Objavljeno: 26.11.2019 06:14

Novi Monitor - nalezljivi Fortnite

Izšel je novi Monitor! Naslovna tema tokratne številke je izredno priljubljena igra Fortnite in z njo povezano vprašanje, ali igre povzročajo odvisnost in kako novodobni splet vpliva na našo pozornost.

Brezplačna igra Fortnite ima kar 250 milijonov igralcev, v Kanadi pa je bila sprožena tožba, da naj bi ustvarjalci igre s pomočjo psihologov ustvarili igro, ki je čim bolj nalezljiva. Igre seveda niso edini tak medij, Netflixov šef je pred leti dejal, da je glavni konkurent njihovi storitvi kar - spanje.

Sicer pa med krajšimi preizkusi v Monitorju velja omeniti uporabniški vmesnik Baldphone za telefone (in tablice) Android, namenjen starejšim uporabnikom. Preizkusili smo tudi zanimivo 360-stopinjsko kamero Ricoh Theta Z1, ki glede na doslej preizkušene modele ponuja konkreten skok v kakovosti posnetkov, a tudi nekoliko višjo ceno. Preizkusili smo tudi storitev Instatext, program avstrijsko-slovenske naveze za izboljševanje angleških besedil v realnem času.

Med rednimi preizkusi velja izpostaviti Huaweijev telefon Nova 5T, napravo srednjega ranga, ki ponudi zelo solidno fotografsko izkušnjo. Zraven smo preizkusili še nekaj novih telefonov pri nas manj razširjenega Alcatela. Spet smo preizkusili par novih, dobro uravnoteženih prenosnikov, med njima je tudi novi model z AMD-jevim procesorjem.

Pisarniške zbirke morda niso najbolj zanimive, a tudi tu obstaja kar nekaj solidnih alternativ Microsoftovi uveljavljeni pisarni. Preizkusili smo tiste najpomembnejše konkurente, tako brezplačne kot plačljive, pa tudi najboljšo izbiro za pametne telefone.

V dosjeju pišemo o Linuxu in o tem, kako je ta operacijski sistem zavzel svet. Gre za danes najbolj razširjen sistem, ki poganja vse, od pametnih telefonov do jedrskih podmornic, vmes pa tudi (vsaj po ocenah) 95 odstotkov vseh spletnih strežnikov.

Zanimiva je tudi tema o digitalnih najemnikih – zasebnih varnostnih podjetjih, ki nudijo visokotehnološke vohunske storitve najugodnejšemu ponudniku. Gre za visoko usposobljene strokovnjake, pogosto z ozadjem v iz katere od vladnih tajnih služb, vse več je pa tudi takih, ki obvladajo družabna omrežja in se borijo s "trolanjem" in širjenjem takih ali drugačnih lažnih novic.

V nasvetih tokrat o novostih v Applovem mobilnem sistemu iOS 13, kako Windows 10 ponastaviti na tovarniške nastavitve (in pred tem poskrbeti za varnostne kopije podatkov) pa tudi o domači diagnostiki avtomobilov s pomočjo vmesnikov OBD2.

V prilogi Monitor Pro, namenjeni poslovnemu IT, smo se tokrat posvetili omrežjem 5G in Telekomunikacijskim izzivom podjetij. Preberite si tudi intervju s predstavnikom Motorole, ki se je razgovoril o tem, kako so razvili novi preklopni pametni telefon Motorola Razr.

  

Naslednja številka izide v torek, 24. decembra.

Digitalni Monitor

Monitor lahko berete tudi v spletni različici HTML, vse dosedanje številke revije so brezplačno na voljo v našem spletnem arhivu, na DVDju pa je voljo tudi celotna paleta številk v formatu PDF.

Monitor lahko berete tudi na telefonih in tablicah Apple in Android, pa tudi v spletni trgovini:

Android: www.monitor.si/monitor_play

iPhone: www.monitor.si/monitor_iphone

Splet: revija.monitor.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji