Objavljeno: 26.11.2019 | Avtor: Anže Tomić | Monitor December 2019 | Teme: huawei

Huawei Nova 5T

Serija telefonov Nova ni, no, nova. Le pri nas v Evropi smo jo bolj redko videli, ker jo je Huawei v prodajo poslal na druge trge. Model 5T pa smo v roke dobili zaradi trgovinskega spora med Ameriko in Kitajsko, ki Huaweiju že pol leta preprečuje, da bi na svoje telefone namestil Googlove aplikacije. Prepoved namreč Huawei postavlja v nezavidljiv položaj, ko lahko na nove telefone namešča le odprtokodno različico Androida, ki sicer tehnično gledano je operacijski sistem. Ima pa dosti manjšo uporabno vrednost, saj na teh telefonih ne sme biti Google Play trgovine, Gmaila, Googlovih zemljevidov in ostalega programja, ki Android naredi to, kar je.

Čas od prepovedi teče, Huawei pa za evropski trg nima uporabnega telefona. Tako je zdaj k nam poslal Novo 5T, ki je bila narejena pred prepovedjo in ima Googlovo programje.

Strojno je Nova 5T oskubljena različica modela P30 Pro, kar je dobra popotnica. Strojno oba telefona žene Huaweijev osemjedrni procesor Kirin 980, ki ima na voljo šest gigabajtov pomnilnika. Pri 5T so najbolj varčevali pri zaslonu in fotoaparatu, saj ima Nova 6,2-palčni zaslon LCD z ločljivostjo 2.340 x 1.080. Ploskev je dobra in je predvsem lepa na pogled, saj jo obdajajo res minimalni robovi. Prednja kamera pa je le izrezana luknja v levem zgornjem kotu.

Fotoaparat je zelo dober in med štirimi objektivi na zadnji strani je tudi širokokotna leča. Sicer ni na ravni najdražjih naprav, a je v srednjem razredu med boljšimi. Kot je v navadi pri Huaweiju, je tudi avtonomija na nivoju. Androidna preobleka pridno ubija aplikacije v ozadju in baterija 3.750 mAh nas je mirno pripeljala čez dan.

Zelo hiter je še bralnik prstnih odtisov, ki ni pod zaslonom, temveč je vgrajen v gumb za vklop in izklop na desni stranici.

Nova 5T je zelo dober telefon srednjega razreda, in če se uporabnik navadi na njihovo Android preobleko, bo z Novo zadovoljen. Žal pa nad Huaweijem visi oblak ameriške prepovedi, in dokler se ta ne umakne, je njihove telefone nemogoče priporočati. V medijih je bilo že zaznati nekaj poročil, da se zna to kmalu zgoditi, a upe polagati v govorice pri nakupu tehnologije ni pametna strategija. Huawei je zdaj bolje pustiti pri miru, čeprav izdelujejo vedno boljše telefone.

Huawei Nova 5T

Hitrost delovanja: 8

Kakovost izdelave: 8

Prodaja: Operaterji.

Cena: 470 EUR

Za: Hiter, lep.

Proti: Škoda, da ni zaslona OLED.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji