Objavljeno: 24.11.2009 00:08 | Avtor: Boris Šavc | Monitor November 2009 | Teme: linux, odprta koda

Cici Linux

Vsakdo, ki vsaj malo spremlja dogajanje na področju operacijskih sistemov, ve, da Linux spremlja četa težav. Ena glavnih je nepregledna množica različnih distribucij, podobnih kot jajce jajcu, a hkrati dovolj različnih, da povzročijo marsikateri siv las na glavi neukega uporabnika. A včasih je mnoštvo poti dobro za sprehajalca in tako je tudi v primeru, ko iščemo zanesljiv operacijski sistem za otroke.

Nedavno smo zapisali dobronameren nasvet, kako rešiti osebno pomemben računalnik pred mlajšimi člani družine. Predstavili smo Linux, distribucijo Edubuntu. Če je posledično vaš PC preživel, nam je osnovno namero uspelo udejanjiti. Na trgu (beri: v spletu) je podobnih paketov še veliko. Zaradi pozitivnih odzivov in plemenitega cilja smo pobrskali še malo dlje. Nastal je pričujoči članek o odprtokodnih operacijskih sistemih za otroke. Opisane distribucije imajo veliko skupnega, a vendar so med njimi pomembne razlike, ki jih velja imeti pred očmi, preden se lotimo postavitve novega sistema. Končna odločitev naj bo odvisna predvsem od vaših zahtev, in ne nasprotno. Pomembno je, kaj otroka zanima, veseli, šele potem začnemo gledati, kaj sistem sploh omogoča. Le tako pridemo do prave rešitve. Vsi predstavljeni skupki programov imajo nizke strojne zahteve in predstavljajo morebitno rešilno bilko za računalnik na podstrešju, ki je pripravljen za pot do odpada. Z enostavnim nameščanjem, dobro prepoznavo strojne opreme in samodejnimi nastavitvami sistema so primerni tudi za popolne začetnike v svetu odprte kode. Za lažje odločanje lahko najprej vse v članku omenjene sisteme preizkusite s pomočjo tako imenovanega "live CD-ja", kajti vse distribucije tako ali drugače omogočajo zagon sistema pred namestitvijo.

Qimo

Qimo

Minimalne strojne zahteve: 400 MHz procesor, 256 MB pomnilnika, 6 GB prostora na disku.

Osnova: Ubuntu Linux.

Namizje: Xfce desktop.

Kje: www.qimo4kids.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Velika izbira različnih dejavnosti, do malčkov prijazno namizje.

Proti: Začetna zmeda z uporabniškimi računi.

Če pri namestitvi obkljukate samodejno prijavo ustvarjenega računa, se morate za prikaz prijavnega okna na sliki najprej odjaviti. Malčkom prilagojeno namizje se skriva pod uporabniškim računom Qimo.

Operacijski sistem, ki sliši na ime Qimo (otroška izpeljanka angleške besede za Eskima), je čudovita zbirka izobraževalnih programov ter iger za otroke od treh let naprej. Trdno stoji na svoji odprtokodni Ubuntu podlagi ter navdušuje s prirejenim, intuitivnim vmesnikom, preprostim za uporabo. Namestitev (tudi v slovenščini) je sila preprosta, opozoriti gre le na eno: od nas zahteva stvaritev uporabniškega računa in omogoča njegovo samodejno prijavo, kar večina uporabnikov z veseljem izbere. Vendar se v tem primeru, po vnovičnem zagonu, znajdemo v nastavitvah na novo ustvarjenega računa. Tega so ustvarjalci predvideli za starševski nadzor, tisto pravo pa se skriva pod računom uporabnika Qimo (brez gesla). Ko se prijavimo s slednjim, vidimo rezultat dela štirih rok, zakonskega para Hall. Čudovito ozadje, tema namizja in vrstica ikon glavnih programov se otroku priljubijo že ob prvem stiku. Poglavitni aduti distribucije so urejevalnik MousePad, izobraževanje skozi igro GCompris, skupek dejavnosti za otroke Childsplay, učenje risanja TuxPaint, matematika za najmlajše TuxMath, vadba tipkanja TuxType ter zadnji, a glavni EToys, ki je standardna programska oprema projekta OLPC - prenosnik za vsakega otroka (ang. one laptop per child). Na kratko, gre za učenje računalništva s prijazno težavnostno krivuljo. Otroci z njo spoznajo modeliranje, obdelavo zvočnih posnetkov ter videa, naredijo prve korake v programiranju ter komunicirajo z drugimi uporabniki sistema. Poleg očitnega najdemo pod menujem start še druge nujne pripomočke za uspešen operacijski sistem, ki omogočajo spletne (pošta, brskanje, čvek, prenos torentov) in večpredstavne (zapis podatkov na zunanje nosilce, predvajanje zvočnih in video posnetkov, pregledovalnik slik) dejavnosti, brez katerih ne gre.

Foresight Kids

Foresight Kids

Minimalne strojne zahteve: i686 ali AMD64/EM64T procesor, 256 MB pomnilnika, 6 GB prostora na disku.

Osnova: Mešana.

Namizje: GNOME.

Kje: www.foresightlinux.org/foresight-kids

Cena: Brezplačno.

Za: Nova različica namizja Gnome, redne posodobitve, upravljanje paketov Conary.

Proti: Manko izobraževalnih dejavnosti.

Preprosto dodajanje in odstranjevanje programov je Foresight Kids "podedoval" od starejšega brata - operacijskega sistema Foresight Linux.

Različica Linuxa z imenom Foresight je nastala kot predstavitveni model za najnovejša namizja Gnome, saj je avtor Ken VanDine aktivno sodeloval pri njegovem razvoju. Med njenimi izpeljankami najdemo tudi različico za otroke - Foresight Kids. Slednja je od paradnega konja Foresight Linux podedovala način posodabljanja (rolling release) in revolucionarni sistem za upravljanje paketov, ki nadomesti splošno uporabljani RPM (Conary). Namen Foresight Kids Linuxa je izobraževanje in zabava otrok. Za dosego prvega cilja vsebuje nepogrešljivi paket GCompris, medtem ko otroci, željni zabave, v njem najdejo večje število odličnih iger. Od poučnih Tux igric do zabavnih različic Super Maria - SuperTux, Super Maryo Chronicles. Za zahtevnejše igričarje sta dodana tudi šah in biljard. Zdi se, da je prav zabava tisti prvi cilj operacijskega sistema. Kot se za vsak pravi Linux spodobi, tudi Foresight Kids omogoča običajne spletne in večpredstavne dejavnosti. Žal slovenščine, razen pri namestitvi ter GNOME namizju, ne vidimo.

LinuxKidX

LinuxKidX

Minimalne strojne zahteve: 400 MHz procesor, 256 MB pomnilnika, 6 GB prostora na disku.

Osnova: Slackware Linux.

Namizje: KDE.

Kje: sourceforge.net/projects/linuxkidx

Cena: Brezplačno.

Za: Simpatičnost.

Proti: Slaba podpora spletne skupnosti, nedodelanost.

Ljubezen na prvi pogled. Ne verjamete? Predstavite svojega otroka distribuciji LinuxKidX!

Simpatičen, najmlajši med obravnavanimi, projekt dveh portugalskih študentov nikakor ne dobi potrebne podpore širše spletne skupnosti. Sprva zaradi jezikovnih omejitev, saj je projekt obstajal samo v portugalščini, kasneje zaradi nedodelanosti paketa. Resda sta se avtorja potrudila z zaznavo strojne opreme, samodejnim priklopom zunanjih naprav in nastavitvijo samega operacijskega sistema, a grenak priokus ostaja. Na našem preizkusu grafične kartice ni zaznal pravilno in nam je ponudil namizje v nizki ločljivosti. Še več, višjih ločljivosti brez dodatnih posegov sploh ni bilo moč izbrati! Kar se paketov tiče, je LinuxKidX sorazmerno bogat, tudi na račun namizja KDE ter njihovega poučnega paketa KDE-edu. Med drugimi ponujenimi dejavnostmi najdemo GCompris, TuxPaint in ChildsPlay. Tudi spletne in večpredstavne dejavnosti so spodobno zastopane. Tu naletimo celo na dve svetli izjemi, kajti dodana sta paketa GoogleEarth (virtualni globus) in Amsn (približek Microsoftovemu programu MSN Messenger). Slednji za tiste, ki brez priljubljenega programa neposrednega sporočanja ne morete nikamor več, in prvi za firbce, ki radi potujete tako rekoč s prstom po zemljevidu. Šalo na stran, omenjena pripomočka sta zelo dobrodošla predvsem za migrante, ki prihajajo iz okenskih okolij in so dotična programa že uporabljali.

Sugar on a stick

Sugar on a stick

Minimalne strojne zahteve: Prenosnik za 100$ ali več, liveCD ali USB ključek 1 GB.

Osnova: Mešano.

Namizje: Sugar desktop.

Kje: www.sugarlabs.org

Cena: Brezplačno.

Za: Preprost in primeren predvsem za začetnike.

Proti: Težave z običajnimi PC računalniki, za otroke, vajene okenskega okolja, neprimeren.

Namizje spočeto iz ničle. Rezultat je nekaj čisto svežega. Na pogled sicer odbijajoče, a nadvse uporabno in učinkovito.

Sugar operacijski sistem je zastavonoša projekta OLPC - prenosnik za vsakega otroka (angl. one laptop per child). Večina "velikih" distribucij se je pridružila projektu in nastal je čisto nov Linux. Dobesedno. Namizje je sveže in treba je kar nekaj privajanja, da se znajdete v njem. A projekt je namenjen predvsem otrokom, ki še niso spoznali računalnika, kot ga poznamo mi in niso obremenjeni z znanim. S tega vidika je sprememba dobrodošla, saj vmesnik deluje silno napredno. Tam, kjer je na primer Microsoft vpet v spone navade, jih Sugar nima, in to se pozna. Sladkorčkov vmesnik je silno intuitiven in lahko priučljiv za popolne začetnike v svetu računalništva. Tudi dejavnosti so prava svežina, če sistem primerjamo z drugimi s tega segmenta. Poudarek je na izobraževanju in medsebojni povezljivosti. Razdeljene so na spletne, večpredstavne, geografske, matematične, znanstvene in zabavne sklope. Število teh aktivnosti vsak dan raste, saj jih razvijalci dodajajo kar prek spleta, a to že ni več stvar naše ocene, saj naš pregled vsebuje operacijske sisteme takšne, kot so ob namestitvi oziroma v paketu, brez dodatnih sistemskih ali vsebinskih posegov. Preizkus sistema toplo priporočamo, ker je to edinstvena izkušnja. Edina težava s stališča povprečnega PC uporabnika je ozka usmerjenost na majhne, slabo zmogljive prenosnike. Problem nastane ravno pri tako opevanem vmesniku, ker je prilagojen za majhne zaslone, posebne tipkovnice in nizko strojno moč. Končna ocena? Preizkus - da, glavni operacijski sistem za otroka na navadnem PCju - ne.

FeriX

FeriX

Minimalne strojne zahteve: 500 MHz procesor, 256 MB pomnilnika, 2 GB prostora na disk.

Osnova: Ubuntu Linux.

Namizje: KDE.

Kje: ferix.uni-mb.si

Cena: Brezplačno.

Za: Vse, kar potrebuje študent FERI, podpora slovenščini.

Proti: Za mlajše le GCompris.

Distribucija Ferix je namenjena predvsem študentom naravoslovnih smeri. Na sliki zmogljivo orodje za animacijo Blender.

Pri pregledu otroških operacijskih sistemov Linux ne moremo mimo slovenske distribucije FeriX, ki je plod predanega dela študentov in profesorjev mariborske Fakultete za elektrotehniko in računalništvo. Čeprav ni namenjena predvsem najmlajšim, vsebuje izobraževalne pakete Edubuntu (GCompris, KDE-edu, Tux izobraževalni programi), pa tudi veliko število paketov za mlade. Veliko programske kode v distribuciji se ukvarja z elektrotehniko (presenečenje?), matematiko in 3D animacijo. Dodani so tudi odrasli paketi za programerje Eclipse, MonoDevelop, Umbrello ter Cervisia. In še kaj bi se našlo. Vse posebnosti, vsaka v svoji kategoriji, so lično razporejene pod izbiro FeriX. Največja prednost operacijskega sistema FeriX je slovenščina. Kjer je to le mogoče, nas pričaka materni jezik, bodisi samo brskamo po spletu bodisi v urejevalniku pišemo besedilo. Preseneča morda le popolna angleščina v GCompris, čeprav Edubuntu že vsebuje delno poslovenjeno različico. A to so res dlake v jajcu. Paket je odličen. Je prava izbira za srednješolca ali študenta (po možnosti študenta FERI), medtem ko mlajšim privoščite raje katerega izmed zgoraj opisanih operacijskih sistemov.

Sklepna misel

Uporabiti operacijski sistem Linux za naraščaj je dobra stvar. Otroci še niso navajeni enih in istih stvari, ki se za nameček prodajajo po polni ceni. Katerakoli izmed Linux distribucij jih bo navadila na drugačnost ter spodbudila raziskovanje, pomembno lastnost nadebudnih informatikov. Zabavali se bodo ure in ure ter se hkrati marsikaj naučili. Verjemite, da ne bodo z uporabo namenskega odprtokodnega sistema prav nič prikrajšani. Kdo ve, morda v prihodnosti računalniki ne bodo vedno gledali skozi okna in bodo malčkom te izkušnje prišle še kako prav. Izberite sistem, ki jim bo najbolj pisan na kožo, skladen z njihovimi željami. Po možnosti ga dopolnite še s kakšnim dodatnim programskim paketom. Tu nam najprej pade na pamet kak starševski nadzor uporabe interneta. Pri kolebanju, ali sploh uporabiti Linux za otroški računalnik, imejte v mislih znani pregovor - ni vse zlato, kar se sveti. In nasprotno! To še posebej velja v svetu odprte kode. Preizkusite, morda vas tile pingvinčki zelo presenetijo!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji