• Palm pred težko odločitvijo

    Carl Yankowski, direktor podjetja Palm je javno potrdil govorice o temu, da družba razmišlja o drastični spremembi poslovne strategije v prihodnosti. Vodilni v podjetju namreč razmišljajo o temu, da bi se osredotočili le na en segment izdelkov, bodisi le razvoj operacijskega sistema PalmOS, ali pa proizvodnjo strojne opreme zanj.

    Objavljeno: 23.6.2001
  • Canopus DVRaptor RT

    Podjetje Canopus se je pridružilo skupini proizvajalcev video kartic, ki omogočajo nelinearno urejanje v (skoraj) realnem času. Nova kartica DVRaptor RT nudi možnost urejanja posnetkov DV, izvoz projektov MPEG za izdelavo plošč DVD in pripravo spletnih posnetkov za doslej najnižjo ceno med tekmeci - le 600 dolarjev. V paket je poleg kartice vključena tudi bogata programska oprema, glavni del pa je video urejevalnik Adobe Premiere 6.0. Temu je priložen paket 23-tih filtrov, ki delujejo v realnem času, vključujejo pa vse od dela s sliko posebnih učinkov in prehodov. Poleg tega so vključeni modul za podnapise, paket 3D učinkov Canopus Xplode Basics in preizkusna različica integriranega paketa za izdelavo DVDjev, SpruceUp DVD. Poleg digitalnega vhoda in izhoda kartica podpora tudi analogni izhod za prikaz slike na televizorju ali pa snemanje na analogne nosilce. Kartica deluje v okoljih Windows 98 in Windows 2000.

    Objavljeno: 23.6.2001
  • Novi procesorji za ročne računalnike

    Ročni računalniki postajajo vse bolj zanimivi izdelki, zato proizvajalci hitijo z razvojem rešitev, ki jim bodo še povečale zmogljivost. NEC je tako predstavil nov 64-bitni RISC mikroprocesor MIPS z oznako VR5500, ki zmore 603 milijonov ukazov na sekundo, kar je lep skok glede na dosedanje modele, ki so dosegali od 278 do 316 milijonov ukazov na sekundo. VR5500 deluje s takti 167, 200 in 300 MHz, nemanjen pa je področju omrežnih naprav, vgradnih sistemov in mobilnih naprav. Napovedujejo tudi izboljšane različice z vgrajenim drugonivojskim predpomnilnikom, ki bodo omogočale povečanje takta tja do 800 MHz.

    Objavljeno: 23.6.2001
  • Ericsson predstavil digitalno penkalo Chatpen CHA-30

    Čeprav na tehnoloških sejmih mnoga podjetja prikazujejo prototipe tako imenovanih digitalnih penkal, kaže da bo Ericsson prvi, ki bo takšen izdelek že v začetku prihodnjega leta tudi ponudil na tržišču.

    Objavljeno: 22.6.2001
  • IBM dosegel nov prodor v tehnologiji proizvajanja računalniških čipov

    IBM-ovi strokovnjaki so predstavili tehnologijo poimenovano raztegnjeni silicij (strained silicon), ki naj bi po njihovih podatkih omogočila kar 35-odstotno povečanje zmogljivosti računalniških čipov.

    Objavljeno: 22.6.2001
  • Sony ponuja tri nove lahke projektorje

    Podjetje Sony je predstavilo tri nove modele projektorjev, ki sodijo v razred najlažjih izdelkov tega tipa. Trojico SupeLite VPL-CX2, VPL-CS3 in VPL-CX3 združuje enaka majhna zasnova, zaradi katere posamezni model tehta le 2,5 kg. Oblika ohišja je nova, zanjo pa je značilen premičen prednji pokrov na kateremu so na notranji stani shranjene krmilne tipke, celota pa med prenašanjem tudi ščiti objektiv, zvočnike in tipko za vklop. Priključki za povezavo z računalniki in video opremo pa se nahajajo pod drugim pokrovu na boku projektorja.

    Objavljeno: 22.6.2001
  • I-drive.com zapira vrata

    Internet je še pred kratkim za podjetneže predstavljal obljubljeno deželo, vendar se je marsikateri koncept kasneje pokazal za neuspešnega. Eden takih je kot kaže tudi sistem brezplačnega diskovnega prostora, dosegljivega prek interneta. Podjetje i-drive, ki je imelo v najboljših časih kar 8 milijonov uporabnikov, se je odločilo zapreti servis. Ta je nudil brezplačni diskovni prostor v zameno za prikaz reklam, a je tako kot mnogi drugi postal žrtev trenutnega nezaupanja v internetna podjetja. Poleg zmanjšanja obsega reklam lastniki podjetja tudi navajajo, da uporabniki enostavno niso bili pripravljeni plačati za dodatni prostor in storitve, ko jim je brezplačni postal premajhen. Opekli so se tudi uporabniki, ki so na vrat na nos morali na servisu hranjene datoteke prekopirati nekam drugam. I-drive sicer ne planira odpuščanja delavcev, diskovni prostor pa bodo ponudili okoli 25 univerzam v ZDA in se preumserili v razvoj programske opreme za pomnilniške storitve. Tudi tekmeci, kot je x-drive, so že pred časom prenehali z nudenjem brezplačnega prostora. Nekateri menijo, da se s tem razmere >>normalizirajo<<.

    Objavljeno: 22.6.2001
  • ArchiCAD 7.0

    Podjetje Graphisoft je začelo s prodaje nove različice programskega paketa za računalniško podprto načrtovanje ArchiCAD 7.0. Glavne novosti nove različice so močno izboljšana orodja za spletno podprto skupinsko delo, realizirano s pomočjo vgrajene nove rešitve Project XChange. Ta je razširitev dosedanjih orodij za skupinsko delo TeamWork, omogoča pa nadzor delovnega postopka prek spleta. Project Xchange sestavljajo trije novi moduli, Publisher, Reviewer in Markup, ki zagotavljajo preprosto izmenjavo popravkov in revizij dokumentov med člani delovne ekipe.

    Objavljeno: 21.6.2001
  • Nokia napovedala manjši dobiček od pričakovanega

    Največji svetovni proizvajalec mobilnih telefonov Nokia je napovedala, da bo v drugem četrtletju dosegla nižji dobiček od pričakovanega. Podjetje je nižji dobiček od pričakovanj napovedalo že za prvo četrtletje, vendar so se takrat ušteli in dosegli 15 odstotno povišanje dobička. Za drugo četrtletje so sprva predvidevali, da bo dobiček 20 odstotkov višji od lanskega, sedaj pa predvidevajo, da ne bodo dosegli več kot 10 odstotnega povišanja.

    Objavljeno: 21.6.2001
  • Symantecova zaščita za lastnike Mac OS X

    Symantec je napovedal izpopolnitev programov Norton Personal Firewall in Norton AntiVirus 7.0 za računalnike Macintosh, ki so zdaj prilagojeni tudi za uporabo na sistemu MacOS X. Poleg omenjenih programov za MacOS X vsebuje paket zaščite še Norton Internet Security, Norton System Works, in Norton Utilities 6.0. Omenjena nadgradnja varnostnih programov je za lastnike zadnje različice za Mac-ove računalnike brezplačna.

    Objavljeno: 21.6.2001
  • Deneba Canvas 8

    Podjetje Deneba je predstavilo osmo različico svojega glavnega izdelka Canvas, ki v sebi združuje funkcije risarskega, slikarskega, predstavitvenega programa ter funkcije programov za namizno založništvo. Nova različica vsebuje predvsem izboljšave za izdelavo spletne grafike, med katere sodi možnost izdelave animacij in zaporedij vektorskih in rastrskih slik, podpora za izvoz v zapis Flash (SWF), podpora za skriptne jezike in slikovne razreze. S podporo za jezike Java Script, VB Script in Visual Basic lahko postopke povsem avtomatiziramo. Novost je tudi modul Deneba Share, ki omogoča izmenjavo grafike prek spleta po principu vsak z vsakim. Spremembe so tudi v uporabniškem sistemu, ki ima kontekstno odvisne menuje, prilagodljive vroče tipke in paleto za hranjenje priljubljenih nastavitev. Slikarski del programa vsebuje nove filtre in učinke, ki jih s pomočjo tehnologije Sprite lahko uporabimo tudi na vektorskih in drugih predmetih. Izboljšana je podpora za izvoz projektov v spletni zapis HTML ter prenosljive dokumente PDF. Canvas 8 je že na voljo za ceno 400 dolarjev (200 dolarjev za nadgradnje) za okolje Windows, poleti pa bo na vrsto prišla tudi izvedba za operacijska sistema MacOS 9 in MacOS X.

    Objavljeno: 21.6.2001
  • Za četrtino več piratskih kopij glasbenih CD-jev

    Dvanajst strani dolgo poročilo Mednarodnega združenja industrije glasbenih plošč ugotavlja, da se je količina piratskih kopij glasbenih CD-jev v lanskem letu povečala kar za četrtino. Za ta dramatičen skok nelegalne prodaje krivijo poceni opremo za presnemavanje na nosilce CD-R, ter internet, ki je po mnenju sestavljavcev poročila medij, pisan piratom na kožo. Število piratskih kopij glasbenih zgoščenk CD in CD-R se je s 510 milijonov enot v letu 1999, lani povečalo na 640 milijonov enot. Svetovno glasbeno piratstvo, s katerim se marsikje ukvarjajo organizirane kriminalne združbe, je bil po ocenah lani vreden 4,2 milijarde dolarjev, kar je za 100 milijonov dolarjev več, kot v letu pred tem. Največ piratskih izvodov glasbenih zgoščenk pokupijo na Kitajskem, v Rusiji, Mehiki, Braziliji in v Italiji, pravi poročilo.

    Objavljeno: 21.6.2001
  • Adobe PageMaker 7.0

    Podjetje Adobe je najavilo novo različico svojega paketa za namizno založništvo Pagemaker. Nova različica z oznako 7.0 prinaša izboljšave na številnih delih programa, predvsem pa pri orodjih za delo s prenosnimi datotekami PDF in povezljivosti z drugimi programi. Pagemaker 7.0 tako omogoča izdelavo datotek PDF z novimi oznakami, med katerimi so tudi take, ki zagotavljajo preprostejši pregled dokumentov na različnih izhodnih napravah, na primer ročnih računalnikih. Iz samega programa lahko zdaj natančno nadzorujemo modul za izdelavo datotek PDF (Distiller), poleg tega pa je izboljšana združljivost z datotekami v nativnem in PDF zapisu iz programov Illustrator in Photoshop.

    Objavljeno: 20.6.2001
  • Prihodnost zaslonov in monitorjev

    Zasloni z tekočimi kristali so danes nepogrešljiva računalniška tehnologija. Brez njih ne bi bilo današnjih prenosnih računalnikov, ročnih računalnikov in najbrž tudi telefonov, vsaj v taki obliki, kot jih poznamo. Vse večje pa je tudi povpraševanje po monitorjih, ki slonijo na tehnologiji tekočih kristalov. Cene padajo, vendar še vedno niso dosegle napovedovanih nivojev. Analitiki se strinjajo, da se da tu še marsikaj storiti.

    Objavljeno: 20.6.2001
  • Prihaja MP3PRO

    Po najavi izpred nekaj mesecev je podjetje Thomson multimedia tudi uradno predstavilo glasbeni zapis MP3PRO, ki nudi precej višjo kvaliteto zvoka ob nižjih kvalitetah vzorčenja signalov. Novi kodirnik, ki so ga razvili družno s podjetjem Coding Technologies omogoča, da datoteke s pretokom 64 Kb/s zvenijo enako kot navadne datoteke MP3 posnetke s pretokom 128 Kb/s.

    Objavljeno: 20.6.2001
  • Matrox G550

    Podjetje Matrox je predstavilo nov grafični pospeševalnik z oznako G550, s katerim naj bi se lažje spopadli z močnimi tekmeci, kot sta ATI in Nvida. Glavna novost novega procesorja je arhitektura HeadCasting Engine, ki omogoča doslej najbolj učinkovito senčenje zapletenih likov, v prvi vrsti gestur na 3D modelih človeških obrazov.

    Objavljeno: 20.6.2001
  • Voice Xpress in Dragon Naturally Speaking odslej en izdelek

    Ameriško-belgijsko podjetje Lernout & Hauspie Speech Products, ki trži kar dva programa za prepoznavo govora, lastnega Voice Xpress in Dragon Naturally Speaking, ki ga je prevzelo s podjetjem Dragon Systems, se je odločilo, da bo oba izdelka združilo. Vest o združitvi obeh programov, ki bo osnovan na Dragon Naturally Speaking in bo obdržal tudi to ime, prihaja v času, ko se podjetje ubada z velikimi finančnimi težavami. Decembra so zaprosili za zaščito pred bankrotom in sedaj odprodajajo večino svojih izdelkov. Programi za prepoznavo govora ostajajo njihov primaren izdelek in zato se trudijo narediti en dober program namesto dveh povprečnih.

    Objavljeno: 19.6.2001
  • IBM dosegel nov prodor v tehnologiji proizvajanja računalniških čipov

    IBM-ovi strokovnjaki so predstavili tehnologijo poimenovano raztegnjeni silicij (strained silicon), ki naj bi po njihovih podatkih omogočila kar 35-odstotno povečanje zmogljivosti računalniških čipov.

    Objavljeno: 19.6.2001
  • Symantecova zaščita za lastnike Mac OS X

    Symantec je napovedal izpopolnitev programov Norton Personal Firewall in Norton AntiVirus 7.0 za računalnike Macintosh, ki so zdaj prilagojeni tudi za uporabo na sistemu MacOS X. Poleg omenjenih programov za MacOS X vsebuje paket zaščite še Norton Internet Security, Norton System Works, in Norton Utilities 6.0. Omenjena nadgradnja varnostnih programov je za lastnike zadnje različice za Mac-ove računalnike brezplačna.

    Objavljeno: 19.6.2001
  • Za četrtino več piratskih kopij glasbenih zgoščenk

    Dvanajst strani dolgo poročilo mednarodnega združenja industrije glasbenih plošč ugotavlja, da se je količina piratskih kopij glasbenih CD-jev v lanskem letu povečala kar za četrtino. Za ta dramatičen skok nelegalne prodaje krivijo poceni opremo za presnemavanje na nosilce CD-R, ter internet, ki je po mnenju sestavljavcev poročila medij, pisan piratom na kožo. Število piratskih kopij glasbenih zgoščenk CD in CD-R se je s 510 milijonov enot v letu 1999, lani povečalo na 640 milijonov enot. Svetovno glasbeno piratstvo, s katerim se marsikje ukvarjajo organizirane kriminalne združbe, je bil po ocenah lani vreden 4,2 milijarde dolarjev, kar je za 100 milijonov dolarjev več, kot v letu pred tem. Največ piratskih izvodov glasbenih zgoščenk pokupijo na Kitajskem, v Rusiji, Mehiki, Braziliji in v Italiji, pravi poročilo.

    Objavljeno: 19.6.2001
  • Zaščita digitalne glasbe pod vprašajem?

    Skupina podjetij združena v organizacijo SDMI, ki poskuša najti popolno zaščito pred nepooblaščenim kopiranjem digitalne glasbe, se je znašla pred razpotjem. Iz razvojne skupine je namreč izstopilo kar 27 podjetij, s plenarnega zasedanja v Amsterdamu pa so sporočili, da se razvijalci niso mogli dogovoriti, katero tehnologijo za zaščito digitalne glasbe bi uporabili. Zaradi nezmožnosti skupnega dogovora se je število udeleženih podjetij precej skrčilo, kljub temu pa bodo septembra ponovno pregledali ponujene tehnološke rešitve in varnostni sistem SDMI (Secure Digital Music Initiative) morda rešili pred propadom.

    Objavljeno: 18.6.2001
  • Transmeta Crusoe s taktom 1 GHz

    Na sejmu PC Expo bo podjetje Transmeta predstavilo dva nova procesorja Crusoe z oznakami TM 5500 in 5800. Oba sta narejena s 0,13 mikronsko tehnologijo, zmanjšana pa je tudi napetost, in sicer na 0,9 do 1,6 volta. Šibkejši model 5500 bo deloval z notranjim taktom 600 MHz in imel 256 KB drugonivojskega predpomnilnika, močnejši 5800 pa bo deloval s taktom 1 GHz in imel 512 KB velik predpomnilnik.

    Objavljeno: 18.6.2001
  • Vojna med Microsoftom in AOL-om se šele začenja

    Kljub poročilom o napredku pogajanj med medijskima gigantoma strokovnjaki opozarjajo, da se utegne prava vojna za prevlado v internetu šele razvneti. Barantanje o vključitvi AOL-ove ikone v namizje novega Windows XP v zameno za AOL-ovo ekskluzivno uporabo Internet Explorer namesto dosedanjega brskalnika Netscape utegne biti šele uvod v dosti hujše spopade.

    Objavljeno: 18.6.2001
  • Nokia napovedala manjši dobiček od pričakovanega

    Največji svetovni proizvajalec mobilnih telefonov Nokia je napovedala, da bo v drugem četrtletju dosegla nižji dobiček od pričakovanega. Podjetje je nižji dobiček od pričakovanj napovedalo že za prvo četrtletje, vendar so se takrat ušteli in dosegli 15 odstotno povišanje dobička. Za drugo četrtletje so sprva predvidevali, da bo dobiček 20 odstotkov višji od lanskega, sedaj pa predvidevajo, da ne bodo dosegli več kot 10 odstotnega povišanja.

    Objavljeno: 18.6.2001
  • Na razpolago tudi DVD+R za enkraten zapis

    Čeprav so je tehnologija večkratnega zapisovanja na nosilce CD-RW že dodobra uveljavila, ugotavljajo v združenju proizvajalcev elektronske opreme DVD+RW Alliance, da se kupci še vedno odločajo predvsem za nosilce z možnostjo le enkratnega zapisa. Zaradi tega so se odločili, da bodo pri prihajajočih enotah DVD+RW kupcem ponudili tudi možnost snemanja na le enkrat zapisljive nosilce DVD+R, podobno kot to omogoča konkurenčni standard DVD-R. Te nosilce naj bi uporabljali za trajnejše shranjevanje dokumentov, fotografij, video posnetkov itd. Združenje si ob tem še naprej prizadeva za pripravo takih standardov DVD, ki bodo omogočili popolno izmenljivost nosilcev med računalniki in opremo zabavne elektronike.

    Objavljeno: 18.6.2001
  • Se DSL obetajo boljši časi?

    Kljub težavami z implementacjo linij DSL (Ditigal Subscriber Line), ki jih lahko dobijo zgolj tisti, ki so dovolj blizu razdelilnih postaj, je na komunikacijskem sejmu SuperComm predsednik DSL Foruma Bill Rodey tehnologiji napovedal svetlo prihodnost. Čeprav je dostop do interneta preko DSL veliko obljubljal, imajo le redki možnost to tudi uporabljati, predvsem zaradi težavnih namestitev opreme. Rodey je izrazil optimizem nad novimi tehnologijami, ki omogočajo hitrejše prenose podatkov, predvsem pa lažjo namestitev. Po predvidevanjih Foruma naj bi do leta 2004 že kar 70 odstotkov ameriških gospodinjstev bilo na internet priključenih preko tehnologij DSL.

    Objavljeno: 17.6.2001
  • Nove Samsungove optične enote

    Korejski proizvajalec elektronike Samsung Electronics je predstavil štiri nove optične pomnilniške enote, med katerimi je vsekakor najbolj zanimiv model SM-316B, predvajalnik DVD in zapisovalnik CD-RW v enem. Nosilce DVD bere z 12x, nosilce CD s 40x, na nosilce CD-RW pa zapisuje s 16x hitrostjo, kar je za tovrstno napravo izjemno veliko. DVD-ROM SD-616F se ponaša s hitrostjo 16x, CD-ROM SC-512L pa z 52x hitrostjo branja. Zadnja novost je zapisovalec CD-RW SW-216B, ki zna brati z 32x, pisati s 16x in prepisovati z 10x hitrostjo. Vse štiri enote bodo avgusta na korejskem trgu, na ostalih pa nekoliko kasneje, njihove cene pa še niso določene.

    Objavljeno: 17.6.2001
  • Ali bo EMS (vsaj začasen) naslednik SMS-a?

    Kratka sporočila SMS ne dobivajo samo enega novega naslednika, temveč kar tri. Združenje proizvajalcev mobilne opreme 3GPP (3rd Generation Partnership Project), ki je ustvarilo standarde kot je GSM in znotraj njega tudi SMS, je določilo pravila novega standarda MMS (Multimedia Messaging Standard), ki bo omogočal dodajanje večpredstavnostnih lastnosti, kot sta zvok in video v sama kratka sporočila, poleg tega pa bodo ta podpirala tudi datotečne priloge, podobno kot elektronska pošta. Prvi aparati s podporo za MMS bodo na voljo naslednje leto, vendar je vprašanje, če bodo omrežja omogočal prenose tako velikih datotek v zmernem času. Do sedaj je to tudi edini dorečen standard.

    Objavljeno: 17.6.2001
  • Dell predstavil prvo delovno postajo s procesorjem Itanium

    Dell, eden vodilnih proizvajalcev delovnih postaj je na ameriško tržišče poslal delovno postajo Precision Workstation 730, ki temelji na Intelovem 64-bitnem procesorju Itanium. Nova delovna postaja je namenjena zahtevnim uporabnikom, ki nameravajo preiti na 64-bitno arhitekturo procesorjev, saj nov procesor omogoča izjemno veliko število operacij s plavajočo vejico, odlikuje pa ga tudi 2 MB velik predpomnilnik.

    Objavljeno: 17.6.2001
  • Allied Telesyn nudi tudi brezžične omrežne vmesnike

    Podjetje Allied Telesyn nadaljuje s hitrim predstavljanjem novosti na področju omrežnih izdelkov. Pred kratkim so najavil novo brezžično omrežno rešitev, ki med drugim zagotavlja visoko stopnjo varnosti pri prenosu podatkov z vgrajenim 128-bitnim šifriranjem podatkovnega prometa. Brezžična priklopna postaja AT-WL2411 Access Point in kartica AT-WR2411 PC Card sta skladni s standardom 802.11b, vsebujeta pa podporo za 40- in 128-bitno šifriranjem po sistemu WEP ( Wired Equivalent Privacy), brez pribitka pri prenosu podatkov. Allied Teleysn na področje brezžičnih omrežnih izdelkov prihaja tudi z precej ugodno ceno - priklopna postaja AT-WL2411 in AT-WR2411 sta na voljo po priporočenih cenah 184.233 SIT oziroma 43.183 SIT.

    Objavljeno: 16.6.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji