Objavljeno: 24.11.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2020

Huawei MateBook D 15

Huawei ima pri nas v ponudbi za zdaj dva cenejša prenosnika, ki se ločita bolj ali manj le po velikosti zaslona. Model MateBook D 15 ima tako malenkost večji zaslon od svojega brata, konkretno 15,6 palca po diagonali, to pa se seveda pozna tudi pri velikosti in teži samega ohišja.

Oblikovanje in kakovost ohišja sta sicer identična manjšemu modelu D 14. Gre za lično in kakovostno kovinsko ohišje dovolj majhnih mer, spet je razmeroma malo roba okoli zaslona. Kamer je skrita nad tipkovnico, med tipkama F6 in F7. Tipkovnica je praktično enaka kot pri manjšem modelu, ponuja torej dober povratni odziv, presenečeni pa smo bili, da nima ozadnje osvetlitve. Zakaj so to pri tem modelu odstranili, nam ni povsem jasno, pomislimo lahko le na varčevanje pri ceni.

Tudi tu so vgradili dovolj veliko in natančno sledilno ploščico, spet je v tipki za vklop (ta je postavljena v desni zgornji vogal, nad tipkovnico) bralnik prstnih odtisov. Zaslon je podoben kot pri manjšem modelu. Še vedno gre za matriko IPS z matirano prevleko, svetlost je nekaj čez 250 cd/m2, kar je dovolj za večino uporabnikov, le na kakem močnejšem soncu bo zaslon pretemen. Tudi vidni koti so zelo dobri.

Strojna oprema je enaka kot pri manjšem modelu, praktično enako se je odrezal tudi pri preizkusih hitrosti. V uporabi je procesor AMD srednjega razreda Ryzen 5 3500U, ki je po našem mnenju odlična izbira, saj ponuja štiri jedra (in osem niti delovanja) ob dovolj ugodni uporabi energije. Pri tem so pri Huaweiju poskrbeli za dovolj zmogljivo hladilno rešitev, da ostane prenosnik dovolj tih tudi med zahtevnejšo rabo (med navadnim, pisarniškim delom pa je praktično neslišen). Pomnilnika je 8 GB, kar je danes nekako standard, pogon SSD ponudi 512 GB prostora. Za grafiko je na voljo vgrajena AMD RX Vega 8, ki bo dovolj za, denimo, Fortnite in starejše igre, ne pa tudi za grafično zahtevnejše.

Zdržljivost akumulatorja je sicer nekoliko slabša kot pri manjšem bratu, a še vedno dovolj dobra. Velja omeniti, da je naš preizkus razmeroma zahteven, pri navadni rabi, kjer procesor večino časa ne počne nič zahtevnejšega in kjer je zaslon nekje na srednji osvetlitvi, bomo brez težav dosegli sedem ur in več delovanja.

Pri vmesnikih ni presenečenj, poleg dveh navadnih USB je na voljo še en USB-C, ki je hkrati namenjen napajanju prenosnika. Kot pri manjšem modelu je tudi tu napajalnik zgledno majhen. Za izvoz videa je na voljo HDMI, brezžični omrežni vmesnik podpira standarde do 802.11ac. Tudi tu ni bralnika pomnilniških kartic.

MateBook D 15 je zelo podoben modelu D 14, konkretno pa bomo zanj odšteli nekaj manj denarja, dobili pa večji zaslon, a z enako ločljivostjo, in večje ter malenkost težje ohišje. No, pa tipkovnico, ki nima vgrajene osvetlitve. Tudi tu gre za odlično uravnotežen prenosnik brez resnih minusov. Odločitev bo torej vezana predvsem na način uporabe. Če iščemo prenosnik, ki bo večino časa preživel na pisalni mizi, bo D 15 zaradi večjega zaslona in nižje cene boljša izbira. Če pa bomo prenosnik veliko prenašali in, recimo, več uporabljali na kavču, pa bo manjši model bolj smotrn.

Huawei MateBook D 15

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 5.487

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 3.370

Trajanje delovanja: 3 ure, 27 minut

Zgradba in oprema: 7

Velikost in teža: 8

Mere: 35,8 × 23 × 1,7 cm, 1,5 kg

Značilnosti: AMD Ryzen 5 3500U, 2,1 GHz, 8 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, bluetooth

Zaslon: 15,6-palčni, 1.920 × 1.080 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Home

Cena: 650 EUR

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Za: Razmeroma tiho delovanje, majhen napajalnik, napajanje USB-C.

Proti: Svetlost zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji