Objavljeno: 24.11.2020 | Avtor: Anže Tomić | Monitor December 2020

Google Chromecast na steroidih

Imamo starejši ali pa »starejši« televizor in smo očarani nad pametjo, ki jo novim modelom omogoča Android TV ... Rešitev? Najnovejši Google Chromecast, ki je hkrati tudi čisto pravi Android TV in še kaj.

Televizor je poseben del domače elektronike, saj ga običajno menjamo na vsakih pet, deset let. Prav tako so resni preboji v napredku relativno redki. Že res, da OLED, 4K in HDR pomenijo dobre skoke naprej, a bo nekdo, ki ima doma spodoben sprejemnik FullHD, težko dobil dovolj motivacije, da bi šel v nakup. Zadnji res dovolj velik razlog za menjavo ne glede na starost obstoječega sprejemnika je bil prehod na tanke zaslone.

In vendar – omeniti je treba še mini revolucijo televizorskih operacijskih sistemov. Nekaj, kar je bilo včasih zreducirano na prikaz glasnosti, številke kanala in špartanske nastavitve, je počasi preraslo v kompleksno orodje. Ko je Google na televizorje spravil Android TV, je vse skupaj postalo še bolj zanimivo. Predvsem zato, ker so internetni ponudniki že imeli Android aplikacije za svojo TV-ponudbo na telefonih in tablicah. Te pa so lahko kar naenkrat (brez preveč dodatnega dela) delovale tudi na televizorju. To je pomenilo le en daljinski upravljalnik in »TV-škatlo« internetnega ponudnika, ki je postala nepotrebna. Resnično je šlo za konkretno poenostavitev uporabniške izkušnje, ki pa s(m)o jo vsi, ki imamo »spodobne starejše televizorje« s slabimi procesorji in operacijskimi sistemi, ki niso Android, lahko le od daleč opazovali.

In prav to polje poskušajo zapolniti Google Chromecasti in njim podobne naprave. Starim televizijam dajo pamet in uporabniško izkušnjo približajo novejšim televizorjem. Google je s prvimi Chromecasti ubral svojo pot in se ločil od konkurence s tem, da Chromecast ni imel vmesnika. Vsebino smo izbrali na svojem telefonu in jo »poslali« na televizijo. Ni pa šlo za zrcaljenje, saj je Chromecast sam pognal Youtube video, na telefonu pa smo lahko počeli kaj drugega. Z zadnjo različico Chromecasta (z imenom with Google TV) pa smo prvič dobili uporabniški vmesnik in daljinski upravljalnik. Vmesnik je nova različica Android TV, ki ji je ime Google TV in teoretično podpira vse Android aplikacije. A očitno je dovolj različna od Android TV, ki ga najdemo vgrajenega v televizorje, saj aplikacija ponudnika T2 na našem testu ni delovala, medtem ko Telemachov EON je. Prej kot slej bo delovala tudi od T2, a opozorilo ostaja.

Če je vmesnik dobrodošla novost, pa je najzanimivejši daljinec. Ta ima nekaj gumbov, ki obljubljajo, da bi se dalo s televizor (če gledamo programe prek Androidnega »appa«) upravljati le z njim. Tako ima gumb za vklop in izklop, gumba za uravnavanje glasnosti in gumb za menjavo vhoda na televizorju. V praksi se sistem obnese odlično. Ob nastavitvi nas vpraša, katere znamke televizor imamo, in nas pelje čez nastavitve teh gumbov. Na našem televizorju Sony LED je vse delovalo brezhibno. Moramo pa omeniti, da smo Chromecast priklopili na vhod HDMI s podporo standarda CEC, ki omogoča skupno upravljanje naprav. Ima pa daljinec tudi lučko IR ter namenske gube za Netflix, Youtube in Googlovega asistenta, tako da lahko tudi iščemo po vseh aplikacijah. V angleščini, seveda.

Televizijski program smo tako gledali v aplikaciji EON, Youtube v svoji, preizkusili pa smo še HBO GO, Amazon Prime in Plex. Vse je delovalo brez težav. Zanimivo je še to, da so vse te aplikacije v enem vmesniku in lahko delamo spiske za ogled ne glede na aplikacijo, v kateri bomo gledali. Tudi razdelek, ki nam predlaga vsebine, je na voljo. Kako se to obnese, bo treba videti na dolgi rok, a že brez teh »naprednih« funkcij je sistem super. Na starem televizorju lahko tako z enim daljincem vključimo sprejemnik, izberemo želeno aplikacijo, gledamo vsebino in uravnavamo glasnost.

Novi Chromecast je tako tista pametna škatlica, ki smo jo uporabniki starejših televizorjev čakali že dalj časa. Za 70 EUR (malce več stane v kateri od slovenskih trgovin) lahko sprejemniku kupimo pamet, ki jo imajo novejši televizorji vgrajeno. Ko ta strošek primerjamo z nakupom novega televizorja, je 70 EUR smešna cena za veliko boljšo uporabniško izkušnjo. Seveda obstaja tudi konkurenca, a Google je Chromecast pripeljal že do pete različice, tako da nad njim očitno ne mislijo obupati. To pa je za kakšne anonimne škatlice težje reči.

Google Chromecast

Prodaja: Google v tujini. Tudi v kateri od naših trgovin.

Cena: 70 EUR

Za: Super daljinec in vmesnik.

Proti: Vse Android aplikacije še ne delujejo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji