• Kamera 3Com HomeConnect PC

  3Com je predstavil prvo digitalno kamero, ki je namenjena za izgradnjo videokonferenčnih sistemov. Kamera HomeConnect PC Digital Camera je opremljena z vmesnikom USB, kar omogoča preprosto priključitev na računalnik. Med posebnosti sodi razmeroma dolg priključni kabel, ki nam dovoljuje, da kamero brez težav prenašamo po prostoru. Zanimivo je tudi samodejno prilagajanje kamere različnim svetlobnim pogojem, s čimer zagotavlja vselej kakovostno sliko. S tipko na vrhu naprave lahko zajamemo posamezne slike Kamera je združljiva s standardom H.323. Cena je 150 dolarjev.

  Objavljeno: 30.5.1999
 • MathType 4

  Podjetje Design Science je predstavilo novo različico matematičnega urejevalnika MathType, ki ga mnogi poznajo tudi kot matematični urejevalnik, vgrajen v pisarniške programe podjetij Microsoft in Corel. Novi MathType 4 je vrhunski primerek urejevalnika s podporo za matematično notacijo. Nova različica ima na stotine dodatnih matematičnih in tehničnih simbolov, podporo za tiskanje v barvah, podporo za izvoz v programe TeX, LaTeX in spletni zapis MathML. MathType je sploh prvi komercialni izdelek s podporo za MathML in s tem predstavitev matematičnih izrazov v svetovnem spletu. Podporo za MathML sta že napovedali proizvajalca spletnih brskalnikov Microsoft in Netscape. Cena novega paketa je 129 dolarjev, za akademsko rabo pa 99 dolarjev. Na voljo je za okolja Windows 95/98/NT, kmalu pa bo na voljo tudi podobna različica za okolje MacOS.

  Objavljeno: 30.5.1999
 • Novi Novell NDS 8 tudi za Linux

  Ob trenutni priljubljenosti Linuxa je bilo najbrž le vprašanje časa, kdaj bo podporo za ta operacijski sistem najavil tudi Novell, eden izmed poglavitnih ponudnikov omrežnih operacijskih sistemov. Podjetje je podporo za Linux najavilo sočasno s predstavitvijo nove različice imeniškega sistema Novell Directroy Services (NDS) 8.0, ki prinaša še večjo stopnjevano nadgradljivost in razširljivost kakor dosedanje izvedbe NDS-a. Novell je uspešno prikazal imeniški sistem NDS, v katerem je bilo čez milijardo zapisov, tako da je primeren tudi za največje informacijske sisteme, in zaradi združljivosti s protokolom LDAP v3 tudi za vodenje uporabnikov in drugih sredstev v internetnih strežnikih. Novell bo NDS 8 do konca leta prenesel tudi v okolje Linux, tako da bo mogoče z obstoječimi orodji nadzirati in upravljati tudi strežnike in delovne postaje Linux. Poleg tega je NDS na voljo za operacijske sisteme Novell Netware, Microsoft Windows NT, Sun Solaris in druge. Novell tako uspešno tekmuje z Microsoftom in njegovim imeniškim sistemom Active Directory, ki bo prvič predstavljen v okolju Windows 2000. S podporo za široko paleto okolij so pri Novellu zgradili podporni mehanizem za poslovno rabo, ki pod skupno streho združuje različne tehnologije in ni vezan na eno samo okolje.

  Objavljeno: 30.5.1999
 • 3Comov agent za Transcend

  3Com razvija posebno različico agenta za nadzorniški sistem Transcend, s katerim bo mogoče omrežno nadzorovati ročne računalnike Palm. S priljubljenostjo ročnih računalnikov je začela naraščati tudi raba teh naprav v poslovne namene in potreba po nadzoru. 3Com se je prvi odločil, da za ročne računalnike zagotovi enako podporo kakor pri drugih omrežnih napravah.

  Objavljeno: 29.5.1999
 • Microsoft kupuje Cable&Wireless Communications

  Microsoft se pogaja o nakupu pomembnega deleža (do 30 %) podjetja Cable & Wireless Communications, ki je v večinski (53 %) lasti matičnega podjetja Cable & Wireless. Vrednost nakupa ocenjujejo na 4 milijarde dolarjev. Z operacijo bi Microsoft pridobil delež v vseh treh največjih britanskih kabelskih operaterjih (Telewest Communications, CWC in NTL), ki ponujajo televizijske in telefonske storitve - vsak od njih v približno tretjini Velike Britanije. Poznavalci ocenjujejo, da bi ta nakup lahko sprožil združitev treh britanskih operaterjev. Cable & Wireless razmišlja o prodaji CWC kot del strategije, ki načrtuje opuščanje potrošniških storitev in razširitev hitrih poslovnih telekomunikacijskih storitev.

  Objavljeno: 29.5.1999
 • Pregledovalnik SolidWorks

  Podjetje SolidWorks Corporation je predstavilo pregledovalnik SolidWorks datotek (delov in sestavov 3D ter delavniških načrtov 2D). Javanski pregledovalnik teče krajevno ali prek interneta na kateremkoli javanskem navideznem stroju (JVM), ki uporablja program Java 3D API in JVM 1.2. Enostavna uporaba zmogljivosti interneta omogoča sodelavcem zunaj konstrukcijskih ekip, kot so vodstvo, delavci v obratu, nabavni in komercialni službi ali tretjim osebam, pregledovanje inženirske dokumentacije, ki je bila izdelana v SolidWorksu, v katerikoli fazi izvedbe.

  Objavljeno: 29.5.1999
 • HP objavil programski standard e-speak

  E-speak je nov programski standard za komunikacijo elektronskih naprav po internetu. Njegov osnovni namen je omogočiti izvajanje interaktivnih (on-line) storitev prek več spletnih mest hkrati. Hewlett-Packard je napovedal, da bosta objavljeni standard in njegova programska koda dostopna brezplačno, saj želijo e-speak uveljaviti kot splošen standard. Prve poskuse bodo izvajali v sodelovanju s finsko bančno skupino Okobank Group. Le-ta bo e-speak uporabljala za razvoj novih storitev, ki bodo strankam omogočile opravljanje bančnih storitev z uporabo računalnikov in mobilnih telefonov.

  Objavljeno: 29.5.1999
 • Prenos glasu po GPRS

  Podjetje Lucent Technologies je napovedalo novost z imenom Packet GSM. Po njihovih besedah gre za prvo obliko storitve po standardu GPRS (General Packet Radio Service), ki poleg prenosa podatkov omogoča še prenos glasu. Primerna naj bi bila predvsem za prenos večpredstavnih vsebin, kakršne so video posnetki. Tehnologija GPRS je bila prvotno namenjena le prenosu podatkov, zato v Lucent Technologies menijo, da gre za pomemben mejnik.

  Objavljeno: 29.5.1999
 • Procesor AMD K7 pri 1 GHz

  AMD je na svoji vsakoletni konferenci vlagateljev predstavil prototipni računalnik, ki je deloval z bodočim procesorjem AMD K7 pri hitrosti 1 GHz. Hitrost so dosegli z uporabo posebnega sistema za hlajenje Super-G, ki so ga razvili pri podjetju KryoTech.

  Objavljeno: 29.5.1999
 • WordPerfect 8 za Linux

  Od konca lanskega leta, ko je Corel objavil brezplačno različico WordPerfecta 8 za okolje Linux, je ta urejevalnik v svoj računalnik preneslo več kakor milijon uporabnikov. Ta podatek je po mnenju Corela najboljši dokaz, da tržišče Linux ni več majhno in da je strateška usmeritev družbe pravilna.

  Objavljeno: 29.5.1999
 • Microsoft se uveljavlja v mobilni telefoniji

  Microsoft ima jasne namene zavladati tudi pri brezžičnem dostopu v internet. To dokazuje nakup 4,25 % deleža operaterja mobilne telefonije Nextel Communications, vreden 600 milijonov dolarjev. Nextelove poslovne stranke bodo poslej imele možnost dostopa v internet prek mobilnih telefonov, Microsoft pa bo svoji programski opremi lažje utrl pot v nove naprave, svojemu omrežju MSN pa do večjega števila uporabnikov. V Microsoftu ocenjujejo, da bo že naslednje leto prodaja mobilnih telefonov presegla prodajo prenosnih računalnikov. Nextel in Microsoft bosta sodelovala tudi pri oblikovanju tehnologije brskalnikov za mobilne telefone. Zanimivo je, da Nextel že od februarja sodeluje z Microsoftovim tekmecem Netscape (sedaj enota ponudnika America Online) pri izvajanju podatkovnih storitev. Microsoftov novi poslovni dogovor bo obenem resna grožnja zavezi Symbian, ki z istim namenom združuje znane proizvajalce mobilnih telefonov Motorola, Ericsson in Nokia ter britanskega proizvajalca žepnih računalnikov Psion.

  Objavljeno: 28.5.1999
 • Cenejši internetni telefoni

  Polprevodniška tehnologija Phone-on-a-Chip omogoča izdelavo prilagodljivega čipa, ki ga bo proizvajalec Lucent začel tržiti proti koncu leta. Cena internetnih telefonskih naprav bo tako iz sedanjih 250 znižana na 150 dolarjev, saj po njihovih besedah največ tovrstnih naprav danes vsebuje pet čipov. V začetku bodo novi telefoni zahtevali dva čipa, z nadaljnjim razvojem tehnologije pa le še enega. Večanje števila funkcij na manjšem številu čipov je vodilni dejavnik pri pocenitvah naprav, kar se je zlasti izkazalo pri mobilnih telefonih.

  Objavljeno: 28.5.1999
 • Olivetti prevzema Telecom Italia

  Olivetti nadzoruje vedno večji delež Telecoma Italia in je postal njegov največji lastnik. Olivetti si je želel prevzeti dve tretjini nekdanjega telekomunikacijskega monopolista, naknadno pa so vodilni ljudje nekdanjega izdelovalca pisalnih strojev napovedali, da so se pripravljeni zadovoljiti že s 35 %. Sklenjeni sovražni prevzem pomeni tudi takojšnji odstop dosedanjega vodilnega človeka italijanskega Telecoma Franca Bernaba. Prvi človek Olivettija Roberto Colaninno ne skriva svojih želja, da bi prevzel krmilo Telecoma Italia. Namere nemškega Telekoma o združitvi s Telecom Italia tako postajajo vedno teže izvedljive. Tega se prav gotovo veseli France Telecom, ki bi ob morebitni združitvi na trgu telekomunikacijskih storitev precej izgubil na pomenu in moči. Avstrijska vlada prav tako ni kazala pretiranega navdušenja nad združevanjem, saj bi nesojena italijansko-nemška naveza nadzorovala pomemben del avstrijske stacionarne telefonije in še večji delež tamkajšnje mobilne telefonije. Združitvi nasprotuje tudi italijanska vlada, ki je zaskrbljena zaradi visokega (72 %) deleža nemške države v Deutsche Telekomu. Za primerjavo, italijanska vlada ima v svoji lasti le 3,4 % Telecoma Italia. Deutsche Telekom vendarle ostaja prisoten v Italiji, saj ima pomemben delež v novem operaterju stacionarne in mobilne telefonije Wind. Italijanski solastniki pa so nezadovoljni s poslovanjem Nemcev in so že sprožili nekaj pravnih postopkov zoper njih. Med posrednimi zmagovalci takega razpleta dogodkov bo nemški Mannesmann, operater nemškega GSM omrežja D2 in večinski lastnik četrtega avstrijskega koncesionarja mobilne telefonije tele.ring, ki bo okrepil svojo navzočnost na italijanskem telekomunikacijskem prizorišču. Olivetti bo zaradi prevzema Telecoma moral prodati svoj delež v podjetju Infostrada, ki se ukvarja s stacionarno telefonijo, prav gotovo pa se bo isto zgodilo tudi z njihovim deležem operaterja mobilne telefonije Omnitel, v obeh primerih pa naj bi kupec bil prav Mannesmann.

  Objavljeno: 23.5.1999
 • Oglaševanje v internetu

  Po izsledkih raziskave družbe Intermedia Advertising Solutions iz New Yorka se je število oglasov v svetovnem spletu v zadnjem letu povečalo za 90 %. Za oglaševanje je bilo porabljenih nekaj več kakor milijarda dolarjev. Med oglaševalci so še vedno v ospredju računalniška podjetja, vendar je njihov tržni delež padel iz 50,5 na 44,7 %. Po dejavnostih je največjo rast oglaševanja mogoče opaziti v medicini (387 %), prodajalcih (236 %) in turizmu (135 %). Oglaševanje je zelo koncentrirano, saj je 50 največjih spletnih strežnikov imelo skupno za okrog 965 milijonov dolarjev oglasov - kar 93 % vseh. Med podjetji so največ za oglase v internetu porabili Microsoft (35 milijonov dolarjev), IBM (29 milijonov dolarjev), Compaq (16 milijonov dolarjev), General Motors (13 milijonov dolarjev), sledijo pa Excite, Infoseek, AT&T, HP, Barnes&Noble in Datek Securities).

  Objavljeno: 20.5.1999
 • Optični nosilec s 40 GB

  Po 18 mesecih razvoja je podjetje Maxoptix najavilo novo tehnologijo za zapisovanje na magnetno-optične nosilce, ki obljublja precej večjo pomnilniško kapaciteto kakor v doslej uporabljenih izdelkih. Nova tehnologija z imenom Optical Super Density (OSD) bo omogočila shranjevanje do 20 GB podatkov na stran nosilca, to pomeni 40 GB, če uporabimo obe strani magnetno-optičnega nosilca. Z večjo gostoto zapisa so povečali tudi hitrost prenosa podatkov, ki zdaj lahko dosega 15 MB/s, poleg tega pa podpira neposredno prepisovanje podatkov (specifikacija LIM-DOW). Ob vsem tem so Maxoptixovi inženirji ohranili zanesljivost delovanja in hrambe podatkov, ki sta bili doslej glavni prednosti teh naprav. Zanimiva je tudi napovedana cena, saj naj bi novi rod enot predvidoma stal le okrog 700 dolarjev. Maxoptix je novo tehnologijo že predstavil v obliki delujočih prototipov, množično proizvodnjo pa napovedujejo za začetek naslednjega leta.

  Objavljeno: 20.5.1999
 • Reorganizacija Suna

  Podjetje Sun za poletje pripravlja reorganizacijo dela družbe, ki se ukvarja z razvojem in izdelavo programske opreme. Sedanje tri oddelke bodo združili v en sam oddelek, ki ga bo vodil Alan Baratz, dosedanji vodja oddelka za javo. Novi oddelek z imenom Software Products and Platforms Division se bo ukvarjal z razvojem jave, operacijskih sistemov Solaris in programske podpore za vgradne (embedded) sisteme.

  Objavljeno: 20.5.1999
 • CS.Gala

  Virusi se s skriptnimi jeziki postopoma širijo v vse več programov, ki vsebujejo avtomatizacijo. Strokovnjaki ruskega laboratorija Kaspersky Lab so našli prvi makro virus, ki okuži datoteke in se zna podvojiti v znanem risarskem programu Corel Draw. Novi virus "CS.Gala" je sicer razmeroma neškodljiv, vendar zna okužiti druge skriptne datoteke.

  Objavljeno: 20.5.1999
 • Intel Pentium III 550 in mobilni Celeron 366

  Intel je ponovno prenovil svoje družine procesorjev in predstavil hitrejše različice modelov Pentium III ter Celeron. Slednji so namenjeni rabi v prenosnih računalnikih. Prva novost je 550 MHz Pentium III, s čimer je ta model postal najhitrejši Intelov procesor v redni prodaji. Procesor ima enake lastnosti kakor dosedanji modeli Pentium III, le da je njegova frekvenca za 10 % višja. Precej višja je razlika med novim modelom in najhitrejšim 450 MHz procesorjem Pentium II. Pri procesorsko intenzivnih operacijah 3D je tako novinec hitrejši za do 108 % v primerjavi s prej omenjenim Pentiumom II. Priporočena cena novega modela je 744 dolarjev.

  Objavljeno: 19.5.1999
 • Red Hat Linux 6.0

  Podjetje Red Hat je, tako kakor je bilo napovedano, predstavilo novo različico distribucije operacijskega sistema Linux. Glavne novosti paketa Red Hat Linux 6.0 so podpora za večprocesorske sisteme, vključitev dveh grafičnih vmesnikov, izboljšave v podpori za strojno opremo, lažja namestitev ter novi spremni programi. Nova različica temelji na jedru Linux 2.2, tako da podpira datotečne strežnike z enim, dvema ali štirimi procesorji. Poleg tega so pri Red Hatu poskrbeli za podporo za diskovne krmilnike RAID in vročo zamenjavo diskov, s čimer so še izboljšali vlogo sistema kot operacijskega sistema za strežnike. Precej je izboljšana namestitev, ki vsebuje modul Red Hat Package Manager, s katerim hitro namestimo sistem na novo ali posodobimo dosedanje različice. Red Hat Linux 6.0 podpira tudi samodejno posodabljanje sistema prek svetovnega spleta. Podjetje prvič ponuja tudi brezplačno 30-dnevno podporo za namestitev sistema. Uporabniki novega sistema lahko izbirajo med dvema grafičnima vmesnika: Gnome in KDE. V paketu je tudi niz dodatnih programov za rabo v internetu, poslovnih in drugih programov. Med novejšimi omenimo Star Office, Applixware in IBM ViaVoice. Novost je tudi podpora za kartice PCMICA, kar nudi možnost uporabe sistema na prenosnih računalnikih. Cene novega sistema se gibljejo med 40 in 80 dolarji, na voljo pa je tudi na proizvajalčevem spletnem naslovu.

  Objavljeno: 19.5.1999
 • Novell BranchManager for NT

  Novell je orodja za povezavo omrežnih operacijskih sistemov Novell Netware in Windows NT združil v nov komplet, ki so ga poimenovali BranchManager for NT. Paket vsebuje odjemalec za imeniški sistem NDS for NT 2.01, orodje za razpečevanje namenskih programov ZENworks 1.1, nadzorniški dodatek ManageWise Agent for Windows 2.6 in sistem za zagotavljanje varnih povezav BorderManager Authentication Services 3.0. Komplet omogoča zelo tesno povezovanje okolji Netware in Windows NT pa tudi omrežno podprtih naprav, recimo omrežnih stikal družbe Lucent. Stane okrog 10.000 dolarjev za strežnik Windows NT in pet odjemalcev. Cena za dodatne odjemalce je 50 dolarjev.

  Objavljeno: 19.5.1999
 • Veliko prostora za malo denarja

  Ob vedno večjih diskih, med katerimi jih vse več presega velikost 10 GB in postoma celo 20 GB, se pojavljajo težave z izdelavami varnostnih kopij. Optični nosilci so v večini primerov dragi, obenem pa precej manjši od diskov, s tem pa manj primerni za avtomatizirano varovanje podatkov. Tračne enote s takimi velikostmi so na voljo, vendar so bile doslej cene precej visoke. Rešitev ponuja podjetje OnStream. Nedavno so začeli prodajati dva nova izdelka z veliko prostora za podatke in razmeroma nizko ceno. Tračna enota SC30 nudi prostor za 30 GB podatkov na kaseto ob uporabi stiskanja podatkov. Na voljo je v izvedbah z vmesniki EIDE in SCSI ali kot zunanja enota za priključitev prek vzporednega vmesnika, cene pa se gibljejo med 300 in 500 dolarji. Kdor potrebuje še več, si lahko omisli enoto SC50, ki zmore shraniti na eno kaseto do 50 GB podatkov. Enota je na voljo z vmesnikom SCSI, stane pa 700 dolarjev. Cene trakov so 40 dolarjev za kaseto s 30 GB in 50 dolarjev za tako s 50 GB. Tračne enote uporabljajo tehnologijo ADR (Advanced Digital Recording), ki so jo razvili pri Philipsu, med posebnosti pa sodi sistem, ki preverja pravilnost zapisa podatkov med samim zapisovanjem. Veliko zmogljivost dosegajo z zapisovanjem podatkov v osem ločenih podatkovnih kanalov. Tračne enote uporabljajo mehanizem s spremenljivo hitrostjo vrtenja traku, kar blagodejno vpliva na trajnost podatkovnih trakov, zna pa se tudi prilagoditi hitrosti prenosa podatkov med računalnikom in enoto. Hitrost zapisovanja se tako giblje med 60 do 120 MB na minuto.

  Objavljeno: 19.5.1999
 • Kako nevarni zvočniki

  Podjetje Jerovšek Computers je včeraj sklicalo novinarsko konferenco, na kateri so pojasnili vse zaplete in dogodke v zvezi s "smrtno nevarnimi zvočniki". Podali so kronologijo dogajanja in pojasnili svoje poteze, s katerimi skušajo vsaj nekoliko popraviti storjeno poslovno napako. Na novinarski konferenci je bil prisoten tudi direktor SIQ Igor Likar, ki je ponovno povedal strokovne utemeljitve, zakaj zvočniki ne ustrezajo standardu, odgovarjal pa je tudi na vprašanja iz javnosti.

  Objavljeno: 19.5.1999
 • Podvodna komunikacijska omrežja

  Projekt Oxygen obsega načrte za svetovno omrežje podvodnih optičnih kablov. Prva faza omrežja, ki naj bi jo končali do sredine leta 2003, zajema 168 tisoč kilometrov optičnih kablov s 96 vstopnimi kopenskimi točkami v 75 državah. Ocenjena prepustnost podvodnega dela omrežja naj bi dosegala tudi 2560 Gb/s. Omrežje bodo začeli postavljati že letos, prve hrbtenice pod Atlantskim in Tihim oceanom pa naj bi začele delovati čez dve leti. V prestolnici Združenih držav Amerike je potekalo drugo letno informacijsko srečanje tega projekta. Povabilu se je odzvalo 440 udeležencev, predstavnikov 275 operaterjev iz 115 držav, ki so se lahko seznanili z najnovejšimi tehničnimi in komercialnimi podatki o bodočem omrežju.

  Objavljeno: 18.5.1999
 • Delnice Delta Three bodo naprodaj

  RSL Communications bo predvidoma v drugi polovici leta dal v javno prodajo petinski delež podružnice za internetno telefonijo Delta Three. Menijo, da je sedaj pravi čas za prodajo delnic ponudnika internetne telefonije, saj le-ta ne povezuje več le osebnih računalnikov temveč tudi običajne telefonske naročnike, kakovost pogovora po internetnih povezavah pa je že primerljiva s tisto na najboljših mobilnih telefonih. RSL Communications ima pravni sedež v mestu Hamilton na Bermudskih otokih, izvršilni sedež pa v New Yorku; prodajajo telefonske in internetne storitve po vsem svetu. Vodilni mož družbe RSL je Leonard Lauder, ki ima isti položaj hkrati tudi pri največjem ameriškem izdelovalcu kozmetike Esteé Lauder. Delta Three je izraelsko podjetje s sedežem v Jeruzalemu, ki svoje storitve internetne telefonije prav tako ponuja po vsem svetu.

  Objavljeno: 18.5.1999
 • Novi operaterji pri severnih sosedih

  Madžarska je februarja objavila razpis za tretjega in četrtega operaterja mobilne telefonije. Koncesija bo veljavna 15 let in bo stopila v veljavo pol leta po podpisu koncesijske pogodbe za omrežje GSM 900 in za GSM 1800. Pričakujejo, da bodo tako spodbudili tržno tekmo na Madžarskem in povečali število tamkajšnjih uporabnikov GSM s sedanjega milijona (10 % prebivalstva) na dva milijona in pol. Zanimanje za razpis je kar veliko, zato se je oblikovalo več podjetij, ki se nameravajo prijaviti. AirTouch Europe, enota največjega ameriškega operaterja mobilne telefonije AirTouch Communications, bo imela največji delež v podjetju, katerega lastniki bodo še nemški RWE Telliance, Antenna Hungaria in madžarska pošta. Američani imajo delež v telekomunikacijah 13 držav, Madžarsko pa vidijo kot pravo priložnost za vstop v Srednjo in Vzhodno Evropo.

  Objavljeno: 18.5.1999
 • AT&T sklenil nakup IBM-ovega svetovnega komunikacijskega omrežja

  IBM Global Network ne obstaja več. Ko je zanj poldrugi mesec pred načrtom največji ameriški telekomunikacijski operater AT&T odštel 5 milijard dolarjev, so ga preimenovali v AT&T Global Network Services. AT&T bo tako postal glavni ponudnik telefonskih storitev za IBM, IBM pa bo naslednjih 10 let urejal plačilne liste, ugodnosti in naročila za telekomunikacijskega velikana - kar naj bi bilo vredno 4 milijarde dolarjev. AT&T bo okrepil storitve prenosa podatkov in dostopa v internet velikim poslovnim strankam, ena izmed posledic nakupa pa je ta, da bodo nekateri zaposleni zamenjali delodajalca. Tri tisoč uslužbencev ameriškega IBM bo po novem delalo v AT&T, dva tisoč pa se jih bo iz AT&T preselilo v IBM.

  Objavljeno: 18.5.1999
 • 3dfx Voodoo3 3500 TV

  Podjetje 3dfx nadaljuje s predstavitvijo novih grafičnih kartic, zgrajenih na podlagi najmočnejšega grafičnega procesorja Voodoo3. Zadnja novost je grafična kartica Voodoo3 3500, ki ima poleg priznanega pospeševalnika 3D vgrajen tudi TV in radijski sprejemnik ter podporo za odkodiranje posnetkov DVD. Kartica vsebuje 183 MHz procesor Voodoo3, na voljo pa je v izvedbah za vodila PCI in AGP. RAMDAC s pasovno širino 350 MHz in 16 MB velik pomnilnik zagotavljata ločljivost do 2046 x 1536 pik. Kartica vsebuje video izhod in vhod (kompozitni in S-Video), priložena pa je tudi programska oprema VisualReality. Cena kartice je 250 dolarjev.

  Objavljeno: 14.5.1999
 • Cyrix zmanjšal proizvodnjo procesorjev

  Cyrix, ki je od leta 1997 v lasti družbe National Semiconductors, bo nehal izdelovati procesorje za računalnike PC - razen integriranih modelov MediaGX. National Semiconductors je nepričakovano odločitev sprejel po zelo slabem finančnem obdobju, ki je dodatno oslabil družbo, predvsem pa zmanjšal možnosti za razvoj in tekmovanje na trgu. Zato so se odločili, da bodo opustili nadaljnji razvoj in proizvodnjo vseh Cyrixovih procesorjev z izjemo modela MediaGX, ki je razmeroma uspešen pri internetnih sprejemnikih, igralnih konzolah in lahkih prenosnikih. National Semiconductors bo še naprej proizvajal analogne procesorje, ki jih je delal pred nakupom Cyrixa. Odločitev tudi pomeni, da bo družba odpustila približno 550 zaposlenih, predvsem iz proizvodnje.

  Objavljeno: 14.5.1999
 • IBM WorkPad z50

  Po razmeroma dolgem odlašanju je IBM predstavil svoj prvi prenosni računalnik z okoljem Windows CE. Lahki prenosnik WorkPad z50 je namenjen predvsem uporabnikom, ki na poti potrebujejo preprost računalnik in možnost prebiranja elektronske pošte. Računalnik je velik približno toliko koliko mini prenosniki, debel je le okrog 2,5 cm in tehta 1,2 kg. Poganja ga 131 MHz procesor, vsebuje 16 MB RAM (razširljiv na 48 MB) in 20 MB ROM. Barvni zaslon s pasivno matriko po diagonali meri 8,2 palcev, tipkovnica pa je zelo podobna tistim iz prenosnikov ThinkPad. Tako kakor večji IBM-ovi prenosniki ima vgrajeno krmilno palico TrackPoint, tipke pa dosegajo 95 % običajne velikosti. V računalnik so vgrajeni tudi modem s hitrostjo 33,6 Kb/s, nabor drugih vmesnikov in dodatni programi. WorkPad z50 bo sprva naprodaj le v ZDA za okrog 1000 dolarjev.

  Objavljeno: 14.5.1999
 • Novellove novosti

  Novell za naslednje leto načrtuje kar tri nove različice omrežnega operacijskega sistema Netware. S tem naj bi se še bolj oddaljili od nekdanjega splošnega pojmovanja, da je Netware zgolj datotečni in tiskalniški strežnik. Prva bo prišla na vrsto različica z delovnim imenom Cobra, ki bo vsebovala predvsem razširitve spletne strežbe. Sledila bo različica 6-pack, pod katero nastaja precej zmogljivejše jedro s podporo za več procesorjev. Nazadnje pa pride na vrsto še Modesto, različica operacijskega sistema, prirejena za 64-bitni procesor Intel Merced. Prve razvojne različice Cobre lahko pričakujemo že konec junija, poleg spletnega strežnika Netscape Enterprise Server pa bo vsebovala tudi spletni datotečni sistem in orodja za nadzor ter upravljanje strežnika prek spletnega brskalnika. 6-pack bo v razvojno obdobje prišel konec poletja, prinesel pa bo podporo za osemprocesorske strežnike, podporo za do 64 GB pomnilnik in nov modul Novell Storage Services za omrežno priključene pomnilniške naprave (SAN). Pričakujemo lahko tudi nekaj novosti v imeniškem sistemu NDS. Novell pod projektom z imenom iChain razvija imeniški sistem, namenjen za rabo v elektronskem trgovanju. Že kmalu pa pride na vrsto nova različica paketa Netware, namenjena majhnim in srednje velikim podjetjem. Netware Small Business Suite 5.0 bo izpeljan iz različice Netware 5.0, zamenjal pa bo dosedanji paket Netware for Small Business 5.0.

  Objavljeno: 14.5.1999
 
 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji