Objavljeno: 4.2.1999

Intel Pentium III

Intel je uradno oznanil ime za novi rod procesorjev, doslej znanim kot projekt Katmai. Novi procesorji bodo nosili oznako Pentium III, s čimer so pri Intelu ponovno unovčili v široki javnosti znano ime Pentium. Oznaka III pomeni, da gre za povsem nov rod procesorjev, ohranitev imena Pentium pa to, da je nov sistem združljiv z bogato zbirko programov za dosedanje procesorje Pentium.

Čeprav je sredi januarja Intel najavil novo ime, ne pa tudi samega procesorja in njegovih tehničnih značilnosti, je v javnosti znana že večina novosti.

Med temi je zagotovo najbolj pomemben novi nabor 70 ukazov Katmai (znan tudi kot MMX2), ki bo omogočal pospeševanje nekaterih operacij, predvsem večpredstavnosti in grafike 3D. Procesor bo sprva deloval s hitrostmi 450 in 500 MHz, sistemsko vodilo pa s hitrostjo 100 MHz. V drugi polovici leta lahko pričakujemo še hitrejše različice, med njimi tako s hitrostjo sistemskega vodila 133 MHz. Pentium III bo uradno predstavljen marca, na tržišče pa pride konec pomladi. Intel napoveduje agresivno cenovno politiko, saj naj bi že na začetku Pentium III stal le kakih 50 dolarjev več kakor Pentium II z enako frekvenco delovanja. Pri Intelu so obenem oznanili tudi ime Pentium III Xeon za novi rod procesorjev, namenjenih delovnim postajam in strežnikom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji