Objavljeno: 9.2.1999

Novo za 3D v spletu

Kljub temu da tehnologijo VRML poznamo že nekaj let, animacije 3D v spletu niso zaživele tako, kakor bi lahko. Toda prav v začetku letošnjega leta je interesna skupina dobila nov zagon, ki bo pospešil razvoj. Konzorcij VRML se bo poleg tega preimenoval v Web3D, cilj nove pobude pa je razvoj novega standarda, ki bo združeval vse dosedanje tehnologije 3D, DHTML, XML in MPEG-4.

Združenje Web3D, v katerem sodelujejo med drugimi Apple, Microsoft, Silicon Graphics in 3Dlabs, bo predloge standardov najbrž ratificiralo tudi v organizacijo ISO. Nekateri člani združenja so skoraj sočasno predstavili nova orodja, s katerimi nakazujejo nadaljnji razvoj tehnologije 3D v spletu.

Podjetje Oz.Com je predstavilo dodatek za pretočni predvajalnik RealPlayer G2 z imenom Fluid3D, ki omogoča pretočno predvajanje animacij 3D. Te lahko pripravimo v paketih, kakršna sta 3D Studio Max in Softimage, ter jih izvozimo v zapis Fluid3D. Podjetje Cycore pa je predstavilo nov predvajalnik za grafiko 3D, ki je v celoti napisan v javi. Cult 3D sestavljajo izvozni filtri za orodja 3D Studio Max in LightWave 3D, prednost takega pristopa pa je v tem, da končni odjemalci za predvajanje ne potrebujejo nobenega dodatka, razen navideznega javanskega stroja, ki pa je večinoma del spletnega brskalnika.

http://www.web3d.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji