Oglasno sporočilo
Objavljeno: 24.11.2020 06:00

V novem Monitorju – ekskluzivni preizkus Apple Macbook Air s procesorjem ARM in preizkus električnega avtomobila VW ID.3

V novi številki Monitorja smo preizkusili enega najzanimivejših avtomobilov tega trenutka – Volkswagnov novi ID.3, avtomobil, za katerega imajo pri VW visoka pričakovanja. Gre za njihov prvi model, v celoti zasnovan okoli električnega pogonskega sklopa. To pomeni, da ponuja res prostorno kabino in solidno velikost prtljažnika z zunanjimi merami, primerljivimi tistim v Golfu. Ob tem ponudi od 200 do 300 kilometrov realnega dometa, kar je za naše razmere več kot sprejemljivo.

Ob tem smo se spustili tudi v podrobnosti tržišča električnih avtomobilov. Ta segment je letos kljub situaciji okoli koronavirusa presenetljivo zdrav, saj se je delež prodanih električnih avtomobilov (in hibridov različnih vrst) občutno dvignil. Pišemo pa tudi o »tankanju« oziroma napajanju teh vozil – situacija se je v zadnjih letih tudi pri nas spremenila, saj je večina polnilnic danes plačljivih. Primerjali smo tudi stroške različnih polnilnic (in seveda napajanje doma), tudi v primerjavi s klasičnimi (bencinskimi in dizelskimi) avtomobili.

V zadnjih dneh pred zaključkom številke smo v roke dobili res pomembno novost – Applov novi prenosnik MacBook Air, prvi, ki namesto Intelovih procesorjev uporablja Applov lastni procesor M1. Slednji je zasnovan na arhitekturi ARM, enaki, kot jo imajo procesorji v telefonih in tablicah. Apple je poleti ob prvi predstavitvi obljubljal veliko, kljub obljubam pa moramo priznati, da nas je prenosnik resno presenetil. Postavlja nove mejnike, predvsem pri vzdržljivosti akumulatorja, pa tudi zmogljivosti!

Naslednji omembe vredni preizkus je poglobljen pregled AMDjevih procesorjev nove generacije – Ryzen 5000. Preizkusili smo štiri nove zmogljive procesorje te družine, ki ponujajo od šest pa do šestnajst jeder in res vrhunske zmogljivosti. Procesorji so se zavihteli na vrh naših lestvic, čeprav nas je še najbolj prepričal najcenejši model – Ryzen 5 5600X je trenutni prvak v razmerju med hitrostjo in ceno, s tem pa prva izbira za tiste, ki si sestavljajo zmogljiv igričarski računalnik.

Med ostalimi preizkusi velja omeniti Googlov novi Chromecast z Google TV– ta ima po novem vključen tudi odličen Android/Google TV in združuje vsebine iz različnih storitev (torej Netflix, HBO Go, itd).

Preizkusili smo tudi posebneža med igričarskimi monitorji – Samsungov Odyssey G9, monitor z razmerjem stranic 32:9 in ločljivostjo kar 5120 × 1440 pik. Velja sicer 1.500 evrov, a je to glede na zmogljivosti in še kar razumljivo – še največja težava bo s prostorom na pisalni mizi.

Po laboratoriju se je ta mesec sprehajal tudi novi robotski sesalnik, presenetljivo zmogljiv Xiaomijev Roborock S6 MaxV. Ta poleg sesanja vključuje tudi mokro brisanje, in vključuje presenetljivo zmogljivo navigacijo po stanovanju.

Med rednimi preizkusi ne moremo spregledati novega iPhone 12 – prvi je na preizkus prispel zmogljivejši model Pro. Letos je poleg drobnih izboljšav največja novost novo oblikovanje z ravnimi, odsekanimi stranicami. Ob njem nas je pozitivno navdušil tudi Xiaomijev novi Mi 10T Pro 5G – telefon, ki se za 600 evrov presenetljivo dobro kosa z občutno dražjimi modeli.

Preizkusili smo tudi dvojec vstopnih Huaweijevih prenosnikov – modela D14 in D15 predstavljata odlično izbiro za domače uporabnike.

V zadnjih mesecih se ponovno ogreva področje kriptovalut. V članku si lahko preberete vse o tem, kako bi kriptovalute uredila EU – Evropska komisija namreč pripravlja predlog za sistemsko ureditev tega področja.

V prilogi Monitor Pro, namenjeni poslovnemu IT, pa tokrat o tiskanju in dokumentnih sistemih.

Naslednja redna številka izide v torek, 22. decembra.

Naročite se na Monitor!

Vabimo vas, da se naročite na klasično ali digitalno različico Monitorja, ali pa aktualno "papirno" različico kupite v naši spletni trgovini.

Postopek je enostaven – zahteva le nekaj klikov, kreditno kartico ali Paypal. Ali pa elektronsko sporočilo na narocnine@mladina.si.

Hvala.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji