omajana prvotna trditev, da je Intel poskrbel za varen programski izklop oddajanja številke. IBM se je medtem že odločil, da Intelove identifikacijske številke ne bo podprl in bo možnost blokiral na ravni strojne opreme.

  Objavljeno: 8.4.1999
 • Casio Cassiopeia E-15 in E-100

  Casio se je na 3Comovo predstavitev ročnih računalnikov Palm V odzval z novimi modeli iz družine računalnikov Cassiopeia E. Prva novost je model Cassiopeia E-15, ki je bolje opremljen in predvsem tanjši ter lažji od predhodnika E-10. Debel je le 1,5 cm, tehta pa 180 gramov. Računalnik je zasnovan na hitrejšem procesorju NEC VR4111 s frekvenco 69 MHz, že osnovni model pa ima vgrajen 16 MB RAM. Zaslon uporablja tehnologijo FSTN in omogoča prikaz 16 sivinskih odtenkov - več kakor dosedanji sivinski ročni računalniki. Kakor drugi žepni računalniki z Windows CE ima vgrajeno enoto PC Card, zaporedni in infrardeči vmesnik, zvočnik ter mikrofon. Računalniku je priložena bogata zbirka dodatnih programov, med katerimi je tudi program za izmenjavo podatkov z ročnimi računalniki Palm V. Druga novost je ročni računalnik Cassiopeia E-100, ki je prvi Casiov računalnik z okoljem Windows CE in barvnim zaslonom.

  Objavljeno: 8.4.1999
 • Tvorec virusa Melissa prijet

  V majhnem mestu v ameriški zvezni državi New Jersey so oblasti le teden dni potem, ko je svet preplašil virus Melissa, prijele osumljenega krivca, 30-letnega Davida Smitha. David Smith je bil zaposlen kot omrežni programer, virus pa je menda imenoval po neki striptizeti. Zakaj je napisal virus in ga poslal v svet, s tem pa povzročil velikansko škodo in veliko strahu, zaenkrat ni znano. Smith je trenutno na prostosti, saj so ga proti varščini 100.000 dolarjev izpustili. Če pa bo obsojen, mu grozi do 40 let zapora in 480.000 dolarjev denarne kazni.

  Objavljeno: 8.4.1999
 • LinuxWorld

  Mnogi menijo, da je bila letošnja konferenca LinuxWorld, ki se je na začetku marca odvijala v mestu San Jose v Kaliforniji, prelomna za nadaljnji razvoj in uspeh operacijskega sistema Linux. Številna velika podjetja so najavila podporo in prenos programske opreme v Linux, s čimer neposredno priznavajo njegov pomen in možnosti. Med najbolj navdušenimi podporniki je zagotovo podjetje Corel, ki je na LinuxWorldu razkrilo načrte o prenosu priljubljenih programov v Linux. Potem ko so lani pripravili, objavili in prodali svoj prvi računalnik, lahki odjemalec z Linuxom, so se letos usmerili predvsem na programsko opremo. Najbolj zanimiva je gotovo novica, da nameravajo za Linux razviti lasten grafični vmesnik, po zgledu tistih v sistemih Windows in MacOS, in ga prodajati kot novo različico (distribucijo). Podrobnosti še niso znane, izdelek pa bo pripravljen še pred koncem letošnjega leta. Corel v okviru tega projekta pripravlja tudi tehnologijo z imenom Wine, ki omogoča poganjanje programov Windows v okolju Linux. Na konferenci so prikazali preglednico Quattro Pro za Windows, ki je delovala v oknu v Linuxu. Poleg tega so pri Corelu potrdili, da nameravajo za okolje Linux pripraviti nove različice svojih paradnih izdelkov: WordPerfect Office 2000, Corel Draw 9 in Corel Photo-Paint 9. Na voljo bodo predvidoma naslednje leto. Neprofitna organizacija KDE, znana po uporabniškem vmesniku K Desktop Environment (KDE), je napovedala, da namerava za svoj grafični vmesnik pripraviti komplet poslovnih namenskih programov, ki ga bodo imenovali Koffice. Program bo temeljil na tehnologiji in vmesniku CORBA.

  Objavljeno: 7.4.1999
 • 3D Studio Max 3.0

  Po predstavitvi nove različice paketa AutoCAD 2000 so pri Autodesku poskrbeli za presenečenje tudi v oddelku za animacijo. Sredi marca so najavili nakup podjetja Discreet Logic, znanega proizvajalca paketa Lightscape in številnih učinkov za 3D Studio Max. To je tudi največji nakup v zgodovini podjetja Autodesk, ocenjen na 410 milijonov dolarjev. Ob nakupu so se odločili, da bodo svojo novo družbo združili z oddelkom Kinetix, oboje pa preimenovali v Diskreet.

  Objavljeno: 7.4.1999
 • Asymetrix Toolbook II 7.0

  Podjetje Asymetrix je predstavilo sedmo različico večpredstavnega razvojnega paketa, ki je v zadnjem času namenjen predvsem izdelavi izobraževalnih programov. Nova različica prinaša predvsem nove tehnologije za uporabo v internetu, kot sta podpora za jezika DHTML in Javascript, s čimer lahko dosežemo v spletu enako funkcionalnost kakor pri dosedanjih večpredstavnih programih na ploščah CD-ROM. Toolbook II 7.0 prinaša tudi podporo za jezik XML in izboljšano povezljivost z zbirkami podatkov. Spremenjen je uporabniški vmesnik, ki omogoča hitrejši dostop do pogostih operacij. Nova različica ima še večje število predlog za izdelavo učnega gradiva, Asymetrix pa prilaga programu tudi čez 1000 primerov. Program bo v prodaji predvidoma pred poletjem.

  Objavljeno: 7.4.1999
 • Citrix MetaFrame 1.8

  Citrix je predstavil novo različico strežnika MetaFrame, ki omogoča uporabo okolja Windows NT z lahkimi odjemalci in Windows terminali. Nova različica ima podporo za nove tipe odjemalcev, razširjeno orodje za nadzor delovanja, boljše združevanje z namizjem v okolju Windows (podpira kombinacije tipk Alt-Tab in druge), hiter preklop med krajevnim in oddaljenim namizjem ter boljšo podporo za delovanje v raznolikih omrežnih okoljih. Odjemalci se lahko odslej samodejno posodabljajo. Citrix Network Neigborhood je nov modul, ki omogoča namestitev programov v oddaljene strežnike in tako poenostavlja razpečevanje programske opreme, ne da bi za to moral skrbeti končni uporabnik. Orodje za nadzor strežnikov Citrix odslej podpira strežniške farme ter dostop do strežnikov zunaj osnovnega omrežja. Ob izpadu osnovnega strežnika se program uporabnika samodejno preveže na rezervnega.

  Objavljeno: 7.4.1999
 • Iridium v težavah?

  Konzorcij Iridium ne dosega želene rasti naročnikov in zato so banke, ki naj bi mu odobrile kredit, vreden 800 milijonov dolarjev, rok, v katerem mora dokazati, da bo dosegel zahtevani dohodek (4 milijone dolarjev) in število naročnikov (52 tisoč), podaljšale za 60 dni. V Iridiumu za neuspeh krivijo predvsem zamude pri dobavi telefonov in pozivnikov ter odsotnost ustreznega prodajnega kadra, zato je utemeljeno pričakovati, da bodo izdelali skromnejše poslovne načrte, ki jih bodo predložili kreditodajalcem.

  Objavljeno: 5.4.1999
 • Polet Globalstarjevih satelitov

  Iz kazahstanskega izstrelišča Bajkonur so 15. marca na hrbtu ruske rakete Soyuz-Icare v vesolje poleteli štirje sateliti sistema Globalstar. Le-ta naj bi s trženjem storitev začel septembra letos, dobro leto pozneje od neposrednega tekmeca Iridium. Predhodna izstrelitev enakega števila Globalstarjevih satelitov je bila uspešno opravljena 9. februarja iz istega izstrelišča.

  Objavljeno: 5.4.1999
 • Kazen za neučinkovito telefonijo

  Brazilsko pravosodno ministrstvo bo verjetno zaradi neustreznih storitev z visokimi denarnimi kaznimi kaznovalo telekomunikacijska operaterja, ki delujeta v Rio de Janeiru in Sao Paolu. To je posledica številnih pritožb tamkajšnjih prebivalcev zaradi počasnih storitev, pretirane birokracije in izpadov omrežja. Pravosodni minister grozi, da bosta v primeru vnovičnih pritožb operaterja ostala tudi brez dovoljenj.

  Objavljeno: 5.4.1999
 
 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji