Teme - linux

 • Nepooblaščena prijava v Linux

  Španski raziskovalci tehnične univerze v Valenciji so odkrili nenavadno napako, ki je prisotna v večini priljubljenih distribucij operacijskega sistema Linux. Gre za hrošča v zagonskem nalagalniku Grub2, ki ob osemindvajsetem pritisku vračalke, tipke za brisanje znaka pred kazalcem, obide zaklenjeni zaslon ter zažene reševalno lupino z vsemi uporabniškimi pravicami. Množično zlorabljanje vračalke sproži napako v pomnilniku, ki sistem prepriča o naših težavah, zato nam ponudi orodje za samopomoč. Čeprav hrošč ni velika varnostna grožnja, nepridiprav bi za njegovo zlorabo potreboval fizični dostop do sistema, so Ubuntu, Red Hat in Debian že izdali popravke.

  Objavljeno: 21.12.2015 08:00več
 • Microsoft ponuja pridobitev certifikata za Linux

  Veliko podjetji ponuja različne certifikate za potrditev znanja ter usposobljenosti, eden izmed večjih je Microsoft. Ti imajo poleg osnovnih certifikatov za dokaz znanja uporabe pisarniških paketov in podobnih reči tudi strokovne certifikate za administracijo, računalniško varnost, omrežja, itd. Sedaj pa ponujajo certifikat za delo z Linuxom. Gre za certifikat s polno oznako Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA) Linux on Azure.

  Objavljeno: 11.12.2015 12:00več
 • Microsoft in Red Hat – dobra prijatelja

  Microsoft nadaljuje s politiko prijaznosti in sodelovanja do svojih konkurentov. Osem let po tem, ko je podjetje odprtokodni skupnosti zagrozilo s tožbo, ker naj bi slednja kršila kar 235 Microsoftovih patentov (v Linuxu, OpenOfficu in drugih odprtokodnih distribucijah), je ponudilo (še eno) roko podjetju Red Hat, lastniku distribucije Linuxa, ki je zelo priljubljena med velikimi podjetji.

  Objavljeno: 7.11.2015 09:00več
 • Red Hat kupil Ansible

  Podjetje Red Hat, znano po istoimenski distribuciji Linuxa, je kupilo startup Ansible. Slednje se ukvarja z razvojem orodji za avtomatizacijo IT postopkov (razvoj in zagon aplikacij in infrastruktur), za podjetje naj bi pri Red Hatu odšteli dobrih 100 milijonov dolarjev.

  Objavljeno: 16.10.2015 11:00več
 • Steam za Linux z več kot 1500 naslovi

  Če bi pred desetimi leti dejali, da bomo Linux postal čisto resna igralna platforma, bi sogovornik le odmahnil z roko. Za strežnike je s stabilnostjo in modularnostjo kot naročen, za igranje iger z razvpito slabo podporo za različno strojno opremo – z drugimi besedami zanič gonilniki – pa daleč od primernega. Danes ima Steam na voljo že več kot 1500 različnih naslovov za Linux.

  Objavljeno: 21.9.2015 05:00več
 • Varujem podatke, torej jih imam

  O pomenu varnostnih kopij skoraj ni vredno izgubljati besed. Človeške napake, okvare diskov ali diskovnih polj, napake v datotečnih sistemih ali kar sesutja strežnikov so prava mora za vsakogar, ki je imel kdaj opraviti s pomembnimi podatki.

  Objavljeno: 30.6.2015 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Zavarujmo se

  Ker je Linux pogosto v rabi kot operacijski sistem, ki poganja strežnike in druge sistemsko občutljive računalnike v omrežjih, bi pričakovali, da tudi na področju varnostnih kopij ponuja dobre rešitve. In res, seznam programske opreme je v tem segmentu rabe obsežen in zanimiv, veliko teh orodij pa je na voljo tako v različici za Linux kot tudi za Windows in OSX.

  Objavljeno: 16.6.2015 | Kategorija: Fokusveč
 • Za glasbenike

  Odprtokodni operacijski sistem je zelo glasbeno navdihnjen, pa naj gre za predvajanje ali produkcijo. V razvoju zvočnih standardov se je v letih resda nekoliko zapletlo, navadnega uporabnika še najbolj zmedejo različni standardi predvajanja zvoka (OSS, ALSA, JACK), a to velja le za zahtevnejše pristope pri nadzoru samega potovanja zvoka od programa do zvočnikov.

  Objavljeno: 16.6.2015 | Kategorija: Fokusveč
 • Linux tudi za video

  Odprtokodna skupnost zmore razviti domala vsako vrsto programov, pri videu pa ni prav posebej uspešna, vsaj če govorimo o resnih rešitvah za nelinearno montažo videa. V preteklosti je bilo nekaj obetavnih pobud, denimo Cinerella ali Lumiera, a je vse ostalo pri obetih, izvedba za resno rabo pa je ostala dokaj omejena.

  Objavljeno: 16.6.2015 | Kategorija: Fokusveč
 • Za grafične med nami

  Če začnemo pri programih za delo z bitnimi slikami, torej tudi s fotografijami, je na prvem mestu tako po prepoznavnosti kot po zmogljivosti nedvomno GIMP (GNU Image Manipulation Program). V bistvu je mogoče reči, da je GIMP povsem primerljiv z veliko dražjimi komercialnimi izdelki za druge platforme.

  Objavljeno: 16.6.2015 | Kategorija: Fokusveč