Objavljeno: 8.9.2000

Corel CorelDRAW 10

Seybold je zagotovo ena najbolj pomembnih razstav računalniške grafike, založništva in oblikovanja. Tudi letošnja prireditev je bila zelo pestra in s številnimi novostmi. Podjetje Corel je denimo razgrnilo tančico z nove različice najbolj priljubljenega risarskega programa CorelDRAW 10.

Pravzaprav ni samo program, ampak komplet izdelkov, ki so združeni v paket CorelDRAW 10 Graphics Suite. Komplet sestavljajo risarski program CorelDRAW 10, slikarski program Corel Photo-Paint 10 in povsem nov program za izdelavo spletne grafike in animacij z imenom Corel R.A.V.E (Real Animated Vector Effects). Celoten paket ima povsem nov uporabniški vmesnik, ki je zelo prilagodljiv, zato je primeren tako za začetnike kakor za izkušene profesionalce. Sicer pa je glavni program CorelDRAW doživel kar nekaj sprememb.

Paket tako odslej podpira spletno vektorsko grafiko v zapisih SVG (Scalable Vector Graphics) in Macromedia Flash (SVF) ter prenosljive datoteke PDF/X. Poleg tega zna risarski program izmenjavati podatke s paketi AutoCAD 2000, Microsoft Visio 5, Macromedia Freehand 8 in še nekaj drugih. Program odslej bolje podpira večjezične dokumente (vključno s črkovalniki), na novo so oblikovana orodja za pripravo spletne grafike, ima pa tudi predogled končnega dokumenta kar v realnem času, brez zamudnega čakanja, da program dokument na novo nariše. Za ustvarjalce je na voljo kup novih učinkov za vektorske in bitne slike. Ena močnejših strani izdelka je tudi podpora za projekte, ki z istim dokumentom predstavljajo osnovo za tiskano, spletno in večpredstavno rabo.

Tudi Photo-Paintov uporabniški vmesnik se je precej spremenil, da bi bilo delo z njim hitrejše. Uporabniki lahko posežejo po ogromnem številu učinkov in filtrov, močno pa so izboljšali orodja za maskiranje delov slike. Na novo je napisano orodje za delo z besedili, ki omogoča preprostejše urejanje in popravljanje napisov. Program pozna različne vrste senc, pa tudi prosojnost. Program so programerji še pohitrili in ga optimalizirali za rabo z novim procesorjem Pentium 4.

Corel R.A.V.E. je, kot že rečeno, povsem nov program, ki je namenjen pretežno izdelavi spletnih animacij in uporabniških vmesnikov. Po načinu delovanja je modeliran po tekmecih, kot sta Macromedia Flash in Adobe Live Motion, tudi ta program pa zna narediti animacije v obliki datotek Flash in GIF. Posebnost je vsekakor ta, da lahko brez težav pri delu s programom uporabljamo gradnike, napisane v risarskem programu CorelDRAW. Program ima časovno os z možnostjo urejanja posameznih kadrov ali slik in podpira tudi uporabo zvoka.

CorelDRAW 10 Graphics Suite bo v prodaji od novembra, cena pa bo v ZDA znašala 570 dolarjev za polno različico in 250 dolarjev za nadgradnje z dosedanjih.

http://www.corel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji