Teme - linux

 • Lenovo Ideapad Y50

  Tudi v Lenovu imajo nekaj prenosnikov za igričarje in mednje sodi tudi tokrat preizkušeni Ideapad Y50. Zaslona meri po diagonali dobrih 15 palcev in navdušila nas je solidna ločljivost FullHD (1920 × 1080 pik), ki pri petnajstpalčnih modelih še vedno ni ravno pravilo. Zaslon ima sicer matriko TN, to pomeni, da postane vidljivost z večjih kotov vse slabša, smo pa navdušeni nad tem, da je matiran.

  Objavljeno: 25.11.2014 | Kategorija: Prenosni računalnikiveč
 • Tablica Jolla obuja MeeGo

  Startup podjetje Jolla se skuša vmešati v tekmo mini tablic z izdelkom, ki temelji na operacijskem sistemu Sailfish 2.0. Naj spomnimo, da je to naslednik operacijskega sistema MeeGo, ki sta ga leta 2010 z velikim pompom najavila Nokia in Intel ter ga nato zelo hitro tudi opustila.

  Objavljeno: 20.11.2014 01:00več
 • München naj bi ostal na Linuxu

  Pred meseci smo poročali, da oblasti v mestu München razmišljajo o odpovedi Linuxu na namiznih računalnikih. Mesto je sicer leta 2004 sprejelo odločitev, da bodo na računalnikih mestne uprave namesto Microsoft Windows in Office uporabljali Linux (skupaj z drugimi odprto-kodnimi programi). V ta namen so tudi razvili operacijski sistem LiMux, sodeč po takratnih izjavah nekaterih vodilnih v mestni upravi (predvsem podžupanov) pa so močno razmišljali o prekinitvi projekta.

  Objavljeno: 5.11.2014 12:00več
 • Urejanje, pregledovanje, obdelovanje

  Zdi se, da je neobremenjeno fotografiranje vsega ena izmed temeljnih lastnosti digitalne fotografije. Prav to poskrbi za to, da je povprečna zbirka tudi povsem ljubiteljskega uporabnika pogosto tako velika, da se je le težko znajti med velikanskim številom fotografij, predvsem pa je zelo težko najti želeno sliko, kadar bi jo hoteli komu pokazati. Če seveda nimamo reda. In prav pri ustvarjanju reda in organiziranosti lahko precej pomagajo programi za urejanje, pregledovanje in temeljno manipuliranje zbirk fotografij. Tudi na Linuxu.

  Objavljeno: 28.10.2014 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Razsvetljeni Linux 3.0

  Distribucija Bodhi Linux naj bi bila namenjena razsvetljenemu oziroma prebujenemu uporabniku (to pomeni izraz Bodhi v sanskrtu). Gre za lahko distribucijo Linuxa, ki jo uporabnik čim bolj prilagodi svojim potrebam.

  Objavljeno: 28.10.2014 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Ubuntu 14.10

  Izšla je nova različica priljubljene distribucije Linuxa, Ubuntu 14.10, ki pa tokrat prinaša manj novosti, kot bi pričakovali glede na preteklost. Novi Ubuntu prinaša predvsem posodobitve za različne komponente strojne opreme, v prvi vrsti procesorje. Tu je še največja novost, da Ubuntu po novem podpira 64-bitne procesorje Arm, v namizni in strežniški izvedbi.

  Objavljeno: 24.10.2014 01:00več
 • Zamenjajmo Okna, drugič

  V prejšnji številki smo v računalnik namestili eno najbolj priljubljenih alternativ Microsoftovim Oknom – operacijski sistem Linux Mint 17. Tokrat bomo nadaljevali s spoznavanjem z njim in prilagajanjem, vse z namenom, da bi nam kar najbolj poenostavil vsakdanja opravila.

  Objavljeno: 30.9.2014 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Shellshock: največja ranljivost doslej

  Strokovnjaki za varnost so kot kaže našli morda celo največjo ranljivost v računalniških sistemih doslej. Ta se nanaša na ukazno vrstico Bash (Bourne-Again Shell), kot sestavni del ogromnega števila sistemov na temelju Linuxa in Unixa, ranljiv pa je tudi Mac OS X.

  Objavljeno: 26.9.2014 01:00več
 • Torino bo s prehodom na Linux prihranil 6 milijonov evrov

  Po dolgoletnem projektu mesta München, kjer so po desetih letih še vedno neodločeni, ali ostati na Linuxu ali raje preiti nazaj na Microsoftove platforme, se bodo prehoda na Linux lotili še Italijani. V mestu Torino namreč računajo, da bodo v petih letih s prehodom iz okolja Windows XP na Ubuntu Linux privarčevali okoli 6 milijonov evrov. Gre za prehod 8.300 namiznih računalnikov, oziroma okoli 300 evrov na računalnik, ta številka pa naj bi se z leti še povišala. 

  Objavljeno: 14.9.2014 08:00več
 • Kitajska prehaja na COS

  Kitajska bo oktobra dobila nov operacijski sistem imenovan China Operating System (COS). Projekt, ki je plod skupnega razvoja državnih in zasebnih organizacij, je nastal kot odgovor na ameriške operacijske sisteme, kot so Windows, Android in distribucije Linuxa. Kitajska si predvsem želi, da bi z novim operacijskim sistemom imela večji nadzor in si prilastila večji delež intelektualnih pravic, kot pri uporabi ameriških izdelkov.

  Objavljeno: 25.8.2014 01:00več