• IBM ThinkPad X

    IBM je predstavil novo družino lahkih in majhnih prenosnikov Thinkpad X, s katero so dokončali prenovo svojih modelov, pričeto pred nekaj meseci s predstavitvijo družini Thinkpad A, T in i. Najnovejši Thinkpad X20 nadomešča dosedanji model Thinkpad 240, s čimer se uvršča med najlažje in najmanjše prenosnike na tržišču. Ohišje iz magnezija tehta le 1,4 kg, računalnik pa je debel 2,5 cm. Kljub temu ima precej velik zaslon (12,1-palčni z aktivno matriko), predvsem pa zelo hitre procesorje -- posebno varčno 600 MHz različico Pentiuma III ali 500 MHz Celeron.

    Objavljeno: 22.9.2000
  • Sony prvi s prenosnikom, ki vsebuje procesor Transmeta

    Področje prenosnih računalnikov je dobilo še enega ponudnika procesorjev. Japonska družba Sony je prva, ki je v svojem novem modelu VAIO PictureBook C1VN uporabila procesor Crusoe, ki ga proizvaja mlado podjetje Transmeta. Procesor deluje s hitrostjo 600 MHz, Sony pa ga uvršča nekako v isti razred kakor procesorje Intel Celeron in AMD K6-2, ki so uporabljeni v večini prenosnikov. VAIO C1VN naj bi bil naslednik dosedanjega modela PCG-C1XN, ki se odlikuje po zelo majhni velikosti in teži (manj od 1 kg), pa vendar vsebuje tipkovnico skoraj običajnih mer in zaslon z ločljivostjo 1024 × 600 pik.

    Objavljeno: 21.9.2000
  • IBM prvi z brezžičnimi omrežnimi vmesniki v prenosnikih?

    IBM bo, kakor kaže, prvi, ki bo v prenosnike standardno vgrajeval brezžične omrežne vmesnike. V kratkem bo v ZDA stekla prodaja novih modelov prenosnikov Thinkpad i 1300, ki bodo v računalnik imeli vgrajen brezžični vmesnik po standardu 802.11, ki omogoča priključitev na omrežje Ethernet s hitrostjo 10 Mb/s. IBM tudi napoveduje, da bo že sredi jeseni pričel prodajati kartice, s katerimi bodo kupci lahko prenosnikov dodali podporo za brezžično komunikacijo Bluetooth.

    Objavljeno: 21.9.2000
  • Psion Revo Plus

    Psion je na tržišče poslal izboljšano različico žepnega računalnika Revo, ki glede na predhodnika prinaša kopico izboljšav. Revo Plus ima največ sprememb v priloženi programski opremi. Poleg običajnih programov za osebno organizacijo podatkov, urejanje dokumentov in elektronske pošte ima Revo Plus odslej vgrajen povsem nov spletni brskalnik in sicer priljubljen izdelek Opera v izvedbi za operacijski sistem Epoc.

    Objavljeno: 20.9.2000
  • Podjetje Via še z večjo podporo za AMD Athlon in Duron

    Podjetje Via se je odločilo, da bo še bolj kakor doslej podprlo AMD-jeve procesorje Athlon in Duron. V kratkem naj bi tako pričeli z dobavo sistemskega nabora ProSavage KM133, ki poleg običajnih funkcij vsebuje tudi grafični pospeševalnik Savage 2000 (nekoč izdelek družbe S3). S tem je Via odprla pot še cenejšim računalnikom na osnovi AMD-jevih izdelkov, saj smo doslej tako kombinacijo sistemskega nabora in grafičnega procesorja srečali zgolj v navezavi z Intelovimi izdelki. Cena novega vezja je le 40 dolarjev.

    Objavljeno: 20.9.2000
  • Hewlett Packard Superdome

    V javnost postopoma curljajo prve novice o novem Hewlett Packardovem strežniku z delovnim imenom Superdome, s katerim naj bi še bolj kakor doslej posegli na področje najzmogljivejših strežnikov s sistemom Unix (HP-UX). Novi strežnik bo zasnovan na Intelovih prihajajočih procesorjih Itanium, ki so jih pri Intelu razvili prav v sodelovanju z družbo Hewlett Packard.

    Objavljeno: 19.9.2000
  • Fujitsu Siemens Multitainer

    Fujitsu Siemens se vse bolj usmerja tudi na področje računalniških sistemov za domačo rabo. Najnovejši izdelek je informacijski center Multitainer, ki v sebi združuje računalnik PC, predvajalnik za posnetke DVD, predvajalnik glasbe MP3 in telefon, vse skupaj v kompaktnem ohišju, podobnem ohišju tipične Hi-Fi komponente. Priključimo ga na domači televizor, krmilimo pa z priloženim daljinskim upravljavcem ali pa z brezžično tipkovnico. Sistem je opremljen z posebnim grafičnim vmesnikom na temelju okolja Windows, ki omogoča enostavno krmiljenje vseh delov računalnika.

    Objavljeno: 19.9.2000
  • Gilat Satellite Networks

    Nove komunikacijske tehnologije obljubljajo vse hitrejši dostop do interneta. Pozornost javnosti ima ta hip predvsem dvoboj med ožičenimi tehnologijami, kot sta ADSL in kabelski modemi in brezžičnim prenosom podatkov (GSM, IEEE 802.11 ...), vendar obstajajo tudi alternative. Prenos prek satelitskih povezav ni nič novega, vendar doslej ni zaživel zaradi visokih stroškov in asimetrične povezave (hiter prenos k sebi, povezava prek modema v drugo smer). Zdi pa se, da se tudi tu nekaj premika.

    Objavljeno: 15.9.2000
  • WAP za vse uporabnike Mobitela

    S 15. septembrom 2000 omogoča družba Mobitel (mailto:info.wap@mobitel.si) dostop do storitev WAP in svojih dveri WAP prek vstopne številke 18 18 18 tudi uporabnikom vnaprej plačane telefonije Mobi. Družini Mobipaketov se je zato pridružil Mobisokol+ s telefonom Motorola V2288, ki podpira pregledovanje vsebin WAP. Naprodaj bo za 39.900 tolarjev, novim naročnikom pa bo ob sklenitvi naročniškega razmerja na voljo za 27 tisoč tolarjev.

    Objavljeno: 15.9.2000
  • Mikroskopsko elektronsko stikalo

    V zadnjih tednih je v javnosti mogoče zaslediti vse več namigovanj o računalniški tehnologiji, ki bo za osnovo imela molekule ali celo atome. S tem naj bi dosegli za nekaj razredov hitrejše delovanje elektronskih vezij, obenem pa močno prihranili pri velikosti in porabi energije. Da se na tem področju nekaj premika, dokazujejo vesti, da se tudi največji (Intel, Motorola) že poigravajo s tovrstnimi možnostmi, čeprav obenem trdijo, da je od laboratorijskih poizkusov do prakse še daleč.

    Objavljeno: 14.9.2000
  • Načelo odprte kode osvaja svet

    Načelo odprte kode osvaja svet. Koncept, ki so ga razvili posamezniki, danes pa ga podirajo že največja svetovna računalniška podjetja, ima vse več podpornikov. Družba za tržne raziskave Forrester Research meni, da bo odprta koda povsem spremenila podobo programske opreme, po predvidevanjih že do leta 2004. Ista raziskava tudi nakazuje, da bosta iz tega procesa največ potegnili družbi Dell in IBM, največ težav po bosta imela Microsoft in Oracle. Seveda pa vse kocke še niso na svojem mestu.

    Objavljeno: 14.9.2000
  • Via načrtuje računalnike PC s ceno pod 200 dolarji

    Tajvansko podjetje Via z nezmanjšano hitrostjo nadaljuje hitri vzpon med tiste proizvajalce, ki narekujejo razvoj celotnega računalništva. Po nakupu podjetij Cyrix in grafičnega dela družbe S3 se pripravlja na pravo ofenzivo visoko integriranih elektronskih vezij. V javnost je prišla novica, da namerava tajvansko podjetje že v prvi polovici naslednjega leta pripraviti vse za proizvodnjo računalnikov PC za manj kakor 200 dolarjev. Ključna sestavna dela sta novi rod procesorjev Cyrix III z delovnim imenom Matthew in sistemski nabor Apollo PM601, ki združuje grafično kartico, sistemski nabor, vmesnike in druge funkcije računalnika, za katere je treba danes uporabiti ločena vezja ali celo razširitvene kartice. Podjetje se sočasno z razvojem že dogovarja s partnerji, ki bi lahko proizvajali cenejše osebne računalnike.

    Objavljeno: 13.9.2000
  • Linuxovsko združenje Open Source Development Lab

    Hewlett Packard, Intel, IBM in NEC so skupaj s proizvajalci Linuxov, družbami Caldera, LinuxCare, Red Hat, SuSE, TurboLinux in VA Linux ustanovili fundacijo, ki bo skrbela za promocijo Linuxa v poslovnem okolju. Laboratorij Open Source Development Lab bo imel več nalog, med prvimi projekti pa bodo razvojna orodja.

    Objavljeno: 13.9.2000
  • Intel spet toži družbo Via

    Intel je podal novo tožbo proti družbi Via. Podjetji sta se pred nekaj tedni sporazumeli in prekinili sodni postopek, a je nekaj stvari ostalo nerazrešenih. Intel namreč zahteva, da Via preneha izdelovati sistemske nabore za AMD-jeve procesorje, saj v njih domnevno uporablja Intelove patente. Intel toži tudi drugo podjetje, manjšo družbo Broadcom, v kateri je pred časom imel celo delež. Ker v njej delujejo nekateri bivši Intelovi uslužbenci, pri Intelu menijo, da družba s svojim poslovnim načrtom (izdelkov še nimajo) krši Intelove pravice. Očitno v ZDA sodišča še nekaj časa ne bodo ostala brez dela ...

    Objavljeno: 12.9.2000
  • Novi najhitrejši superračunalnik bo naredil Compaq

    Bitka za prestižni naslov najhitrejšega superračunalnika na svetu se nadaljuje. Potem ko smo pred nekaj meseci poročali o IBM-ovem rekorderju ASCI White, je ameriška vlada potrdila načrt za še hitrejši, pravzaprav bistveno zmogljivejši superračunalnik, ki ga bodo naredili pri družbi Compaq. Računalnik bo nosil ime ASCI Q, stal pa bo rekordnih 200 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 12.9.2000
  • Tudi Napster ima zaveznike

    Videti je, da Napster v sodnem sporu proti glasbeni industriji ni brez zaveznikov. Skupina podjetij, med katerimi so tudi velikani, kot so Sony Electronics, Apple, Real Networks, Cisco, Yahoo, AOL, Amazon in drugi, so sodišču predložili pismo, v katerem kritizirajo odločitev, po kateri bo moral Napster prenehati z ustvarjanjem. Kritike je deležna predvsem odločitev, ki preprečuje uporabo tehnologije, s katero je mogoče kršiti avtorske pravice. Tako stališče podjetij je relativno razumljivo, saj bi lahko taka razsodba nekoč prizadela tudi številne druge proizvajalce, recimo proizvajalce predvajalnikov MP3.

    Objavljeno: 11.9.2000
  • Compaqova družina izdelkov iPaq se širi

    Ko Compaq napove novo družino potrošniških izdelkov, ljudje običajno pričakujejo, da bodo to osebni računalniki. Toda Compaq je pri zadnji predstavitvi novosti presenetil javnost, saj med množico novosti pravzaprav ni niti enega osebnega računalnika. Namesto tega so predstavili družino izdelkov, med katerimi so prvi Compaqov predvajalnik posnetkov MP3, brezžični komunikacijski pripomoček, ročni računalniki, internetni terminali in internetni most, namenjen za domačo rabo. Za vse izdelke je značilno ime iPaq, ki tako postaja Compaqovo zaščitno ime za novi rod potrošniških izdelkov. Ime iPaq je Compaq sprva uporabil za majhne in poenostavljene osebne računalnike z okoljem Windows 2000, pozneje pa tudi za nove ročne računalnike.

    Objavljeno: 11.9.2000
  • Telekom in šolstvo

    Telekom Slovenije je v ponedeljek, 4. septembra, leto in pol po velikem zvišanju cen najetih vodov, cene teh vodov za raziskovalne in vzgojno-izobraževalne ustanove znižal za 50 odstotkov. S tem so očitno nekako prišli tem ustanovam nekoliko nasproti, saj ustanove od lanske podražitve najema vodov sploh niso plačevale.

    Objavljeno: 11.9.2000
  • Novell NetWare 6

    Čeprav se podjetje Novell sooča s padanjem tržnega deleža svojega poglavitnega izdelka, omrežnega operacijskega sistema Novell NetWare, pri razvoju tega sistema še zdaleč niso rekli zadnje besede. Ravno nasprotno -- v internetnih storitvah vidijo nove priložnosti za ponovitev uspeha svojega izdelka. Nedavno so zato razkrili tančice z novega rodu strežniških izdelkov, ki bo nosil oznako NetWare 6.

    Objavljeno: 10.9.2000
  • Varnostna luknja v programu PGP

    Raziskovalci so našli veliko luknjo v varnosti priljubljenega programskega paketa za šifriranje podatkov Pretty Good Privacy (PGP). Po navedbah evropskih raziskovalcev Ralfa Senderka in Stephena Eearlya luknja obstaja že od davnega leta 1977, ko so prvotni programerji programu dodali algoritem za rekonstrukcijo podatkov za poslovno rabo. Zaradi tega dodatka je mogoče z napadom podtakniti nov ključ v uporabnikov certifikat javnih ključev, s katerim lahko nato brez težav odkodiramo zaščiteno informacijo. Težave so v različicah progama PGP za Unix in Windows: od 5.5 do 6.5.3. Network Asscoiates je že pripravil popravek.

    Objavljeno: 10.9.2000
  • Emka.si

    Največja slovenska založba, Mladinska knjiga, je predstavila svojo posodobljeno spletno knjigarno, ki jo je imenovala emka.si. Če na hitro pogledamo, kako je spletna knjigarna postavljena, kaj nudi in kako dela, lahko preprosto rečemo, da je neverjetno podobna Amazonu. Kar je seveda dobro, saj je Amazon.com najuspešnejša spletna knjigarna, ki je nastala iz nič, uspela pa je predvsem zaradi svoje odlične organiziranosti, preproste, a vendar zmogljive vsebine v spletu ter absolutne enostavnosti uporabe, ki je primerna za še tako neveščega obiskovalca.

    Objavljeno: 9.9.2000
  • Tudi Motorola in Alpha nad 1 GHz

    Gigaherčne hitrosti kmalu ne bodo več zgolj v domeni podjetij AMD in Intel. Vstop v razred procesorjev s hitrostjo nad 1 GHz bodo kmalu napovedali tudi procesorji PowerPC in Alpha. Motorola je menda izbranim partnerjem že razdelila novi rod procesorjev PowerPC 74xx, ki bodo nosili najbrž ime G4e ali G4 Plus. Po virih blizu preizkuševalcev procesorji delujejo s hitrostjo celo 1050 MHz, vendar je vprašanje, kdaj bodo v prodaji.

    Objavljeno: 9.9.2000
  • Adobe Photoshop 6.0

    Druga največja novost na sejmu Seybold je bil brez dvoma novi rod vodilnega slikarskega programa Adobe Photoshop 6.0. Podrobnosti o novem programu so v javnost pricurljale že pred nekaj meseci, zato se je Adobe odločil pohiteti z uradno predstavitvijo izdelka.

    Objavljeno: 9.9.2000
  • Intel vpoklical Pentium III s hitrostjo 1,13 GHz

    Intel je moral le nekaj tednov po predstavitvi procesorja Pentium III s hitrostjo 1,13 GHz nove izdelke vpoklicati nazaj v tovarno. Zahvaljujoč Tomasu Pabstu, avtorju znane spletne strani Tom's Hardware Page, so našli napako, ki bi lahko povzročala napačno delovanje nekaterih vrst programske opreme. Za zdaj še ni jasno, kako in v kolikšnem času bodo napako odpravili in procesorje vrnili v prodajo. Neljuba zadeva prihaja ravno v času, ko je AMD predstavil najhitrejši procesor Athlon, ki je že v prodaji.

    Objavljeno: 8.9.2000
  • Corel CorelDRAW 10

    Seybold je zagotovo ena najbolj pomembnih razstav računalniške grafike, založništva in oblikovanja. Tudi letošnja prireditev je bila zelo pestra in s številnimi novostmi. Podjetje Corel je denimo razgrnilo tančico z nove različice najbolj priljubljenega risarskega programa CorelDRAW 10.

    Objavljeno: 8.9.2000
  • Tajski robot, ki strelja na vlomilce

    Se še spominjate Robocopa, pol človeka, pol robota, ki je v policijskih barvah preganjal (milo rečeno) bodoče cyber-krminalce? Zdi se, da resnica ni daleč od vsebine filma. Tajski profesor Pitikhet Suraksa je na razstavi, ki jo sponzorira tajski razvojni sklad, predstavil robota, ki je oborožen z orožjem in lahko po potrebi strelja na vlomilce in tatove, krmilimo in nastavljamo pa ga kar prek interneta.

    Objavljeno: 7.9.2000
  • Prodaja lahkih odjemalcev strmo zrasla

    Po podatkih družbe IDC je prodaja lahkih odjemalcev v zadnjem času zrasla za več kakor 90 %. Med tistimi podjetji, ki so se pred tem odločala med navadnimi računalniki in lahkimi odjemalci, se je skoraj polovica odločila za slednje.

    Objavljeno: 7.9.2000
  • Poletna šola Splet 2000

    V Ljubljani se je končala poletna šola računalništva Splet 2000. Brezplačno štiridnevno šolanje so si prislužili nagrajeni in najsposobnejši dijaki, ki so se udeležili tekmovanja Splet 2000 v pomladnih mesecih. Udeležencem so predavatelji, strokovnjaki z različnih področij, predstavili različne programske rešitve in orodja za delo v internetu. Šolo so popestrili tudi z vsakodnevno delavnico, na kateri so udeleženci svoje novo pridobljeno znanje tudi praktično preizkusili.

    Objavljeno: 7.9.2000
  • Bluetooth -- velika uspešnica letošnje zime?

    Brezžični prenos podatkov s tehnologijo Bluetooth bo brez dvoma eden največjih hitov letošnje jeseni in zime, saj bodo proizvajalci predstavili niz z Bluetoothom združljivih izdelkov. Toda strokovnjaki opozarjajo, da tovrstna brezžična infrastruktura prinaša tudi nove možnosti za sledenje in vohunjenje osebam.

    Objavljeno: 6.9.2000
  • Allied Telesyn vodilni ponudnik rešitev za omrežja?

    Ameriško podjetje Allied Telesyn želi postati vodilni ponudnik celostnih rešitev za telekomunikacijska in računalniška omrežja. Ta strategija vključuje nakup podjetja Teltrend, ki se ukvarja z rešitvami WAN, in partnerstvo s podjetjem Extreme Networks, ki izdeluje zmogljiva stikala Layer-3. Njihova tehnologija bo skupaj z Allied Telesynovo osnovno ponudbo omogočila podjetju prodor v večja MAN (Metropolitan Area Networks) omrežja in mednarodne projekte.

    Objavljeno: 6.9.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji