Teme - linux

 • LibreOffice dobiva plačljivo verzijo

  Znameniti pisarniški paket za Linux (in tudi druge operacijske sisteme), LibreOffice, utegne kmalu dobiti plačljivo verzijo. Sprva je na splet ušla informacija, da se bo sedma izdaja, ki izide prihodnji teden, imenovala Personal Edition. Od tod seveda sledi, da bomo dobili tudi nekakšno poslovno različico, ki po vsej verjetnosti ne bo zastonj. Kmalu je prišla tudi uradna potrditev. LibreOffice bo imel tudi plačljivo inačico.

  Objavljeno: 11.7.2020 05:00več
 • Hamburg sledi zgledu Munchna in gre na odprto kodo

  Politična koalicija Hamburga je v 200 strani dolgi koalicijski pogodbi napisala tudi namero o prehodu od Microsoftovih rešitev k odprto-kodnim sistemom.

  Objavljeno: 7.6.2020 18:07več
 • Izšel Ubuntu 20.04 LTS – Focal Fossa

  Danes je po dveh letih izšla nova »LTS« različica operacijskega sistema Ubuntu s petletno podporo.

  Objavljeno: 23.4.2020 15:00več
 • Amazonov procesor prehiteva izdelke družb Intel in AMD

  Podjetje Amazon nadaljuje svojo pot v transformaciji iz vodilnega spletnega trgovca v vodilnega ponudnika informacijskih rešitev. Amazon se kot kaže ne namerava zadovoljiti zgolj s primatom na področju nudenja storitev v oblaku, želi si tudi vodilno mesto na področju infrastrukture. Njihov najnovejši procesor Graviton2 je celo bistveno bolj učinkovit od izdelkov priznanih proizvajalcev, kot sta Intel in AMD.

  Objavljeno: 23.3.2020 07:00več
 • Nekateri brskalniki za Linux niso več dovolj dobri za Google

  Na Redittu se je vnela vroča debata, ko so uporabniki ugotovili, da se z nekaterimi brskalniki za Linux ni več mogoče prijaviti v Googlove servise.

  Objavljeno: 14.12.2019 10:30več
 • Microsoft Teams je na voljo tudi za Linux

  Microsoft je objavil predogled odjemalca za priljubljen program za skupinsko delo, sodelovanje, trenutno sporočanje in videokoneference Teams za računalnike z operacijskim sistemom Linux. Gre sploh za prvega člana družine pisarniških programov Office, ki ga Microsoft uradno podpira na Linuxu.

  Objavljeno: 12.12.2019 13:00več
 • SUSE opušča OpenStack na račun kontejnerjev in Kubernetesa

  V časih hitrega razvoja storitev v oblaku še včeraj sveža tehnologija lahko hitro postane zastarela. To še posebej velja za področje virtualizacije in upravljanja aplikacij, kjer je prihodnost vse bolj povezana z mikrostoritvami (microservices) in s tem povezanimi rešitvami.

  Objavljeno: 14.10.2019 13:00več
 • CentOS prinaša konstantne nadgradnje

  Ta teden je prišel CentOS 8, z njim pa tudi CentOS Stream – operacijski sistem s stalnimi nadgradnjami (t.i. »rolling release«).

  Objavljeno: 1.10.2019 08:29več
 • Oracle Autonomous Linux

  Oracle je v okviru svoje vsakoletne razvojne konference OpenWorld Razkril kopico novosti, s katerimi nakazuje, da želijo v bližnji prihodnosti resneje konkurirati bolj zvenečim ponudnikom storitev in rešitev v oblaku.

  Objavljeno: 18.9.2019 08:00več
 • Microsoft pripravlja Teams za Linux

  Microsoft je potrdil govorice, da pripravlja odjemalca za priljubljeno orodje za skupinsko delo Teams tudi za operacijski sistem Linux. Teams, ki bo med drugim v prihodnje nadomestil v poslovnem okolju zelo razširjeni Skype for Business, je danes sicer na voljo na skoraj vseh ostalih priljubljenih platformah: Windows, macOS, iOS in Android.

  Objavljeno: 16.9.2019 13:00več