Objavljeno: 26.11.2019 | Avtor: Miran Varga | Monitor December 2019

Omrežja 5G niso le sladke skrbi

Mobilna omrežja pete generacije, znana pod kratico 5G, ne bodo prebojna tehnologija le v panogi telekomunikacij, temveč tudi širše. Pred nami je nova doba povezljivosti in inovacij. Prav tako omrežja 5G prinašajo veliko neznank, posebej, ko beseda teče o poslovnih modelih prihodnosti, povezanih z novo tehnologijo.

Mobilnim operaterjem so stvari bolj jasne, a vseeno ne spijo prav mirno. Analitiki že vrsto let opozarjajo, da bodo omrežja 5G zahtevala velika vlaganja. Operaterji so samo v preizkušanje novih tehnologij še pred uradnim standardom (3GPP 5G) vložili po več (sto) milijonov – evrov ali dolarjev. Tokratni cikel nadgradnje omrežja bo zanje še posebej drag, tudi zato, ker zagotavljanje bistveno večjih hitrosti prenosa podatkov in kratkih odzivnih časov omrežja zahtevata gostejšo postavitev baznih postaj. Teh bo precej več. In vsaka izmed njih stane lep kupček denarja. Za nekatere operaterje bo izziv tudi zagotavljanje ustrezne pasovne širine, saj bo treba praktično do vsake postaje napeljati optične vodnike. Obstoječa mreža baznih postaj namreč ne bo zmogla zagotavljati enake, kaj šele ustrezne pokritosti, saj signali 5G ne potujejo tako daleč kot njihovi predhodniki.

Dodaten izziv telekomunikacijskih operaterjev je omejena količina denarja, ki ga imajo na razpolago za naložbe. Področje mobilnih komunikacij je na tako rekoč vseh zrelih trgih že zdavnaj doseglo zasičenost, povprečni prihodki na uporabnika (t. i. ARPU) ne rastejo več. Od kod torej vzeti denar za naložbe? Pred operaterji je torej strateški problem – najti morajo nov vir prihodkov. Obenem morajo biti realni – večina uporabnikov ne bo pripravljena plačevati več za zagotavljanje povezljivosti, saj večje hitrosti prenosa podatkov ne potrebuje. Zato pa bodo morali operaterji postati bolj kreativni pri trženju mobilnih storitev. K sreči jim vsaj tehnologija obljublja, da bodo imeli na voljo nove rešitve in storitve.

Sploh pa je zanašanje na klasične naročnike mobilnih storitev slab načrt za monetizacijo novih omrežij. Poiskati bo treba nove vire prihodkov, po možnosti v poslovnem segmentu. V tem namreč obstaja več novih poslovnih modelov, ki utegnejo biti izredno donosni, na primer komunikacija med napravami (M2M), internet stvari in pametna infrastruktura. Omrežja 5G bodo močno spodbudila mobilne inovacije, saj se bodo ponudniki storitev začeli spraševati, kaj vse lahko še naredijo, če imajo na voljo izjemno hitro in odzivno povezavo.

Po drugi strani pa je telekomunikacijske operaterje lahko tudi strah. Povprečno gospodinjstvo danes porabi okoli sto evrov za telekomunikacijske storitve mesečno, le polovica tega zneska je namenjena mobilnim komunikacijam. Če bomo v prihodnje deležni hitrosti 500 Mbps v mobilnem omrežju, mar bomo sploh še potrebovali fiksno/žično povezavo v našem domu? Naslednja bitka med operaterji se tako napoveduje kar sama ...

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji