Objavljeno: 26.11.2019 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2019

Acer Aspire A315-42-R0G1

Acerjeva družina Aspire že dolga leta ponuja solidno razmerje med zmogljivostjo in ceno. V zadnjih letih so ti prenosniki postali tudi oblikovno bolj všečni, s procesorji AMD pa je zmogljivost glede na ceno še toliko boljša. Lani smo preizkusili model A315-41-R3NG, tokrat pa malenkost zmogljivejšo sestavo z oznako A315-42-R0G1.

Gre za prenosnik vstopnega razreda, ki pa ponuja solidne zmogljivosti. Oblikovno je preprost in celo nekoliko zadržan, preizkusni model je bil v celoti iz kakovostne črne plastike. Ta je na spodnji strani hrapava, na pokrovu in okoli tipkovnice pa gladka. Nekoliko nas je zmotila predvsem pod tipkovnico oziroma okoli sledilne ploščice, saj se tam kar naberejo prstni odtisi. Kakovost izdelave je sicer povprečna za ta cenovni razred, pohvalimo lahko solidno ozek rob zaslona ter dovolj ugodni težo in debelino ohišja.

15-palčni zaslon ponuja klasično ločljivost FullHD. V uporabi je matrika TN, vidni koti niso najboljši, vseeno pa je matrika boljša kot pri seriji HP 250 G7 – te smo preizkusili prejšnji mesec in označili zaslon kot najšibkejši člen. Tu je zaslon boljši, predvsem malenkost svetlejši. Tipkovnica je dovolj dobro vpeta, tipke nimajo ravno veliko hoda, a ponudijo natančen povratni odziv. Zvok je povprečen, sledilna ploščica pa dovolj velika in natančna za udobno delo.

Procesorji AMD Ryzen so tudi pri prenosnikih dobili nekaj več zagona. Tu je v uporabi Ryzen 5-3500U s štirimi jedri in z dvonitnim delovanjem. V praksi se dobro odreže, primerljiv je z Intelovimi procesorji i5. Tu je dodanih še 8 GB pomnilnika, podatke pa shranjujemo na pogon SSD, velik 512 GB. Za grafiko skrbi integrirana rešitev AMD Vega Mobile. Od te ne gre pričakovati veliko, vseeno pa bomo lahko igrali tudi novejše igre, a pri nekoliko nižjih stopnjah podrobnosti in efektih. Vzdržljivost akumulatorja je solidna, a primerljiva z drugimi prenosniki tega razreda.

Pri vmesnikih ni presenečenj, ob dveh klasičnih vmesnikih USB starejšega standarda 2.0 je na strani še en vmesnik USB 3.1. Video bomo izvažali prek HDMI, na voljo je tudi klasični omrežni vmesnik. Optičnega pogona ni, prav tako ni bralnika kartic SD. Spodnja stran ne ponuja enostavnega dostopa do sestavnih delov, zato bo menjava pogona ali pomnilnika zahtevala večji poseg v drobovje prenosnika. Tudi akumulator ni enostavno odstranljiv.

Največja prednost preizkušenega prenosnika je njegovo razmerje med ceno in ponujeno zmogljivostjo. Z nameščenimi Windows 10 Home velja 640 evrov, kar je glede na vgrajeno strojno opremo odlična cena.

Acer Aspire A315-42-R0G1

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 1098

Večpredstavnostni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 1220

Trajanje delovanja: 3 ure 11 minut

Zgradba in oprema: 6

Velikost in teža: 8

Mere: 38,2 × 26 × 2,1 cm, 2,1 kg

Značilnosti: AMD Ryzen 5-3500U, 2,2 GHz, 8 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth

Zaslon: 15,6-palčni, 1920 × 1080 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Home

Cena: 640 EUR

Prodaja: www.diss.si

Za: Solidna zmogljivost glede na ceno, uravnoteženost.

Proti: Gladka plastika pod tipkovnico.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji