• Oktobra Office 2001 Macintosh Edition

    Microsoft je na sejmu MacWorld Expo napovedal, da bo oktobra objavil novo različico pisarniškega paketa za osebne računalnike Apple Macintosh, ki bo nosila ime Office 2001 Macintosh Edition. Izdelek, ki je trenutno na preizkusni stopnji, bo imel bolj kakor doslej videz Macovsekga programa, bolj pa bo tudi sodeloval z drugimi programi v okolju MacOS.

    Objavljeno: 9.8.2000
  • Red Hat High Availability Server 1.0

    Podjetje Red Hat je julija predstavilo novo različico operacijskega sistema Red Hat Linux, ki omogoča povezavo strežnikov v gruče. Izdelek z imenom Red Hat High Availability Server 1.0 sloni na dosedanjem operacijskem sistemu Red Hat Linux 6.2, kateremu so dodali module za delo v gručah. Paket omogoča porazdelitev bremena na vozlišča in prevzem delovanja v primeru izpada enega od vozlišč.

    Objavljeno: 9.8.2000
  • Caldera in SCO skupaj pri Linuxu

    Podjetji Caldera in SCO sta se dogovorili o sodelovanju pri operacijskih sistemih Linux. Caldera bo izdelku Open Linux Application Server prilagala SCO-jev izdelek za oddaljeni dostop Tarantella Web, ki bo omogočal dostop do programov Linux v strežniku prek običajnega spletnega brskalnika. S tem naj bi zapolnili praznino v Linuxu in laže tekmovali z izdelki na drugih platformah, kot so Citrix Metaframe in Windows Terminal Server.

    Objavljeno: 8.8.2000
  • Nov val virusov, tudi za AutoCAD

    Potem ko smo letos že večkrat doživeli in preživeli pravi izbruh računalniških virusov, so na obzorju že nove nevšečnosti. Tokrat pa virusi ne napadajo zgolj elektronske pošte, besedil, preglednic in izvršnih programov, temveč tudi inženirske načrte. V Argentini so tako nedavno odkrili nov virus z imenom Autocad2k\Star, ki napada načrte v znanem načrtovalskem programu AutoCAD (različice 14 in novejše).

    Objavljeno: 8.8.2000
  • Ljubljana je povsem digitalna

    Telekom Slovenije je zamenjal še zadnjo analogno telefonsko centralo v Dravljah. Tako je sedaj ljubljansko telefonsko omrežje v celoti digitalno. Prvo digitalno centralno na področju ljubljanske skupine so postavili leta 1989 v Domžalah. V Sloveniji je kar nekaj področnih skupin že povsem digitaliziranih, na ravni celotne države pa je stopnja digitalizacije 95 %. Do konca leta, ko bo slovenski telekomunikacijski trg sproščen, naj bi Telekom zaključil digitalizacijo celotnega telefonskega omrežja.

    Objavljeno: 8.8.2000
  • Zadnje četrtletje IBM-a brez posebne rasti

    IBM je julija objavil poslovne rezultate za zadnje poslovno četrtletje. Po pričakovanjih je IBM zadnje četrtletje preživel brez posebne rasti, saj se je promet v primerjavi z enakim obdobjem v lanskem letu celo zmanjšal za 1 %. Skupno so tako pri IBM-u imeli 21,7 milijarde prihodka, dobiček pa je znašal 1,9 milijarde dolarjev v primerjavi z 2,4 milijarde pred letom dni. IBM poslovne rezultate komentira kot posledico upada prodaje po prehodu v novo leto in zaradi tega z optimizmom gledajo na drugo polovico letošnjega leta.

    Objavljeno: 7.8.2000
  • Vmesnik Bluetooth za Palma?

    Podjetje Palm pospešeno pripravlja boljšo komunikacijsko podporo za svoje ročne računalnike. Že jeseni naj bi predstavili prvi vmesnik Bluetooth, ki omogoča brezžično komunikacijo z bližnjimi napravami, zlasti primerno opremljenimi mobilnimi telefoni. Palm bo vmesnik Bluetooth sprva predstavil kot dodatni modul za pritrditev na dno računalnika, obenem pa pripravljajo nova ohišja za svoje računalnike, ki bodo imeli vmesnik vgrajen v notranjosti.

    Objavljeno: 7.8.2000
  • Sony, Lexar in Memory Stick

    Sony je pridobil prvega podpornika za pomnilniške module Memory Stick. Od nedavnega take module poleg Sonyja ponuja tudi ameriška družba Lexar, znana po pomnilniških karticah za digitalne fotoaparate in prenosne predvajalnike glasbe.

    Objavljeno: 6.8.2000
  • Uspešno poslovno obdobje Yahooja

    Podjetje Yahoo, lastnik enega najbolj znanih iskalnikov in informacijskih portalov, ima za sabo izjemno uspešno poslovno obdobje. Zaslužek je v zadnjem četrtletju znašal kar 73,9 milijona dolarjev ob prometu v višini 270,1 milijona dolarjev. To je bistveno bolj od dobička v višini 27,1 milijona dolarjev in prometom 128,6 milijona dolarjev v lanskem letu.

    Objavljeno: 6.8.2000
  • MacWorld Expo: novi PowerMac G4 Cube

    Apple ponovno preseneča javnost z drzno oblikovanimi računalniki. V drugi polovici julija je na sejmu MacWorld Expo predstavil niz novosti, med katerimi je brez dvoma najbolj odmeven novi vrhunski računalnik PowerMac G4 Cube.

    Objavljeno: 5.8.2000
  • Uspešna prodaja Microsoftovega Windowsa 2000

    Microsoft kljub prvotni zadržanosti zlasti velikih kupcev zelo uspešno prodaja novi Windows 2000. Do konca junija so v pičlih treh mesecih prodali 3 milijone izvodov programskega paketa. Pri Microsoftu pričakujejo, da bodo prodajne številke še precej povečali, ko bodo v kratkem predstavili prvi komplet popravkov in razširitev Service Pack 1 (SP1).

    Objavljeno: 5.8.2000
  • Nova imena internetnih domen že konec leta

    Eden ključnih razlogov za hiter uspeh interneta je zagotovo imenski sistem za dostop do ključnih strežnikov in storitev. Namesto da bi uporabniki za dostop morali tipkati štirištevilčne naslove TCP/IP (na primer 193.189.181.229), do strežnikov dostopamo s precej bolj informativnimi imeni (recimo http://www.infomediji.si). Vsa imena pa so povezana v domene, ki so združene okoli prvonivojskih domen. Prav ta sistem je v zadnjih letih tarča številnih kritik. Prvonivojskih domen je trenutno le sedem (.com, .edu, .gov, .int, .mil, .net in .org), seveda, če izvzamemo dvoznačne domene posameznih držav (slovenska je.si). To pa je za naraščajoče število strežnikov in storitev precej omejujoče.

    Objavljeno: 4.8.2000
  • Nova različica Gnome za Linux

    Linux ima na voljo več grafičnih uporabniških vmesnikov, med katerimi je zelo priljubljen vmesnik Gnome. Avtorji so nedavno predstavili novo različico Gnome 1.2, ki ima vgrajen nov okenski sistem Sawfish, nov nadzorni center, ki se zgleduje po videzu iz računalnikov Macintosh, predvsem pa je precej hitrejši.

    Objavljeno: 4.8.2000
  • Slabi poslovni rezultati družbe ATI

    ATI, še vedno največji proizvajalec grafičnih kartic, se sooča s slabimi poslovnimi rezultati. Prodaja se je v zadnjem četrtletju zmanjšala za 4,6 % glede na rezultate iz lanskega leta in dosegla 288 milijonov dolarjev. Zaskrbljujoč pa je podatek, da je podjetje ob tem ustvarilo za 23,1 milijona dolarjev izgube v primerjavi s 35,9 milijona dolarjev dobička v letu pred tem. Če bi upoštevali še stroške za nakup podjetja ArtX in druge izdatke, bi se izguba dvignila celo na 128 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 4.8.2000
  • Trimesečna zamuda Itaniuma

    Intel je priznal, da bo njihov 64-bitni procesor Itanium zakasnil za približno četrt leta. Namesto jeseni bo predstavljen v začetku leta 2001.

    Objavljeno: 3.8.2000
  • IBM WebSphere Homepage Builder za Linux

    IBM je najavil spletni urejevalnik za operacijski sistem Linux, ki je del IBM-ove iniciative za podporo operacijskega sistema Linux in njegove programske opreme za e-poslovanje, strežnike in storitve. WebSphere Homepage Builder 4 vsebuje predloge, orodja in večpredstavna navodila za hitro in enostavno oblikovanje ter objavo spletnih strani.

    Objavljeno: 3.8.2000
  • Prva razvojna različica Visual Studio.Net

    Microsoft je čez 6000 udeležencev konference Professional Developers Conference (PDC) razdelil prvo razvojno (Technical Preview) različico novega razvojnega kompleta Visual Studio.Net, prvega gradnika nedavno predstavljene strategije .Net. V paketu so nove različice razvojnih orodij Visual Basic, Visual C++ in Visual FoxPro, prvič pa tudi prevajalnik za pravkar predstavljeni programski jezik C#.

    Objavljeno: 2.8.2000
  • Google in Yahoo

    Uporabniki interneta za dostop do pravih informacij vse bolj uporabljajo spletne iskalnike, med katerimi sta Google in Yahoo nedavno sklenila strateško sodelovanje. Yahoo bo tako pri svoji spletni storitvi uporabil tehnologijo iskalnika Google, čeprav bo še vedno uporabljal svoj sistem indeksiranja strani.

    Objavljeno: 2.8.2000
  • Debitelova urica

    Naročniki Debitelovega paketa POP, ki imajo sklenjeno naročniško razmerje vsaj tri mesece in redno poravnavajo svoje obveznosti, lahko sami izberejo uro v obdobju visoke tarife (od ponedeljka do petka med 6. in 18. uro) ko bodo klice v omrežji 041 in 031 plačevali po nizki tarifi. Tako bo v izbranem času možno klicati za 9,52 namesto za 32,13 tolarja na minuto (obračun poteka v sekundnem intervalu). Izbrano uro je možno brezplačno spremeniti enkrat letno, vsaka dodatna sprememba pa se obračuna po veljavnem ceniku za spremembo ugodnosti Ena ali Dve (trenutno 595 tolarjev). Prijava poteka pisno (obrazec je v spletu), ob izbiri je treba upoštevati, da se izbrana ura začne in konča s polno uro.

    Objavljeno: 2.8.2000
  • Caldera kupuje SCO

    Podjetji Caldera Systems in SCO sta 2. avgusta objavili, da bo Caldera kupila SCO-jev oddelek za strežniško programsko opremo in oddelek za profesionalne storitve.

    Objavljeno: 2.8.2000
  • SI.Mobilovi paketi za podatkovne storitve

    SI.Mobil je predstavil tri nove naročniške svežnje, namenjene predvsem podatkovnim komunikacijam. Sveženj Podatki ima onemogočene govorne storitve in posredovanje kratkih sporočil SMS, podatkovna zveza pa se obračunava enako kakor pri svežnju Partner. Mesečna naročnina znaša 952 tolarjev, za razčlenjeni račun pa je treba vsak mesec odšteti še 476 tolarjev. Enake mesečne stroške imajo uporabniki svežnja SMS, ki omogoča le posredovanje kratkih sporočil SMS. Za poslano sporočilo je treba odšteti 23,80 tolarja kakor pri rednih naročniških svežnjih. Sveženj Podatki + SMS združuje funkcionalnost svežnjev Podatki in SMS, cene pa so enake, z izjemo naročnine, ki znaša 1428 tolarjev mesečno. Pri vseh SI.Mobilovih svežnjih je priključnina enaka - 2380 tolarjev.

    Objavljeno: 2.8.2000
  • Mobitel za osebe s posebnimi potrebami

    V družbi Mobitel so že lani pripravili tehnološko posebej prirejen telefon za gluhe in naglušne ter upravičencem s posebnimi potrebami ponudili poseben naročniški paket z ugodnejšo ceno pošiljanja kratkih sporočil SMS. Letos pa so pozornost namenili slepim in slabovidnim, saj so v sodelovanju z Zvezo slepih in slabovidnih Slovenije pripravili navodila za uporabo sistema Mobi v Brailleovi pisavi. Navodila so na voljo v vseh Mobitelovih centrih, o njih pa bodo slepi in slabovidni obveščeni v novicah, ki jih redno izdaja njihova zveza.

    Objavljeno: 2.8.2000
  • Clinton podpisal zakon o digitalnem podpisu

    Ameriški predsednik Clinton je po razmeroma dolgem pripravljalnem obdobju podpisal zakon o digitalnem podpisu. Ta bo postal zakonsko obvezujoč za čedalje bolj razširjeno elektronsko poslovanje, ki prav v ZDA doživlja strm vzpon.

    Objavljeno: 1.8.2000
  • Nove kartice HP Visualize FX za profesionalno rabo

    Hewlett Packard je predstavil nove grafične kartice iz družine Visualize fx, ki so namenjene za rabo v vrhunskih delovnih postajah za računalniško podprto načrtovanje in operacijske sisteme Unix ter Windows NT. Novosti sta dve in sicer Visualize fx5, namenjena srednje obseženim projektom, in Visualize fx10, ki je namenjena največjim projektom, uvršča pa se med najzmogljivejše pospeševalnike 3D ta hip.

    Objavljeno: 1.8.2000
  • Aster ima novega direktorja

    Dosedanji direktor Matej Kranjc, ki je zadnji dve leti uspešno vodil družbo Aster, se je po besedah vodje marketinga srečal z "izzivi na evropskem trgu" ter prijateljsko odhaja iz podjetja. Krmilo prevzema Robert Reinhardt, eden od ustanoviteljev podjetja in eden od dolgoletnih ključnih vodilnih ljudi. Do prevzema novega položaja je bil v podjetju tehnični direktor.

    Objavljeno: 1.8.2000
  • Združitev Unistarja in LanCentra

    Sredi julija je prišlo do združitve med računalniškimi podjetji Unistar d.o.o. in LanCenter d.o.o., ki sta doslej bili močno prisotni na področju računalniških omrežij, internetnih storitev, vzdrževanja in svetovanja. Z združitvijo so sprejeli tudi novo ime družbe, ki je odslej Unistar LC d.o.o.. Podjetje bo z okrepitvijo razširilo svojo ponudbo na področju izobraževanja in opravljanja računalniških izpitov, svetovanja, namestitev in vzdrževanja omrežnih operacijskih sistemov.

    Objavljeno: 31.7.2000
  • AOL želi v Italijo

    Ameriški internetni ponudnik America Online (AOL) načrtuje, da bo okrepil svojo dejavnost na italijanskem trgu. V tujih državah se AOL ponavadi odloči za skupno naložbo s priznanim krajevnim družabnikom; v italijanskem primeru naj bi to bila znana italijanska založniška skupina Mondadori, ki ima prevladujočo vlogo na italijanskem trgu.

    Objavljeno: 31.7.2000
  • Odkritje človekovega genoma z računalniki Compaq

    Pred kratkim je bila svetovna javnost presenečena, da sta mednarodni konzorcij HGP in družba Celera Genomic uspela odkodirati večino človekovega genoma. Po dolgih raziskavah je uspelo dekodirati 85 odstotkov človekovega genoma, v bistvu celičnega upravljalskega sistema, po katerem se med seboj ločijo posamezni biosistemi. Raziskave so bile dolgotrajne in zapletene, saj ima človekov genom okrog 80 tisoč genov, skupek genov, imenovan genom, pa opredeljuje značilnosti posameznega živega bitja.

    Objavljeno: 31.7.2000
  • AMD razvija Sledgehammer

    AMD je uradno potrdil, da razvija svojo različico 64-bitnega procesorja, ki nosi delovno ime Sledgehammer. Za razliko od Intelovega pristopa, kjer so se pri procesorju Itanium odločili za povsem nov nabor ukazov, bo imel AMD-jev novinec le v 64-bitno okolje razširjene obstoječe ukaze, kar naj bi ugodno vplivalo zlasti na združljivost z obstoječimi 32-bitnimi programi. Sledgehammer naj bi debitiral s hitrostjo okoli 2 GHz, s čimer bo hitrejši od Itaniuma. AMD tudi pripravlja nov rod procesorjev, ki bodo optimalizirani za uporabo v prenosnih računalnikih. Menda bodo za mobilno rabo predelali procesorje Duron in Athlon.

    Objavljeno: 31.7.2000
  • Napster še lahko dela

    Po pritožbi na prizivnem sodišču je bila začasno odložena prepoved, s katero je okrožna sodnica Marylin Hall Patel 26. julija prepovedala Napsterjevo delovanje.

    Objavljeno: 30.7.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji