Objavljeno: 26.11.2019 | Avtor: Matic Gselman | Monitor December 2019

Android za tretje življenjsko obdobje

Ko govorimo o pametnih telefonih, je skoraj vedno v ospredju njihova zmogljivost. Kaj vse zmorejo hkrati in kako veliko množico pik jim uspe spraviti na zaslon. Med nami pa so tudi ljudje, ki potrebujejo ravno nasprotno. Govorimo o starejših, slabovidnih, bolnikih s parkinsonovo boleznijo, tresavico in z drugimi boleznimi, torej posameznikih, ki se v običajnih uporabniških vmesnikih le stežka znajdejo. Kar na koncu vodi v odpor do uporabe modernih tehnologij, kar je – upam, da se strinjamo – docela narobe.

Baldphone je odprtokodna, torej brezplačna rešitev za Android, ki zaslon in vmesnik pametnega telefona napravi bolj berljiv, preprost, predvsem pa prijaznejši. Nastal je iz potrebe, avtor ga je namreč ustvaril za svojega dedka, a je aplikacija hitro dobila zadostno število uporabnikov, ki so jo zaradi odprte narave prevedli v še osem jezikov. Med njimi tudi v slovenskega, za kar gre zasluga entuziazmu Klemna Skerbiša. Res je, poznamo že kar nekaj podobnih prevlek za Android, denimo Big Launcher, a zdi se, da so praktične izkušnje tisti pravi temelj, zaradi katerega se Baldphone najbolje prilega tistim s posebnimi potrebami.

Aplikacijo prenesete na povezavi sites.google.com/view/baldphone, in ker to ni Google Play, boste pred namestitvijo morali še potrditi, da zares želite poganjati potencialno škodljiv program. Prvi vtis je, da je res vse zelo preprosto. In prijazno. V stilu: »Ni budilke. Ustvariš jo tako, da klikneš ...« Pisava je velika, lepo berljiva, vmesnik pa je za prste običajnih uporabnikov že kar nekoliko nelagoden. Tako naprava že pri srednjih nastavitvah dostopnosti namesto običajnega klika zahteva kako sekundo trajajoč pritisk na zaslonu. S tem verjetno preprečuje, da bi se ljudje z nenatančnimi prsti prepogosto izgubljali v vmesniku.

Ta res obsega samo najnujnejše. Osnovno namizje je zapolnjeno z velikimi ikonami, ki zastopajo samo najpomembnejše funkcionalnosti telefona. Na »slajdanje« in »svajpanje« lahko pozabite, namesto tega sta ob menijih vedno na voljo dve ogromni puščici za pomikanje, pač tako, kot smo bili vajeni v časih naših dedkov. Seveda lahko stopnjo dostopnosti, torej prilagojenosti uporabniškega vmesnika, prilagajamo sami.

Baldphone ima dve morda zares ključni funkciji za starejše in invalidne. Prva so tablete, kjer lahko nastavimo opozorila za jemanje različnih zdravil, druga pa gumb za klic v sili, ki ga po želji lahko postavimo tudi na osnovno namizje. V imeniku nato določimo tiste stike, ki jih bo pritisk na rdeči gumb opozoril, da smo se znašli v stiski.

Pomanjkljivosti? Skorajda jih ni. Med manjše bi morda lahko šteli, da so pomoč in video navodila za zdaj na voljo samo v hebrejščini. Resnici na ljubo pa bo uvajanje v novi vmesnik najbolje opravil kar kak vešč uporabnik običajnega telefona. Napravili smo mini test in pri 76 let starem upokojencu je tak spoznavni postopek trajal vsega pet minut.

In kar je najlepše: danes redko najdemo aplikacije, ki imajo potencial množičnosti, a je njihov razvoj sad čistega altruizma. Avtor slovenske različice je bil v času prevajanja v stiku z razvijalcem originala, ki mu je zaupal, da je aplikacija že takoj naletela na precejšen plaz nespodobnih ponudb. Od tistih za zaračunavanje in zbiranje podatkov ter oglaševanje pa vse do tega, naj Baldphone naredi zaprtokoden in s tem prepusti prostor komercialnim sestricam. Vse to je doslej ostro zavračal, saj mora biti po njegovem mnenju uporaba pametnega telefona dostopna vsem. Brezplačno.

Baldphone

uporabniški vmesnik za pametne telefone in tablice Android

Kje: baldphone.com 

Cena: Brezplačno.

Za: Intuitivna, pregledna in preprosta uporaba.

Proti: Brez podpore v slovenskem jeziku.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji