Objavljeno: 24.11.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2020

Huawei MateBook D 14

Huawei izdeluje prenosnike že nekaj let, a so šele od letošnje jeseni na voljo tudi na našem trgu. Po najdražjem modelu smo tokrat preizkusili še par vstopnih. Manjši med njima je MateBook D 14. Kot pove ime, gre za 14-palčnega. Meri na domače uporabnike, ki želijo dobro zaokroženi pripomoček dovolj kompaktnih mer in ne pretežak.

Prenosnik je med bolj kompaktnimi v svojem razredu, torej med cenejšimi. Ohišje je kovinsko in zelo kakovostno, velja omeniti debelino 1,6 centimetra in težo 1,4 kilograma. Oblikovanje je preprosto in nekoliko spominja na Applove modele. Okoli 14-palčnega zaslona je zgledno malo roba, tudi spletna kamera je, kot pri drugih Huaweijevih prenosnikih, skrita med funkcijskimi tipkami, torej pod zaslonom namesto nad njim, kot je navada pri drugih proizvajalcih.

Pozicija te kamere sicer res pomaga pri tanjšem robu zaslona, je pa tak pogled nekoliko manj prikupen, saj snema iz nizkega položaja. Zaslon je sicer soliden, vgrajena je matrika IPS. Pravilnost barv je dobra, enako velja za vidne kote in enakomernost osvetlitve, v uporabi je matirana prevleka. Za domačo rabo je dovolj svetel, čeprav bi si v zelo svetlih prostorih (in tudi zunaj) vseeno želeli višjo svetlost. Ločljivost je klasična 1.920 × 1.080. Tipkovnica ponuja kratek hod, a zelo dober povratni odziv, tako je tipkanje hitro in udobno. Na sledilno ploščico nismo imeli posebnih pripomb, je dovolj velika in natančna, v tipko za vklop je vgrajen tudi bralnik prstnih odtisov. Tipkovnica je osvetljena od zadaj (ponuja dve stopnji), kar je glede na ceno še vedno dokaj redko.

Vmesniki so smiselno razporejeni: na vsaki strani je po en klasični vmesnik USB (s hitrostjo 3.0), na levi USB-C. Ta poskrbi tudi za napajanje, kar je redkost v tem cenovnem razredu. Tako napajanje je nedvomno prednost, saj bomo v prihodnje imeli vse več naprav z USB-C, med njimi pa bomo lažje delili napajalnike. Ko smo že pri tem, je napajalnik tega prenosnika med najmanjšimi v tem cenovnem razredu, kar je spet pohvalno, sploh ob solidno kompaktnem ohišju. Na levi strani je izhod HDMI, na desni pa klasični izhod za slušalke, ni pa bralnika pomnilniških kartic. Brezžični modul podpira omrežja 802.11 ac, ne pa tudi novejših 802.11 ax, kar glede na ceno sicer ne preseneča.

Pri Huaweiju za zdaj ponujajo le eno sestavo tega prenosnika, konkretno s procesorjem AMD Ryzen 5 3500U. Ta ima 4 jedra in večnitno tehnologijo, osnovna frekvenca je 2,1 GHz. Na preizkusih zmogljivosti se je odlično obnesel in je med boljšimi v tem cenovnem razredu. Pri tem je tudi med zahtevnejšim delom ostal dovolj tih – ventilator sicer slišimo, a ni nadležen. Vgrajenih je 8 GB pomnilnika, kar je dovolj za navadno pisarniško delo, enako velja za pogon SSD, velik 512 GB. Za grafiko poskrbi vgrajena kartica AMD RX Vega 8, ki bo dovolj zmogljiva za uživanje v nekoliko starejših igrah, za nove igre višjega kalibra pa bo treba poiskati kaj bolj zmogljivega (vseeno pa je zmogljivejša od primerljivih Intelovih rešitev). Vzdržljivost akumulatorja je dobra, pri nezahtevnem delu bi brez težav zmogel sedem ur in več uporabe.

Novi MateBook D 14 je sicer zamudil naš preizkus domačih prenosnikov, a bi se zagotovo znašel med najbolj uravnoteženimi. Gre namreč za odličen prenosnik za domače uporabnike, tudi za študente in šolarje (pod pogojem, da nimajo potreb po zmogljivejši grafični kartici), celo za manj zahtevne poslovne uporabnike. Zmogljivost je dobra, prenosljivost in vzdržljivost akumulatorja tudi, cena pa glede na ponujeno razumljiva. Za udobnejše delo v svetlejših pogojih bi si želeli le malenkost svetlejši zaslon.

Huawei MateBook D 14

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 5.937

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 3.470

Trajanje delovanja: 4 ure, 7 minut

Zgradba in oprema: 7

Velikost in teža: 9

Mere: 32,2 × 21,5 × 1,6 cm, 1,4 kg

Značilnosti: AMD Ryzen 5 3500U, 2,1 GHz, 8 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, bluetooth

Zaslon: 14-palčni, 1.920 × 1.080 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Home

Cena: 700 EUR

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Za: Razmeroma tiho delovanje, majhen napajalnik, napajanje USB-C, velikost in teža.

Proti: Svetlost zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji