• Iomega pokupila ostanek Syquesta

    Potem ko je podjetje Syquest novembra objavilo bankrot, so se mnogi spraševali o njegovi prihodnosti. Del zgodbe je zdaj znan. Za borih 9,5 milijonov dolarjev je Syquestov nekdaj glavni tekmec Iomega kupil nepremičnine, intelektualno lastnino in celotno zalogo izdelkov. Obenem so objavili, da izdelkov Syquest ne nameravajo prodajati ali razvijati, odrekli pa so se tudi podpori za dosedanje izdelke. Te naj bi še naprej opravljal Syquest, ki bo morda celo nadaljeval z odprodajo zaloge. Tržni analitiki poudarjajo, da je propad Syquesta najboljši dokaz, da je tržišče izmenljivih diskov blizu zgornje meje rasti, zato je bila združitev med proizvajalci neizbežna.

    Objavljeno: 12.2.1999
  • Microsoft preveč zaračunal kupcem

    Po navedbah ameriških organizacij za zaščito potrošnikov The Consumer Federation of America (CFA), Media Access Project in U.S. Public Interest Research Group je Microsoft v preteklih treh letih kupcem zaračunal kar za 10 milijard dolarjev previsoke cene, brez ustreznega ukrepanja pa lahko v naslednjih dveh letih na enak način prisluži dodatnih 15 milijard več, kakor bi bilo primerno. Tako naj bi za okrog 250 milijonov računalnikov zaračunali med 35 in 45 dolarji preveč na sistem. Po trditvah predstavnikov omenjenih organizacij je v preteklih letih za operacijske sisteme računal več in ponujal manj kakor je to sicer običajno drugod v računalništvu. Medtem ko se je v enakem obdobju zmogljivost strojne opreme povečala za desetkrat, so se cene znižale za tretjino ali polovico. Pri programski opremi pa ni tako. Po podatkih v poročilu so cene ostale pretežno nespremenjene, obenem pa je dobiček na enoto izdelka Microsofta zrasel iz 25 % v letu 1996 na 37 % v večjem delu leta 1998. V primerjavi z drugimi proizvajalci programske opreme so zaslužki za tri- do petkrat boljši. Raziskava je bila opravljena po tem, ko je ameriško pravosodno ministrstvo (DOJ) podalo tožbo proti monopolnemu delovanju podjetja Microsoft. Čeprav še ni znano, ali bo DOJ uporabil podatke iz poročila, avtorji menijo, da je kazen v višini 10 milijard dolarjev primerna in celo minimalna za popravilo storjenega.

    Objavljeno: 12.2.1999
  • 56-bitni algoritem DES razkrit v rekordnem času.

    Tudi najzanesljivejši algoritmi za šifriranje podatkov niso tako zanesljivi, kakor se zdi. Na konferenci o podatkovni varnosti RSA Data Security je v okviru tekmovanja DES Challenge III skupina hekerjev uspela dešifrirati skrivnostno sporočilo v rekordnih 22 urah in 15 minutah. S tem so dokazali, da za dešifriranje sporočil niso potrebna leta procesorskega časa, ampak lahko to spretneži opravijo že v enem dnevu. Algoritem je razkrila skupina Electronic Frontier Foundation, ki je za reševanje naloge uporabila posebej v ta namen sestavljen superračunalnik Deep Crack in računalnike svetovne skupine prostovoljcev Distributed.Net. S tem so tudi podali izziv ameriškim vladnim agencijam, ki so doslej DES uporabljale kot zanesljiv algoritem za bodoče komunikacije.

    Objavljeno: 9.2.1999
  • Najhitrejši procesor za prenosnike

    Podjetje AMD je prvič prehitelo Intel in kot prvo predstavilo nov 333 MHz mobilni procesor AMD K6-2. Po megahercih so tako prvič prehiteli Intel, z agresivno politiko pa so tudi pridobili nekaj pomembnih izdelovalcev računalnikov. Pred Intelom so tudi kar se tiče hitrosti vodila, saj novi K6-2 podpira 100-megaherčni dostop v primerjavi s 66 MHz sedanjih Pentiumov II za prenosne računalnike. Kljub večji hitrosti pa bodo novi procesorji, ki so na voljo tudi v različicah z 266 in 300 MHz, omogočali izdelavo cenejših prenosnikov, tako da jih bomo videli predvsem v spodnjem cenovnem razredu.

    Objavljeno: 9.2.1999
  • MacOS X Server

    Poleg nedavne predstavitve novih modelov v družinah iMac in PowerMac G3 so pri podjetju Apple prikazali tudi operacijski sistem MacOS X Server, prvi proizvajalčev sodobni operacijski sistem za omrežno delo po dolgih letih odsotnosti na tem področju. Novi operacijski sistem sloni na jedru Mach in Unixu BSD 4.4, ob tem pa ohranja značilnosti in preprostost uporabe operacijskega sistema MacOS. Poleg operacijskega sistema sta v paketu tudi spletni strežnik Apache 1.3.3 in spletni razvojni paket WebObjects 4. V časih, ko je zelo pomembno manjšanje stroškov lastništva pri omrežno priključenih računalnikih, MacOS X Server prinaša modul NetBoot, ki omogoča zagon računalnika Mac iz datotečnega strežnika in souporabo v strežniku nameščenih namenskih programov. NetBoot omogoča tudi nadzor omrežnih računalnikov, namenskih programov in uporabniških pravic. Novi operacijski sistem za delovanje uporablja protokola AppleShare in TCP/IP, zmogljivi datotečni sistem pa omogoča strežbo tudi do 1000 hkratnih uporabnikov.

    Objavljeno: 9.2.1999
  • Varnejša in preprostejša omrežja

    3Com za letošnje leto pripravlja kopico novosti pri omrežnih vmesnikih, svoji primarni dejavnosti. Med najpomembnejšimi novostmi je nov soprocesor, narejen v sodelovanju z družbo VLSI, ki bo omogočal šifriranje in potrjevanje podatkov v krajevnem omrežju z 10 ali 100 Mb/s, ne da bi to vplivalo na hitrost prenosa. Novi soprocesor bo deloval v omrežjih TCP/IP, uporabljal pa bo protokol IPSec. 3Com že sodeluje z Microsoftom, ki bo šifriranje omrežnega prometa podprl v novem operacijskem sistemu Windows 2000.

    Objavljeno: 9.2.1999
  • 3Com Palm V

    Vse kaže, da bo novi ročni računalnik podjetja 3Com nosil oznako Palm V. Za razliko od nedavno najavljenega modela Palm VII, ki ostaja z brezžično radijsko povezavo zaenkrat le projekt za ameriško tržišče, bo Palm V zamenjava za sedanji model Palm III in bo na voljo tudi v Evropi. Po nekaterih podatkih naj bi bil predstavljen aprila ali maja. Najpomembnejša novost je uporaba novih litijevih akumulatorjev, ki so narejeni s posebnimi polimeri.

    Objavljeno: 9.2.1999
  • Prvi 64-bitni diskovni krmilnik

    Adaptec je najavil novo družino zmogljivih krmilnikov za diskovna polja, ki obljubljajo bistveno hitrejši pretok podatkov med računalniki in pomnilniškimi enotami. Novi model AAC-364 je prvi krmilnik, ki uporablja novo 64-bitno strežniško arhitekturo in 64-bitno vodilo PCI. Med prvimi je tovrstni računalnik predstavilo podjetje Dell, kmalu pa mu bodo sledili tudi drugi. Novi krmilnik je velik korak naprej v primerjavi z današnjim izdelki, saj dobesedno podvaja prepustnost sistema. Opremljen je s štirimi neodvisnimi kanali SCSI (štirje notranji in dva zunanja priključka), na katere lahko priključimo do 60 naprav SCSI s skupno prepustnostjo 200 MB/s. Za krmiljenje takega pretoka podatkov skrbi RISC 233 MHz procesor Intel StrongARM, za izravnavo pretoka pa skrbi baterijsko napajan in samopopravljiv pomnilnik velikosti do 128 MB. Krmilnik podpira vse specifikacije za diskovna polja RAID, vključno z zamenjavo med delovanjem računalnika in podporo za rezervne diske ter nadzor diskov s protokolom S.M.A.R.T. AAC-364 ustreza tudi standardu Hot-Plug PCI, kar pomeni, da ga lahko zamenjamo brez ugašanja računalnika.

    Objavljeno: 9.2.1999
  • Adobe AfterEffects 4.0

    Podjetje Adobe je predstavilo novo različico kompleta dinamičnih učinkov AfterEffects. Različica 4.0 prinaša nove zmožnost za ustvarjalce video posnetkov in animacij za rabo v svetovnem spletu, deluje pa s programi Photoshop, Illustrator in video urejevalnikom Premiere. Med najpomembnejšimi lastnostmi nove različice je integracija z drugimi lastnostmi gostiteljev.

    Objavljeno: 9.2.1999
  • Odlična prodaja računalnikov iMac

    Apple je s svojimi računalniki iMac požel zelo velik uspeh v predbožičnem nakupovalnem obdobju. iMac je bil celo najbolje prodajan osebni računalnik in je prehitel vse PC-jevske tekmece. Dobra prodaja je tudi prispevala k temu, da se je tržni delež podjetja Apple povzpel s 6,7 na 9,6 %. V celoti so 139 dneh od začetka prodaje uspeli prodati čez 800.000 računalnikov, kar je za Apple dobrodošel rekord. Še posebej je zanimiva analiza prodaje, ki kaže, da je kar 32 % kupcev tistih, ki so prvič kupili osebni računalnik, 13 % pa takih, ki so na iMac prešli iz računalnikov PC. 80 % lastnikov iMaca dostopa do interneta, od tega kar 65 % prvi dan po nakupu računalnika. 42 % lastnikov iMaca je tudi že izvršilo nakupe prek interneta. Dobra prodaja računalnikov iMac je tudi prispevala tudi k najboljšemu finančnemu uspehu v zadnjih letih. Zadnje četrtletje so tako zaključili s prometom v višini 1,7 milijarde dolarjev, ob tem pa je zaslužek znašal 152 milijonov dolarjev, kar je bistveno bolje od 47 milijonov dolarjev konec leta 1997.

    Objavljeno: 9.2.1999
  • Novo za 3D v spletu

    Kljub temu da tehnologijo VRML poznamo že nekaj let, animacije 3D v spletu niso zaživele tako, kakor bi lahko. Toda prav v začetku letošnjega leta je interesna skupina dobila nov zagon, ki bo pospešil razvoj. Konzorcij VRML se bo poleg tega preimenoval v Web3D, cilj nove pobude pa je razvoj novega standarda, ki bo združeval vse dosedanje tehnologije 3D, DHTML, XML in MPEG-4.

    Objavljeno: 9.2.1999
  • Apple z novimi iMaci in PowerMaci G3

    Apple je novosti za leto 1999 prikazal že nekaj dni po novem letu, z njimi pa so razveselili obiskovalce razstave MacWorld Expo v San Franciscu. Ker se računalnik za domačo rabo iMac odlično prodaja, so se odločili, da bodo kovali železo, dokler je vroče. Sedanjemu modelu se je tako pridružil še nekoliko zmogljivejši iMac, ki ima hitrejši 266 MHz procesor PowerPC G3 (doslej 233 MHz) in večji disk (6 GB). Poleg tega je novi iMac na voljo v petih novih svežih barvah: jagodni, limonasti, borovničevi, grozdni in v barvi mandarine. Cena je enaka kakor pri dosedanjem modelu (v ZDA 1200 dolarjev), temu pa so ceno znižali na 1050 dolarjev. Še večja novost pa je povsem prenovljena družina računalnikov PowerMac G3, ki prvič uporablja nove procesorje PowerPC z bakrenimi povezavami. S tem so povečali hitrost delovanja, ki zdaj dosega 400 MHz, tako da so to najhitrejši Macintoshi doslej. Med novostmi so še novi grafični pospeševalnik ATI Rage 128, 100 Mb/s omrežna kartica Ethernet, vmesnik IEEE-1394 (Firewire) in vmesniki USB, vse na osnovni plošči. Sistemsko vodilo je odslej 100 MHz, pomnilnik pa lahko razširimo do 1 GB. Na voljo so tri 64 bitna 33-megaherčna vodila PCI ter eno 32-bitno 66-megaherčno, namenjeno grafičnim karticam. Novi računalniki PowerMac G3 so prepoznavni že na prvi pogled, saj imajo mini stolpi podobne zaobljene poteze in prosojno plastiko kakor računalnik iMac.

    Objavljeno: 4.2.1999
  • Intel Pentium III

    Intel je uradno oznanil ime za novi rod procesorjev, doslej znanim kot projekt Katmai. Novi procesorji bodo nosili oznako Pentium III, s čimer so pri Intelu ponovno unovčili v široki javnosti znano ime Pentium. Oznaka III pomeni, da gre za povsem nov rod procesorjev, ohranitev imena Pentium pa to, da je nov sistem združljiv z bogato zbirko programov za dosedanje procesorje Pentium.

    Objavljeno: 4.2.1999
  • Microsoft preveč zaračunal kupcem

    Po navedbah ameriških organizacij za zaščito potrošnikov The Consumer Federation of America (CFA), Media Access Project in U.S. Public Interest Research Group je Microsoft v preteklih treh letih kupcem zaračunal kar za 10 milijard dolarjev previsoke cene, brez ustreznega ukrepanja pa lahko v naslednjih dveh letih na enak način prisluži dodatnih 15 milijard več, kakor bi bilo primerno. Tako naj bi za okrog 250 milijonov računalnikov zaračunali med 35 in 45 dolarji preveč na sistem. Po trditvah predstavnikov omenjenih organizacij je v preteklih letih za operacijske sisteme računal več in ponujal manj kakor je to sicer običajno drugod v računalništvu. Medtem ko se je v enakem obdobju zmogljivost strojne opreme povečala za desetkrat, so se cene znižale za tretjino ali polovico. Pri programski opremi pa ni tako. Po podatkih v poročilu so cene ostale pretežno nespremenjene, obenem pa je dobiček na enoto izdelka Microsofta zrasel iz 25 % v letu 1996 na 37 % v večjem delu leta 1998. V primerjavi z drugimi proizvajalci programske opreme so zaslužki za tri- do petkrat boljši. Raziskava je bila opravljena po tem, ko je ameriško pravosodno ministrstvo (DOJ) podalo tožbo proti monopolnemu delovanju podjetja Microsoft. Čeprav še ni znano, ali bo DOJ uporabil podatke iz poročila, avtorji menijo, da je kazen v višini 10 milijard dolarjev primerna in celo minimalna za popravilo storjenega.

    Objavljeno: 4.2.1999
  • SPSS 9.0

    Podjetje SPSS je predstavilo že deveto različico istoimenskega paketa za analitično in statistično obdelavo in prikaz podatkov. Devetica prinaša bistveno izboljšan modul za pripravo grafov, ki jih je sedaj mogoče pripraviti precej lažje in hitreje kakor v starejših izvedbah SPSS-ja. Poleg nekaterih grafov je novost predvsem zmožnost interaktivnega spreminjanja videza, tako da lahko grafe hitro približamo svojemu okusu in potrebam.

    Objavljeno: 1.2.1999
  • Quantum Fireball Plus KA

    Quantum je predstavil novo družino diskov z vmesnikom EIDE s hitrostjo vrtenja 7200 vrtljajev na minuto in podporo za nov vmesnik Ultra ATA/66 s teoretično hitrostjo prenosa 66 Mb/s. Med novostmi sta tudi sistem za zaščito pred napakami med prevozom Shock Protection System (SPS) in nova tehnologija Data Protection System (DPS), s katero lahko hitro ugotovimo stanje in morebitne okvare diska. S sistemom DPS naj bi pri Quantumu močno zmanjšali število servisnih zahtevkov, predvsem nepotrebnih (takih je skoraj polovica).

    Objavljeno: 1.2.1999
  • Obletnica miške in grafičnega vmesnika

    Čeprav večina ljudi miško in grafični vmesnik operacijskega sistema pripisujejo podjetju Apple in računalniku Macintosh ali poznejšemu Windowsu, je iznajdba precej starejša. Devetega decembra je minilo že 30 let odkar so prvič javno prikazali nove koncepte, ki so jih razvili v raziskovalnem centru Stanford Reseach Institute. Tedaj so Doug Engelbart, ki ga imajo mnogi za očeta današnjih uporabniških vmesnikov, in njegovi kolegi prvič prikazali računalniški sistem z okenskim sistemom, videokonferenco, črnim besedilom na beli podlagi, pomočjo, odvisno od vsebine, in prvim primitivnim predhodnikom današnje miške. Pozneje se je razvoj nadaljeval v bližnjem centru Xerox Parc, ostanek pa je že znana zgodovina. Ob tridesetletnici je 72-letni Engelbart prejel častno nagrado stanfordske univerze. Med drugim je izrazil razočaranje nad današnjem dogajanju v računalništvu, v katerem prevladuje ena sama platforma (PC), ki tako ali drugače zavira hitrejši razvoj celotnega področja.

    Objavljeno: 1.2.1999
  • Stavka evropskih uporabnikov interneta

    Evropski uporabniki interneta so čedalje bolj nezadovoljni s cenami krajevnih telefonskih klicev. Cene so visoke, redko padajo in se pogosto celo zvišujejo, zato so uporabniki v Španiji, Švici, Nemčiji, na Češkem, Poljskem, v Italiji, Franciji, in Veliki Britaniji priredili 24-urno stavko, med katero niso uporabljali interneta. Ponekod so se jim pridružili tudi ponudniki interneta, ki se zaradi visokih cen bojijo za svojo prihodnost. Po podatkih organizacije OECD imajo najvišjo ceno krajevnih klicev na Češkem, kjer za 20 ur dostopa do interneta uporabnik plača 74,60 dolarja, skoraj dvakrat več od Američanov, ki plačujejo povprečno po 39,58 dolarja. Tik za Čehi so Nemci, pri katerih je strošek 20-urne rabe 67,62 dolarja. Najbolje gre uporabnikom skandinavskih držav, v katerih je povprečna cena 19,72 dolarja. Visoki telefonski stroški so po mnenju vseh opazovalcev glavni razlog za počasnejšo rast rabe interneta kakor drugod.

    Objavljeno: 1.2.1999
  • Novell Netware 4.2

    Potem ko so pri Novellu jeseni uspešno predstavili novo različico omrežnega operacijskega sistema Netware 5, so zdaj prikazali tudi izpiljeno različico prejšnjega, ki je dobil nova orodja za povezavo z internetom, združljivost z letom 2000 in tesno povezljivost z novejšo različico Netware 5. Osveženi so vsi deli paketa, predvsem pa odjemalci, ki so odslej združljivi s protokoli TCP/IP in nadzorniškim sistemom Z.E.N. Works in novo različico imeniškega sistema NDS. V paketu kupec dobi tudi številne dodatke, kot so Z.E.N. Works Starter Pack, petuporabniška različica zbirke Oracle 8, spletni strežnik Netscape FastTrack Server, pomožni programi Multiprotocol Router (3.2), Perl (5.1) in NetBasic (v6) in drugi. Pri Novellu so k različici 4.2 priložili tudi triuporabniško različico Netware 5 - za tista podjetja, ki še niso prepričana, ali bi naredila korak naprej ali ne. Nova različica Netware 4.2 bo na voljo v začetku 1999 za ceno in v enakih izvedbah kakor dosedanji različici Netware 4.11 in IntranetWare, ki ju nadomešča.

    Objavljeno: 1.2.1999
  • IBM-ov univerzalni imenik

    IBM za letošnjo pomlad pripravlja predstavitev pomembnega izdelka za imeniške sisteme. Tedaj bodo prikazali nov meta imenik, zasnovan na sedanjem izdelku eNetwork Directory, ki bo omogočal povezljivost in izmenjevanje podatkov z drugimi pomembnimi imeniki, med katerimi so Novellov NDS, Microsoftov še ne dokončani Active Directory, imenik LDAP in imenik paketa Lotus Notes. Kmalu po predstavitvi novega imenika, ki trenutno še nima imena, bodo osvežili tudi vse pomembnejše IBM-ove namenske programe, predvsem posredniške (middleware), s čimer želijo zagotoviti boljše povezovanje in sodelovanje med paketi. Med temi so tudi nedavno predstavljeni IBM NT Suite, zbirka podatkov DB2, strežnik WebSphere in nekoliko pozneje Lotusovi izdelki. Novi imeniški sistem bo mogoče upravljati z nadzorniškim paketom Tivoli, zaradi odprtosti sistema pa najbrž tudi z drugimi programi.

    Objavljeno: 1.2.1999
  • Agfa ePhoto CL-30 in podpora za Iomega Click!

    Podjetje Agfa je predstavilo nov majhen digitalni fotoaparat, ki je namenjen rabi doma, kljub temu pa nudi dokaj veliko ločljivost. Digitalni fotoaparat ePhoto CL-30 lahko zajame slike z ločljivostjo 1152 x 864 pik, kot prvi Agfin digitalni izdelek pa podpira kartice CompactFlash in ne SmartMedia, kakor dosedanji modeli iz družine fotoaparatov ePhoto. Poleg fotoaparata bo kupec dobil 4 MB kartico, fotoaparat pa bo opremljen tudi z zaporednim in vmesnikom USB. Zelo zanimiva je cena, saj pri Agfi obljubljajo CL-30 za manj kakor 400 dolarjev. V prodajo bo prišel v prvem četrtletju 1999.

    Objavljeno: 1.2.1999
  • Popravki za Windows 98

    Microsoft je najavil popravek za okolje Windows 98, s katerim naj bi rešili težave, povezane z letom 2000, čeprav so ob predstavitvi trdili, da je nova različica Oken popolnoma združljiva z letom 2000. Popravljena je predvsem napaka, ki povzroči za en ali dva dneva napačen datum, če računalnik ponovno poženemo ravno v trenutku, ko prihaja do menjave datuma. Popravljene so bile tudi datumske težave v Microsoftovem modulu JVM (java virtual machine), kontrolniku Date/Time, napaka v datoteki z datumsko zgodovino telefonskega klicatelja, ukazu XCOPY, protokolu IP in knjižnici MFC, krajevnih nastavitvah in WordPadu. Popravek je na voljo prek storitve Windows Update ali na spodnjem naslovu.

    Objavljeno: 1.2.1999
  • Pametno omrežje

    Ameriška vojaško-raziskovalna agencija DARPA je zbrala skupino strokovnjakov z različnih področij in organizacij, ki bo razvila novo tehnologijo, s katero naj bi učinkoviteje preprečevali zasičenost omrežja. S projektom Active Network naj bi razvili nov sistem podatkovnih paketov, ki bodo sami lahko našli najboljšo pot med izhodiščem in ciljem in pri tem ne bodo odvisni od omrežja ali strojne opreme.

    Objavljeno: 1.2.1999
  • Extensis PhotoGraphics 1.0

    Adobe Photoshop je vodilni program za obdelavo slik, lep del zaslug za uspeh pa si lastijo dodatki za razširitev zmožnosti osnovnega programa. Med tistimi, ki so se dodatkov za Photoshop lotili najresneje, je podjetje Extensis. Tokrat so posegli v novo smer, saj dodatek PhotoGraphics 1.0 prvič v okolje Photoshop prinaša možnost dela z vektorsko grafiko. PhotoGraphicsov nabor risarskih orodij se lahko meri s tistimi v samostojnih risarskih programih (Adobe Illustrator, Corel Draw, Macromedia Freehand ...). Predmetom lahko določamo vrsto in značaj črt, prosojnost in barvne prelive. Poleg tega lahko na predmetih uporabimo precej lastnosti orodij Photoshopa. Med najpomembnejše lastnosti paketa PhotoGraphics sodi delo z besedili, ki jih lahko postavimo na vnaprej določeno pot, določamo lastnosti pisavam in besedilu, jih poljubno povečujemo in spreminjamo. Podobne operacije so bile doslej v Photoshopu zelo težavne. Program bodo prodajali za 150 dolarjev.

    Objavljeno: 1.2.1999
  • Packard Bellov anti-iMac

    NEC pripravlja nov tip kompaktnega namiznega računalnika z številnimi deli in tehnologijami, ki jih sicer najdemo v prenosnih računalnikih. Računalnikovo ohišje bo zelo kompaktno in vanj bo vgrajen tudi 15,1-palčni monitor. Namesto običajnih procesorjev bo uporabljal procesorje Pentium II in druge sestavne dele, namenjene predvsem za rabo v prenosnih računalnikih. Po zasnovi in enostavnosti rabe se načrtovalci zgledujejo pri Appleovem iMacu, ki bo kljub drugačnemu operacijskemu sistemu tudi glavni tekmec novega izdelka. Kljub vsemu pri NEC-u napovedujejo, da bo cena konkurenčna navadnim namiznim računalnikom, ki so opremljeni z zunanjimi zasloni LCD.

    Objavljeno: 20.1.1999
  • HP in PA-RISC

    Medtem ko se Hewlett-Packard pripravlja na prihod novega procesorja Intel IA-64 (Merced), ki ga podjetji razvijata s skupnimi močmi, je nedavno razkril tudi načrte v zvezi z dosedanjimi procesorji PA-RISC in potrdil podporo za to tehnologijo. HP nadaljuje z razvojem PA-RISC-a, ki bo zagotovo zakorakal globoko v naslednje desetletje. Nedavno je podjetje predstavilo procesor PA-8500 s hitrostjo 360 MHz, v naslednjem letu pa naj bi hitrost dosegla 440 MHz. Ta družina naj bi se razvijala do modela s hitrostjo 500 MHz, ki je že v delujoči obliki. Sredi leta 2000 naj bi se mu pridružil novi model PA-8600 s hitrostjo 560 MHz. Znani so tudi cilji za daljše obdobje. Do konca leta 2001 naj bi predstavili PA-8700 s hitrostmi do 720 MHz, leta 2002 pa PA-8800 s hitrostjo 900 MHz. Leta 2003 naj bi nato dosegli mejnik 1 GHz z modelom PA-8900.

    Objavljeno: 20.1.1999
  • Novi tiskalniki QMS

    Podjetje QMS je predstavilo nove laserske tiskalnike, namenjene pretežno za zahtevno rabo v omrežnem okolju. QMS 3260 Print System je zmogljiv omrežni laserski tiskalnik, ki ima vgrajen 150 MHz mikroprocesor in omogoča tisk s hitrostjo 32 strani na minuto, ločljivost tiska pa je 600 x 600 pik na palec.

    Objavljeno: 20.1.1999
  • Brother HL-2400C

    Brother je predstavil nov barvni laserski tiskalnik, model HL-2400C. To je eden prvih namiznih barvnih laserskih tiskalnikov z vrtljivim sistemom barvil, ki zmore natisniti 4 barvne in do 16 črno-belih strani na minuto, za kar skrbi 100 MHz procesor SPARC. Tiskalnik poleg tega uporablja napredno tehnologijo za racionalnejše upravljanje pomnilnika, standardno pa je vgrajen 16 MB RAM, ki ga z običajnimi moduli SIMM lahko razširimo do 112 MB. Ločljivost tiska je 600 x 600 pik na palec, Brotherjeva barvna tehnologija (CAPT) pa skrbi za mehčanje robov in tako omogoča barvno tiskanje pri navidezni ločljivosti 2400 pik na palec. Pri črno-belem tisku dosega ločljivost 1200 x 600 pik na palec. HL-2400C lahko uporabljamo tudi kot omrežni tiskalnik z dodatkom omrežnih vmesnikov. Kaseta za papir sprejme do 250 listov, tiskalnik pa podpira opisne jezike PCL5C, PCL6 (ČB), BR-Script Level 2 (PostScript Level 2), HP-GL, Epson FX-850 in IBM Proprinter XL (ČB). Cena tiskalnika HL-2400C je 690.000 tolarjev.

    Objavljeno: 20.1.1999
  • NEC Ready LT 120

    Podjetje NEC je med prvimi, ki je predstavilo prenosni računalnik zgrajen na temelju Cyrixovega procesorja MediaGX za prenosne računalnike. Računalnik NEC Ready LT 120 poganja procesor MediaGX s hitrostjo 200 MHz, zaradi visoke integracije delov v sam procesor pa so precej prihranili pri stroških, tako da ima prvi prenosnik priporočeno ceno nižjo od 1000 dolarjev. Kupec za ta denar dobi še 32 MB RAM, 2,1 GB velik disk, 128-bitni grafični pospeševalnik in 16-bitno zvočno kartico. Priložena sta tudi disketnik in enota CD-ROM, ki pa ju lahko uporabljamo le kot zunanji enoti, saj so mere računalnika zelo majhne - 27,5 x 17,7 x 3,5 cm, celota pa tehta manj od 1,6 kg. Zaradi majhnosti je manjši tudi 8-palčni zaslon z aktivno matriko. Ready LT 120 bo sprva naprodaj le v ZDA, pozneje pa morda tudi drugod - najbrž pod imenom Packard Bell.

    Objavljeno: 20.1.1999
  • 3,5-palčna MO enota z 1,3 GB

    Fujitsu je kot prvi proizvajalec magnetnooptičnih enot predstavil nov rod 3,5-palčnih izdelkov, ki nudijo zmogljivost 1,3 GB na nosilec. Tako je dosegel kapaciteto, ki so jo še pred letom dni omogočale le 5,25-palčne enote.

    Objavljeno: 20.1.1999
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji