Teme - linux

 • Ubuntu (menda) napada Android

  Evropejci bomo lahko še ta mesec kupili novo različico Ubuntu telefona, uradno imenovano Aquaris E5 HD Ubuntu Edition.

  Objavljeno: 2.6.2015 14:00več
 • Trije večstezni urejevalniki

  Med programi za večstezno urejanje zvoka in podatkov MIDI je najbolj razvit Ardour. Vmesnik tega programa že takoj spomni na kopico podobnih programov za različne platforme. In res,  program ponuja vse, kar je potrebno za produkcijo zvoka in MIDI na več stezah: od snemanja prek urejanja pa do miksanja. Najpomembneje pa je, da se program ponaša predvsem z odličnimi možnostmi usmerjanja in preusmerjanja signalov tako prek učinkov kot tudi do različnih strojnih naprav. O ustvarjanju skupin, vstavljanju učinkov in podobnem verjetno niti ne velja izgubljati besed. Ardour zna brez težav nadzirati zunanje naprave in njihov signal vračati v program ali kar na drugo strojno opremo, ki je povezana z Ardourjem. Seveda so na voljo vsi učinki LADSPA, ki jih premore odprtokodni svet Linuxa, in teh ni malo. O njihovi kakovosti so mnenja deljena, a navsezadnje so lahko tudi o njihovi ceni. Ponavadi res nimajo tako lepih vmesnikov kot v svetu VST ali Pro Tools. Koliko je to vredno, pa presodite sami. Če uporabniku niso dovolj, so podprti še učinki LV2 in Linux VST, za rabo Windows VST pa je treba ustvariti svojo različico Ardour, saj ga osnovna distribucija zaradi zakonov ne podpira. Z nekaj znanja Linuxa in izdatno pomočjo spleta to niti ni tako težavno.

  Objavljeno: 24.2.2015 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Slišim Linux

  Delo z zvokom in obdelava zvoka je ena od dejavnosti, ki si jih danes brez računalnikov skorajda ne moremo zamisliti. Prav zvok je tudi eno od področji, kjer so izkaže primernost operacijskega sistema za resnejšo dejavnost v svetu digitalne produkcije. Pomislili bi, da Linuxu tu ne gre dobro, pa ni tako!

  Objavljeno: 24.2.2015 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Ubuntu na telefonih je tu

  Po skoraj dveh letih razvoja, je Canonical skupaj s partnerji končno prišel do točke, ko lahko svoj operacijski sistem Ubuntu za mobilne telefone lahko ponudi javnosti. Že lani so napovedali, da bosta prva dva partnerja glede strojne opreme Meizu in manj znani proizvajalec BQ. Slednji bo prvi z Ubuntu telefonom, čeprav so za premiero izbrali kar dosedanji model Aquaris E4.5, ki ga sicer ponujajo z operacijskim sistemom Android.

  Objavljeno: 8.2.2015 01:00več
 • Ubuntu za povezane naprave

  Podjetje, ki stoji za najbolj priljubljeno različico operacijskega sistema Linux ta hip, Ubuntu, bo prihodnji mesec predstavilo prvi lastni pametni telefon. Še prej so splavili verzijo sistema za Internet stvari (Internet of Things - IoT). Snappy Ubuntu Core je distribucija operacijskega sistema, ki bo prvenstveno namenjen robotom, dronom in odprtim vozliščem drugih povezanih stvari. Med prvimi proizvajalci strojne opreme, ki že delajo na izdelkih z operacijskim sistemom Snappy Ubuntu, sta Open Source Robotics Foundation in Erle Robotics. Novi Ubuntu bo uporaben v številnih scenarijih, kar dokazuje podjetje Ninja Blocks, ki bo distribucijo uporabilo pri izgradnji pametnega doma in povezanih naprav. Proizvajalcev, ki bodo delali povezane izdelke s pomočjo priljubljene Linux distribucije, bo iz dneva v dan več, saj je beta različica sistema Snappy Ubuntu Core od danes na voljo vsem.

  Objavljeno: 21.1.2015 01:00več
 • Glasbeni red v Linuxu

  Linux se pogosto znajde v računalnikih, ki so namenjeni predvsem predvajanju različnih medijskih vsebin – tudi glasbi. In glede na obsežnost glasbenih vsebin, ki jo danes premore povprečen uporabnik, je zelo pomembno, da najde sebi primeren program za predvajanje, predvsem pa za nadzor nad vsemi glasbenimi vsebinami. Izbor možnosti, da se prebijemo skozi neskončne zbirke glasbenih datotek, je na Linux zelo velik in raznovrsten. Vsaj v tem pogledu je pravzaprav na voljo več rešitev kot za največja komercialna operacijska sistema. Vsaj če vzamemo brezplačne in polno delujoče rešitve, brez reklamnih dodatkov.

  Objavljeno: 25.11.2014 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Linuxna pisarna

  V svetu pisarniških paketov že celo večnost kraljuje Microsoft s svojim paketom Office. Paket je kajpada plačljiv, različice za Linux sploh ni. So pa seveda alternative.

  Objavljeno: 23.12.2014 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Ubuntu telefon 2015

  Prvi pametni telefon z operacijskim sistemom Ubuntu Touch bo na voljo na začetku leta 2015. Podjetje Canonical bo skupaj s kitajskim proizvajalcem pametnih telefonov Meizu zanimivo napravo, ki bo v bistvu izpeljanka modela M4, bržkone predstavil že letos. Kljub dolgemu čakanju so pričakovanja javnosti velika. Nič čudnega! Telefon bo poganjal tako mobilne kot namizne aplikacije, priključen na monitor in druge zunanje naprave se bo obnašal kot pravi PC. Poleg bogatega nabora lastnih aplikacij (Linux) pa bo znal poganjati tudi Androidne programske izdelke. Odprto ostaja zgolj še eno vprašanje, ali bo drobovje sfriziranega Meizuja sposobno pričarati gladko uporabniško izkušnjo? V primeru pritrdilnega odgovora se nam na področju mobilne telefonije obetajo prelomne spremembe.

  Objavljeno: 29.11.2014 07:00več
 • Asus Republic of Gamers G750j

  Asus je svojim novim prenosnikom, namenjenim resnejšim igričarjem, dodal oznako Republic of Gamers. Prvi tak prenosnik, ki smo ga preizkusili, pa je model G750j. Prenosnik nas je najprej kar presenetil s svojo izredno velikostjo, še bolj pa s težo – velja kar slabih pet kilogramov! Pri tem je izredno velik in težak tudi napajalnik, za vsaj dva navadna napajalnika ga je. Prenosnik je zelo debel, dvigajoče se ohišje doseže kar pet centimetrov. Seveda ima 17-palčni zaslon, ločljivost preizkušenega modela je FullHD (torej 1920 × 1080 pik).

  Objavljeno: 25.11.2014 | Kategorija: Prenosni računalnikiveč
 • Asus K555

  Asusov novi K555 (v tujini nosi oznako X555) je slogovno dovršen prenosnik, namenjen uporabnikom, ki si želijo solidno hiter in na videz lep računalnik – vsaj tako pravijo v Asusu. Ohišje je res kar lepo, zunaj je iz temne kakovostne plastike, notranjost pa spominja na aluminij, čeprav gre tudi tu za kakovostno plastiko. Zaradi enostavnih in preprostih linij nekoliko spominja na Applove prenosne računalnike, kar vsekakor ni slabo.

  Objavljeno: 25.11.2014 | Kategorija: Prenosni računalnikiveč